Vodní kámen usazený v dutinách kávovaru může způsobovat řadu problémů, a tak je třeba proti němu účinně bojovat. Odstranění vodního kamene z kávovaru přitom není nikterak obtížné a vystačíte si s běžně dostupnými prostředky. V našem článku se dozvíte, jak provést krok za krokem odvápnění kávovaru kyselinou citronovou nebo odvápnění kávovaru octem. Jestliže si rádi vychutnáte dobrou kávu, věnujte potřebnou péči i vašemu kávovaru, k jehož odvápnění vám postačí necelá hodinka.
Odvápnění kávovaru neboli odstranění vodního kamene z jeho útrob byste měli provádět pravidelně hned z několika důvodů. Mezi ty podstatné patří ochrana spotřebiče, jelikož vodní kámen usazený na topných spirálách zpomaluje ohřívání vody. Dochází tak ke zvyšování spotřeby energie, v horším případě může dojít až ke zničení tepelné ochrany kávovaru. Dále je nutné provádět odstranění vodního kamene z kávovaru z hygienických důvodů. Na usazeném vodním kameni se totiž rády usídlují a množí kolonie zdraví škodlivých bakterií, uvolňování vodního kamene navíc negativně ovlivňuje chuť připravené kávy.
Pokud máte novější typ kávovaru, nejspíš vás přístroj sám upozorní na potřebu odstranění vodního kamene. V případě starších nebo jednodušších modelů musíte na odvápnění kávovaru myslet sami a brát v úvahu dva hlavní faktory, kterými jsou frekvence používání kávovaru a tvrdost vody ve vaší domácnosti. Čím je tvrdost vody vyšší, tím častěji by mělo odvápnění kávovaru proběhnout. Odborníci doporučují provádět odvápnění kávovaru každé tři měsíce, v případě, že kávovar používáte častěji během dne a voda ve vaší domácnosti je spíše tvrdší, rozhodně neuděláte chybu, když provedete odstranění vodního kamene z kávovaru každý měsíc.
Novější kávovary mívají vlastní výrobcem doporučované odvápňovací tablety, nebo tekuté odvápňovače, pomocí kterých snadno provedete odvápnění kávovaru. Pokud je však nemáte po ruce, postačí i věci, které máme doma. Jde o ocet a kyselinu citronovou, tedy o prostředky, které bývají běžnou součástí každé domácnosti. Obě dvě látky jsou chemicky kyselé a zdravotně nezávadné, a proto jsou maximálně vhodné k odvápnění kávovaru.
V následujícím návodu vám krok za krokem ukážeme, jak postupovat při odvápnění kávovaru kyselinou citronovou i při odvápnění kávovaru octem. Pamatujte na to, že obě dvě látky je nutné použít ve zředěné formě, abyste při odstraňování vodního kamene neporušili povrch topných spirál.
Odvápnění kávovaru není nijak složité a s naším návodem ho zvládne opravdu každý. Dopřejte svému kávovaru potřebnou péči, ať vám může dlouho posloužit při přípravě lahodné kávy, kterou si jistě rádi vychutnáte kdykoliv v průběhu dne.