AD homeoffice PET

Recenze objektivu Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM

Zobrazit katalog
Recenze objektivu Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM

Šikovný širokáč do každé brašny

Kvalitní širokoúhlý objektiv je obvykle tradiční výbavou každého fotografa. A je jedno, jestli fotografuje například reportáž nebo krajinu.

Většina prodávaných setů, kombinací digitální zrcadlovky s jednoduchým objektivem s proměnným ohniskem, obsahuje objektiv jednodušší konstrukce, který po nějakém čase většinu uživatelů neuspokojí. Fotografie nejsou ostré, a když ano, tak pouze na středu, chovají se špatně v protisvětle, vinětují, mají aberaci, autofokus je pomalý, objektiv se při změně ohniska vysouvá, někdy se otáčí i přední závit pro filtry při ostření a jejich konstrukce není příliš odolná. Objektivy nejsou utěsněné proti vlhkosti a jsou náchylnější k poškození.

Pro vážnější práci a lepší komfort užívání je nutné se porozhlédnout po něčem kvalitnějším. Podle mých zkušeností je aktuálně nejlepším tipem v poměru výkon / cena právě objektiv Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM. Je dokonale ostrý, dobře se chová v protisvětle a má vestavěnou stabilizaci.

Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM

   Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm F4L IS USM, Ohnisko: 17mm, Clona: 14, Doba expozice: 1/50s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 12. června 2016 08:26:49

Méně ostrý předchůdce se stále prodává

Objektiv Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM je nástupcem poměrně zdařilého objektivu 17-40mm f/4 L USM, který se prodával od roku 2003 a ještě nyní jej můžete nový koupit. Stojí méně než tady popisovaný objektiv Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM, ale není tak dobrý. Jeho největší vadou je asi to, že u digitálních zrcadlovek s full frame senzorem není u krajů ostrý. Jeho kvalita byla celkem proměnlivá a i na středu byla ostrost kus od kusu různá. Pro většinu fotografů, kteří nedělají velké tisky, bude ale kvalita dostačující.

Objektiv 17-40mm f/4 L USM jsem sám používal přes 10 let, ale po vyzkoušení jeho nástupce jsem jej prodal. Těch výhod, proč novinku pořídit, bylo víc. Postupně se u nich v textu zastavím. Objektiv Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM pravidelně používám od roku 2014 a nemohu mu nic vytknout. Pokud jej náhodou něčím nahradím v budoucnu, tak snad jedině přepracovanou podobně opticky dokonalou novou verzí světelného objektivu Canon EF 16-35 mm f/2,8 L USM II. Používat menší clony se mi při fotografování přírody hodí.

Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM

Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm F4L IS USM, Ohnisko: 17mm, Clona: 16, Doba expozice: 0,8s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -3, Blesk: Ne, 27. října 2015 17:43:00

Jak správně zvolit rozsah objektivu

Nejobtížnější volbou při nahrazování jednoduchého setového objektivu s proměnným ohniskem bude zvolit ideální rozsah. Mám pořídit 17-70, 16-35, 17-40, 24-70, 11-16, nebo jiný, čert aby se v tom vyznal.

Nejdůležitějším kriteriem je odpověď na otázku, jak veliký máte senzor fotoaparátu. Pokud máte full frame zrcadlovku, bude ohnisko 16 mm na výsledném snímku zabírat cca 110° z fotografované scény. Pokud však máte zrcadlovku s APC-S formátem (krop 1,6x = ohnisko 25,6 mm), úhel záběru bude pouze cca 80°, objektiv je k menšímu senzoru blíže. Snad jen předem podotknu, že přednosti objektivu Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM vyniknou zejména na full frame zrcadlovkách.

Dalším kritériem je to, jaká ohniska nejčastěji používáte. Hodně fotografů dělá chybu, když se dočte o nutnosti širokoúhlého objektivu pro fotografování krajiny, ale neumí pro něj volit správné motivy. Při používání ohniska 16 mm je nutné v kompozici využívat něco dominantního v popředí, ať se ten široký prostor zobrazí poutavěji. Nejširší ohnisko používají často zbytečně, obraz je “prázdný”, často by stačilo pouze ohnisko 24mm, například.

Před pořízením nového širokoúhlého objektivu doporučuji prohledat archiv, je pro to spousta automatických nástrojů, a zjistit, jaká ohniska používáte nejčastěji. Třeba by pro vás byl lepší objektiv s rozsahem 24-70 mm.

Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM

Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm F4L IS USM, Ohnisko: 24mm, Clona: 16, Doba expozice: 27s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 6. května 2016 23:56:00

Objektiv do nepřízně počasí 

Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM patří do profesionální řady objektivů s označením „L“. Mechanické zpracování je dokonalé, a i když na některých místech pláště objektivu můžete najít kvalitní pevný plast, konstrukce je velmi bytelná a odolná vůči prachu a vlhkosti. Což zaručují nejen vnitřní těsnění, ale i gumová manžeta okolo bajonetu objektivu. Po mnoha zkušenostech mohu potvrdit, že Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM zvládne i silný déšť. Pokud ale chcete proti vlhkosti být odolní dokonale, doporučuji mít nasazený přední kruhový filtr, přední člen se totiž pohybuje.  

Objektiv je mnohem těžší než předchůdce Canon EF 17-40mm f/4 L USM, váží 615 g oproti 475 g. Což může být způsobeno konstrukcí objektivu se stabilizací.

Délka objektivu je 113 mm, to je stejně jako u vynikajícího základního objektivu Canon EF 24-70 mm f/2,8 L II USM, testovaného ve Fotomagazínu. Přestože je objektiv vcelku těžký, jeho velikost při práci nijak neomezuje.

Prstenec pro změnu ohniska je umístěn u bajonetu, takže fotograf objektiv drží blízko těžiště sestavy. Změna ohniska je plynulá v celém rozsahu a jde příjemně ztuha. Změna ohniska je interní, ale přední člen se uvnitř objektivu mírně pohybuje dopředu a dozadu, ale nevysouvá před objektiv.

Ostřící prstenec je pěkně široký a dovoluje manuálně zasáhnout do chodu autofokusu, když se zaostření nechce chytit. Z mojí zkušenosti mohu potvrdit, že objektiv ostří velmi rychle i ve ztížených světelných podmínkách, šero, stmívání, nekontrastní objekty, fotografování  detailů blízkých objektů.
Další předností objektivu je to, že ostření je bezhlučné. Pokud nemáte ve fotoaparátu zapnutou signalizaci zaostření, často ani nemáte jistotu, zda objektiv opravdu ostří. Ostření zajišťuje kruhový ultrasonický motorek. Přeostření z nekonečna na objekt ve vzdálenosti 1 m objektiv zvládá velmi rychle, díky krátké ostřící dráze. Ostření je interní a při přeostření se neotáčí přední člen.

Velmi pěkná je u objektivu Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM dodávaná sluneční clona EW-82. Má praktický tvar, oproti starším objektivům Canon je mnohem snazší její transport při opačném nasazení na objektiv. Zabírá totiž méně místa. Šikovná je i její pojistka, kdy clona velmi pevně drží na objektivu. Oproti předchůdcům je u testovaného objektivu použita praktičtější krytka, mnohem pohodlněji se sundává a nasazuje při nasazené sluneční cloně.

Velmi sympatické je u objektivu použití závitu na filtry o průměru 77 mm, který mi připadá velmi praktický. Má jej většina kvalitních objektivů, proto nejsou náklady na další příslušenství tak vysoké, jako v případě průměru filtru 82 mm. Což platí zejména v případě kvalitního polarizačního filtru, který je pro krajinářskou fotografii skoro nutným příslušenstvím. Osobně doporučuji pro objektiv Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM vybírat polarizační filtr od značek Hoya nebo B+W, ať zbytečně nesnižujete optickou kvalitu objektivu. Spíše volte mezi filtry se slabší obroučkou, ty tlustší by mohly vinětovat (ztmavené okrajové části fotografie). Totéž platí, pokud byste používali nějaký další systém zasouvacích filtrů, například filtry přechodové. Při použití ohniska 16 mm by mohly také vinětovat. Obzvlášť v případě, pokud by se sestava s držákem kombinovala s kruhovým filtrem. Což stále hodně fotografů dělá. Filtry používat z rozmyslem, vše další na objektivu může snížit jeho výborné vlastnosti.    

Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM

Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5DS R, Objektiv: Canon EF 16-35mm F4L IS USM, Ohnisko: 22mm, Clona: 14, Doba expozice: 1/3s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1.3, Blesk: Ne, 22. února 2016 06:12:00

Dokonalá ostrost od minimální clony

Velmi pěknou předností, obzvlášť při srovnání s jinými širokoúhlými objektivy, je minimální zaostřitelná vzdálenost objektivu. Je pouze 25 cm, což je velmi praktické při fotografování menších objektů v případě, pokud chcete současně mít ve fotografii něco z prostředí.

Ideálně se takto fotografuje hmyz, drobní obojživelníci nebo třeba menší rostliny. Zaostříte na objekt a do fotografie zakomponujete krajinu, která snímek krásně dokumentuje. Pro “vypíchnutí” zaostřeného doporučuji používat nejmenší clonu f/4, objektiv je ostrý už při zcela otevřené cloně.

Když už jsme u té ostrosti, dále bych to rozvinul. Objektiv Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM je nejostřejší na clonách f/8 až f/11, při větším zaclonění se začne optická kvalita zhoršovat a clony větší než f/16 doporučuji používat pouze v účelných případech, kde máte dominantní prostředí a chcete mít ostré vše, co v obrazu je.

Osobně to dělám tak, že pro většinu krajinářských motivů s objektivem Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM  nepoužívám větší clony než f/14, to raději použiji clonu nižší a zaostřený objekt v popředí zvýrazním.

Objektiv je ostrý jako břitva. Kromě toho, že fotografie obsahují mnoho detailů, působí ostře i díky vynikajícímu přenosu kontrastu a potlačené chromatické vadě. Na tom se podílejí dva UD členy a tři asférické čočky. Právě špatná kresba v rozích je často důsledkem nesprávně korigovaného sférického zkreslení. Sférické zkreslení není problémem ani na nejširším ohnisku a vinětaci lze vidět jen na nejširším ohnisku s otevřenou clonou, při cloně f/5.6 už vůbec nevadí. Výrobce i tak nabízí funkci, která tyto neduhy automaticky koriguje ve fotoaparátu.

Velmi důležité při hodnocení širokoúhlého objektivu je jeho chování v protisvětle. Objektiv má komplikovanou optickou konstrukci s množstvím optických členů, což samo o sobě reflexům a sníženému kontrastu v protisvětle nahrává. Obzvlášť u objektivu s takto širokým záběrem, kdy slunce do záběru snadno vleze.

U objektivu jsou použity nano-antireflexní vrstvy, které mají daleko lepší vlastnosti než běžné antireflexní úpravy a zajišťují průchod více než 99,9 % světla. Z praxe mohu potvrdit, že fotografie v protisvětle jsou nejen zcela bez reflexů, ale i s dokonalým kontrastem a vykreslenými detaily. Chování v protisvětle je jednou z výjimečných vlastností objektivu Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM. Zejména ti, co fotografují se sluncem v záběru, budou nadšení. 

Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM

Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm F4L IS USM, Ohnisko: 35mm, Clona: 13, Doba expozice: 1/6s, ISO: 50, Kompenzace expozice: -0.3, Blesk: Ne, 18. října 2016 07:58:00

Raději světelný, nebo nesvětelný se stabilizací?

Hodně diskutovanou otázkou u objektivu bude otázka nižší světelnosti. Nejnižší možná použitá clona f/4 by mohla vadit zejména reportážním fotografům, kteří pracuji v prostředí, kde není příliš světla. Podobně bude plakat ten, kdo má rád minimální clony ke zdůraznění zaostřeného objektu oproti prostředí. I já osobně bych dal raději přednost objektivu ve variantě s minimální clonou f/2.8, ale pouze při zachování stejné ostrosti na vyšších clonách f/14 - f/20. Ono totiž bohužel platí, že světelné objektivy nejde příliš přiclonit při krajinářské fotografii. Jsou konstruované tak, aby byly ostré zejména na nižších, “reportážních” clonách.

Malou světelnost objektivu Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM lze poměrně účelně dohnat použitou vestavěnou stabilizací. Pokud ji na plášti objektivu zapnete, můžete si dovolit mnohem delší expoziční časy oproti případům, kdyby objektiv stabilizaci neměl. Výrobce uvádí, že je objektiv vybaven poslední generací optické stabilizace s účinností 4 EV.

Obecně se říká, že při fotografování z ruky je nutné použít expoziční čas v hodnotě převrácené hodnoty použitého ohniska. Tedy, když budete mít na objektivu ohnisko 20 mm, expoziční čas 1/20 s byste měli udržet. Pokud však používáte stabilizaci v objektivu, při troše cviku můžete zkoušet časy 1/5 s nebo i 1/3 s. U statických scén zkuste klidně vícekrát, věřím, že při soustředěném stisknutí spouště by to objektiv se stabilizací měl zvládnout.

Jak je zřejmé, ideální širokoúhlý objektiv neexistuje, každý je vhodný na něco jiného a vy se musíte rozhodnout, zda fotografujete více statickou přírodu, krajinu nebo reportáž. Objektiv Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM bude ideálním krajinářským objektivem, verze s minimální clonou f/2.8 spíše na reportáž.

Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM

Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm F4L IS USM, Ohnisko: 16mm, Clona: 4, Doba expozice: 1/500s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -0.7, Blesk: Ne, 6. června 2015 18:23:00

Alternativy pro krajinářskou fotografii

Vzhledem k velmi širokým možnostem použití objektivu Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM se nabízí několik desítek jiných objektivů, se kterými by šlo tento objektiv porovnat. Abych si to srovnávání usnadnil, popíšu svůj pohled. Moje priority pro kvalitní širokoúhlý objektiv jsou poměrně specifické. Objektiv používám v 70 % při fotografování krajiny, z 20 % na fotografování živé přírody (plazi, obojživelníci, hmyz, rostliny) a z 10 % na fotografování noční oblohy. Klasické reportážní fotografování pouze ojediněle.

Asi nejbližší variantou je výše zmiňovaný objektiv Canon EF 17-40mm f/4 L USM, který je ideální zejména pro ty, kdo potřebují kvalitní širokáč na fotoaparáty s APC-S formátem a chtějí ušetřit. Bohužel se už asi dlouho prodávat nebude.

Díky výjimečným optickým vlastnostem (ostrost, chování v protisvětle) jsou další varianty pouze u pevných skel. Zkoušel jsem Canon EF 24mm f/1.4 L USM II, který byl díky své světelnosti sice dokonalý na noční fotografie s polární září nebo na zvýrazňování živých tvorů v přírodě, ale nešlo jej příliš používat na vyšších clonách jak f/10 při krajinářské fotografii. Navíc je opravdu drahý.

Možnou alternativou je objektiv Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM II, který je sice světelnější než objektiv testovaný, ale není opticky tak dobrý jako alternativa s f/4, navíc má nevhodný průměr filtru 82 mm. U něj ale odhaduji, že by mohl mít do roka svého nástupce, který bude opticky dokonalý, bude ale opět mnohem dražší.

Krajinářům tak spíše doporučím pevná ohniska, například objektivy Zeiss. Výstupy z objektivu Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM jsou při troše šikovnosti a vhodných podmínkách s nimi srovnatelné.

Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM

Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 1300D, Objektiv: Canon EF 16-35mm F4L IS USM, Ohnisko: 16mm, Clona: 14, Doba expozice: 1/20s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 12. července 2016 08:30:35

Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM

Autor: Petr Izdny, Model: Canon EOS 5D Mark III , Objektiv: EF100mm f2.8L Macro IS USM, Ohnisko: 100mm, Clona: 5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 31. října 2015 05:41:13

Fotograf Ondřej Prosický se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než tři desítky autorských výstav.
Technické informace
Bajonet:Canon EF
Technologie zaostřování:USM
Ohnisková vzdálenost:16 - 35mm
Rozsah clonových čísel: f/4 - 22
Průměr filtru77 mm
Min. zaostřovací vzdálenost 1,13 m
FunkceStabilizace 

Canon EF 16-35mm f/4.0 L IS USM - Objektiv Doručení na
prodejnu zdarma
5,0
Canon EF 16-35mm f/4.0 L IS USM
Objektiv pro digitální zrcadlovky, bajonet Canon EF, určen pro Full Frame a APS-C (ekv. 26 - 56 mm), závit pro filtry 77 mm, automatické ostření, odolnost proti prachu a vlhkosti, stabilizace, váha 615 g
32 490,-
Na objednávku – termín upřesníme
Objednací kód: OC301b
Vytisknout
P-DC1-WEB17
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Na vašem soukromí nám záleží My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací