Zadejte název zboží
Koňak je díky svému jemnému aroma a obdivuhodné chuti jednoznačně králem mezi brandy. Již při prvním doušku vás doslova uchvátí ovocná chuť – nejlepší je nechlazený ve sklenici určené přímo na tento lahodný nápoj. Čím byste se měli řídit při výběru? Poradíme vám, jaká kritéria musí koňak splňovat.
PokračovatFrancouzský cognac, chcete-li česky koňak, je absolutním králem mezi brandy. Jeho název se odvíjí od francouzského městečka Cognac, kde se tento dokonale aromatický nápoj zrodil. Koňak je typický svou ovocnou vůní a chutí, které vás již při prvním doušku naprosto pohltí.
Jak se získává lahodný koňak? Výroba probíhá dvojitou destilací prokvašených hroznů – na jeden litr koňaku se zužitkuje přibližně 9 litrů vína. Pro destilaci se používají tradičně měděné destilační kotlíkové přístroje. Jakmile pálenka projde první destilací, obsahuje 30 % alkoholu. Po druhé a další destilaci se získává 70% koňak.
Zajímavé je, že se koňak vyrábí z bílého vína, které je kyselé, velmi suché a samostatně v podstatě nepitelné. Z těchto důvodů se tak naprosto perfektně hodí právě k další destilaci.
Aby se pálenka mohla nazývat koňak, musí splňovat 3 základní podmínky, které ustanovilo BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac).
i
Koňak může být směsí různých ročníků, směsí různých regionů jednoho ročníku, nebo ročníkový z jedné destilace. Jestliže je víno vypěstováno jen v regionu Grande Champagne a pochází z odrůdy Ugni Blanc, jedná se o Première cru du Cognac.
Přemýšlíte, jak dlouhou dobu zrají koňaky? Druhy se rozlišují speciální zkratkou, která je uvedena na každé láhvi. Koňak může zrát více než 10 let, ovšem nejméně musí zrát 2 roky, a to v dubových sudech.
Každý koňak se od jiného liší nejen dobou zrání, ale také s ní souvisejícím obsahem alkoholu. Každý rok se totiž odpaří přibližně 3 % objemu, takzvaného andělského podílu. Tím, že se alkohol odpařuje rychleji než voda, dochází ke snižování obsahu alkoholu.
i
Jak dlouho tedy trvá, než vznikne běžně prodávaný 40% koňak? 50 let minimálně. Destilací získáte 70% pálenku, a když se každý rok odpaří 3 % objemu, tak přibližně za 50 let se dočkáte tohoto lahodného nápoje.
Arménský koňak alias armaňák patří mezi nejstarší francouzské pálenky. Pochází z Gaskoňska na jihu Francie na území Armagnacu a je unikátní půdou, podnebím, destilačním procesem, zráním i odrůdou vína, což udává pokaždé jinou chuť. Armaňák se destiluje postupně a pouze jednou. Obsah alkoholu nikdy nepřekračuje 63 %.
Arménský koňak je možné rozdělit dle stáří a oblasti do několika kategorií.
Podle toho, jak stará je nejmladší použitá přísada rozlišujeme:
Podle klimatu a obsahu půdy dané oblasti rozlišujeme:
Francouzský koňak je možné zakoupit v láhvi o objemu 0,5 l, 0,7 l nebo 1 l. Láhve s koňaky mívají velmi stylové obaly, které ocení každý milovník dobrého pití – díky tomu se také skvěle hodí jako dárek pro každou příležitost.
Abyste si mohli ten nejlepší koňak co nejvíce vychutnat, servírujte jej při teplotě kolem 19 °C. Sklenice by měla být přímo určena ke konzumaci koňaku – to znamená, že má krátkou nožičku a nahoře je zúžená. Nyní už se stačí jen zastavit, pohodlně se usadit a nechat koňak, aby vás okouzlil svou působivou chutí a vůní.
V jaké cenové kategorii se pohybuje koňak? Cena závisí především na době zrání a konkrétní značce. Pokud vás zajímá levnější koňak, akce vám umožní ulovit skvělé kousky za zlomek ceny.
Vaječný koňak neboli vaječný likér či air koňak představuje sladký alkoholický nápoj s cca 20% obsahem alkoholu. A jak zní kuchařský recept? Připravuje se z kondenzovaného mléka, vajec, brandy nebo rumu a cukru, poté se suroviny společně rozšlehají. Vaječný likér je tradičně spojován s vánočním a svátečním obdobím.
Skrýt popis
V kategorii Koňaky máme právě teď na Alza.cz celkem 42 produktů.
Zadejte název zboží