Nejednomu z nás se stýská po teplých letních měsících a s ním spojeným zahradním grilováním. Zatímco plynové grily a grily na dřevené uhlí odpočívají zazimované ve sklepech nebo garážích, vy se svých oblíbených steaků a dalších pochoutek z grilu vzdát nemusíte. Grilovat se dá totiž i přes zimu, v pohodlí domova.
Pro domácí grilování, respektive grilování v uzavřených prostorech, jsou jako stvořené elektrické grily. Jejich hlavní předností je výborná skladnost, snadná údržba a rychlost, s jakou jsou připraveny k provozu. Při samotném grilování se nemusíte bát kouře a v případě kontaktního grilu ani prskání mastnoty a znečištění okolí. Topným tělesem je v tomto případě elektrická odporová spirála ukrytá pod grilovací deskou. Eletrické grily nepotřebují žádné palivo, stačí je zapojit do elektrické zásuvky.
Kontaktní grily se těší velké popularitě zejména díky jednoduchosti a rychlosti, s jakou maso nebo zeleninu připravují. Jejich největší přednost však pramení přímo z jejich konstrukce. Příklopná horní grilovací deska zaručuje rychlejší proces přípravy pokrmů a rovněž eliminuje znečištění okolí grilu v důsledku "prskání" oleje či šťávy. Tyto tekutiny jsou odváděny do sběrné misky, kterou poté můžete jednoduše vyprázdnit a umýt.
V kontaktním grilu můžete ohřívat také bagety, sendviče nebo tousty. Podle četnosti použití a požadavků na funkce můžete zvolit levný, základní gril, nebo pokročilejší profesionální model s vyšším příkonem, přesnou regulací teploty a grilovacími programy. Většina kontaktních grilů je vybavena nepřilnavým povrchem, který dělá grilování zdravější a čištění snazší.
Otevřené grily pracují jednostranně, zpravidla na větší ploše než kontaktní, a dovolí vám připravovat jídlo pro více osob najednou. Často mívají více oddělených grilovacích ploch z různých materiálů. Nejvíce se setkáváme s kovem, litinou a kamenem. Méně časté jsou pak terakotové, vysoce odolné povrchy umožňující krájení potravin přímo na desce. Velkou výhodou je opět nepřilnavý povrch grilovací plochy.
Speciálním typem otevřeného grilu je tzv. raclette. Tento název je odvozen od značky polotvrdého Švýcarského sýra, který se vyrábí z kravského mléka. Raclette je také tradiční švýcarské jídlo, při jehož přípravě hraje důležitou roli právě tento sýr. Ten se zahřeje a rozměklý se servíruje buď rovnou na talíř, nebo na pečivo, brambory či maso. S pomocí grilů s malými raclette pánvičkami si můžete tento pokrm doma připravit i vy.
Raclette gril je k dostání v jednoúčelném provedení pouze s malými pánvičkami, nebo jako vícepatrový gril s pánvičkami i běžnou grilovací plochou.