Whisky (nebo whiskey) je oblíbený druh alkoholu, kterému se někdy přezdívá „nápoj gentlemanů“. Mezi favority milovníků kvalitního alkoholu patří zejména pro širokou škálu chutí, která je ideální pro samostatné vychutnávání. Láhev kvalitní whisky je i zajímavým dárkem, kterým pohrdne jen málokterý muž. Jaké jsou jednotlivé druhy whisky, jak se v nich vyznat a jak vybrat whisky, která vám bude chutnat? Odpovíme v našem průvodci výběrem.
Světu whisky obecně vzato dominují dvě země: Irsko a Skotsko. To jsou ve whisky opravdové velmoci a v podstatě se jedná o jejich národní produkt, na který mohou být opravdu hrdé. Pro někoho je irská a skotská také jediná pravá whisky. Výrazně do světa whisky promluvila i Severní Amerika se svými bourbony, což je de facto whisky vyráběná z kukuřice, a Kanada se svou jemnou whisky s příměsí žita. Svou vlastní, značně specifickou variantu vyrábí i v Japonsku, u nás pak seženeme značky, které vzešly z českých likérek.
Whisky patří mezi silné alkoholické nápoje. Obsah alkoholu se u nich pohybuje kolem 40 %. Pro skotskou whisky je to mimo jiné přímo jedna z podmínek, jež musí alkohol splňovat, aby se mohl označením „Skotská whisky“ pyšnit.
Whisky se de facto rozděluje do dvou skupin – na single malt a blended. Single malt je jednosladová whisky vyráběná v jedné palírně. Její chuťový profil je unikátní a může se každý rok měnit. Naproti tomu whisky blended vzniká smícháním více druhů nápoje. Výsledkem je jednotná a pokaždé stejná chuť.
Irská whiskey je jemný, chuťově vycizelovaný alkoholický nápoj. Podle zákona musí být irská whiskey třikrát destilovaná. Rozhodně patří mezi nejoblíbenější variantu tohoto nápoje a běžně se s ní setkáváme i v našich obchodech. Neztratí se ani v koktejlech a irské kávě, vychutnáte si ji ale i samostatně. Jen pro doplnění, irská whiskey se na rozdíl od všech ostatních píše s „e“.
Skotská whisky se od irské liší zejména výraznou zemitou chutí (je to dáno sušením sladu nad hořící rašelinou) a výrazným kouřovým aroma. Chuťově je tak tento nápoj mnohem výraznější a zároveň kvůli tomu nechutná všem. Je ideální pro samostatné vychutnávání.
I některé české palírny se pustily do výroby whisky. Nejčastěji se využívají domácí suroviny, výrobci navíc nejsou tak pevně svázáni pravidly jako producenti v Irsku nebo Skotsku. Mohou tak přinášet odlišné chutě a více variací než výrobci z původních zemí.
Whisky se v Japonsku vyrábí zhruba od dvacátých let dvacátého století. Pro Japonce je charakteristický až vědecký přístup ke všemu, technologii výroby whisky nevyjímaje. Ve výrobním procesu tak není velký prostor pro náhodu a whisky ze země vycházejícího slunce jsou mezi znalci oblíbené zejména pro svou vytříbenou chuť.
Kanadská whisky je charakteristická zejména použitím žita jako základní suroviny a rovněž mírně odlišným výrobním způsobem (musí zrát minimálně čtyři roky) oproti nápojům ze Skotska nebo Irska. Je ideální pro ty, kteří dávají přednost jemné chuti, kanadská whisky rovněž nabídne příjemný náznak karamelu.
Pro americké whisky se vžil pojem bourbon, je to ale poněkud nepřesné. Bourbon je totiž označení pouze pro whisky z kukuřice vyráběnou ve státě Kentucky. Ta se od ostatních druhů liší i nutnou podmínkou zrání ve vypalovaných sudech. Ostatní druhy, např. Tennessee whisky, tak striktní pravidla nemají, to však neznamená, že by nebyly kvalitní.
Single malt je druhem whisky, který se vyrábí pouze z jednoho druhu sladu, nejčastěji ječného, a pouze v jediné palírně. Mezi odborníky bývají tyto nápoje velmi ceněné pro své neopakovatelné kouzlo a výraznější chuťové charakteristiky.
Míchané (blended) whisky vznikají smícháním více druhů nápojů často z odlišných palíren. Cílem je vytvořit chuťově vyvážený nápoj s jasně danými charakteristikami. Často je to výsledek pečlivého výběru druhů a vyvažování jednotlivých chutí. Blended whisky bývají chuťově jemnější, jsou tak vhodné i pro ty, kdo teprve do tajů tohoto nápoje pronikají.
Pro ty, kdo na whisky oceňují její kouřové podtóny, jsou určeny druhy označované jako kouřové (smoked) whiskey. Ty mají zdůrazněnou charakteristickou kouřovou chuť, která se podle odborníků liší i použitím konkrétního dřeva (resp. rašeliny u skotské whisky), nad nímž je slad při přípravě nápoje sušen.
Zajímavou cestou do tajů whisky, ať už pro vás, nebo někoho dalšího, jsou degustační mini lahvičky s whisky. Ty mají často objem 0,04 nebo 0,05 litru, takže můžete za dostupnou cenu ochutnat i některé velmi drahé whisky.
Pokud si potrpíte na exkluzivitu nebo sháníte nějaký dárek pro vášnivého milovníka whisky, některá ze speciálních limitovaných edic bude pro vás tím pravým. Najdete zde jak druhy vydané v pouze omezeném množství, tak kvalitní whisky vyloženě určené k archivaci či jako forma investice. Zajímavé a lákavé jsou i speciální edice vydané např. při uvedení filmu nebo seriálu, pořídíte tak např. Game of Thrones whisky.
Téměř každého muže potěšíte lahví kvalitní whisky. A když bude ještě v pěkném dárkovém balení, chybu rozhodně neuděláte. K dispozici jsou i nejrůznější degustační sady, balení lahve se skleničkami nebo originální krabičky v podobě např. kytary nebo samopalu. Stačí si jenom vybrat.
Whisky potřebuje dýchat, a proto se nejčastěji pije z rovných sklenic se širokým hrdlem. Takovou sadou skleniček rozhodně milovníka whisky nezklamete. A když k tomu připojíte také karafu, v níž bude moci svůj oblíbený nápoj uchovávat, rozhodně neprohloupíte.
Hledáte-li dárek pro někoho, kdo má whisky opravdu rád, a zároveň mu nechcete dávat přímo láhev, vhodnou volbou bude kniha o whisky. Dozví se z ní spoustu zajímavého o historii a výrobě tohoto alkoholického nápoje, a třeba i najde nějaký tip na druhy, které dosud neochutnal.
Běžně se setkáváme se dvěma názvy tohoto nápoje – whisky i whiskey. Jediný skutečný rozdíl mezi nimi je opravdu jen to jedno písmenko. Ono „e“ se do názvu vloudilo odlišným přepisem původního gaelského výrazu uisge beatha, tedy živá voda nebo voda života. Skotové si to přepsali jako whisky, Irové jako whiskey. Druhá teorie mluví o tom, že Irové, jejichž nápoj býval v počátcích považován za lepší, si písmeno navíc přidali proto, aby se od té skotské varianty odlišili.
Whisky je nápoj destilovaný z obilovin. Zdrojová surovina se může lišit. Skotská a irská whisky se vyrábí destilací ječného sladu. Americká whisky, tedy bourbon (byť tento název se nejčastěji používá pro produkty z Kentucky), se vyrábí z kukuřice. Existuje ještě tzv. rye whisky, která obsahuje 51 % žita. Kanadská se většinou vyrábí z více druhů obilovin, mimo jiné z ječmene a žita.
Ačkoliv whisky nepřináší tolik různých variant konzumace jako rumy, i tady si můžete vybírat podle chuti. Základem pro kvalitní vychutnání je sklenice. Na whisky se používá tzv. tumbler, krátká sklenice se širokým dnem. Whisky se pije buď samostatně, nebo s ledem, případně lehce naředěná vodou. Svůj vliv má i teplota, podle druhu může nápoj chutnat jinak vychlazený, při pokojové teplotě i mírně zahřátý ve vodní lázni.
I whisky se může stát součástí koktejlů. Vzhledem k její komplexní chuti není z whisky tolik koktejlů jako z rumu, nicméně několik jich najdeme. S čím míchat whisky a co z toho vzejde? Mezi nejznámější patří Manhattan, kde se k whisky přidává vermut a trocha hořkého bitteru, nebo Old Fashioned (whiskey s bitterem, kapkou vody, trochou cukru a ovoněná pomerančovou kůrou). Není bez zajímavosti, že koktejlem je i irská káva, tedy káva s whiskey a smetanou.
Ačkoliv se označení bourbon používá obecně pro veškerou whisky americké produkce, bourbon jako takový má přesně dané složení a místo výroby. Opravdový bourbon musí být vyroben minimálně z 51 % z kukuřice a je vyráběn ve státě Kentucky, byť místo původu není pro danou normu až tak klíčovým parametrem.
Palírna od palírny se výrobní postup liší. Znalci tohoto nápoje určitě rádi potvrdí, že každá whisky má své vlastní chuťové charakteristiky, které ovlivňují jak poměry použitých surovin, tak způsob, jakým nápoj zraje. Níže je popsán způsob výroby skotské whisky, přičemž na patřičných místech upozorňujeme na výrobní odlišnosti, např. u irské whiskey:
Pro výrobu whisky se používají speciální destilační kotle, které mají tvar parního dómu. Vždy jsou měděné (jiné materiály se neosvědčily) a jejich konstrukce zajistí produkci chuťově hodnotného destilátu. Jednotlivé palírny si své destilační kotle podle svých potřeb upravují, což může mít vliv na chuťová specifika dané značky.
Délka zrání whisky není přesně definovaná, nicméně do procesu patří. Whisky se ke zrání ukládá do sudů, v nichž předtím zrálo např. sherry nebo bourbon. Tím výsledný nápoj získá specifické chuťové podtóny. Vliv má i to, z jakého dřeva jsou sudy pro zrání vyrobeny nebo zda jsou zevnitř vypalované.