S TP-Link Omada postavíte bezpečnou firemní WiFi

Zobrazit katalog

Článek

Aktualizováno

Společnost TP-Link uvádí na trh novinku v podobě inteligentního řešení pro správu podnikové sítě TP-Link Omada SDN. Jde o škálovatelné řešení vhodné pro kanceláře, obchody, ubytovací a restaurační zařízení, školy nebo vzdělávací instituce. Co patří mezi klíčové výhody? A jaká zařízení od TP-Link jsou podporovaná?

S TP-Link Omada postavíte bezpečnou firemní WiFi – OBSAH

  1. Bez WiFi se dnes již neobejdete
  2. Představujeme TP-Link Omada SDN
  3. Síťové prvky kompatibilní se systémem Omada
  4. Závěr: shrnutí klíčových výhod Omada SDN

Bez WiFi se dnes již neobejdete

Ať už jste veřejná instituce v podobě například knihovny, nebo soukromý hotel na horách, jistě už dávno víte, že vaši klienti poptávají možnost bezdrátového připojení k internetu. V takovém prostředí však není reálně možné koupit jeden nebo dva WiFi routery a doufat, že vše pofrčí plnou rychlostí.

Nutným krokem je pořízení inteligentních WiFi přístupových bodů, které lze centrálně řídit bez nějakých pokročilých IT dovedností. Přesně k tomu slouží nová platforma Omada SDN (Software-defined networking), jejíž součástí jsou síťová zařízení, přístupové body, switche a gateway. Omada tak vytváří ucelenou síť s kompletní správou z jednoho rozhraní. A kromě rychlého a stabilního WiFi signálu lze některá starší zřízení připojit klidně i kabelem.

WiFi v pásmu 2,4 GHz pro starší zařízení

Za poslední roky se WiFi standard poměrně rychle rozvíjel. Přesně tak, jak stoupaly požadavky na více připojených zařízení současně s vysokou přenosovou rychlostí. I z toho důvodu se staršími standardy, jako jsou 802.11a, 802.11b a 802.11g, už nemá smysl vůbec zabývat. Jsou zastaralé a z dnešního pohledu zcela nevyhovující.

Na druhou stranu je však jasné, že obratem nevyměníte všechna domácí zařízení využívající starší typ WiFi. Právě proto jsou všechny moderní WiFi routery vybavené nejen 5GHz pásmem, ale zároveň podporují i 2,4GHz frekvence. Nicméně při nákupu nového zařízení již zahrňte rychlou WiFi do funkcí, bez kterých se v žádném případě neobejdete. Získáte mnohem rychlejší WiFi připojení se značně efektivnějším využitím bezdrátového pásma a hlavně s podporou bezpečného šifrování WPA2 nebo WPA3.

Výhody WiFi v 5GHz pásmu

5GHz WiFi pásmo má v Evropě k dispozici celkem 19 vzájemně se nepřekrývajících kanálů (oproti jen 3 v pásmu 2,4 GHz). To je celkem dostatečný prostor pro spolehlivé nasazení klidně i v rušném centru města, kde se mezi sebou WiFi sítě výrazně překrývají.

i Nevíte, jaký používáte přenosový kanál? Stáhněte si například aplikaci WiFiman, která vám v přehledném rozhraní ukáže současný stav. V ideálním případě se jednotlivé WiFi sítě nepřekrývají a vše funguje, jak má. Pokud tomu tak není, bude nutné se přihlásit do rozhraní WiFi routeru a změnit kanál na některý z nejméně používaných nebo na úplně volný.

Přehled WiFi standardů

Na sklonku roku 2018 došlo k přepracování názvosloví WiFi standardů. Pro běžné uživatele jsou tak kódy jako 802.11a/b/g/n/ac docela nesrozumitelné, byť se dá logicky předpokládat, že písmenka dále v abecedě znamenají lepší standard. WiFi Alliance tomu učinila přítrž a přichází s novým pojmenováním WiFi sítí. Ty tak budou mít jednoduše jen jednu číslovku vyjadřující jejich generaci.

Aktuálně nejrozšířenějším je standard 802.11n – WiFi 4. Může komunikovat v obou pásmech (2,4 i 5 GHz) a díky technologii MU-MIMO (vícecestné šíření signálu) přináší solidní reálné rychlosti. Zde je důležitá právě technologie MU-MIMO, díky které dokáže WiFi router komunikovat vysokou rychlostí s více zařízeními současně.

Pro náročnější využití je však vhodnější standard 802.11ac – WiFi 5. Toto pásmo má k dispozici hned devatenáct kanálů s šířkou 20 MHz, které se navzájem nepřekrývají, což je důležitý fakt. Díky tomu se vzájemně neruší s ostatními zařízeními, a může tak nabídnout vysokorychlostní přenosy dat. Pokud si platíte od operátora rychlý internet, přechod na WiFi 5 je naprostá nutnost.

Pokud to však myslíte s WiFi vážně a nechcete v následujících letech řešit žádné problémy, bude vhodné pořídit si router s podporou WiFi 6 (802.11ax). Takový router současně využívá i 2,4GHz pásmo, přičemž si samozřejmě zachovává zpětnou kompatibilitu s 802.11n a 802.11ac. Bonusem nejnovějšího standardu WiFi 6 jsou pochopitelně ohromné přenosové rychlosti i stabilita signálu. Výrobci se také chlubí dokonce až čtyřnásobným zlepšením průměrné propustnosti na každého připojeného uživatele.

Standard Označení Pásmo Max. rychlost Mbit/s
IEEE 802.11a WiFi 1 5 54
IEEE 802.11b WiFi 2 2,4 11
IEEE 802.11g WiFi 3 2,4 54
IEEE 802.11n WiFi 4 2,4 nebo 5 600
IEEE 802.11ac WiFi 5 2,4 nebo 5 1 800
IEEE 802.11ax WiFi 6 2,4 nebo 5 10 500

Představujeme TP-Link Omada SDN

Platforma TP-Link Omada dává smysl už v případě, kdy například ručně spravujete 10 WiFi routerů v rámci jedné budovy. S tím už je poměrně dost práce a rozhodně nejde o ideální stav, protože taková WiFi bude jednoduše zlobit a vaši hosté si budou neustále na něco stěžovat.

Přesně pro tyhle situace je vhodné použít systém TP-Link Omada SDN, který nabídne zcela sjednocené ovládání, unifikované nastavení a celkově jednoduché zprovoznění. Například majitelé ubytovacích zařízení ocení vysokou kvalitu a pokrytí signálem, vzdělávací instituce zase možnost vysoké hustoty připojených klientů. Obchodníkům se jistě bude hodit speciální přihlašovací portál pro připojení zákazníků na jejich koncových zařízeních, na která lze zároveň odeslat i nějaké zajímavé reklamní sdělení. Díky možnosti nasadit zcela rozdílné přístupové prvky je možné bez problémů obsloužit méně zatížené prostory, ale i extrémně exponovaná místa v podobě stravovacích koutků ve firmách nebo obchodních centrech. 

TP-Link; Omada; správá sítě; WiFi;
Platforma Omada SDN (Software-defined networking) integruje síťová zařízení, včetně přístupových bodů, switchů a gateway, a poskytuje 100% centralizovanou správu.

Pohodlná cloudová správa celé sítě

Vzhledem k tomu, že jednotlivé síťové prvky jsou v rámci interní sítě napojeny na hlavní cloudový kontrolér, můžete díky zabezpečenému propojení do cloudu na podnikovou síť dohlížet odkudkoliv na světě. Klidně i pomocí mobilní aplikace (je dostupná pro Android a iOS). Spravovat lze jednotlivé přístupové body, ale i cloudové kontroléry Omada bez nutnosti dalších nákladů na nákup a instalace dalšího hardwaru. A díky využití cloudu se nemusíte starat ani o žádný lokální server, na kterém by typická dohledová služba sítě běžela. Z pohledu bezpečnosti pak oceníte fakt, že na cloudu nejsou uložena žádná konfigurační data a ani přes něj neběží žádná firemní komunikace.

TP-Link; Omada; správá sítě; WiFi;mobilní aplikace;
Z kteréhokoli místa na světě můžete mít přístup k síti a konfigurovat vše potřebné pohodlně ze svého mobilního telefonu.

Chytrý a jednoduchý monitoring

Pro správu klidně i stovek zařízení v síti je nutné přehledné rozhraní. TP-Link sází na plně konfigurovatelný dashboard s možností rozsáhlých designových i funkčních úprav. Druhou variantou vzdáleného přístupu je již zmíněná mobilní aplikace, která vám zjednoduší práci a zároveň poskytuje reálný přehled o stavu sítě a jejího využití včetně samotného provozu. V rámci stejného dashboardu jste informováni o kondici sítě, varováních při nestandardních událostech a veškerých notifikacích nebo můžete sledovat klíčová data v přetížené lokalitě. Grafická topologie sítě totiž pomáhá IT administrátorům rychle identifikovat a lokalizovat jakýkoli problém. A stejně jednoduše můžete hromadně aktualizovat firmware více přístupových bodů současně, což je důležité například z pohledu bezpečnosti.

TP-Link; Omada; správá sítě; WiFi;
Přehledná centrální správa je dostupná i z webového prohlížeče.

Kybernetická bezpečnost

Platforma TP-Link Omada SDN nabízí robustní ochranu sítě včetně lepšího soukromí uživatelů. Mezi klíčové prvky zabezpečení patří například vlastní VPN, silný firewall, URL/IP/MAC filtrování, kontrola přístupu, pokročilé šifrování WPA3 nebo speciální portál pro registraci dočasného přístupu. Vždy tak lze zpětně dohledat, co které zařízení v síti dělalo.

i

V rámci dlouhodobého používání vás pak jistě potěší záruka s délkou 60 měsíců včetně lokalizované profesionální technické podpory. A pokud následně potřebujete systém TP-Link Omada rozšířit o další prvky, tak se rozhodně zeptejte našich specialistů v rámci živého Alza chatu přímo na produktech značky TP-Link.

Síťové prvky kompatibilní se systémem Omada

V rozsáhlé nabídce společnosti TP-Link je trošku složitější orientace, ale pokud se budeme primárně zabývat bezdrátovými prvky, stačí si zapamatovat magickou zkratku EAP. Právě tou začínají všechny přístupové WiFi body, které lze začlenit do systému Omada. A poté si již vybíráte podle aktuální potřeby. Například levné zařízení TP-Link EAP115 podporuje jen starší WiFi 4, ale bez problémů dostane WiFi signál i na nějaké méně používané místo.

K nasazení v klíčových prostorech však bude nutné použít poněkud silnější kalibr v podobě TP-Link Omada EAP265 HD s podporou WiFi 5 a přenosovou rychlostí až 1 750 Mb/s. K takovému zařízení se připojí klidně i několik desítek hostů nebo zákazníků.

TP-Link; Omada; správá sítě; WiFi;
V Omada produktové řadě najdete hned několik výrobků s nenápadným designem pro vnitřní použití, určených pro montáž na stěnu nebo strop.

Důležitým prvkem pro využití komplexních výhod systému TP-Link Omada je centrální cloudový kontrolér TP-Link OC200, který je pojítkem mezi lokální sítí a cloudem. Právě díky němu získáte pohodlný, ale současně bezpečný přístup do sítě klidně i z letní dovolené u moře.

Závěr: shrnutí klíčových výhod Omada SDN

Sami vidíte, že TP-Link Omada SDN představuje komplexní cloudové řešení, které zabezpečí chod vaší firemní sítě. Díky integraci celé řady prvků se snadno vypořádáte s jakýmkoli potřebným nasazením na straně koncových prvků.

Klíčové výhody TP-Link Omada SDN

  • Robustní WiFi i kabelová síť v profesionální kvalitě.
  • 100% centralizovaná správa kdykoliv a odkudkoliv.
  • Zcela bez složitého licencování a skrytých poplatků.
  • Správa přístupových bodů, přepínačů i routerů přes jeden centrální prvek napojený na cloud.
  • Lokalizovaná technická podpora.
  • Jednotlivé prvky typicky se zárukou 60 měsíců.
i V AlzaMagazínu pro vás máme i další články:

WiFi systém TP-Link Omada uspokojí potřeby většiny středních a velkých sítí, kde je nutné zajistit stabilní datový provoz s minimálním úsilím.

4,4 23×
TP-Link EAP225-outdoor
WiFi Access Point - venkovní, dual-band (2,4 GHz 867 Mb/s + 5 GHz ), standardy 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n a 802.11ac, pasivní PoE 802.3af (PoE), 1× LAN, Access control ochrana, odnímatelná anténa, QoS (Quality of Service)
2 889,-
Skladem > 5 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: TP635g2
4,3 17×
TP-Link EAP225
WiFi Access Point - dual-band (2,4 GHz 1317 Mb/s + 5 GHz ), standardy 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n a 802.11ac, pasivní PoE 802.3af (PoE), 1× LAN, WEP 64bit, WEP 128bit, WPA-Enterprise a WPA2-Enterprise šifrování, Access control ochrana, neodnímatelná anténa
2 079,-
Skladem > 5 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: TP635c6
4,9
TP-Link EAP245
WiFi Access Point - dual-band (2,4 GHz 1300 Mb/s + 5 GHz ), standardy 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n a 802.11ac, pasivní PoE 802.3af (PoE), na max. 16 SSID, 2× LAN, WEP 64bit, WEP 128bit, WPA-Enterprise a WPA2-Enterprise šifrování, neodnímatelná anténa, QoS (Quality of Service)
2 639,-
Skladem > 5 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: TP635d3
2,3
TP-Link EAP235-Wall , Omada SDN
WiFi Access Point - dual-band (2,4 GHz 300 Mb/s + 5 GHz 6936 Mb/s ), 4 porty s rychlostí 1 Gbit, standardy 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n a 802.11ac, PoE 802.3af (PoE), na max. 16 SSID, 3× LAN, 1× WAN, WEP 128bit, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-Enterprise a WPA2-Enterprise šifrování, neodnímatelná anténa, VPN
2 219,-
Skladem 4 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: TpLNk21t58
4,0
TP-Link EAP620 HD, Omada SDN
WiFi Access Point - WiFi 6, dual-band (2,4 GHz 1201 Mb/s + 5 GHz ), 1 port s rychlostí 1 Gbit, standardy 802.11a, 802.11g, 802.11n, 802.11ac a 802.11ax, pasivní PoE 802.3at (PoE+), na max. 16 SSID, 1× LAN, WEP 128bit, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise a WPA3 šifrování, Guest Zone ochrana, neodnímatelná anténa, VPN, QoS (Quality of Service)
Cenová bomba
3 390,- Ušetříte 609,-
Skladem > 5 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: TpLNk21t61
TP-LINK Omada EAP265 HD
WiFi Access Point - dual-band (2,4 GHz 1300 Mb/s + 5 GHz ), standardy 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n a 802.11ac, pasivní PoE 802.3af (PoE) a 802.3at (PoE+), na max. 16 SSID, 2× LAN, WEP 64bit, WEP 128bit, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-Enterprise a WPA2-Enterprise šifrování, neodnímatelná anténa, IPv6 Ready a přístup přes cloud, Load Balancing
3 349,-
Skladem 3 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: TP633m71
Vytisknout
P-DC1-WEB09
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Na vašem soukromí nám záleží My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací