Při výběru odšťavňovače narazíte na několik aspektů, které je potřeba zvážit. Abyste se vyhnuli zklamání a aby šťáva byla přesně podle vašich představ, důkladně promyslete, jaký odšťavňovač zvolíte. Podívejte se, v čem se šnekové a odstředivé odšťavňovače liší a jak ovlivňují chuť i konzistenci šťávy. Důležité jsou pak i další parametry, které mají vliv na rychlost odšťavňování, ale i uživatelský komfort.
Výkon u odšťavňovačů může být trochu zavádějící. Odstředivé odšťavňovače mají vždy vyšší výkon než odšťavňovače šnekové, ale to neznamená, že by ty šnekové byly nějak horší. Mají prostě jiný mechanismus a každý z obou typů přináší jiné výhody.
U šnekových odšťavňovačů bohatě postačí výkon kolem 150 W, ačkoliv na trhu najdete i silnější přístroje s výkonem motoru 250 W a více. Počet otáček je rovněž nižší, vesměs se pohybují do 100 ot./minutu. Šnekové odšťavňovače jsou tedy pomalejší než odstředivé, ale naproti tomu mají často vyšší výtěžnost, jsou tišší, a i výsledná šťáva si díky pomalejší oxidaci ponechává své kvality po delší dobu (v chladničce ji lze skladovat až 24 hodin).
U vysokootáčkových odšťavňovačů, tedy u odstředivých odšťavňovačů bývá výkon motoru vyšší. Měl by dosahovat alespoň 500 W a více, ale setkáte se i s výkonem nad 1 000 W. S tím souvisí i vyšší počet otáček, které se u odstředivých odšťavňovačů pohybují v řádech několika tisíců. A ano, platí, že čím vyšší výkon a počet otáček, tím rychlejší odšťavňování, ale s tím jde ruku v ruce i výroba méně hodnotné šťávy, do které se kvůli vysokým otáčkám dostane více vzduchu a šťáva tak rychleji oxiduje. U silných přístrojů tedy doporučujeme zkontrolovat, zda poskytují i možnost nastavení nižší rychlosti, která je pro přípravu šťávy šetrnější a nápoj nebude ani tolik napěněný.
Elektrické lisy na citrusové plody vystačí s příkonem kolem 100 W.
Pro pohodlné používání odšťavňovače je velikost plnicího otvoru velmi důležitá. Záleží i na tom, co chcete odšťavňovat. Všeobecně ale platí, že čím větší plnicí otvor, tím líp. Pokud je plnicí otvor příliš malý, musíte ovoce a zeleninu nakrájet na menší kousky, čímž si přiděláte práci a při krájení přijdete i o podstatné množství šťávy.
U modelů se slabším motorem bývá tento rozměr pochopitelně menší, aby nedošlo k jeho zadrhávání. Šnekové odšťavňovače mívají velikost vstupního otvoru užší, tj. okolo 4-5 cm, ale ty výkonnější si mohou dovolit vstupní otvor 6 i více cm, což je již znatelně pohodlnější. Odstředivé odšťavňovače mívají otvor širší, začínají zhruba na 5 cm, ale jelikož hlavní devízou odstředivých odšťavňovačů je rychlost a pohodlná obsluha, měli byste vybrat model s širším otvorem, ideálně 7 cm a více.
Kolik sklenic šťávy plánujete na jedno odšťavňování připravovat? Podle odpovědi volte velikost nádoby na šťávu a s tím související nádobu na odpad, která by měla být ještě o něco větší. Pro pravidelnou přípravu dvou sklenic šťávy postačí nádoba o objemu 700-800 ml. Pokud ale budete připravovat čerstvý džus pro celou rodinu, například ke snídani, vyplatí se vám nádoba s objemem 1 litr a více, pokud nechcete přelévat šťávu do sklenic v průběhu odšťavňování.
TIP: Pijete čerstvou šťávu ve velkém a nechcete zbytečně ztrácet čas? Na trhu najdete i odšťavňovače, které mají 2 litrovou nádobu na šťávu, 3 litrovou nádobu na odpad a velký plnicí otvor. Příprava čerstvé šťávy pro celou rodinu každé ráno bude pak záležitost chviličky.
Údržba bývá největším kamenem úrazu některých odšťavňovačů. Pokud je složitá, zdlouhavá a náročná, dřív nebo později skončí odšťavňovač zapomenut ve skříni. Po každém odšťavňování je třeba přístroj minimálně vypláchnout teplou vodou, ideálně umýt i s kartáčkem, který by měl být součástí příslušenství. Jinak se na něm začnou množit bakterie, které se vám dostanou do nápoje. A jak vybrat odšťavňovač, který se i snadno myje? Věnujte tedy pozornost i uživatelským recenzím, které vám nejlépe řeknou, jaký odšťavňovač je nejen kvalitní, ale se i snadno čistí. Jestliže se dají jednotlivé díly odšťavňovače mýt v myčce, je to výhoda, kterou určitě oceníte.
Hmotnost přístroje zohledňujete především pokud jej plánujete přenášet či uskladňovat někde jinde než na kuchyňské lince. Nezapomeňte si předem ověřit i délku kabelu.
Odšťavňovače mohou být dodávány s různě hrubými síty, více sběrnými nádobami, kartáčky na čištění či nástavci k přípravě pyré či smoothie. U šnekových odšťavňovačů s vodorovnou hřídelí můžete mít k dispozici i nástavce na výrobu nudlí nebo mletí masa.
S funkcí Anti Drip se vyhnete tomu, že zbytek šťávy bude z otvoru vykapávat na linku nebo na zem a způsobí nepořádek, když například měníte nádobu na šťávu nebo chcete přístroj přenést. U šnekových odšťavňovačů se vyplatí mít funkci zpětný chod, který začne točit šnekem na opačnou stranu, pokud dojde k zadrhnutí kusu suroviny v přístroji. Samozřejmostí každého odšťavňovače by pak měly být protiskluzové nožičky a bezpečnostní pojistka, která zabrání zapnutí odšťavňovače, pokud není sestaven správně.
Šnekový odšťavňovač pracuje pomaleji, nabízí ale vyšší výtěžnost. Je více univerzální, co se zpracování různých druhů ovoce a zeleniny týče. Dokáže dobře zpracovat dužinaté ovoce, kořenovou i listovou zeleninu, bylinky, bobuloviny apod. Suroviny jemně rozmělní a vylisuje přes síto. Produkuje kvalitní hustou šťávu, která nepění a uchovává si veškeré vitamíny a enzymy. Oxiduje pomaleji, je tedy možné ji uchovávat v lednici po dobu až 24 hodin. Oproti jiným typům odšťavňovačů mívá omezený provoz. Je schopný intenzivní práce v délce 30 minut a za tuto dobu vyprodukuje přibližně 4 litry čerstvé šťávy.
Odstředivý odšťavňovač díky vysokým otáčkám připraví šťávu velmi rychle. Suroviny pomocí rotujících nožů rozseká a prolisuje přes síto. Produkuje šťávu řidší až vodnatou, s vyšším obsahem pěny na povrchu, která rychle oxiduje a je tedy určená pro okamžitou konzumaci. Nezvládne sice listovou zeleninu a bylinky, naproti tomu si ale lépe poradí s déle skladovaným ovocem.
Manuální lisy jsou určeny především k ručnímu zpracování citrusových plodů, jako jsou pomeranče, citrony nebo limety. Pořídíte je za nízkou cenu, při přípravě šťáv však musíte vynaložit potřebnou sílu k extrakci.
Elektrické lisy na citrusy vám rychle a jednoduše připraví čerstvou šťávu plnou vitamínů. Jejich obsluha je nenáročná, stejně jako spotřeba energie a lisování ovoce. Díky jejich designovému zpracování často tvoří moderní kuchyňský doplněk.
Nezbytný pomocník do kuchyně vyniká multifunkční výbavou, ve které nechybí ani funkce odšťavňování. Pokud nemáte dostatek prostoru na jednotlivé spotřebiče, je kuchyňský robot ideálním řešením, jak využít veškeré možnosti, které tento přístroj nabízí. Šlehejte, míchejte, strouhejte, krájejte a díky funkci odšťavňování také ochutnávejte lahodné ovocné i zeleninové šťávy.
Šnekový odšťavňovač je v tomto ohledu univerzálnější než odšťavňovač odstředivý, ale je třeba počítat se zdlouhavější přípravou. Odšťavňovač, který bude rychlý a zároveň si poradí se všemi surovinami, bohužel neexistuje. Záleží na tom, co budete převážně zpracovávat. Tato otázka je při výběru správného odšťavňovače nejdůležitější. Podívejte se do následující tabulky, v níž zjistíte, pro jaké suroviny se jaký odšťavňovač hodí:
Suroviny | Šnekový odšťavňovač vertikální | Šnekový odšťavňovač horizontální | Odstředivý odšťavňovač |
---|---|---|---|
Jablka, hrušky | |||
Citrusy | |||
Kořenová zelenina | |||
Peckové ovoce | |||
Bobuloviny (víno, rybíz) | |||
Lesní plody (jahody, maliny, borůvky) | |||
Tropické ovoce | |||
Listová zelenina a bylinky |
Hraje, a to poměrně velkou. Z čerstvých surovin zpravidla získáte mnohem víc šťávy než například z jablek, která máte už pár měsíců uskladněná ve sklepě. Pokud přesto chcete odšťavňovat jablka či jiné ovoce déle uskladněné, odstředivý odšťavňovač si s nimi poradí ještě poměrně dobře, na rozdíl od šnekového, který z moučných jablek vyrobí spíše pyré.
Ano, pokud se jedná o odšťavňování jablek v menším množství, na odšťavňovači si můžete vyrobit i jablečný mošt. Chce to ale kvalitní odšťavňovač s velkým vstupním otvorem. Jestliže ale máte zahradu, ve které se vám každoročně urodí ovoce vhodné k moštování, doporučujeme spíše speciální lis na ovoce, který je ideální i jako lis na jablka či hrozny.
Čerstvá šťáva z odšťavňovače je řidší a obsahuje méně vlákniny nebo téměř žádnou vlákninu (dle typu odšťavňovače), tudíž se jedná o vitamíny a enzymy nabytý nápoj, který je velmi rychle a snadno stravitelný, ale nezasytí vás. Naproti tomu smoothie poslouží i jako plnohodnotná svačina či snídaně, která vás zasytí a zásobí živinami zároveň.
V odšťavňovači odšťavníte téměř všechny druhy ovoce a zeleniny, ale pokud máte rádi tropické ovoce jako např. ananas, papáju, mango, banán, vhodnější zpracování pro ně je výroba smoothie, neboť pro odšťavňování se nehodí.
TIP: Pokud si nemůžete vybrat, zda smoothie nebo odšťavňovač, lze doporučit některé šnekové odšťavňovače, které mají ve svém příslušenství i nástavec pro tvorbu smoothie. Tudíž rozhodování se, zda máte chuť na čerstvou šťávu nebo smoothie bude otázkou výměny jednoho nástavce.
Záleží především na kvalitě surovin, proto je vybírejte z vlastních či ověřených zdrojů. Ovoce a zeleninu důkladně očistěte a omyjte. Zbavujte se pouze tvrdých slupek (například pomeranč, ananas), měkké slupky neloupejte, jsou plné vitamínů a enzymů. Abyste z džusu pro sebe vytěžili co nejvíce, pokuste se jej zkonzumovat co nejdříve. Dužinu pak můžete dále zpracovat, například do polévky či koláče.
Ano, jde o ovoce, které obsahuje škrob (například banány, papája, avokádo, mango či fíky). K jejich zpracování vám lépe poslouží mixér. Neplechu dokážou napáchat i švestky, jahody či maliny, jelikož se v odšťavňovači přemění na tuhou hmotu a ucpou tak jeho sítko. Vzdávat se jich ale nemusíte – pokud menší množství přidáte k jiným druhům ovoce, neměly by sítko ucpat.