Internet je plný různých informací, co těhotná má jíst a co naopak nemá (nebo dokonce nesmí) jíst. Informace z některých zdrojů si dokonce protiřečí, a to i v případě, že je pod zaručenými návody podepsán gynekolog či pediatr. Kdo se v tom pak má vyznat? A tak jsme se rozhodli udělat ve změti informací i dezinformací udělat pořádek. Co tedy jíst v těhotenství, co je dobré naopak z jídelníčku vynechat, můžete pít kávu, užívat paralen, lněné semínko, jíst zázvor, pít zelený čaj nebo kouřit v těhotenství? Z čeho by se měla skládat strava a výživa v těhotenství?
Těhotenství je často nazýváno jako „jiný stav“, který vyžaduje i „jiný přístup“. Pod srdcem budoucí maminky se vyvíjí nový život, o který je potřeba začít pečovat hned v samotném začátku. Nejrizikovějším obdobím těhotenství jsou první tři měsíce. Dítěti se vyvíjí první orgány, poprvé mu začne bít srdce a získává lidskou podobu. V této době je důležitější víc než kdy jindy vyvarovat se některým činnostem, na které jste byly před otěhotněním možná zvyklé.
Jakým věcem je dobré se vyhnout? V první řadě jsou to alkohol cigarety a drogy, následují některé bylinky, léky, velké množství kofeinu, redukční diety, nedostatek vody a některé potraviny.
Neexistuje bezpečná míra alkoholu, drog či nikotinu během těhotenství. Pokud jste tedy vášnivou kuřačkou nebo holdujete alkoholu či drogám, měla byste si dopředu rozmyslet, jestli je pro vás důležitější cigareta, sklenička vodky, nebo miminko. Oboje totiž dohromady bez následků nejde. Škodlivé látky z těchto zlozvyků procházejí přímo přes placentu a výrazně ovlivňují vývoj plodu. Mají vliv na růst a vývoj vnitřních orgánů a způsobují vážné vývojové vady, jako je mentální retardace, hypertrofie srdce, metabolické poruchy a jiná závažná onemocnění, která nejdou vyléčit. Dávejte si pozor i na pasivní kouření v těhotenství. Je totiž stejně nebezpečné jako kdybyste kouřila sama. Vyhýbejte se tedy zakouřeným prostorám.
Gynekologové bylinky v těhotenství obecně nedoporučují. Existuje totiž mnoho bylin, které zejména při pravidelném nebo nadměrném používání způsobují překrvení pánevních orgánů, ovlivňují děložní činnost, stahují hladké svalstvo a v extrémních případech mohou způsobit potrat. Mezi rizikové bylinky patří například aloe, blín černý, celer, jalovec, majoránka, libeček, skořice, šafrán atd. Proto je dobré se bylinkám aspoň v prvním trimestru vyhnout, a to nejen v čaji, ale i v jídle.
Pokud patříte k milovníkům bylinkových čajů, zeptejte se svého gynekologa nebo lékárníka, jaké bylinkové čaje doporučuje nebo si přečtěte příbalový leták na čajové krabičce, zda je čaj vhodný pro těhotné ženy. Mezi doporučované bylinky patří například třezalka, kmín, měsíček, kopřiva, ale i meduňka a heřmánek v těhotenství prospívá. Až nebudete moct usnout, uvařte si meduňkový čaj. Heřmánkový čaj vám zase pomůže od bolesti břicha zklidní organismus.
Máta či zázvor v těhotenství také neuškodí, ale pouze v malém množství a ne pravidelně. Pokud trpíte ranními nevolnostmi, zázvorový či mátový čaj vám pomůže srovnat žaludek. Ale nezapomeňte, všeho s mírou. Jsou to totiž bylinky, které patří k rizikovým druhům a ve velkém množství by mohly mít negativní vliv na dítě.
Voda je základním stavebním kamenem zdravého lidského těla. Lidský mozek je tvořen dokonce ze 75 % vodou. A proto je pro správný vývoj miminka důležité víc než kdykoliv jindy pít dostatek neslazené vody. I když se vám bude zdát, že vaše tělo zadržuje obrovské množství tekutin a vy přibíráte doslova před očima, pít rozhodně nepřestávejte. Uškodili byste miminku. Vydržte to. Po porodu se vrátíte zase do původní formy.
Velmi často se u budoucích maminek objevuje nechutenství v těhotenství. A to jak k jídlu, tak k pití. Po pozření jakékoliv tekutiny se těhotné ženě obrací žaludek naruby, což je velmi nepříjemné. Zejména tehdy, když víte, že pít musíte. Zkuste pít vodu s citrónem nebo vychladit vodu v lednici. Můžete zkusit vyměnit vodu za čaj. Dejte ale pozor na čaje obsahující kofein. Například černý či zelený čaj se v těhotenství nedoporučuje, právě kvůli kofeinu. Proto zapátrejte po zeleném čaji bez kofeinu, který se běžně prodává v odděleních zdravé výživy nebo v různých specializovaných obchodech s čajem a kávou.
Obecně platí, že každodenní užívání vysokých dávek kofeinu během těhotenství zvyšuje riziko potratu. A nezáleží na tom, zda pijete kávu, čaj, Colu, kakao nebo energetické nápoje. Zejména v prvním trimestru, kdy je riziko potratu největší, se nedoporučuje pít ani velké množství kávy bez kofeinu. Ta totiž obsahuje tzv. zbytkový kofein, který těhotným ženám také neprospívá. Pokud na kávu s kofeinem či bez kofeinu budete mít chuť, pijte ji v rozumném množství. Podle posledních výzkumů by vám ani dítěti neměly ublížit 2 až 3 šálky kávy s mlékem denně (tj. cca 300 mg kofeinu).
Jestli se chcete kávě úplně vyhnout, přijatelnou a chutnou alternativou je cereální nápoj Caro. Ve srovnání s klasickou kávou neobsahuje žádný kofein a je energeticky vydatnější.
Ani léky, které jste před otěhotněním běžně užívala, nemusí být v těhotenství vhodné. Proto si sama nic neordinujte. Některé léky jsou totiž pro plod nebezpečné na začátku těhotenství, jiné zase na konci těhotenství a některé dokonce po celou dobu, jako například kortikoidy. Ty vynechte i ve formě mastí nebo kapek. Paralen v těhotenství zase brát můžete, a to v prvním, druhém i třetím trimestru. Dávkování je stejné jako mimo těhotenství a v žádném případě ho nepřekračujte. Pokud vás trápí nějaká viróza, léčbu raději konzultujte s lékařem nebo gynekologem. Budete si tak 100% jistá, že svému miminku neodbornou léčbou neublížíte.
Ani rostlinné přípravky nebo potravinové doplňky nejsou v těhotenství vhodnější než léky. U rostlinných přípravků není standardizované množství účinné látky jako u léků, neproběhly u nich žádné kontrolované studie vlivů na plod a některé rostliny jsou pro plod dokonce jedovaté a mohou vyvolat vrozené vývojové vady nebo dokonce potrat. Mezi takové rostliny patří např. brčál barvínek, komonice, medvědice lékařská, kýchavice, mařinka vonná, rozmarýn, routa aj. Záleží dokonce i na způsobu pěstování. Rostliny totiž mohou obsahovat i významné množství těžkých kovů, které může vést k otravě matky a poškození plodu.
Ani potravinové doplňky, různé multivitaminy, ajurvédské přípravky a dietní doplňky, nejsou kontrolovány jako léky. Obsah účinných látek u nich může kolísat, a proto neznamená, že jsou pro těhotné ženy zcela bezpečné. Mohou obsahovat např. vysoké dávky vitamínu A, který je pro vývoj plodu (obzvlášť na začátku těhotenství) nebezpečný a může vyvolat vznik vrozených vývojových vad. Pamatujte, že vitamínu A je v potravě dostatek, a proto není důvod ho užívat v potravinových doplňcích.
Mějte na paměti, že rozhodnout se užívat nějaké léky, vitamíny či potravinové doplňky na základě informací z internetu nemusí vždy dobře dopadnout, i když jiné matky píší opak. Proto se vždy poraďte se svým gynekologem, jaké potravinové doplňky budou v závislosti na vašem zdravotním stavu a fázi vývoje vašeho miminka nejlepší.
Budoucím maminkám gynekolog s největší pravděpodobností doporučí i kyselinu listovou, tedy jeden z vitamínů skupiny B. Kyselina listová je totiž nezbytná pro tvorbu nových buněk v lidském těle. A tak se doporučuje užívat ji před otěhotněním i na počátku těhotenství. Působí totiž jako účinná prevence defektů neurální trubice u dítěte. Pravidelné užívání kyseliny listové snižuje riziko vrozených vad, jako jsou spina bifida, tedy defekty míchy a páteře, i anencefalie, tedy defektů mozku a lebečních kostí, a to o 50 až 70 %.
Kyselinu listovou obsahují i některé potraviny, např. hrách, fazole, pomeranče, avokádo, špenát, brokolice, růžičková kapusta, chřest i ananasový, pomerančový a rajčatový džus. Množství kyseliny listové v potravinách ale není tak velké, aby stačilo jako prevence defektů neurální trubice. A proto je potřeba užívat kyselinu listovou ve formě vitamínových doplňků v doporučeném dávkování. Vstřebatelnost kyseliny listové ze stravy je totiž jen 50 % (tepelným zpracováním se dokonce většina kyseliny listové v potravinách zničí), zatímco z potravinových doplňků až 100 %.
Rizika předávkování kyselinou listovou jsou zanedbatelná. Kyselina listová patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě, a tak je případné nadbytečné množství z těla vyloučeno močí.
Vědci zjistili, že pravidelné užívání probiotik v těhotenství snižuje výskyt alergií u dětí až o 50 %. Příznivé účinky mají probiotika zejména u atopického ekzému. Proto lékaři doporučují užívat probiotika i ženám s rostoucím bříškem. Živé kultury také zvyšují imunitní schopnosti organismu, což se budoucím maminkám náramně hodí. Mají totiž sníženou imunitu, a tak jsou mnohem náchylnější k onemocněním zejména na podzim a při chřipkových epidemiích. A jelikož pro těhotné příliš léků neexistuje, je hlavním posláním probiotik předejít nachlazení a onemocnění. Pokud čekáte miminko, nebojte se zařadit do svého jídelníčku jogurty, kefíry, acidofilní mléko nebo podmáslí. Čím víc druhů budete kombinovat, tím lepšího efektu dosáhnete.
Žádný lékař vám dietu v těhotenství s klidným svědomím neschválí ani nedoporučí. Omezováním stravy a dietami riskujete poškození plodu.
Pokud jste před otěhotněním nejedly extra špatně, nemusíte měnit ani složení stravy. Kvalita stravy by měla vždy převažovat nad kvantitou. Jezte pravidelně a obohaťte svůj jídelníček o vitamíny z ovoce a zeleniny. Není potřeba jíst za dva. Stačí mírně zvýšit příjem kalorií. Snažte se jíst pětkrát denně. Nejbohatšími jídly by měly být snídaně a oběd. Svačiny a večeře pak mohou být lehčí.
Většina gynekologů se shoduje na tom, že by budoucí maminka měla jíst všechno, na co má chuť. Vyloženě zakázané běžné potraviny neexistují. Pouze se doporučuje některé potraviny z těhotenského jídelníčku vynechat, protože mohou být kontaminovány různými onemocněními. Jaké potraviny to jsou?
Vás ale určitě zajímá, co jíst v těhotenství, abyste miminku dopřáli to nejlepší. Proto pro vás máme i stručný seznam toho, co by ve vašem jídelníčku rozhodně nemělo chybět. Důležitá je ale i kvalita a pestrost stravy. Vaše chladnička by proto měla být zásobená různorodými a čerstvými potravinami, abyste dodaly vašemu tělu, potažmo miminku všechny potřebné látky.
Jak se říká, těhotenství není nemoc. A tak není sebemenší důvod vynechávat z jídelníčku potraviny, které milujete. Pokud se budete stravovat s nejlepším vědomím a svědomím a nebudete to s žádnou potravinou příliš přehánět, bude se mít vaše miminko nejlépe na světě. A když na něco zapomenete, tělo si nakonec samo řekne.