Outdoorové nože vs. nože kuchyňské: čím se od sebe liší?
Outdoorové nože mohou mít nejrůznější tvary a velikosti. V čem se tedy od těch kuchyňských nožů liší? Rozdíl spočívá zejména v jejich určení na ven, to znamená, že je můžete nosit stále při sobě, jsou také velmi odolné a mají univerzální využití. Krom toho jsou navrženy tak, že vydrží i náročné podmínky v přírodě, mají robustnější konstrukci a odolnou čepel. Některé
typy, například rybářský filetovací nůž, můžete bez ostychu používat i v domácnosti na zpracování ryb.
Co udělá radost každému fandovi nožů? Gravírování se jménem či věnováním.
Podle čeho outdoorové nože vybírat?
Čím vším se jednotlivé outdoorové nože mohou lišit? Zásadními parametry jsou především velikost (a váha), které ovlivňují použitelnost nože v terénu. Svou roli hraje také tvar čepele a ostří i to, zda je čepel pevná či zda se dá sklopit do rukojeti (nože zavírací). Při výběru nože by vás také měl zajímat
materiál, z něhož je čepel i rukojeť (střenka) vyrobená, protože hrají roli v odolnosti a životnosti nože.
Klasické nože s pevnou čepelí
Nože s pevnou čepelí jsou zpravidla větší, a proto také hůře skladné a méně praktické pro každodenní nošení. Tvar čepele je ale díky tomu dobře uzpůsoben různému použití: řezání, krájení i bodání. Často bývají vybaveny cestovním pouzdrem (neboli pochvou), které zajišťuje bezpečné přenášení nože. Nejlepší důvod, proč si takový nůž
pořizovat, je lov nebo sebeobrana a je ideální volbou i pro outdoorové nadšence.
- Hodí se pro lov a přežití v divočině.
- Už svou velikostí zastraší útočníka.
- Jsou velké a hůře skladné.
i
Možná se vám budou hodit vrhací nože
Speciálním typem nože s pevnou čepelí jsou vrhací nože. Jsou navrženy tak, aby byly dokonale vyvážené a dovolily vám přesné házení na cíl. Mají proto specifickou konstrukci – jejich hmotnost je rovnoměrně rozložená po celé délce. Jsou obvykle také menší a tenčí, proto mají dobré aerodynamické vlastnosti a dobře se s nimi manipuluje. Při vrhání je klíčové správné
uchopení a technika, aby čepel zasáhla cíl pod správným úhlem.
Nůž Bowie
Tantó
Nůž Karambit
Dýka
Velké oblibě se těší zavírací kapesní nože
Kapesní nože umožňují sklopení čepele do drážky v rukojeti, díky čemuž se pohodlně vejdou do kapsy a jsou kompaktní a snadno přenositelné. Můžete je najít také pod názvem zavírací nůž. Často nabízejí i další funkce, jsou tak multifunkčním nástrojem. Speciálním typem kapesních nožů jsou také vystřelovací nože, které vám
umožní rychlé otevření čepele pomocí jediného stisknutí tlačítka nebo páčky, což oceníte hlavně v případě, že máte volnou jen jednu ruku.
- Hodí se pro každodenní nošení (tzv. EDC).
- Mohou nabízet další funkce.
- Jsou kompaktní.
- Čepel nebývá vhodná na krájení.
- Délka nože může být omezená.
Kapesní nůž
Vystřelovací nůž
Nůž motýlek
Houbařský nůž
České zavírací nože mají také dlouhou tradici. Typický nůž rybička zná snad každý.
Vybíráme nože podle materiálu ostří
Ostří je nejdůležitější částí nože, která má vliv na jeho výkon a funkčnost. Pro jeho výrobu se nejčastěji používají různé druhy nožířské oceli – slitiny železa s uhlíkem a dalšími prvky. Každý z těchto prvků má vliv na vlastnost oceli jako tvrdost, odolnost korozi nebo udržení ostrosti. Nože se vyrábějí také z neželezných materiálů, například titanu. Dalším moderním materiálem
na ostří je keramika, která je extrémně tvrdá a vydrží dlouho ostrá bez potřeby broušení. Je ale také křehká.
- Nůž z titanu je velice odolný, lehčí než ocelový a nekoroduje, ale těžko se brousí a je z uvedených nejdražší.
- Nůž z uhlíkové oceli je ostřejší a snadno se brousí. Je však náchylný ke korozi a vyžaduje údržbu.
- Nůž z nerezové oceli je tvrdší, lépe odolává korozi, vydrží déle ostrý, ale broušení je náročnější.
i
Extrémně tvrdé i krásné nože? Damašková ocel je jejich základem
Chcete-li krásné a extrémně odolné nože, damašková ocel je tou pravou volbou. Čepel je kovaná nejméně ze dvou druhů oceli vrstvených na sebe, patří mezi špičku díky unikátní kombinaci designu a funkčnosti. Tyto čepele jsou extrémně tvrdé a mají krásnou, typickou kresbu. Tento způsob zvyšuje mechanickou odolnost a dodává noži pružnost, takže je odolný proti lámání a vydrží
dlouho ostrý. Vzhledem k náročnému procesu výroby je ale dražší.
Vybíráme nůž podle tvaru ostří
Nůž může mít ostří rovné, zubaté nebo kombinované. Každý typ má své silné i slabé stránky. Rovné ostří má čistý a pravidelný řez. Takový nůž se hodí pro běžné užití. Zvládnete si jej nabrousit doma. Zubaté ostří vytváří hrubší řez. Dokáže rychle přeřezat i tvrdé materiály. Sami si jej ale nenabrousíte.
Kombinované ostří je v přední částí rovné, zadní strana je osazena zuby. Vybírejte vždy podle způsobu užití.
Nůž s rovným ostřím
Kombinované ostří
Damašková ocel
Jaké jsou druhy nožů podle způsobu použití?
Při výběru nože se řiďte hlavně tím, k jakým účelům jej chcete používat. Pořádný rambo nůž vám možná dodá odvahu v temných uličkách, ale jeho praktické využití je minimální. A vykuchat rybu rybičkou půjde jen stěží. Každý nůž je navržen pro specifické úkony, a proto dobře zvažte, k čemu bude nejčastěji sloužit. Pro svá outdoorová dobrodružství můžete využít různé nože včetně
multifunkčních, které vám pomohou se vším, co zrovna budete potřebovat zvládnout.
Spoustu práce odvedou multifunkční nože
Multifunkční nože mají většinou zavírací provedení, a kromě klasické čepele jsou vybaveny dalšími nástroji. Hodí se pro každodenní použití i pro táboření. Multifunkční nože mohou mít pilku, nůžky, vývrtku, otvírák a mnoho dalších praktických nástrojů, které vám usnadní řešení běžných i méně obvyklých situací. Díky tomu vám ušetří
místo a rychle vám dovolí využít různé funkce v jediném praktickém a kompaktním nástroji.
Multifunkční nože patří mezi multitooly. Krom nich v nabídce můžete najít také multifunkční kleště, náramky nebo takzvané. SwissCard karty.
Pro myslivce a lovce jsou tu lovecké nože
Lovecké nože přijdou vhod zejména myslivcům a lovcům. Jsou speciálně navržené tak, aby umožnily zpracování ulovené zvěře. Mohou být konstruovány jako zavírací nůž, který je kompaktní a snadno se přenáší, nebo nože s pevnou čepelí, které jsou maximálně odolné a zvládnete s nimi i náročnější úkoly. Multifunkční lovecké nože
obsahují nástroje na zpracování ulovené kořisti, například pilky, háky nebo speciální čepele.
Chodíte na ryby? Nesmí vám chybět rybářské nože
Rybářské nože jsou uzpůsobeny zejména ke zpracování ulovených ryb. Jejich hlavním účelem je čištění, porcování a filetování ryb. Mohou ale obsahovat i nástroje k údržbě a manipulaci s rybářskými potřebami, jako jsou sítě, lanka a další. Jsou to nože praktické nejen na zpracování ulovených ryb, ale také pro rychlé úpravy vybavení
v terénu. Patří sem i filetovací nůž, který se vyznačuje tenkým špičatým ostřím a rukojetí s neklouzavou úpravou.
Utility knife je označení pro užitkové nože, tedy ty sloužící k práci. Nepatří sem jen nože lovecké a rybářské, ale třeba i odlamovací nůž (takzvaný Box Cutter).
Pro vojáky i přežití v přírodě využijete vojenské nože
Vojenské nože, nebo také army nože, slouží především k sebeobraně a přežití v divočině. Najdete zde zavírací nože, speciální bojové nože s pevnou čepelí i nože různých národních armád. Vojenský nůž v armádním vybavení prošel dlouhou evolucí. Dříve útočný nůž (bajonet) se během 2. sv. války stal víceúčelovým
nástrojem, konstruovaným s ohledem na různé techniky přežití na nepřátelském území. Proto se mu dnes říká spíše taktický nůž.
Pořiďte si slavné švýcarské nože
Švýcarské nože jsou velmi typické multitooly. Původně jde o oficiální výbavu švýcarské armády. Dnes jejich variace vyrábí mnoho firem a toto pojmenování se obecně vžilo pro malý kapesní zavírací multifunkční nůž. Klasický švýcarský nůž se sytě červenou střenkou a malým křížkem může skrývat třeba vývrtku, otvírák, nůžky, šroubovák, pilku, pilník
či párátko nebo mnoho dalších pomůcek do přírody.
I pod vodou se hodí mít vhodné nože
Potápěčské nože jsou nezbytným pomocníkem pro každého, kdo tráví čas pod vodou, ať už je to rekreační potápění, nebo práce pod hladinou. Protože jsou vystaveny náročným podmínkám, čepel se často vyrábí z nerezové oceli nebo titanu, aby odolávala korozi i v mořské vodě. Ostří je nejčastěji kombinované, tedy s hladkou i zubatou částí,
abyste s nimi mohli snadno přeříznout lana, sítě nebo vlasce. U rukojeti je vhodná protiskluzová úprava.
Mačety do džungle i lesa
Mačety slouží zejména k prosekávání vegetace, takže jsou nepostradatelným pomocníkem v džunglích a tropických oblastech. Jejich dlouhá a široká čepel je pro sekání porostu ideální. Dříve se také používaly k porcování masa či práci se dřevem a sloužily i jako zbraň. V moderní době se tyto nože využívají na farmách
a v lesích, ale i mezi nadšenci do outdooru, kteří táboří nebo se pouštějí do survival aktivit. Mají zpravidla půlmetrovou čepel, jež se směrem k ostří rozšiřuje.
S proklestěním cesty, zkrocením bujné zahrady nebo při sbírání dříví na oheň vám pomohou také outdoorové sekery nebo pilky.
Nezapomeňte také na doplňky pro nože
Doplňky pro nože zahrnují kožená či látková pouzdra na modely různých značek a velikostí s klipy na opasek, ocílky a mechanické cestovní brousky, s nimiž můžete své nože udržovat dokonale ostré úplně kdekoliv. Ochranná pouzdra chrání čepel i vás při přenášení nože, díky ocílce nebo brousku bude váš nůž ostrý kdekoliv. Pro
správnou údržbu využijte také speciální čisticí prostředky a oleje, které chrání před korozí a prodlužují životnost nože.
Outdoorový nůž už máte. A co kvalitní kuchyňské nože? Ať už potřebujete jen jeden kuchařský nůž nebo celou sadu, nůž na máslo, pečivo, zeleninu nebo speciální japonské nože Santoku, u nás najdete vše.
Skrýt popis