Pokud pracujete se sekerou, měli byste dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Nejenže předejdete možným úrazům, ale také významně urychlíte celý proces přípravy dřeva. O jakých pravidlech je řeč, jaký nástroj k jaké práci zvolit a jak pečovat o hlavu s ostřím?
Pro sekání si najděte pevný a stabilní podkladový špalek, který postavte na rovnou plochu. Při sekání se špalek nesmí v žádném případě viklat ani jinak pohybovat. U sekery se vždy ujistěte, že máte hlavu s ostřím pevně zaklínovanou v (na) topůrku, že je hlava naostřená a bez zubů.
Při sekání by vám špalek měl stát nejlépe bez přidržování. Pokud připravujete třísky, držte jej zboku – v žádném případě ne shora. Když osekáváte větve, opřete si je o špalek a sekejte směrem od těla v místě kontaktu špalku a větve. Při osekávání kmene stůjte na opačné straně a sekejte opět po směru růstu větví.
Štípáte-li s velkou obouruční sekerou nebo kalačem, vždy stůjte rozkročení tak, abyste při minutí špalku či jeho proseknutí nezasáhli nohu. Před provedením seku si položením ostří na špalek zkontrolujte vzdálenost. Silnější rukou držte topůrko dole pro lepší švih. Před nápřahem se mírně pokrčte v kolenou a slabší rukou veďte sekeru nad hlavou. Sek začínejte přibližně v poloze ostří na desáté hodině, slabší rukou sjíždějte dolů až ke spodní a akcelerujte pro perfektní švih.
Po práci sekeru pečlivě očistěte a zkontrolujte ostří. V případě potřeby jej přebruste brusným kamenem a začistěte jemným brusným papírem (vždy na mokro). Brusné kameny mívají většinou dvě zrnitosti, hrubší se hodí pro základní přebroušení a jemná pro začištění ostří. Pro snazší broušení seker Fiskars pak nabízí výrobce brousky, které vám ohlídají správný úhel ostří, což ocení zejména méně zkušení uživatelé. Pravidelným ostřením odstraňujete drobná otupení sekery, takže se vám s ní bude lépe pracovat a současně oddalujete nutnost nabroušení na brusném kotouči.
Před uložením je ideální opatřit ostří sekery krytkou. Její použití je vhodné také při delším transportu. Při dlouhodobějším skladování se vyplatí ostří také naolejovat, ochráníte ho tak před korozí. Ke skladování vybírejte vždy místo s nízkou vlhkostí. Při kratším přenášení držte sekeru za tupou část hlavy, topůrkem od těla. Některé sekery se dokonce dodávají s praktickým pouzdrem, které celý proces přenosu výrazně usnadní.
Jaký typ sekery vlastně použít? Pro kempování a turistiku se hodí kompaktní sekerky, které se vám snadno vejdou do batohu. Pro štípání špalků je pak lepší zvolit větší obouruční modely. Určitým mezistupněm pro menší polínka a přípravu třísek v domácnosti jsou klasické sekerky, které pořídíte už od několika málo stokorun.
Pokud si doma připravujete větší množství dřeva z objemných špalků, určitě zvažte pořízení kalače. Jedná se o klínovou sekeru s masivní hlavou, do níž můžete bez problémů bušit palicí, pokud se vám nepodaří špalek rozdělit hned prvním seknutím. V žádném případě však nedoporučujeme stejným způsobem používat klasickou sekeru, mohli byste poškodit její hlavu s okem pro topůrko. Pokud nemáte po ruce kalač, je možné použít i štípací klín.
Při práci se sekerou nezapomeňte ani na ochranné pomůcky. Nezbytným základem jsou brýle, rukavice a pevná pracovní obuv. Určitě byste měli zvážit i použití helmy, zvláště při výpravě do lesa.