Německá společnost Steba má již dlouholetou tradici a nasbírané zkušenosti se projevují na každém výrobku. Na četné žádosti zákazníků se dokonce objevila celá řada přímo navržená k vaření metodou Sous-vide. A že nevíte o co se jedná?
Ve francouzštině znamená toto slovní spojení "ve vakuu". Jde tedy o způsob vaření, kdy se jídlo uzavře do speciálních vakuovaných sáčků, které se následně vloží do vodní lázně. Ta má překvapivě nízkou hodnotu v okolí hranice 55 °C, ale pochutiny si v ní lebedí hned po dobu několika hodin.
V první fázi je nejprve nutné syrovou a pečlivě vybranou potravinu vakuově uzavřít do vícevrstvé fólie. K tomu perfektně poslouží Steba VK 6 nebo levnější VK 5, které s naprostou ladností neprodyšně utěsní sáčky určené k přípravě Sous-vide.
Takto vakuované potraviny mají několikanásobně zvýšenou trvanlivost v mrazničce z 6 měsíců až na 2 - 3 roky. V prostoru chladničky pak prodlouží trvanlivost uzenin a sýrů až na 7 týdnů. Jedná se tedy o skvělého pomocníka do každé domácnosti.
V druhém kroku si nachystáte vodní lázeň v elektrickém hrnci Steba SV 1 Precise, který má objem až 6 litrů. Přesně kontrolovanou teplotu lze ladit po jednom stupni Celsia a samozřejmě nechybí ani praktický časovač. Samotný přístroj je vyrobený z kvalitního materiálu s nerezovým tělem a dá se mýt v myčce na nádobí.
O trošku dražší verze Steba SV 2 se pyšní horkou lázní o maximálním objemu 8 litrů. Teplotu lze ladit dokonce po 0,1 °C, což poskytuje naprosto přesnou kontrolu nad celým průběhem této moderní metody vaření.
Pro skutečně náruživé kuchtíky, kteří často chystají více porcí najednou, je přímo určený nejvyšší model Steba SV 200. Tento vařič disponuje maximálně přesnou regulací po 0,1 °C a zvládne až 50 porcí najednou. Na osvětleném LCD displeji navíc máte veškeré potřebné údaje přímo na očích.
Společnost Steba přináší docela zajímavé řešení, díky kterému nemusíte kupovat speciální hrnec. Model SV 100 je totiž profesionální vařič, který se zavěsí na okraj hrnce a na přehledném displeji se nastaví požadovaná teplotní hodnota. Díky malým rozměrům ho můžete vozit například i na chalupu.
Výsledkem Sous-vide vaření je perfektně připravený pokrm, který si zachovává přirozenou chuť potraviny, aroma, křehkost a texturu, současně zůstávají zachovány a neporušeny všechny živiny uvnitř pokrmu. Zejména při vaření masa a ryb ve vodní lázni se dosahuje trvale perfektních výsledků, kdy je maso dokonale připravené a v porovnání s konvenčním pečením nebo smažením na pánvi, je křehké a šťavnaté.
O firmě Steba | |
---|---|
Sídlo firmy | Německo |
Založena | 1919 |
Webové stránky | www.steba.cz |