BOOST JBL BOOST JBL

Jak upéct svatomartinskou husu (RECEPT)

Catalogue

Article

Aktualizováno

Láká vás představa dozlatova vypečené husy, která již tradičně doprovází svatomartinské hody a stává se tak vrcholnou delikatesou této sezóny? Zahoďte všechny obavy a pusťte se do pečení s námi, neboť jsme pro vás vyzkoušeli, jak upéct husu, a celý postup pěkně krok za krokem zdokumentovali. S námi se tak do pečení může pustit i úplný začátečník, který s naším receptem snadno zjistí, jak upéct svatomartinskou husu.

Jak upéct husu

Obsah článku: Jak upéct svatomartinskou husu

  1. Suroviny pro pečení svatomartinské husy
  2. Příprava svatomartinské husy
  3. Osolení a okmínování svatomartinské husy
  4. Pečení svatomartinské husy krok za krokem
  5. Svatomartinská husa na talíři

i

Svátek sv. Martina slavíme 11. listopadu a právě v tento den se tradičně podává svatomartinská husa. S její přípravou je však třeba začít už minimálně 24 hodin předem, proto si na tuto pochoutku ponechejte dostatek času. Také s koupí samotné husy neotálejte a raději si ji někde zamluvte, ať na vás nějaká pěkně vzrostlá husička zbude.

Suroviny pro pečení svatomartinské husy

K pečení svatomartinské husy toho příliš potřebovat nebudete, důležitější než samotné suroviny je hlavně čas, který je nutný věnovat přípravě i samotnému pečení.

  • Středně velká husa
  • Sůl
  • Kmín
  • 2 větší jablka

Příprava svatomartinské husy

Husu seženete nejčastěji o váze 3–6 kg, a pokud se bude jednat o husu mraženou, doporučujeme ji již dva dny před pečením ponechat pomalu rozmrazit v chladničce. Nám se pro náš recept podařilo zakoupit husu o váze 4 kg, což je ideální váha pro cca 8 porcí. Před samotnou přípravou bylo nutné ji ještě dočistit, tedy odstranit zbytek brk ponechaných v kůži, a vyjmout droby a přebytečný tuk z břišní dutiny.

Jak upéct husu
Před samotným pečením je třeba husu řádně očistit.

Osolení a okmínování svatomartinské husy

Přibližně 24 hodin před vložením husy do trouby jsme ji řádně osolili a okmínovali, a to jak z vnější, tak z vnitřní strany. Solí ani kmínem rozhodně nešetřete, klidně ji zasypejte hustě po celém povrchu, protože právě sůl a kmín jsou klíčové ingredience pro správnou chuť husy i její vypečené kůže.

Takto osolenou a okmínovanou vložte husu do chladničky a ponechejte ji tam 24 hodin odpočívat. Před samotným pečením vložte to jejích útrob na čtvrtky nakrájená jablka pro lepší a šťavnatější chuť.

Jak upéct svatomartinskou husu Jak upéct svatomartinskou husu
Husu je třeba před pečením řádně osolit a okmínovat, pro zjemnění masa vložíme do jejích útrob čtvrtky jablek.

Pečení svatomartinské husy krok za krokem

Když jsme v úvodu zmiňovali, že při pečení svatomartinské husy je nutné počítat s delším časem, měli jsme na mysli téměř celý den. Proto, aby se totiž husa pořádně propekla, avšak její maso zůstalo šťavnaté a křehké, budeme potřebovat přibližně 12 hodin, během kterých budeme postupně přidávat teplotu pečení a husu průběžně polévat výpekem.

Před prvním vložení podlijeme husu 3 dl vody a předehřejeme troubu na 80 °C. Takto ponecháme husu v zakrytém pekáči klidně 6 hodin, během kterých se nám husa bude krásně prohřívat a postupně se z ní bude uvolňovat výpek a sádlo. Po 6 hodinách husu prolijeme vypečeným omastkem, teplotu zvýšíme na 90 °C a opět ponecháme v uzavřeném pekáči péct další dvě hodiny.

Jak upéct svatomartinskou husu Jak upéct svatomartinskou husu
První vložení husy do trouby a její pozvolné propékání při 80 °C, po 6 hodinách pečení přidáváme teplotu na 90 °C.

Po uplynutí 2 hodin, během kterých jsme pekli husu při teplotě 90 °C, opakujeme polévání husy výpekem a zvedáme teplotu na 100 °C. Opět ji ponecháme dvě hodiny v uzavřeném pekáči. Během této doby začne husa pěkně hnědnout a sádlo z ní se postupně vypéká, na povrchu mírně praská kůže

V této fázi slijeme vypečený tuk do připraveného hrnce, zvýšíme teplotu trouby na 150 °C a husu již nepřikrýváme. Zbývá nám poslední hodina, během které se nám husa krásně dozlatova propeče a bude připravena k servírování.

Jak upéct svatomartinskou husu Jak upéct svatomartinskou husu
Postupné polévání husy výpekem a přidávání teploty na 100 °C až po dokonalé propečení dozlatova při teplotě 150 °C.

Poslední hodinu věnujeme přípravě příloh, kterými jsou tradičně červené zelí a knedlík. Ten může zvolit houskový, bramborový či karlovarský, oblíbená bývá také kombinace různých druhů knedlíků. K porcování husy si vezměte k ruce kuchyňské nůžky a na závěr nezapomeňte naservírovaný pokrm polít vypečenou šťávou.

Jak upéct svatomartinskou husu Jak upéct svatomartinskou husu
Příprava červeného zelí, výpeku a závěrečné porcování husy.

Svatomartinská husa na talíři

S výsledkem jsme byli naprosto spokojeni, jelikož se nám podařilo docílit krásně propečeného šťavnatého masa, které nebylo vůbec vysušené. S červeným zelím a houskovým knedlíkem se husička doslova rozplývala na jazyku a my jsme si k ní otevřeli láhev mladého vína, které na svatomartinské hostině nesmí chybět. Na závěr si můžeme pogratulovat k úspěchu, protože teď už přesně víme, jak správně upéct husu. 

Jak upéct husu
Po 12 hodinách přípravy, pečení a prolévání se můžete s chutí pustit do husí pečínky.

Dobře upečená husa je gastronomickým zážitkem, který si můžete dopřávat nejen na svátek sv. Martina.

4.9 26×
BANQUET Baking Tray rectangular enamel 35cm, 2 parts
Roasting Pan - volume: 4l, made of enamelled steel, dishwasher safe and cover, suitable for induction, gas, glass-ceramic and electricity, width: 200mm, length: 350mm, height 145mm, colour: black
849,-
Currently Unavailable
Order Code: BANVE670
4.8 22×
Tescoma AZZA Poultry Shears
Kitchen Scissors - stainless steel, ergonomic handle, safety lock
Buy with code KVETEN24 559,-
699,-
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: ETS138b
5.0 10×
SIMAX Grilled Goose Roasting Pan with High Lid, 8L
Roasting Pan - volume: 8l, made of glass, dishwasher safe and cover, suitable for gas and electricity, width: 420mm, length: 270mm, height 120mm, colour: transparent
Buy with code ALZADNY30 489,-
699,-
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: SIMAX294
4.9 15×
BANQUET CULINARIA Poultry Shears 25,5cm, Wooden Handles
Kitchen Scissors - weighs 0.249kg, length: 25cm, blade length: 8.5cm, metal/wood material, not suitable for dishwashers
199,-
Buy
In stock > 10 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: BANKN827
Print
P-DC1-WEB02
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info