Kdo z nás si občas nechce užít grilování na zahradním posezení, k obědu nebo na večírku. Už se nemůžete dočkat posezení s přáteli u výborného jídla a pití? Vhodně vybraný gril umožní pořádat vlastní barbecue party nejen na zahradě, ale i na terase, balkóně, a dokonce i v uzavřených prostorách. Vybírat můžete hned z několika základních typů grilů.
Mezi základní typy zahradních grilů spadá gril elektrický, gril plynový a gril na dřevěné uhlí. Každý má své výhody a nevýhody a všechny se hodí na něco trochu jiného. S výběrem toho ideálního vám pomohou následující otázky.
Po zvážení klíčových otázek se podívejte na konkrétní rozdíly mezi jednotlivými grily.
Tento typ grilu je vhodný pouze pro využívání ve venkovních prostorách, protože se během grilování uvolňuje dráždivý dým. Pokrmy získávají díky uhlí i briketám lahodnou chuť s nádechem kouře. Některé modely jsou dokonce vybavené udírnou. Příprava grilovaných pochoutek na uhlí a briketách vám ovšem zabere více času a námahy.
Rozehřátí grilu trvá poměrně dlouhou dobu, asi 20 až 30 minut. Oproti ostatním typům se ovšem dokáže rozpálit na mnohem vyšší teplotu. Díky tomu připravíte pokrmy za výrazně kratší dobu. Při výběru se podívejte, zda je gril vybavený speciální funkcí snadného zapálení a uhašení (Quick Start a Quick Stop), která vám ušetří mnoho starostí. Tento typ grilu vyniká oproti ostatním také nižší pořizovací cenou, což může být vykompenzováno náklady za uhlí či brikety.
Gril na uhlí často nedisponuje funkcí regulace teploty, a proto se méně zkušeným kuchařům může snadno přihodit, že pokrm omylem připálí. Nevýhodou může být i náročnější údržba. Během grilování odkapává obsažený tuk přímo do ohně, což má za následek uvolňování škodlivých látek. Tomu lze zabránit použitím hliníkového tácku. Gril je navíc potřeba pořádně vyčistit a vydrhnout, protože se kvůli uhlí a častým připáleninám hodně ušpiní. Využité uhlí je po grilování nutné vždy bezpečně zlikvidovat – vždy před vyhozením počkejte než zcela vyhasne, případně jej zalijte vodou.
Nabízí větší komfort během grilování a je vhodný i pro méně zkušené kuchaře. Využijete jej při grilování na zahradě, balkóně i terase, protože neuvolňuje štiplavý kouř. Pro ohřev je nutné zajistit dostatek plynu z propan butanové lahve, která je dražší než klasické dřevěné uhlí a brikety. Potěší vás ovšem jednoduchým a rychlým zapalováním i rozehřátím již do 10 minut. Výhodou je funkce tzv. piezoelektrického zapalování bez nutnosti využití zapalovače či sirek.
Předností je funkce regulace teploty, která vám umožní dosáhnout požadovaného propečení. Plynový gril vyniká i velmi snadnou údržbou. Často disponuje vyměnitelným středem a neodkapává z něj tuk jako u grilu na dřevěné uhlí. Plynový gril vám ovšem nenabídne intenzivní chuť kouřového aroma. Jako kompenzaci můžete využít speciální aroma systém, který se skládá z misek. Ty lze naplnit například vínem, pivem nebo kořením. Minusem může být vyšší pořizovací cena grilu i samotného paliva, ovšem plynové grily disponují poměrně dlouhou životností.
Jedná se o skladný gril kompaktnějších rozměrů, který lze pohodlně využívat i v uzavřených prostorách. Během grilování se totiž neuvolňuje dráždivý dým. Výhodou je velmi rychlé rozehřátí, jednoduché použití, komfortní čištění, snadná regulace teploty a prosté napájení ze sítě. Příprava pokrmů na grilu není příliš náročná a nevyžaduje tolik zkušeností. Grilovaná jídla ovšem nenabydou lahodné kouřové chuti jako z grilu na dřevěné uhlí. Elektrický gril lze využívat po celý rok, nehledě na roční období. Potěší vás i poměrně nízká pořizovací cena.
Při výběru grilu byste se měli řídit důležitými parametry. Které to jsou?
Každý kuchař a milovník grilování vám řekne, že pracovní náčiní dělá půlku pokrmu. Ke grilu se proto hodí vybrat i správné příslušenství. V sadě grilovacího nářadí najdete obracečky, kleště, vidličky a spoustu dalšího náčiní, díky kterému si budete moct s jídlem opravdu vyhrát. Ve vybavení se pak jistě neztratí ani grilovací pánve a nádobí. A když grilovačka skončí, obal gril ochrání před vnějšími vlivy.
Ať už grilujete za hezkého počasí venku, nebo v zimních měsících na elektrickém grilu doma, grilování je bezpochyby jednou z nejoblíbenějších malých společenských událostí. Na příjemném zážitku má nemalý podíl také správný gril. Jak ho vybrat, jsme vám, věříme, poradili.