Stojíte před rozhodnutím, jak vybrat sporák a řešíte, zda zvítězí moderní indukce, nebo plyn, který je léty osvědčenou klasikou a na který nedají jeho příznivci dopustit? Pokusili jsme se pro vás zjistit vše k tématu indukce vs. plyn včetně toho, jaké jsou výhody či nevýhody indukční desky i plynové desky, abyste měli při výběru jasno.
Pokud očekáváte, že zde rozlouskneme otázku, zda je lepší indukce, nebo plyn, musíme vás upozornit, že tak jednoduché to nebude. Vše totiž záleží na tom, co při vaření upřednostňujete a také jaké další faktory jsou pro váš výběr klíčové. Velkou roli hraje například to, s jakou investicí pro plynový či elektrický sporák počítáte, jak často vaříte i jak nároční jste v otázce úklidu či údržby varné plochy.
Indukční varná deska pracuje na principu indukčního ohřevu, který využívá elektromagnetických vln k ohřevu dna nádoby, ve které se pokrm vaří. V nádobě tak dochází ke vzniku vířivých tepelných proudů, takže nedochází k rozpálení celé plochy varné indukční desky. Tento systém společně s řadou inovativních funkcí i chytrých programů umožňuje výrazně rychlejší vaření bez tepelných ztrát. Dalším podstatným benefitem je bezpečnost, zvláště pokud se jedná o domácnost s malými dětmi. V porovnání s plynem mluvíme jak o eliminaci popálení v průběhu vaření, tak o možném úniku plynu. Indukční varná deska je zajisté také snadnější na úklid a údržbu, většinou ji postačí po vaření otřít vlhkým hadříkem, případně použít speciální čistič na varné desky.
Indukční varná deska však vyžaduje ke svému provozu speciální nádobí, tedy takové s obsahem železa pro snadnou vodivost indukčních vln. Hliníkové, teflonové, nerezové či skleněné nádobí pro vaření na indukci použít nelze. Vhodné nádobí pro vaření na indukci poznáte tak, že po přiložení magnetu ke dnu nádoby magnet přilne a drží.
Vaření na plynu zastupuje tradiční klasiku, kterou dodnes využívá mnoho domácností a na kterou nedají dopustit ani profesionální kuchaři. Mezi hlavní výhody vaření na plynu patří především rychlost. Nemusíte čekat, až se rozpálí či zahřeje plotýnka, a také regulace teploty je mnohem jednodušší. Ke snížení plamene totiž dochází ihned a jeho intenzitu lze dle potřeby regulovat v průběhu vaření. Nižší jsou také pořizovací náklady i náklady na provoz – zemní plyn je stále levnější než elektřina.
Mnoho lidí nechce plyn kvůli bezpečnosti, tedy kvůli možnému úniku plynu. Vzhledem k tomu, že moderní plynové spotřebiče bývají vybaveny bezpečnostní pojistkou, která okamžitě uzavře přívod plynu při nechtěném zhasnutí plamene, není třeba se obávat. Mnohem častěji bývá problém s tím, že se k otevřenému ohni dostane nějaký předmět, například utěrka, u které hrozí její vznícení. Co se údržby týče, je nutné počítat s náročnějším úklidem a čištěním, jelikož plynové varné desky nemají hladký povrch.
Snad již máte reálnější představu o tom, zda a jak vybrat indukční varnou desku, nebo jak vybrat sporák s plynovou varnou deskou. Přejeme mnoho kulinářských úspěchů při vaření, ať už u vás zvítězí indukce nebo plyn.