Během svátku 28.10. jsou uzavřeny pobočky Děčín, Kladno, Brno-Lískovec a Frýdek-Místek. Všechny ostatní pobočky zůstávají otevřené pro výdej objednávek.
Všechny dárky jako na dlani Bridgestone

Dusičnany v ovoci a zelenině? Greentest je pomůže odhalit

Zobrazit katalog
Aktualizováno

Ovoce a zelenina jsou základem zdravého jídelníčku. Kromě vitaminů a minerálů ale obsahují také dusičnany, jejichž nadměrné množství může vést k vážným zdravotním problémům. Nebezpečné jsou zejména pro kojence a malé děti, ale i dospělým mohou zkomplikovat život. Jak vám měřič dusičnanů Greentest pomůže zjistit, zda je jejich obsah v ovoci, zelenině nebo uzeninách bezpečný?

Ovoce a zelenina obsahují dusičnany

Co se v článku o dusičnanech v potravinách dozvíte?

Co jsou dusičnany?

Dusičnany jsou soli kyseliny dusičné, které v malé míře lidskému tělu neškodí. Najdeme je ve vzduchu, ve vodě a v půdě. Do naší potravy se dostávají několika způsoby. Z vody, jež pijeme a ve které vaříme i z ovoce a zeleniny, které je přirozeně absorbují během svého růstu z okolního prostředí. Za posledních 50 let se ale z důvodu zvýšeného používání dusíkatých hnojiv zvýšil i obsah dusičnanů v zelenině, a to téměř 20×.

Dusičnany se nacházejí také v masných výrobcích, salámech, tavených sýrech a dalších průmyslově zpracovaných potravinách, do kterých se uměle přidávají jako konzervant prodlužující dobu jejich trvanlivosti.

Dusičnany v ovoci, zelenině a uzeninách

Hlavním rizikem konzumace potravin se zvýšeným obsahem dusičnanů je jejich přeměna na karcinogenní nitrosaminy. Proto světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat maximálně 3,7 mg na 1 kg hmotnosti dospělého člověka.

K přeměně dusičnanů dochází v trávicím traktu, kde se dusičnany nejprve přemění na dusitany a ty se za určitých okolností mohou změnit až v karcinogenní nitrosaminy. Jedná se o velmi nebezpečné látky, které bývají spojované se vznikem nádorových onemocnění žaludku, jater, tlustého střeva a močového měchýře. Nitrosaminy jsou rovněž teratogenní a mohou způsobovat vznik vývojových vad plodu.

Dusičnany se přidávají do masa a uzenin jako konzervant

Největší hrozbu však nepředstavují jahody, které snídáte, ani váš salát k večeři. Prokazatelně nejškodlivější vliv na zdraví mají dusičnany přidávané do masa a uzenin za účelem prodloužení jejich trvanlivosti. Tento fakt je podložen řadou studií. Vědci předpokládají, že zatímco ovoce a zelenina obsahují řadu prospěšných látek a negativní účinky dusičnanů neutralizují, maso a masné výrobky s obsahem dusičnanů tuto schopnost postrádají a patří proto mezi karcinogeny číslo jedna.

Přehled množství dusičnanů v zelenině a ovoci

Abyste se mohli lépe rozhodnout, po jaké zelenině a ovoci v supermarketu nebo na trhu sáhnout, vytvořili jsme pro vás přehledný seznam. Množství dusičnanů se samozřejmě může lišit podle způsobu pěstování a kvality zeleniny a ovoce. Proto je vždy lepší, přeměřit obsah dusičnanů Greentestem.

  • Vysoký obsah dusičnanů (nad 1 000 mg/kg) najdeme především v salátu, špenátu, ředkvičce, celeru, reveni a kukuřici.
  • Středně vysoký obsah dusičnanů (nad 250 mg/kg) najdeme v bramborách, mrkvi, brokolici, petrželi, lilku, květáku, zelí, kapustě a česneku.
  • Nízký obsah dusičnanů (pod 250 mg/kg) najdeme v okurkách, rajčatech, hrachu, cibuli a růžičkové kapustě.

U ovoce najdeme vyšší obsah dusičnanů u banánů, melounů a jahod.

Dusičnany nejvíce škodí dětem a kojencům

Nebezpečí se týká především malých dětí, u nichž může zvýšené množství konzumovaných dusičnanů vést až k nemoci zvané methemoglobinemie. Dušičnany se ve střevech přemění na dusitany, ty se naváží na krevní barvivo a znemožní tím přenos kyslíku. Jedná se o velmi vážné onemocnění, které může být pro malé děti až smrtelné.

Pro přípravu dětských nápojů a jídel je proto důležité používat pouze kojeneckou vodu. Limity pro obsah dusičnanů jsou u ní podstatně přísnější než u běžné kohoutkové pitné vody. Opatrnost je na místě také při podávání čerstvého ovoce a zeleniny a při vaření dětských příkrmů.

dusičnany ohrožují zdraví kojenců a malých dětí

Jak odhalit zvýšený obsah dusičnanů?

Kolik miligramů dusičnanů obsahuje jídlo na vašem talíři vám pomůže odhalit Greentest. Tento malý chytrý přístroj dovede pomocí speciální sondy obsah dusičnanů změřit. Výsledek téměř okamžitě zobrazí na displeji a informuje vás, zda je naměřená hodnota nízká, zvýšená, nebo nadměrná. Pomůže vám tak udržet denní příjem dusičnanů v bezpečných mezích.

Jaké množství dusičnanů už škodí?

Abyste si dokázali sami spočítat, kolik dusičnanů denně můžete zkonzumovat a jak vám v tom pomůže diagnostika potravin Greentest, uvedeme si příklad.

Paní Zdravá nakupuje potraviny v blízkém supermarketu. Ale protože jí není jedno, jaké ovoce a zeleninu servíruje svým malým dětem k večeři, pořídila si diagnostiku potravin Greentest. Ona sama váží 50 kg. Tzn., že by denně měla zkonzumovat maximálně 3,7 × 50, tedy 185 mg dusičnanů. V supermarketu koupila kapustu. A aby si byla jistá, kolik dusičnanů kapusta obsahuje, zapíchla do zeleniny songu Greentestu. Do pár vteřin se na displeji diagnostiky potravin objevilo číslo 1 110 mg/kg. Paní Zdravá ví, že denně může s klidným svědomím zkonzumovat 185 mg dusičnanů. A tak si spočítá, že z celé kapusty může sníst pouze 185 / 1 110, tj. 0,168 kg, tedy 168 mg kapusty.

Nezapomeňte, že tolerance dětského tělíčka je vůči dusičnanům mnohem menší. A tak počítejte s maximem denní dávky dusičnanů u miminek okolo 30 mg a u větších dětí okolo 50 mg denně.

greentest

Komu by neměla diagnostika potravin Greentest chybět?

Diagnostiku potravin Greentest by měli mít po ruce:

  • Rodiče, kteří chtějí svým dětem vařit a připravovat zdravé jídlo.
  • Těhotné ženy, kterým není lhostejné zdraví jejich nenarozeného miminka.
  • Lidé, kteří vyznávají zdravý životní styl.
  • Všichni, kdo chtějí vědět, že konzumují jen zdravotně nezávadné potraviny.
  • Senioři, kteří nechtějí své tělo zatěžovat škodivinami.
  • Majitelé restaurací, distributoři, poskytovatelé stravování a další drobní živnostníci, kteří chtějí svým zákazníkům servírovat jen to nejlepší.

Množství dusičnanů

Greentest měří dusičnany, radiaci i tvrdost vody

Na trhu najdete tři modely diagnostik potravin Greentest. V čem se jednotlivé modely liší?

  • Tester Greentest A – měří obsah dusičnanů v zelenině, ovoci a mase
  • Tester Greentest ECO A – měří obsah dusičnanů v zelenině, ovoci a mase včetně radiace
  • Tester Greentest ECO5 – měří obsah dusičnanů v zelenině, ovoci a mase včetně radiace a tvrdosti vody

Všechny modely diagnostik potravin Greentest běžně měří dusičnany se 77,5% přesností. Ale i když je výsledek orientační, pro běžné domácí použití stačí. Je totiž mnohem levnější a rychlejší než kvantitativní analýza v chemické laboratoři.

Tipy na snížení dopadu dusičnanů na zdraví

  1. Zeleninu před konzumací 15–30 minut povařte. Obsah dusičnanů tím snížíte.
  2. V ovoci a zelenině se dusičnany koncentrují v horní a spodní části a také ve středu u semen. Pokud tyto části vykrojíte, zbavíte se i většiny dusičnanů.
  3. Z listové zeleniny odstraňte všechny stopky, žebra a vnější listy.
  4. Užívejte vitamin C. Snižuje negativní vliv dusičnanů na zdraví.
  5. Omezte konzumaci alkoholu a kouření. Zvyšují riziko přeměny dusičnanů na rakovinotvorné látky.
  6. U kojenců a starých lidí dávejte větší důraz na nízký obsah dusičnanů ve vodě a potravě.
  7. Vyhýbejte se potravinám, do kterých se dusičnany přidávají jako aditiva. Např. maso, masné výrobky a tvrdé sýry.
  8. Jezte stravu bohatou na vlákninu.
  9. Salát zakápněte citronem. Vitamín C bojuje proti negativním účinkům dusičnanů.
  10. Čerstvé ovoce, zeleninu a také uzeniny před konzumací otestujte na obsah dusičnanů.

Jezte jen takové potraviny, které si vaše tělo zaslouží. Vyhněte se škodlivinám v ovoci, zelenině a mase díky diagnostice potravin Greentest. Vaše tělo se vám odvděčí vitalitou a pevným zdravím.

0
Vytisknout
Zkuste nové Alza Premium Moje Alza Přihlásit Pro organizace Jak nakoupit
P-DC1-WEB18
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi