Zadejte název zboží
Káva je součástí životního stylu mnohých z nás a každodenně nám dodává tolik potřebnou energii. Někdy je však výběr té pravé kávy vskutku alchymie. V čem se liší Arabica a Robusta, kdy se hodí káva zrnková, kdy mletá a jak stupeň pražení ovlivňuje chuť? Zjistěte, která káva je ta pravá pro vás.
PokračovatKáva, lépe řečeno kávová zrna, jsou k dostání ve dvou odrůdách – Arabica a Robusta. Každá odrůd má vlastní chuť a různý obsah kofeinu.
Kafe druhu Arabica má poměrně vysoký obsah tuku a cukru a obsahuje 1,5 % kofeinu, což jí dodává jemně nahořklou chuť. I proto je káva Arabica velmi populární a vhodná pro přípravu většiny kávových směsí.
Káva Robusta obsahuje téměř dvakrát tolik kofeinu než Arabica – přibližně 2,7 %. Díky své hořkosti a intenzivnější kávové chuti se skvěle hodí pro přípravu espressa nebo pravé italské kávy.
Směsi kávy přináší škálu směsí kafe Arabica a Robusta namíchaných v různých poměrech.
Instantní káva vzniká opětovným vysušením mleté kávy. Vysušením si rozemletá zrna zachovají chuť i aroma. Stejně jako mletá a zrnková je instantní káva zdrojem kofeinu, antioxidantů a živin prospěšných pro lidský organismus. Zvolit můžete i ochucenou instantní kávu s příchutí čokolády, karamelu nebo vanilky.
Vybavíte si nezaměnitelnou vůni, jež má čerstvá zrnková káva? Plnou chuť a omamující aroma si můžete dopřát i s mletou kávou. Jaký typ kafe tedy zvolit?
Zrnková (nenamletá) káva udrží chuť a vůni mnohem déle než kávová zrna po namletí. Skvěle se proto hodí jako káva do kávovaru, který ji namele až těsně před použitím. Vybírat můžete Arabicu, Robustu či kombinace.
Mletá káva je k dispozici v několika variantách namletí a balení. Pro udržení nejvyšší kvality je vhodné namletou kávu spotřebovat co nejdříve po samotném namletí nebo otevření obalu.
i
Rozdíl v trvanlivosti kávy je značný. Můžete se setkat s názorem, že zatímco nenamletá a čerstvě pražená káva si plnou chuť udrží 15 dní, mletá pouze 15 minut.
Potěšte sebe nebo své blízké kávou. Vyberte si dárková balení kávy.
Káva získává svou charakteristickou chuť mírou pražení. Dvě základní složky jsou kyselost a hořkost. Při pražení kávy platí, že čím více je káva upražená, tím ustupuje kyselá chuť a nastupuje chuť hořká. Zároveň se zvyšováním stupně upražení kávová zrna tmavnou.
Káva z Jižní Ameriky (Brazílie či Kolumbie) může mít podle typu ovocnou i zemitou příchuť. Asijská káva (Indie, Indonésie) se vyznačuje lahodnou a specifickou chutí a káva z Afriky (Etiopie, Keňa) zase svěží ovocnou příchutí se sladkým podkresem.
i
Nenechte se zmást pojmem italská káva. Itálie není místem původu, nýbrž místem, kde se káva praží. Pokud jste zvídaví a zajímají vás témata na styl káva – historie, druhy, příprava, vliv na zdraví a podobně, přečtěte si článek o kávě na Wikipedii. Vše podstatné tam už totiž někdo sepsal za nás.
Milovníci alternativních káv mohou porovnat náhražku s originálem, ochutnat kafe bez kofeinu nebo zjistit, jak chutná káva s kardamonem. Na své si přijdete, ať už je pro vás svět kávy zaměstnáním, či koníčkem.
Potřebujete váhu, odměrku nebo novou konvici? Navštivte nabídku potřeb pro baristy.
Skrýt popis
Není divu, že je káva hned po oleji druhou nejobchodovanější komoditou na světě. Každý den nás probouzí k životu, a když to potřebujeme, pomáhá nám soustředit se na 100 %. Konzumace kávy v rozumném množství nám ale přináší nejen to, dokáže například také pozitivně působit na naše zdraví.
Za pravlast kávy je považována etiopská provincie Kaffa, odkud byly při válečných taženích etiopskými bojovníky ve 13. a 14. století dovezeny keře kávovníku do Jemenu. Pití kávy se z oblasti Arabského poloostrova rozšířilo do blízkých zemí Orientu už v 15. století. V roce 1517 pak přivezla turecká armáda kávu z Egypta do Cařihradu (dnešního Istanbulu). Časem se konzumace kávy stala v Turecku vášní a postupně se tento zvyk rozšířil i do ostatních evropských zemí.
Když si vychutnáváte latte, pijete vlastně ovoce. Boby kávovníku jsou totiž jedlé plody, které uvnitř ukrývají kávová zrna, z nichž se káva připravuje.
První africké kmeny z kávy nepřipravovaly lahodný nápoj, jaký známe dnes. Smícháním kávového zrna s tukem vytvářely energetické koule, které se posléze žvýkaly a dodávaly tak tělu kofein.
Cibetková káva se připravuje z trusu cibetek, což jsou malé šelmy žijící v Asii, Africe, nebo i jižní Evropě. Cibetky jsou sice masožravé, sladkým kávovým bobům ale neodolají. Jakmile cibetka kávový bob sní, projde jejím trávicím traktem téměř neporušený. V jejím žaludku však dojde k fermentaci kávového bobu, a právě tento proces dodává výsledné kávě nezaměnitelnou chuť a specifické aroma.
Kromě toho, že káva udržuje vzhůru vaši mysl, má i mnoho blahodárných účinků na tělo.
Je obecně známo, že káva v našem organismu působí jako antioxidant. Posiluje tak nervový a imunitní systém a pomáhá předcházet předčasnému stárnutí. Mnoho odborníků navíc uvádí, že přiměřená denní konzumace kávy (3 – 5 šálků kávy) zabraňuje vzniku Alzheimerovy choroby a snižuje nebezpečí nádorového bujení.
Přes všechna svá pozitiva může káva víc brát, než dávat. Pro velký obsah návykového kofeinu si na kávě můžete velmi rychle vypěstovat nechtěnou závislost. Nadměrnou konzumací kávy si může ublížit každý. Nepřiměřené množství kofeinu totiž způsobuje nervozitu a nesoustředěnost, dokonce může zvýšit pravděpodobnost infarktu.
Espresso – proud vody je při přípravě espressa pod vyskokým tlakem rychle tlačen přes jemně mletou, praženou kávu, která musí být pevně stlačena. S použitím čerstvé kávy a správného tlaku vody docílíte kávy s pevnou vrstvou pěny na povrchu. Espresso je silnější a má výraznější chuť než překapávaná káva.
Cappucino – do jedné třetiny šálku nejprve připravte espresso, druhou třetinu šálku naplňte mlékem z konvičky. Poté v konvičce ohřejte plnotučné mléko a ušlehejte jej na mléčnou pěnu, tou pak doplňte poslední třetinu šálku.
Turecká káva – podle originální turecké receptury se nápoj připravuje v měděných džezvách. Přibližně dvě čajové lžičky jemně mleté kávy se nasypou do džezvy společně s jednou lžičkou cukru a zalijí se vodou. Směs se poté přivede k varu a následně servíruje.
Káva Mocca – Mocca se připravuje ve speciálních Mocca konvičkách. Po otevření konvičky do sítka nasypte 7 g kávy na jeden šálek a do spodní části nalijte vodu. Poté Mocca konvičku umístěte nad plamen a nechte páru přejít do horní části konvičky. Takto připravenou kávu pak můžete podávat.
Zadejte název zboží