Sušička ovoce je skvělým pomocníkem pro zpracování potravin, abychom prodloužili jejich životnost a zachovali v nich co nejvíce vitamínů. Ale jakou sušičku ovoce vybrat? Má význam investovat do dražší sušičky potravin, nebo postačí nějaká levnější? V čem se liší kruhová od té hranaté? Náš průvodce vám poradí a pomůže vybrat takovou sušičku ovoce, která bude vyhovovat přesně vašim účelům.
Podle tvaru rozlišujeme dva typy sušiček ovoce – kulaté sušičky ovoce a hranaté sušičky ovoce. Nejzásadnější rozdíl mezi nimi spočívá v umístění motoru, potažmo ve způsobu distribuce tepla.
Kulaté sušičky mají motor ve spodní části (zřídka v horní části). Tento typ sušiček suší díky vertikálnímu proudění vzduchu. Teplý vzduch stoupá nahoru, což vede k nerovnoměrné distribuci tepla. Suroviny v dolní části se vysušují rychleji než ty nahoře. Kvůli nerovnoměrnému proudění horkého vzduchu je potřeba síta u kulatých sušiček během sušení prohazovat. A budete-li chtít kdykoliv vyndat spodní plata, budete muset rozebrat i ta nad nimi. Naproti tomu velkou výhodou kulaté sušičky je, že k ní lze ve většině případů síta dokupovat a přidávat.
TIP: Pokud budete sušičku využívat jen občas, výměna a méně praktické vyndávání táců vám nemusí příliš vadit, a i levnější kulatá sušička ovoce vám může dobře posloužit.
Hranaté sušičky ovoce naproti tomu mají ve většině případů horizontální proudění vzduchu a jejich hlavní výhodou je rovnoměrná distribuce tepla. Topné těleso je povětšinou na boku a teplý vzduch se dostává ke všem potravinám ve stejné intenzitě. Síta tedy nemusíte prohazovat. Nejenže je to pohodlnější, ale můžete tak dosáhnout lepších výsledků sušení. Kromě toho policová konstrukce hranaté sušičky ovoce umožňuje vytahovat každý tác jednotlivě aniž byste museli sundávat i ty ostatní. Nutno ale zmínit, že u hranatých sušiček s motorem v zadní části nelze doplňovat další tácy. Musíte se tedy předem rozhodnout, jaký počet táců bude pro vás vhodný.
TIP: Jestli se chystáte sušit ve větším množství nebo častěji, volte hranatou sušičku, která je sice dražší, zato její obsluha je výrazně pohodlnější a proces sušení může být kvalitnější.
Příkon vyjadřuje, kolik energie si sušička potravin vezme na svůj provoz. Tedy čím vyšší příkon, tím vyšší spotřeba energie. Příkon sušiček ovoce se běžně pohybuje v rozmezí od 220 W do 1 000 W s tím, že sušičky s nejvyšším příkonem jsou vhodné spíše pro komerční účely, protože umožňují vyšší výkon, a tudíž i rychlejší sušení. Pro běžné domácí použití doporučujeme příkon 400-500 W. Sušičky ovoce s menším příkonem by nemusely utáhnout například přidaná síta navíc. Motor by nezvládl vše usušit a mohl by se přehřívat. Vyšší příkon je zase zbytečný.
Výkon sušičky potravin vyjadřuje, za jakou dobu sušička dokáže udělat svoji práci. Hodnota výkonu se pohybuje od 200 do 700 W, ale najdete i sušičky s větším výkonem. Ty se ovšem opět hodí spíše pro komerční účely. Ale při sušení potravin většinou nejde o rychlost nýbrž o správnou teplotu. Proto se soustřeďte i na to, zda má sušička ovoce termostat, kterým si navolíte správnou teplotu nebo volitelné programy pro různé druhy potravin.
Při koupi sušičky ovoce nemusíte řešit jak je velká, ale všímejte si počtu sít a jejich velikosti, což určuje celkovou rozlohu sušící plochy.
Nejběžnější počet sít je 5-6, ale není problém sehnat sušičku s 10 síty nebo i více. Většina kulatých sušiček poskytuje možnost dokoupení dalších táců a tím zvětšení plochy na sušení. Někdy se jedná až o dvojnásobek. Tuto možnost si ale zjistěte předem. Některé sušičky toto neumožňují. Především hranaté modely se šuplíkovým systémem táců a motorem umístěným v zadní části konstrukce. U takových sušiček si musíte předem zvolit počet sít. Víc jich totiž není možné dokoupit a přidat.
Počet táců v sušičce ovoce volte s ohledem na množství surovin, které hodláte obvykle zpracovávat. Pro občasné sušení postačí 5-6 táců. Pokud se vám zdá, že je to pro vaše účely málo, volte sušičku se 7-8 tácy. Zahrádkáři s velkou úrodou a vyznavači RAW stravy, kteří sušení potravin berou jako běžný způsob přípravy jídla by si měli pořídit sušičku ovoce s počtem táců 9 až 10.
Pozn.: Při dokupování dalších táců se ujistěte, že se jedná o originální tácy určené přímo pro daný typ sušičky. Výrobce také udává maximální množství nastavených táců. Pokud na to nebudete brát zřetel, může se stát, že motor přidanou zátěž „neutáhne“ a bude se přehřívat.
Kromě počtu jednotlivých plat je důležitá také jejich velikost. Kulaté sušičky s průměrem plata 23-25 cm jsou z těch menších, průměr kolem 30 cm je takovým zlatým středem, a za objemnější považujeme sušičky o průměru síta 33 cm a více.
Menší hranaté sušičky ovoce mají síta o velikosti kolem 700 cm2. Rozloha 800-900 cm2 je průměrná a jako velké hranaté sušičky ovoce lze označit ty o velikosti plata 1 000 cm2 a více.
TIP: Chcete-li sušit i vyšší kousky potravin, např. rajčata nakrájená na měsíčky nebo půlené švestky či meruňky, sledujte, zda sušička ovoce dovoluje výškové nastavení jednotlivých táců.
Sušičky potravin se vyrábí ze dvou druhů materiálů. Z plastu nebo z nerezu. Materiál má vliv na kvalitu a životnost sušičky.
Plastové sušičky potravin jsou samozřejmě méně bytelné a méně vydrží. Ale není plast jako plast. Pokud si pořídíte sušičku ovoce z odolného plastu, není třeba se obávat, že by to byl nekvalitní výrobek. Kvalitní a nekvalitní plast poznáte jednak pohledem a jednak poklepáním. Při poklepání nehtem na sušičku z nekvalitního, tenkého plastu uslyšíte drnčivý zvuk.
V případě, že zvolíte nerezovou sušičku můžete si být jisti kvalitním provedením a dlouholetou výdrží. Počítejte ovšem s vyšší hmotností.
Hlučnost berte v potaz v případě, že vaše sušička ovoce bude umístěna v místnosti, kde běžně pobýváte. Pokud má sušička ovoce tichý chod, můžete potraviny sušit i v noci, aniž byste byli rušeni. Pokud máte pro sušičku vyhrazenou místnost, kam moc nechodíte, hlučnost řešit nemusíte. Velmi tichý provoz nabízí sušička s 20 dB, většina sušiček však dosahuje hlučnosti 45-55 dB, což je stále ještě přijatelné. Hlasitější sušičky by vás již mohly rušit, a to především při nočním provozu. Většinou platí, že dražší prémiové sušičky nabízí velmi tichý chod a s nižší cenou hlučnost stoupá.
Pozn.: Často se stává, že po informaci o hlučnosti musíte trochu pátrat. Najít byste tento údaj měli na krabici výrobku a pokud ne, určitě bude v manuálu k danému modelu sušičky, který by měl být dostupný i na internetu.
Hmotnost je nutno řešit pouze v případě častého přemísťování. Váha běžných sušiček začíná na hodnotě něco málo přes 1 kg a končí na zhruba 8 kg. Vliv na hmotnost má především materiál, ze kterého je sušička vyrobena (plastová sušička ovoce bude vážit výrazně méně než nerezová). Musíme ale upozornit na to, že bytelnost a vyšší váha sušičky vypovídají o lepší kvalitě zpracování a zpravidla se pak můžete spolehnout na to, že vám taková sušička ovoce bude dlouho a dobře sloužit. Naopak sušičky, které unesete v jedné ruce a při poklepání prstem podivně drnčí, nemusí mít dlouhou životnost.
TIP: Pokud chcete kvalitní sušičku potravin, vyšší hmotností se nenechte odradit. Při častém používání je dobré vyhlídnout sušičce její stálé místo, čímž se vyhnete věčnému přenášení a sklízení. A pokud ji přece jen potřebujete čas od času odklidit, před manipulací vyndejte všechny tácy, čímž její hmotnost snížíte.
Jedná se o velmi praktickou funkci, která přispívá k vyšší kvalitě sušení. Ovoce, zelenina, houby, bylinky a maso potřebují rozdílnou teplotu ke svému sušení. Pokud to tedy se sušením myslíte vážně a chcete dosáhnout těch nejlepších výsledků, funkci regulace teploty vřele doporučujeme. Díky ní si nastavíte teplotu sušení dle aktuální suroviny, kterou sušíte. Standardně mají sušičky nastavitelnou teplotu mezi 35 °C a 70 °C, což je dostačující pro většinu druhů potravin. Levné sušičky potravin možnost regulace teploty postrádají. V tomto případě budete muset trochu experimentovat a zkoušet, jak silné plátky udělat, abyste docílili požadovaného výsledku.
TIP: Plánujete-li sušit různé bylinky či koření, určitě se poohlédněte po sušičce, která umožňuje nastavení teploty na 35 °C nebo i méně. Bylinky totiž vyžadují velmi nízkou teplotu při sušení.
Levné sušičky můžete jen zapnout a vypnout. Ale u dražších modelů si můžete nastavovat vhodnou teplotu i čas dle druhu potravin neboť máte k dispozici několik přednastavených programů. Například program určený pro sušení bylinek, které vyžadují nízkou teplotu a pomalé sušení, nebo program na sušení masa, které vyžaduje vyšší teplotu a rychlejší sušení. Dále program pro sušení šťavnatějších, mokřejších plodů či dokonce program RAW, který zajistí teplotu dostatečně vysokou, aby potraviny usušil, ale ne natolik, aby zničil důležité živiny.
TIP: Jestli máte rádi RAW stravu, najdete na trhu také sušičky ovoce vhodné přímo pro tyto účely. Jsou to výkonné sušičky s mnoha platy, funkcemi a hlavně programy, které vám poskytnou širokou škálu možností přípravy nejrůznějších RAW pokrmů.
Na časovači si můžete nastavit dobu sušení. Po uplynutí této doby se sušička sama vypne. Volitelné časové rozpětí je různé model od modelu. Obvykle se pohybuje kolem 12 hodin, ale některé sušičky ovoce nabízí volbu 1-99 hod. Pokud je navíc sušička vybavena LED displejem, můžete na něm sledovat, kolik času ještě zbývá do konce určené doby.
Pokud se v parametrech dočtete o funkci automatického vypnutí, ve většině případů se jedná o funkci ochrany proti přehřátí čili sušička se automaticky vypne, pokud jí toto hrozí. Někdy se ale může jednat o časový spínač časovače, který automaticky vypne sušičku poté co uplynula nastavená doba.
Tato pojistka je důležitá, abyste se nemuseli bát o bezpečnost, proto by měla být standardním vybavením každé sušičky potravin. Slouží proti přehřátí přístroje, který se v případě nutnosti vypne.
Infračervené záření je funkce, kterou disponují dražší modely sušiček potravin, ale stojí za to. Za pomoci INFRA záření se usuší suroviny rychleji, ale hlavním benefitem je zachování více enzymů, minerálů, vitamínů a vlákniny než při sušení běžným způsobem. INFRA červené záření působí na potraviny podobně jako sluneční paprsky, ale bez škodlivého UV záření. Navíc při procesu sušení masa, hub a ryb plní infračervené záření také preventivní funkci proti rozkladu. Pokud budete chtít, infračervené světlo lze jednoduše vypnout a sušit pomocí horkého vzduchu. Příkladem infračervené sušičky ovoce jsou třeba Maxxo INFRA DRY+ nebo Concept SO4000 INFRA.
Pokud má sušička ovoce průhledné víko nebo je celá z průhledného materiálu, poskytuje vám tím okamžitý přehled o stavu sušení.
Odkapávací tác se hodí především při sušení šťavnatých surovin. Šťáva z ovoce může kapat a značně tak znečistit vnitřek sušičky nebo v horším případě zatéct do motorové části.
V případě, že to sušička ovoce umožňuje, můžete si dokoupit další síta, která vám zvětší sušící plochu. Jestli chcete sušit i bylinky a koření, je dobré pořídit si tácy jemně síťované přes které bylinky nepropadnou ani když se po usušení výrazně zmenší. Můžete si dokoupit také odkapávací tác, který je vhodný pro sušení šťavnatých kousků.
Ve většině kulatých sušiček sedí síta pevně na sobě, ale u některých modelů se mohou pohybovat (točit) na otočném kruhu. Otočný kruh se používá v kulatých sušičkách pro lepší cirkulaci vzduchu, která jinak pokulhává z důvodu umístění motoru ve spodní části.
Ano, i v sušičce ovoce si můžete připravit domácí jogurt. A to výborný. Výrobce vám v manuálu poskytne přesný návod na přípravu a můžete si přikoupit také speciální sadu skleniček určených přímo na výrobu jogurtu v sušičce.
Kulaté sušičky ovoce se v domácnostech vyskytují nejčastěji, protože pro občasné použití jsou dostačující. Jejich velkou výhodou je nízká cena. Dalším kladem je, že u většiny modelů si můžete přikoupit náhradní plata a rozšířit tak sušicí plochu. Ovšem musíme zmínit i nevýhody, které by vám při častém používání mohly vadit. Ohřev v kulaté sušičce je zajištěn zespoda, a tudíž suroviny na spodních tácech a blíže ke středu se vysušují rychleji než suroviny v horních tácech a po okrajích. To vyžaduje prohazování táců v průběhu sušení. A protože jsou jednotlivé tácy poskládané na sobě, chcete-li se dostat ke spodním, musíte nejdříve vyndat ty horní. Ale pokud se bude u vás sušit jen sporadicky, občasné prohazování sít vás nebude nijak výrazně obtěžovat. Ty nejlevnější sušičky ovoce mají pouze základní výbavu a chybí jim funkce jako časovač nebo regulace teploty, ale v nabídce naleznete i takové, které jsou těmito funkcemi vybavené.
Hranaté sušičky ovoce připomínají malé pečicí trouby. Motor je nejčastěji umístěný v zadní části sušičky a jednotlivá plata se zasouvají do těla sušičky jako plechy do trouby. Teplý vzduch v hranatých sušičkách s horizontálním prouděním vzduchu suší potraviny rovnoměrně a plata se tedy nemusí v průběhu sušení prohazovat. Obecně jsou ale hranaté sušičky ovoce dražší. Nicméně ve většině případů poskytují kromě této výhody i plno dalších funkcí, které se vám při častém sušení rozhodně budou hodit. Hranaté sušičky mohou mít ovšem jednu nevýhodu, a tou je, že nelze dokupovat a přidávat další tácy. Musíte si tedy předem dobře rozmyslet, v jakém rozsahu chcete potraviny sušit. Pokud narazíte na hranatou sušičku s možností dokoupení a použití i dalších sít, jistě se jedná o sušičku, která má motor umístěný ve spodní části konstrukce, jako je tomu u kulatých sušiček.
I když máte troubu s nastavitelnou teplotou a horkovzdušnou ventilací, můžeme vás ujistit, že výsledek sušení potravin nebude stejný, jako za pomoci sušičky ovoce. Sušička zajistí dostatečné a správné větrání, suroviny se vám v sušičce nespálí a můžete v ní sušit různé druhy surovin dohromady, aniž by se jeden druh přesušil a druhý zůstal nedostatečně usušený. Navíc moderní sušičky ovoce s regulací teploty za vás ohlídají správnou teplotu a čas. Disponují totiž termostatem, časovačem či přednastavenými programy. Sušení v sušičkách ovoce je kratší a efektivnější.
V sušičce ovoce můžete sušit jakékoliv ovoce či zeleninu, bylinky, houby, plátky masa na jerky, nebo dokonce ryby a domácí těstoviny. Fantazii se meze nekladou. Snad jen potraviny s 90% obsahem vody na sušení vhodné nejsou. Ne že by to nešlo, ale výsledek vás zřejmě nenadchne. Máme na mysli především melouny, ze kterých po usušení moc nezbude. Jaké možnosti vám sušička ovoce nabízí si můžete přečíst také v našem článku „Co všechno se dá sušit v sušičce ovoce?”.
Sušičku využije každá rodina, která chce připravovat dětem zdravé mlsání v podobě sušeného ovoce, zahrádkáři, kteří nestihnou zpracovat svoji úrodu, houbaři, kteří své úlovky suší do zásoby nebo prostě všichni, kdo si chtějí sezónní ovoce a zeleninu vychutnávat celoročně.
Sušička ovoce je také nepostradatelným spotřebičem v domácnosti, kde se orientují na RAW životní styl. V takovém případě máte na výběr sušičky, které vám poskytnou nekonečné možnosti přípravy RAW stravy. Kromě standardních možností sušení si můžete v sušičce připravit domácí těstoviny či nudle, domácí jogurt, wrap placky, celozrnné krekry nebo domácí müsli tyčinky.
Křupavá zelenina místo slaných chipsů, sušené houby kdykoliv do bramboračky, slaďoučké meruňky, když vás honí mlsná. To je jen malý výčet dobrot, které si můžete v sušičce potravin připravit a vychutnávat. Hlavním benefitem sušení je, že je to šetrný způsob, jak zpracovat a uchovat potraviny. Zbavíte je většiny vody, čímž se zamezí růstu a množení plísní, bakterií a kvasinek. Přitom se to neděje na úkor vitaminů a minerálů. Ty se při sušení zachovávají v potravinách přibližně z 85 %. Sušením výrazně prodloužíte trvanlivost potravin, aniž byste k nim museli přidávat konzervanty. Samozřejmě za předpokladu správného skladování.
TIP: Rady a tipy jak sušit ovoce a zeleninu nebo inspiraci pro výborný, zdravý dezert připravený v sušičce naleznete v našem článku „Jak sušit ovoce a zeleninu v sušičce na potraviny”.
Multifunkční sušička ovoce je určená nejen pro domácí sušení ovoce, zeleniny, hub a bylinek. Je vhodná i pro sušení masa a ryb, přípravu RAW stravy, sušení domácích těstovin, kynutí těsta nebo rozpékání pečiva. V první řadě umožňuje nastavení teploty a času a mívá funkci automatického programu pro konkrétní typy potravin. Usušíte v ní téměř vše, od různých druhů ovoce a zeleniny, až po maso a ryby. Technologie proudění vzduchu je horizontální a je dostatečně výkonná pro časté a pestré využití. Takovým modelem je například sušička ovoce ETA Vital Air nebo SENCOR SFD 6600BK.
Usušené potraviny nechte chvíli odstát, aby zcela vychladly. Ale nenechávejte je na vzduchu dlouho, aby nezačaly nabírat vlhkost. Vše, co si usušíte, uskladněte nejlépe v tmavé skleněné nádobě s dobrým těsněním. Skleněnou nádobu pak umístěte v tmavé a suché místnosti. Jen tak zajistíte, že potraviny neztratí svoji barvu, vůni a chuť. Vyhněte se uchovávání sušených potravin v textilních sáčcích. Potraviny pak nasají vlhkost a pachy z okolí. Dobře usušené a správně skladované potraviny vám v plné chuti a křupavosti vydrží zhruba rok, tedy až do další sklizně.
Pravidelné čištění sušičky ovoce přispívá k prodloužení její životnosti a správné funkčnosti. Sušičku čistěte navlhčeným hadříkem namočeným ve vodě, popřípadě v neagresivním čisticím prostředku. Pro jednoduchou údržbu sušičky ovoce je důležitý odkapávací tácek. Velkou výhodou je možnost mýt jednotlivé tácy v myčce. Nezapomínejte na to, že sušičku můžete čistit vždy až poté, co vychladne a je odpojená z elektrické sítě.