Káva je součástí životního stylu mnohých z nás a každodenně nám dodává tolik potřebnou energii. Někdy je však výběr té pravé kávy vskutku alchymie. V čem se liší Arabica a Robusta, kdy se hodí káva zrnková, kdy mletá a jak stupeň pražení ovlivňuje chuť? Zjistěte, která káva je ta pravá pro vás.
PokračovatKáva
Již neprodáváme
Káva
Není divu, že je káva hned po oleji druhou nejobchodovanější komoditou na světě. Každý den nás probouzí k životu, a když to potřebujeme, pomáhá nám soustředit se na 100 %. Konzumace kávy v rozumném množství nám ale přináší nejen to, dokáže například také pozitivně působit na naše zdraví.
Káva – historie
Za pravlast kávy je považována etiopská provincie Kaffa, odkud byly při válečných taženích etiopskými bojovníky ve 13. a 14. století dovezeny keře kávovníku do Jemenu. Pití kávy se z oblasti Arabského poloostrova rozšířilo do blízkých zemí Orientu už v 15. století. V roce 1517 pak přivezla turecká armáda kávu z Egypta do Cařihradu (dnešního Istanbulu). Časem se konzumace kávy stala v Turecku vášní a postupně se tento zvyk rozšířil i do ostatních evropských zemí.
Káva – zajímavosti
Káva je ve skutečnosti ovoce
Když si vychutnáváte latte, pijete vlastně ovoce. Boby kávovníku jsou totiž jedlé plody, které uvnitř ukrývají kávová zrna, z nichž se káva připravuje.
Káva se kdysi nepila, ale jedla
První africké kmeny z kávy nepřipravovaly lahodný nápoj, jaký známe dnes. Smícháním kávového zrna s tukem vytvářely energetické koule, které se posléze žvýkaly a dodávaly tak tělu kofein.
Cibetková káva
Cibetková káva se připravuje z trusu cibetek, což jsou malé šelmy žijící v Asii, Africe, nebo i jižní Evropě. Cibetky jsou sice masožravé, sladkým kávovým bobům ale neodolají. Jakmile cibetka kávový bob sní, projde jejím trávicím traktem téměř neporušený. V jejím žaludku však dojde k fermentaci kávového bobu, a právě tento proces dodává výsledné kávě nezaměnitelnou chuť a specifické aroma.
Káva – zdraví
Kromě toho, že káva udržuje vzhůru vaši mysl, má i mnoho blahodárných účinků na tělo.
Káva jako lék
Je obecně známo, že káva v našem organismu působí jako antioxidant. Posiluje tak nervový a imunitní systém a pomáhá předcházet předčasnému stárnutí. Mnoho odborníků navíc uvádí, že přiměřená denní konzumace kávy (3 – 5 šálků kávy) zabraňuje vzniku Alzheimerovy choroby a snižuje nebezpečí nádorového bujení.
Káva jako škůdce
Přes všechna svá pozitiva může káva víc brát, než dávat. Pro velký obsah návykového kofeinu si na kávě můžete velmi rychle vypěstovat nechtěnou závislost. Nadměrnou konzumací kávy si může ublížit každý. Nepřiměřené množství kofeinu totiž způsobuje nervozitu a nesoustředěnost, dokonce může zvýšit pravděpodobnost infarktu.
Káva – příprava a druhy
Espresso – proud vody je při přípravě espressa pod vyskokým tlakem rychle tlačen přes jemně mletou, praženou kávu, která musí být pevně stlačena. S použitím čerstvé kávy a správného tlaku vody docílíte kávy s pevnou vrstvou pěny na povrchu. Espresso je silnější a má výraznější chuť než překapávaná káva.
Cappucino – do jedné třetiny šálku nejprve připravte espresso, druhou třetinu šálku naplňte mlékem z konvičky. Poté v konvičce ohřejte plnotučné mléko a ušlehejte jej na mléčnou pěnu, tou pak doplňte poslední třetinu šálku.
Turecká káva – podle originální turecké receptury se nápoj připravuje v měděných džezvách. Přibližně dvě čajové lžičky jemně mleté kávy se nasypou do džezvy společně s jednou lžičkou cukru a zalijí se vodou. Směs se poté přivede k varu a následně servíruje.
Káva Mocca – Mocca se připravuje ve speciálních Mocca konvičkách. Po otevření konvičky do sítka nasypte 7 g kávy na jeden šálek a do spodní části nalijte vodu. Poté Mocca konvičku umístěte nad plamen a nechte páru přejít do horní části konvičky. Takto připravenou kávu pak můžete podávat.
Pokud máte dotaz k produktům, službám, dopravě či jiný požadavek, využijte zákaznické podpory.