Hrnec je základní vybavení kuchyně a má mnoho typů a způsobů použití. Všichni známe kuchyňské hrnce, ale existuje mnoho dalších typů hrnců u jejich použití. Na co si tedy dávat pozor při jeho výběru? Poradíme vám.
Pokračovat3 základní typy hrnce
- Hrnec má větší výšku než průměr, používá se tedy na menší plotýnky a je vhodný k varu vody.
- Kastrol hrnec má větší průměr než výšku, je tedy vhodnější k rovnoměrnému ohřevu pokrmů.
- Hrnec na těstoviny má povětšinou odnímatelnou cedící vložku, která usnadňuje slívání těstovin.
Podle čeho vybírat hrnce?
Vybírejte hrnce podle materiálu
Materiál hrnce určuje nejen jeho hmotnost, způsob údržby a ohřevu. Vnitřní materiál hrnce má dopad i na přípravu potravin a na tepelné vlastnosti hrnce.
- Hrnce s nepřilnavým povrchem lze používat na vaření bez tuku, zároveň jsou velice snadné na údržbu.
- Hrnce s keramickým povrchem se vyznačují dobrou odolností vysokým teplotám, zároveň udržují teplo, proto v nich jídlo jen tak nevychladne. Nevýhodou je, že u nich může snadno dojít k mechanickému poškození.
- Hrnce se smaltovaným povrchem jsou zpravidla tvořené tepelně vodivými kovy (hliník nebo litina), smaltem je poté potažen povrch, aby se jídlo nedostávalo do kontaktu s vnitřním materiálem.
- Hrnce s nerezovým povrchem jsou levnější variantou. Jsou vhodné do vyšších teplot a bývají snadnější na údržbu díky možnosti mytí v myčce.
i
Obecně se nedoporučuje na ruční mytí hrnce používat silně abrazivní prostředky
Hrnec může mít různé tvary
Všichni známe klasické oválné hrnce na vaření. Podle počtu lidí, pro který vaříme a podle typu pokrmu vybereme malý hrnec nebo velký hrnec. Podle použití můžeme ovšem vybrat i různé tvary hrnce.
- Oválný hrnec je základním klasickým typem, který se hodí na kteroukoli plotýnku.
- Čtvercový hrnec a hranatý hrnec bývají přizpůsobeny pečení a vaření v troubě, neboť jejich tvar neumožňuje rovnoměrné vaření na plotýnce.
Hrnce na vaření podle velikosti
Průměr dna by měl odpovídat průměru plotýnky, na které budeme hrnec používat. Širší dna jsou vhodná pro rovnoměrný ohřev. Užší dna jsou lepší na rychlé vaření. Hrnce a kastroly mají různé průměry i objemy.
- Hrnec 50 cm s objemem do 5 litrů je ideální pro menší rodinu a domácnost 3 členů.
- Středně velký hrnec má objem 5-10 litrů a hodí se pro klasické rodiny o 4 až 6 lidech.
- Velký hrnec s objemem nad 10 litrů je ideální pro velkou rodinu či velké skupiny.
Využijte vysoký hrnec s menším průměrem pro přípravu těstovin. Hrnec přivede vodu k varu rychleji a zabrání vytékání vody.
Dávejte si u hrnce pozor na typ ohřevu
Při výběru je třeba vědět, na jaké desce budete hrnec používat. Hrnce jsou většinou vhodné jak na plynové, tak elektrické desky. U plynových desek si dejte pozor, aby hrnec byl z nehořlavého materiálu. Hrnce na indukční desky musí mít speciální dno z feromagnetického materiálu a jsou značeny spirálkou.
Přibližte k dnu hrnce magnet. Kyž se přichytí, hrnec můžete používat na indukci.
Vychytávky, které může mít hrnec na vaření
Hrnce a kastroly mohou mít různé pomůcky, které vám usnadní vaření. Jedná se například o odnímatelná ucha, ukazatele objemu či indikátory teploty. Většina hrnců je vhodná do myčky, což velice usnadňuje jejich údržbu.
Stále si nejste jistí? Inspirujte se v návodu Jak vybrat elektrický hrnec.
Skrýt popisPokud máte dotaz k produktům, službám, dopravě či jiný požadavek, využijte zákaznické podpory.
Nejprodávanější
+ ZDARMA
Kuchyňský robot Tefal
+ ZDARMA
Kuchyňský robot Tefal
+ ZDARMA
Kuchyňský robot Tefal

+ ZDARMA
Kuchyňský nůž Tefal
Hrnce














