Vybíráte mrazák a tápete, zda vybrat klasický skříňový s otevíráním zepředu či pultový s otevíráním seshora? Co znamená super mrazení, jakou kapacitu zvolit a kam mrazák nejlépe umístit? Tento průvodce vám na vše odpoví a poradí, jak nejlépe vybrat ten správný mrazák.
Základním parametrem mrazniček je objem. Mrazničku proto vybírejte tak, aby byla její kapacita maximálně využitá, protože provoz byť jen z poloviny zaplněného mrazáku je dražší.
Pro běžné použití je minimem 40–60 litrů na osobu. Pokud však máte větší spotřebu masa, ryb nebo zeleniny, volte raději 80 litrů a více na osobu.
Elektrická třída vyjadřuje náročnost spotřebiče na spotřebu elektrické energie. Nejméně úsporné mrazničky nesou označení G, nejúspornější B nebo ještě lépe C . Pro běžné použití jsou vhodné také D a E. Jelikož jsou mrazničky v provozu 24 hodin denně, jedná se o klíčový parametr a vyplatí se vybrat co nejúspornější model. Rozdíl v roční spotřebě mezi jednotlivými třídami může být i ve stovkách Kč.
Energetická třída | Roční spotřeba v kWh | Náklady v Kč/den | Náklady v Kč/rok |
---|---|---|---|
A | 145 | 1,90 | 696 |
B | 175 | 2,30 | 840 |
C | 205 | 2,70 | 984 |
Počítáno s cenou 4,80 Kč/kWh.
Mrazicí výkon, neboli kapacita mrazení, uvádí, kolik kg potravin je mrazák schopen zmrazit na teplotu -16 °C / -18 °C během 24 hodin. Čím více kilogramů, tím mrazák rychleji mrazí. Běžné hodnoty se pohybují od 4 do 40 kg.
Mrazicí třída je značena hvězdičkami a určuje kvalitu mrazicího procesu. Tedy na jakou minimální teplotu dokáže mraznička potraviny zmrazit. Nejvhodnější teplota pro skladování je –18 °C.
Mrazicí třída | Mrazí na teplotu |
---|---|
* | -6 °C |
** | -12 °C |
*** | -18 °C |
**** | -24 °C |
Akumulační doba nám říká, jak dlouho zůstanou potraviny zmrazené v případě výpadku proudu. Pohybuje se od několika hodin, až po několik dní. U běžných mrazáků je to 15 hodin a více.
Klimatická třída je značena zkratkami T, ST, N, SN a uvádí, jaká je optimální venkovní teplota pro správné fungování mrazničky. Nelze ji totiž umístit kamkoli.
Například: Mraznička s označením T je vyrobená na míru tropickému prostředí. Spolehlivě mrazí v okolních teplotách od 18 °C. Pokud takovou mrazničku umístíte do chodby, kde je 10 °C, zvýší se její spotřeba a sníží životnost v důsledku nesprávného používání. Do nízkých teplot volte mrazničku s označením SN.
Spotřeba energie na provoz mrazáku také roste se zvyšující se okolní teplotou. Proto by nikdy neměl být umístěn u topení, ale ani v místnosti o pokojové teplotě.
Klimatická třída | Název | Rozsah vnějších teplot |
---|---|---|
T | Tropická | 18-43 °C |
ST | Subtropická | 18-38 °C |
N | Normální | 16-32 °C |
SN | Subnormální | 10-32 °C |
V případě, že má mrazák uvedeno více klimatických tříd, pracuje spolehlivě v celém rozsahu. Např. mrazák s třídou SN-N-ST pracuje od 10–38 °C.
Nízká hlučnost je žádoucí zejména v případě umístění mrazáku v místnosti, kde často trávíme čas. Příjemné rozmezí je 36 – 43 dB, pozor však na nepravidelné zvuky, které mrazák vydává. Nejvhodnějším umístěním je chodba, vstupní hala, sklep apod.
Pokud nechcete podstupovat nepříjemné ruční odmrazování námrazy, vyberte si mrazničku se systémem NoFrost, FrostFree apod. (název funkce se liší podle výrobců). Funguje na systému neustálé cirkulace vzduchu, čímž dochází ke snížení vlhkosti, ideálnímu rozprostření chladu a eliminaci námrazy.
Rychlé nebo také super mrazení (setkat se můžete i s názvem SuperFrost nebo Super Freeze) dokáže krátkodobě prudce snížit teplotu a udržet tak požadovanou hodnotu při vkládání nových potravin do mrazáku, například po velkém nákupu. To zajišťuje kvalitní zamrazení nově uložených potravin a zároveň zabraňuje rozmrazení již zamražených potravin. V závislosti na množství vkládaných potravin je nutné funkci aktivovat předem.
Displej slouží k zobrazení či nastavení teploty mrazení nebo k aktivaci funkce rychlého zmrazení.
Zámek na klíč je zpravidla umístěn na madle a hodí se v případě, že je mrazák umístěn ve společných prostorách a nechcete, aby měl někdo jiný přístup k potravinám.
Varovná signalizace
Zvukový nebo světelný signál, který varuje při zvýšené teplotě nebo otevřených / nedovřených dveřích. Tato funkce se hodí například v rodinách s malými dětmi.
Šuplíkové neboli skříňové mrazáky jsou nejčastější volbou do domácností, ale uplatní se i v restauracích a prodejnách. Poskytují snadný přístup k potravinám a oproti pultovým mrazákům mají mnohem přehlednější vnitřní uspořádání. Hodí se převážně na mrazení menších a středních kusů potravin, jako jsou ovoce, zelenina, mražené polotovary, naporcované maso a další. Vrchní část mrazáku navíc poslouží jako odkládací prostor. Šuplíkové mrazáky se vyrábí v různých velikostech, a tak máte na výběr z široké škály rozměrů i kapacity.
Pokud si zakládáte na dokonalém vzhledu své domácnosti, sáhněte po vestavných mrazničkách. Je možné je schovat do skříňky, a zachovat tak celistvý vzhled vašeho domu či bytu. Při výběru vestavného mrazáku je důležité si pečlivě změřit prostor skříňky, do které spotřebič následně ukryjete.
Pultové mrazáky využívají zejména početnější rodiny, ale najdete je i v domácnostech vášnivých rybářů, pejskařů, gurmánů a majitelů větších zahrad. Pojmou totiž mnohem větší objem potravin než šuplíkové mrazáky a díky lepší izolaci jsou často i energeticky úspornější. Otevírají se oproti šuplíkovým mrazákům z vrchu, a proto z nich nemůže nic vypadnout.
Malé mrazáky seženete jak v šuplíkovém, tak v pultovém provedení. Své uplatnění nachází malý šuplíkový mrazák v domácnosti jako doplňkový prostor pro skladování mražených potravin, pokud nedostačuje kapacita kombinované chladničky s mrazákem. Malý pultový mrazák se častěji využívá v pohostinství a hoteliérství. Mezi malé mrazáky se řadí spotřebiče s objemem buď do 50 nebo do 100 litrů, větší objem mrazáku je již považován za standardní.
Jak již název napovídá, profesionální mrazáky jsou určené do provozoven s přímou přípravou pokrmů, jako jsou restaurace, jídelny, hotely či penziony. Bývají vybaveny speciálními funkcemi pro okamžité zmrazení potravin tak, aby se zachovaly jejich typické vlastnosti a uskladněním nedošlo ke změně jejich charakteristické chuti či vůně. Vzhledem k této profesionální výbavě bývají cenově náročnější, a tudíž nejsou příliš vhodné do klasické domácnosti, která tyto nadstandardní funkce k běžnému fungování nevyužije.
Mrazničky s inovativní technologií NoFrost se staly hitem poslední doby. Díky beznámrazovému systému, který využívá ochlazeného cirkulujícího vzduchu a odvodu vzdušné vlhkosti ven, u nich nedochází ke tvorbě námrazy na potravinách ani ve vnitřním prostoru mrazničky. Uživatelům tak odpadá práce s nepříjemným manuálním odmrazováním, navíc je prokázáno, že spotřebiče vybavené systémem NoFrost mají podstatně nižší energetické náklady než spotřebiče bez této inovativní technologie.
Stejně jako ostatní domácí spotřebiče, také mrazák potřebuje pro své správné fungování pravidelnou údržbu a péči. Díky širokému sortimentu příslušenství, ve kterém naleznete jak čisticí prostředky, tak ochranné prvky pro zachování čerstvosti potravin, může být váš mrazák stále jako nový, aby si potraviny v něm uložené udržely i po rozmrazení svoji původní čerstvost, chuť i vůni.
Na jednu osobu se doporučuje minimálně 40 litrů objemu mrazáku. Domácnostem s velkou spotřebou mražených potravin i dvakrát tolik a více.
Do méně prostorných domácností, např. do běžných bytů, vybírejte šuplíkovou mrazničku. Otevírají se do strany a přístup k potravinám je u nich snadnější než u mrazáků pultových. Nevýhodou však je, že nepojmou příliš velké kusy masa, ryb apod., protože šuplíky jednoduše nejsou tak rozměrné.
Naopak sektory v pultových mrazničkách poskytují dostatek úložného prostoru i pro velké kusy ryb, masa a dalších potravin. Zabírají však větší půdorys, proto se hodí pouze do velkých bytů a domů. Tento typ mrazniček se otevírá seshora a nevýhodou je horší přístup zejména na dno a zvláště jsou-li zaplněné. Z tohoto důvodu tento typ nedoporučujeme seniorům a lidem menšího vzrůstu.
Máte-li tu možnost, postavte mrazák buď do chodby, vstupní haly nebo sklepa. Naopak nikdy neumisťujte mrazničku k topení nebo do kuchyně, kde se udržuje zejména během vaření vyšší teplota. Mrazák totiž správně funguje pouze v určitém rozmezí teplot, které určuje klimatická třída (T, ST, N, SN). Mimo vymezenou teplotu už stoupá jeho spotřeba energie a klesá životnost v důsledku nesprávného používání. Také z důvodu hlučnosti je nejlepším řešením umístit mrazák na místo, kde dlouhodobě nepobýváme.
Klimatická třída je vyjádřena zkratkami T, ST, N, SN a říká, jaká by měla být optimální teplota prostředí, ve kterém je mrazák umístěn. Pokud je venkovní teplota mimo doporučený rozsah, roste jeho spotřeba energie a nemusí správně fungovat. Pokud má mrazák uvedeno více klimatických tříd, správně funguje v celém rozsahu teplot. Například mraznička s třídou SN-N-ST pracuje v prostředí o teplotě 10–38 °C.
T - 18-43 °C
ST - 18-38 °C
N - 16-32 °C
SN - 10-32 °C
Funkce super mrazení dokáže krátkodobě prudce snížit teplotu a udržet tak požadovanou hodnotu v případě, že se do mrazáku vkládají nové potraviny. To zajistí kvalitní zamrazení nově uložených potravin a zároveň zabraňuje roztání již zamražených potravin. V závislosti na množství vkládaných potravin je nutné funkci aktivovat několik hodin předem.
Název funkce se liší podle výrobce. Setkat se můžete i s názvem SuperFrost nebo Super Freeze.
Akumulační doba mrazáku znamená, že po stanovenou dobu zůstanou potraviny zmrazené i při výpadku proudu.
Slovník pojmů