Proč si pořídit brousky na nože?
Protože i ten nejkvalitnější nůž se jednou ztupí, je vhodné mít doma po ruce brousky. Díky opětovnému nabroušení získá nůž zpět svoji původní ostrost a tím ulehčí práci v kuchyni. Pravidelná údržba nožů, kromě samotného zlepšení jejich vlastností, navíc prodlužuje jejich životnost, což oceníte zejména u drahých kusů.
i
Keramické nože mají extrémně tvrdou čepel, díky čemuž jsou velmi odolné a nepotřebují časté broušení. Pokud přesto chcete brousit, vsaďte na brousek na keramické nože.
Vybíráme kvalitní brousky na nože
Nejprve je třeba zvážit, pro jaké nože brousky vybíráte. Zejména pak to, jakou mají zrnitost. Při výběru samotného brousku se pak zaměřte na jeho materiál, od kterého se odvíjí životnost, ale také kvalita brousku. Dále je třeba zauvažovat i nad cenou, kterou jsme ochotni za brousek nožů vynaložit.
Pokud chcete co nejostřejší nože, vybírejte profesionální brousky s co nejjemnější zrnitostí.
V čem vyniká elektrický brousek na nože?
Elektrické brousky na nože vám mohou pomoci ke kvalitnímu nabroušení vašich nejlepších nožů. U elektrického brousku nemusíte složitě přemýšlet nad sklonem, sílou, tvrdostí, počtem tahů apod. jako u mechanické varianty. Brousek vyřeší vše za vás. Stačí vložit nůž, nastavit typ broušení a elektrický ostřič udělá zbytek za vás.
- Snadné a rychlé broušení.
- Vyniká jednoduchým použitím.
- Bezpečné ovládání.
- Potřeba zkontrolovat, na jaký typ nožů se hodí.
- Dražší než mechanický brousek na nože.
- Vyžaduje připojení do elektrické sítě.
Mechanicky brousek na nože pro ideální nabroušení
Mechanické brousky na nože tvoří ploché brusné kameny připevněné k držadlu, což umožňuje pohybovat nožem v pravidelných tazích. Najdete je v nejrůznějších variantách. Mechanický brousek na nože poskytuje větší kontrolu, je snadno přenosný a cenově dostupnější než elektrický model.
- Lepší kontrola nad broušením.
- Přenosnější než elektrická verze.
- Cenově dostupnější.
- Broušením strávíte více času.
- Nekonzistentní výsledky.
- Není vhodný pro všechny typy čepelí.
Brousky na nože – jaké typy rozlišujeme?
Abyste zvolili ten nejlepší brousek na nože, měli byste se při jeho výběru zaměřit i na konkrétní druh:
- Keramické brousky na nože mají oproti klasickým jemnější tvary. Navíc disponují delší životností. Na výběr jsou v kulatém nebo oválném tvaru. Oproti ostatním jsou však dražší.
- Oboustranné brousky jsou bezpochyby nejoblíbenějším druhem brousků na nože. Jedna jejich strana je z jemnějšího zrna, ta druhá bývá o něco hrubší, takže můžete zvolit zrnitost, kterou zrovna potřebujete.
- Elektrické brousky se dají využít nejen pro broušení nožů, ale také šroubováků nebo nůžek. U elektrických brusek je dobré se zaměřit na počet stupňů broušení a zda je brousek vhodný pro váš typ čepele.
Brusný kámen
Ocilka
Mechanický brousek
Elektrický brousek
Jakou zrnitost by měl ostřič nožů mít?
Zrnitost neboli hrubost souvisí s materiálem brousku. Ten se v základu rozděluje na přírodní a umělý. Vhodné je mít alespoň 4 hrubosti brusných kamenů. Hrubost brusných kamenů se udává v jednotce grit. Grit uvádí počet pórů v kameni, kterými propadávají obroušené piliny, na jeden palec (2,5 cm).
- Z přírodních materiálů se můžete setkat například s křemenem, smirkem nebo korundem.
- Umělé materiály pak zahrnují diamant, nitrid bóru nebo karbid křemíku.
i
Jednoduchý návod na to, jak nabrousit brousky na nože
Nevíte, jak naostřit brousky na nože? Brousek nejprve navlhčíme vodou či rostlinným olejem, poté přiložíme ostří nože ve správném úhlu a pomalým tahem doprava proti ostří vedeme nůž po ploše brousku. Tento proces opakujeme do doby, než je brousek zase ostrý.
Ocilka, brusný kámen nebo brousek na nože?
Ocilku můžete využít klidně před každým použitím nože, kdežto brousek na nože nebo brusný kámen stačí využít jen jednou za čas. Pomocí ocílky na nože snadno a rychle obnovíte původní ostrost vašich nožů, naopak brusný kámen dokáže zachránit již tupé nože. Ideální je mít doma všechny tři ostřiče a brousky na nože.
Hledáte nejlepší brousek na nože? Podívejte se, co říkají naši zákazníci a rozhodněte se sami.
Jaký je rozdíl mezi broušením a ostřením nožů?
Broušením odebíráte část materiálu tak, abyste získali požadovaný tvar ostří. Po správném nabroušení je ostří schopné ve své podobě setrvat velmi dlouho. Oproti tomu během ostření neodebíráte materiál, jen narovnáváte ostří zpět do správné polohy. Nože ostříme klidně před každým použitím. Broušení je potřeba jednou za čas.
Skrýt popis