Nevíte si rady s výběrem vestavné pečicí trouby? Hodí se pro vás klasické nebo kompaktní zpracování? Vyplatí se zainvestovat do termosondy či samočištění pyrolýzou? Máme pro vás informace a praktické rady, které vám pomohou s výběrem.
Při výběru si ohlídejte rozměry spotřebiče. Myslete na to, že rozměry vestavné trouby musí korespondovat s otvorem v kuchyňské lince. Technický nákres pro instalaci s přesnými rozměry je součástí dodávky.
Vnitřní objem by měl být přímo úměrný s počtem členů v domácnosti, respektive s jejich potřebami. Menší objem se rychleji a levněji vytopí na požadovanou teplotu, vyšší zase dovolí péct objemnější potraviny.
Jednotlivec či pár si zpravidla vystačí s vnitřním objemem do 45 litrů. Pro menší rodiny doporučujeme sáhnout po troubách s objemem 40 až 70 litrů. Pro čtyř a vícečlenné rodiny jsou vhodné trouby s objemem nad 70 litrů.
Nerez patří mezi nejoblíbenější materiály. Má nadčasový design, pro který jsou charakteristické čisté linie. Nespornou výhodou je také velmi jednoduchá údržba. Navíc nerez není tak snadné poškrábat. Pokud se vám nerez nelíbí, máte možnost zvolit si černou nebo bílou vestavnou troubu. V případě, že si zařizuje kuchyň ve vintage stylu, prohlédněte si nabídku retro vestavných trub.
Trouby si můžete pořídit s tradičním tlačítkovým nebo moderním dotykovým displejem. Některé modely jsou vybaveny otočnými ovladači. Nejmodernější modely mají push otočné ovládače.
Spotřebiče v této kategorii nejčastěji spadají do třídy A, nebo dokonce A+. Čím lepší třída, tím je trouba úspornější a efektivnější. Energetickou třídu, spotřebu či vnitřní objem, naleznete na energetickém štítku, kterým je povinně označena každá trouba. Naleznete ji i na našich stránkách či webu výrobce. Více informací o Energetických štítcích v článku: Energetické štítky: Jak se v nich vyznat?.
Pečicí trouby se neustále modernizují a pomáhají nám tak s přípravou chutnějších a zdravějších pokrmů. Tento nepostradatelný spotřebič lze pořídit už i za pár tisíc korun. Je však důležité si ujasnit, jaká je přidaná hodnota těch dražších kusů a v čem spočívají nadstandardní funkce.
Funkce a programy vestavné trouby
Doplňkové vybavení
Klasická pečicí trouba s výškou 60 cm patří mezi oblíbenou a velmi rozšířenou variantu trub. Vnitřní objem trub se pohybuje v rozmezí 53 až 82 litrů, vyberou si tedy větší i menší domácnosti. Obecně bývají tyto trouby cenově dostupnější. U klasické pečicí trouby můžete čekat typy ohřevů horní, dolní, kombinovaný, ventilátor, gril, rozmrazování. Dle konkrétního modelu a ceny disponují ale i řadou doplňkových programů a funkcí, které vám ulehčí pečení i samotnou obsluhu spotřebiče.
Kompaktní pečicí trouby mají výšku 45 cm a jsou tedy ideální do malých domácností. Vyžadují sice méně místa, ovšem se zachováním všech důležitých funkcí klasické pečicí trouby. Některé trouby se dokonce i přes své kompaktní rozměry mohou pochlubit prémiovými a nadstandardními vlastnostmi. Díky menšímu objemu dosáhnou rychleji a levněji požadované teploty.
Multifunkční trouba, jak již sám název napovídá, umožňuje více způsobů pečení. Co se ohřevu týče, poskytuje vše, co klasická pečicí trouba, ale kromě toho má vždy i něco navíc – horkovzduch s kruhovým topným tělesem, pečení s přidanou párou nebo pečení pomocí mikrovln. Díky tomu lze u každého typu pokrmu dosáhnout těch nejlepších výsledků. Nejmodernější modely disponují více než desítkou různých programů, mezi nimiž najdete např. i uložené recepty, kdy stačí pouze stisknout tlačítko a o přípravu celého jídla se postará trouba. Mezi multifunkčními troubami dnes najdete i Smart trouby, které se mohou stát součástí vaší chytré domácnosti.
Horkovzdušné trouby jsou velmi podobné troubám klasickým, ale jsou navíc vybavené kruhovým topným tělesem, které rozhání teplo a udržuje stejnou teplotu v celém vnitřku trouby. To umožňuje lepší a rovnoměrnou přípravu jídel. Někdy jsou tyto trouby označené jako trouby s pravým horkým vzduchem. Je totiž rozdíl, jestli trouba disponuje pouze ventilátorem (ten pouze rozhání teplý vzduch, který je ohřátý horním či spodním ohřevem), nebo je vybavena ventilátorem a kruhovým topným tělesem, které má vlastní zdroj tepla a vhání do trouby již ohřátý vzduch. V troubě s pravým horkým vzduchem můžete péci i více plechů s různými potravinami, protože vůně a chutě jednotlivých vrstev se nepromíchají.
Parní trouby jsou dnes hitem. Můžete v nich nejen péct, ale také vařit, grilovat, pošírovat, rozmrazovat. Nejenže umožňují připravit lahodné a zároveň zdravé pokrmy bez nutnosti použití tuku, ale přidání páry vylepší i chuť každé suroviny. Maso bude uvnitř šťavnaté a na povrchu se zlatavou kůrkou, pečivo bude nadýchanější, zelenina si zachová svou barvu a bude křupavá.
Trouby s parní funkcí představují kompromis mezi klasickou a parní troubou. Na rozdíl od parní trouby neumožňují klasické pečení v páře a nedisponují nádržkou na vodu, takže se voda leje přímo do trouby. Parní funkci lze přidat ke klasickým programům a maso je díky ní o poznání šťavnatější a koláče nadýchanější.
Vestavné trouby s mikrovlnným ohřevem jsou v podstatě multifunkční pečicí trouby s možností využití mikrovln. Taková trouba vám tedy poskytne stejné vlastnosti jako mikrovlnná trouba, kterou tak může zcela nahradit. Vaše jídlo vám šetrně, bez ztráty struktury a chuti ohřeje či rozmrazí. Skvělá je i pro rychlé a zdravé vaření v kombinaci s horkým vzduchem.
Připečené zbytky jídel a mastnota v pečicí troubě již nemusí být noční můrou, pokud bude vaše trouba vybavena tzv. samočisticí funkcí, která vám její údržbu výrazně usnadní. Jedná se vesměs o katalytické čištění (stěny trouby jsou vybaveny výměnnými katalytickými vložkami, které absorbují nečistoty a mastnotu), pyrolytické čištění (vnitřek trouby se rozpálí na vysokou teplotu, při které veškeré nečistoty zpopelní a opadají ze stěn) nebo AquaCleaning, tedy čištění vodní párou (voda nalitá do pekáče se postupně odpařuje a vzniklá pára změkčí usazenou špínu, která jde snadno setřít).
Stolní minitrouby jsou vhodnou alternativou menších a jednoduchých volně stojících i vestavných trub. Jsou k dostání v různých velikostech a objemech. Nabízejí také uspokojivý výběr užitečných funkcí. Hodí se do velmi malých kuchyní, kde je k dispozici jen kuchyňský kout, a tudíž se počítá každý centimetr. Výhodou těchto stolních minitrub je také jejich variabilita. Můžete je bez problému převážet, takže není divu, že jsou oblíbené hlavně u chatařů a chalupářů. Minitrouby ocení také uživatelé, kteří pečou jen velmi zřídka a chtějí ušetřit místo, které by jinak zabírala prostorná klasická trouba.
Příslušenství pro vestavěné trouby zahrnuje především plechy a pekáče, které jsou nezbytnou součástí pro přípravu pokrmů v jakékoliv troubě. Uživatelé parních trub a kombinovaných parních trub poté ocení odvápňovací tablety pro odstranění vápenatých usazenin v útrobách spotřebiče. Některé trouby umožňují výměnu žárovky, je však třeba zkontrolovat, zda je daná žárovka vhodná pro vaší troubu.
Správná velikost trouby je pro její výběr klíčová. Vnitřní objem vybírejte s ohledem na četnost používání a na počet členů v domácnosti. Pokud budete troubu používat pouze občasně, vystačíte si s menším objemem. Naopak vášniví kuchaři ocení spíše trouby s větším objemem.
Pro jednotlivce či pár zpravidla stačí trouba s vnitřním objemem do 45 litrů.
Pro menší rodiny nebo rodiny, kde se příliš trouba nepoužívá, jsou vhodné trouby s objemem 40 až 70 litrů.
Pro čtyř a vícečlenné rodiny a rodiny, kde se často peče, jsou vhodné trouby s objemem nad 70 litrů.
U klasické trouby se standardně setkáte s rozměry 60 × 60 cm, a to na výšku i na šířku. Pokud bydlíte sami nebo v menší domácnosti, jsou pro vás ideální kompaktní trouby, které mají výšku jen 45 cm.
Před samotným výběrem je třeba si ujasnit, co od trouby očekáváte. Pokud pečete sporadicky, vystačíte si se základními funkcemi trouby (horní ohřev, spodní ohřev, horní+spodní ohřev a gril). Naopak v domácnostech, kde se častěji peče, ocení nadstandardní funkce, jako je horký vzduch, 3D pečení, pečení v páře.
Také vezměte v potaz samotnou údržbu a ovládání trouby. Pro snazší čištění trouby oceníte samočisticí funkce jako jsou katalytické či pyrolitické čištění. Pro komfortnější a bezpečnější manipulaci zvažte trouby s teleskopicky výsuvnými rošty či ochlazovacím systémem dvířek.
Oproti klasickým troubám, horkovzdušné modely distribuují teplo rovnoměrně v celé troubě. Díky tomu je možné péci několik plechů zároveň. Jinými slovy můžete využívat možnosti tzv. víceúrovňového pečení, jenž šetří čas, energii a i peníze. Výkonný ventilátor s topným tělesem nejen zajišťuje rovnoměrné proudění vzduchu, ale také brání smíchávání vůní a chutí jednotlivých jídel.
S parní troubou docílíte lahodnějších a šťavnatějších pokrmů, které si zachovají většinu vitamínů, minerálů a dalších živin. Trouby navíc nepotřebují žádný tuk, a tak jsou připravená jídla dietní a zdravá. Parní trouby navíc mohou zastoupit i ostatní domácí spotřebiče, jako například mikrovlnnou troubu. Pokud si navíc pořídíte troubu kombinovanou s horkým vzduchem, můžete využívat veškeré funkce klasické trouby, a ještě je spojit s parními programy.
V prvé řadě si ověřte parní funkce konkrétního modelu. Pro optimální výsledek potřebujete model, který má plnohodnotné parní funkce. Důležitá je také podoba a umístění nádobky na vodu. Některé parní trouby disponují samostatnou přihrádkou na vodu, jiné mají rezervoár umístěný na dně pečicí komory.
Zaměřte se také na spotřebu energie. Parní pečicí trouby v kombinaci se samočisticím programem mohou být energeticky náročné. Důležité jsou také bezpečnostní prvky (např. větší počet vrstev skla).
Nevybírejte parní troubu podle ceny. Tento typ trub patří obecně mezi finančně náročnější. Nejmodernější spotřebiče nejdou pod cenu 10 000 Kč.
Konvektomaty jsou velké spotřebiče, které se využívají především v profesionálních kuchyních. Připravují pokrmy v páře. Rozdíl není jen ve velikosti a účelu použití, ale také v nabídce funkcí. Kombinovaná parní trouba má kromě parního pečení také program standardního pečení. Konvektomaty používají jen horkovzdušné funkce.
Smart trouby neboli chytré pečicí trouby můžete ovládat i z mobilního telefonu či tabletu. Můžete na dálku nastavit teplotu, zkontrolovat průběh připravovaného jídla nebo třeba troubu zapnout a předehřát ji cestou domů z práce. Díky aplikaci, kterou si do mobilu nebo tabletu stáhnete, si můžete vyhledat a ukládat recepty, dozvíte se vše o správné údržbě spotřebiče nebo zde najdete rychlý návod v případě jakéhokoliv problému. Chytré trouby se mohou stát součástí vaší chytré domácnosti.
Jedná se o způsoby, jak udržet téměř bez námahy čistý vnitřek trouby.
První metodou je pyrolýza. Ta díky schopnosti zahřát troubu na velmi vysoké teploty (až 500 °C), naprosto spálí veškeré nečistoty. Stačí povrch po vychladnutí (ideálně ještě když je mírně zahřátý) jen přetřít mokrým hadříkem a je hotovo.
Druhou metodou čištění je katalýza. Tu umožňují trouby, které disponují speciálním vnitřním obložením z pórovitého smaltovaného materiálu. Díky němu jako houba do sebe trouba natáhne mastnotu a nečistoty, které teplem následně zoxidují a odpaří se.
Zásadní faktory správného výběru jsou tyto:
Hlavní výhodou litinových plotýnek je fakt, že na ně můžete dát jakýkoliv hrnec nebo pánev, zatímco v případě sklokeramických plotýnek musíte používat hrnce a pánve, které jsou pro tento typ plotýnek vhodné. V obou případech je nutné najít vhodný prostor pro umístění minitrouby, tak abyste mohli na plotýnkách pohodlně vařit a nic vám nepřekáželo. Ideální je umístit stolní troubu pod digestoř, která ale musí být dostatečně vysoko.
Kruhová topná tělesa se používají pro horkovzdušné trouby a zajišťují rovnoměrné proudění vzduchu.
Funkce, jež aktivuje všechna topná tělesa a ventilátor. Teplo je rovnoměrně rozvedeno do všech koutů trouby a umožňuje perfektní propečení ze všech stran.
Funkce AutoRoast nastaví ideální teplotu masa, ať už se jedná o kuřecí, vepřové, hovězí či rybu.
Funkce Booster při zapnutí aktivuje všechna topná tělesa. Vnitřní prostor trouby se nahřeje během chvilky a nemusíte čekat na předehřátí trouby.
Inteligentní ventilátor se zastaví při otevření dvířek trouby, nehrozí tedy, že vás ovane horký vzduch. Tato funkce zajišťuje bezpečné používání a úsporný provoz spotřebiče.
Slovník pojmů