Itálie svými tradičními jídly pobláznila celý svět. A není se čemu divit. Italská kuchyně je chuťově výtečná, zdravá, a přitom jednoduchá na přípravu. Zakládá si na čerstvých surovinách a ráda se pojí s dobrým vínem. I my si dnes připravíme několik italských receptů, které vás dostanou svojí jednoduchostí a znamenitým výsledkem. A s kým jiným bychom si měli uvařit italské jídlo než s Italem Emanuelem Ridim. Tento skvělý kuchař se ve své kuchyni spoléhá na renomovanou značku domácích spotřebičů Candy, a tak si i my spolu s ním připravíme výtečné italské pokrmy za pomoci těchto jedinečných, inovativních spotřebičů.
Říká se, že v jednoduchosti je krása a v italské gastronomii to platí dvojnásob. Je až neuvěřitelné, jak italská kuchyně dokáže v jediné pánvi s pár ingrediencemi vykouzlit dokonalý gastronomický zážitek plný chuti, vůně a barev. Itálie je známá pizzou, rybami a zmrzlinou, ale hlavní roli hrají především těstoviny (pasta). Jsou vyhlášené svou jedinečnou chutí a kvalitou. My si uvaříme velmi oblíbené Spaghetti carbonara, feferonkou vyladěné Spaghetti aglio olio e peperoncino, chuťově výjimečné Tagliatelle s uzeným lososem a koprem a slavné Lasagne bolognese. Se sympatickým kuchařem Emanuelem Ridim a s moderními spotřebiči značky Candy vás to bude bavit.
Známý a zkušený kuchař Emanuele Ridi se stal tváří značky Candy a není tomu náhodou. Oba spojuje Itálie, tradice a láska k vaření. Vzájemná spolupráce těchto dvou Italů je dokonalá harmonie s perfektním výsledkem. Proto i naše recepty připravované pod taktovkou Emanuela Ridi a za pomoci spotřebičů Candy se vám zaručeně povedou a přinesou vám jedinečný chuťový zážitek.
Italská kuchyně si zakládá na kvalitních a čerstvých surovinách, což je také jeden z důvodů, proč je i přes svoji jednoduchost tak výtečná. Pečlivě nakoupené ingredience je potřeba také správně uchovávat. U lednice Candy se můžete spolehnout, že zajistí optimální podmínky pro uchování všech druhů potravin, tak aby si zachovaly svoji kvalitu a čerstvost co nejdéle. Tato lednice s atraktivním a nadčasovým designem, s energetickou účinností A++ a extra nízkou hlučností dokonale zapadne do osobitého rázu každé kuchyně. Navíc díky technologii Candy simply-Fi s ní můžete komunikovat přes wi-fi pomocí vašeho chytrého telefonu nebo tabletu.
Těstoviny se v Itálii vaří způsobem „al dente”, což znamená, že mají být pevné, aby bylo nutné je kousat, ale ne příliš tvrdé. Těstoviny vaříme ve velkém hrnci a ve velkém množství mírně osolené vody, aby měly dostatek prostoru k pohybu a nabyly na objemu. Do hrnce je vložíme až když začne voda prudce vařit. Hrnec na malou chvilku ještě přikryjeme, protože těstoviny musí přijít rychle do varu. Poté teplotu stáhneme, pokličku sundáme a za občasného promíchání těstoviny dovaříme.
Ačkoliv jsme v našich končinách zvyklí spíše na slunečnicový olej, pro italskou kuchyni je klíčovou ingrediencí olej olivový. Italové ho doslova milují a při přípravě svých jídel s ním rozhodně nešetří. Doporučujeme tedy v každém italském receptu dodržet použití olivového oleje a nenahrazovat ho jinými.
Je dobré pořídit si dva druhy olivového oleje. Jeden na smažení a vaření, který nemusí být nevyhnutelně za studena lisovaný. Druhý by měl být již extra virgin a měl by být té nejvyšší kvality. Jeho chuť by vám měla maximálně vyhovovat, protože ho budete používat na saláty či finální dochucení pokrmů. Takovýto olej si pořiďte v menším balení, abyste předešli jeho zkažení.
Česnek patří k velmi častým ingrediencím v italských receptech. Zatím co my jsme zvyklí při přípravě jídel česnek lisovat, Italové ho krájí na tenké plátky nebo sekají nadrobno, případně rozdrtí rukou. Takto naporcovaný česnek je totiž vhodnější pro smažení. Důležitou zásadou při smažení česneku je pohlídat si, aby nezhnědl. Ztratil by tak svou chuť a vůni. Proto ho smažte pomalu a při nižší teplotě.
Název spaghetti pochází z italského slova „spago”, tedy provázek. Spaghetti carbonara jsou v Itálii velmi běžným a oblíbeným pokrmem. Kromě vejce a tvrdého sýru obsahují pancettu, což je italská slanina vyráběná z bůčku, která je pro svoji vynikající chuť často servírovaná také jako součást předkrmu.
Ideální pro rychlé, jednoduché a bezpečné vaření nejen těstovin je indukční varná deska Candy CIB633CTP s FLEXI zónou. Bude se vám také hodit její funkce Booster, se kterou po vložení těstovin do hrnce přivede vodu rychle opět k varu. S intuitivním dotykovým ovládáním jednoduše navolíte požadovanou teplotu nebo aktivujete další funkce. Praktický je především časovač, který ohlídá správný čas vaření za vás.
Počet porcí: 4 |
Co budeme potřebovat:
400 g těstovin spaghetti
|
Postup přípravy: Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě do podoby al dente. Na pánev s trochou oleje vhodíme nakrájenou slaninu na nudličky, opečeme do křupava, jednu třetinu si schováme stranou na ozdobu. Zbytek v pánvi podlijeme troškou vývaru. Zvlášť smícháme žloutky s nastrouhaným parmazánem a pepřem. Uvařené špagety vhodíme na pánev se slaninou, proházíme, nakonec mimo oheň smícháme s vaječnou směsí a podáváme s křupavou slaninou. |
Spaghetti aglio olio a peperoncino jsou velkou italskou klasikou. Tak jednoduché, přitom tak dokonalé. Pozor ovšem při výběru česneku. Používejte pouze kvalitní česnek, který pořádně „píše”. A jelikož jsou to Spaghetti aglio olio, nebojte se přidat trochu víc oleje.
Počet porcí: 4 |
Co budeme potřebovat:
400 g těstovin spaghetti
|
Postup přípravy: Těstoviny uvaříme v dobře osolené vodě do podoby al dente. Na studenou pánev nalijeme olej, přihodíme nadrobno nakrájený česnek a při nízké teplotě restujeme, dokud nezezlátne, ale nesmí příliš ztmavnout, jinak zhořkne. Poté přihodíme nasekanou feferonku a petrželovou nať. Zalijeme trochou vody z hrnce, kde se vaří špagety. Špagety promícháme na pánvi se směsí a můžeme podávat. |
Název těstovin tagliatelle pochází z italského slova „tagliare” (krájet, řezat). Tyto dlouhé ploché nudle se nejčastěji podávají s různými druhy masa. V tomto případě bude hrát hlavní roli losos. Tento recept v sobě skýtá dokonalou harmonii chutí, a i přes svoji jednoduchou přípravu vás výsledek nadchne. Ať už chcete připravit jídlo pro slavnostní příležitost nebo si prostě chcete pochutnat na dobrém jídle, tagliatelle s uzeným lososem a koprem jsou skvělou volbou.
Počet porcí: 4 |
Co budeme potřebovat:
320 g domácích těstovin tagliatelle
|
Postup přípravy: Plátky lososa pokrájíme na malé kousky a zlehka je orestujeme na másle. Přidáme panáka brandy a flambujeme. Jakmile se alkohol vyvaří, oheň sám ustane. Poté rybu zalijeme smetanou a ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a nasekaným koprem. Taglietelle uvaříme ve vroucí osolené vodě do měkka. Těstoviny přidáme do pánve, prohodíme, dle libosti dosolíme a dopepříme a můžeme servírovat se snítkou kopru. |
Lasagne jsou velmi širokým a plochým druhem těstovin. Než je začneme pokládat do zapékací mísy, musíme je nejdříve spařit ve vroucí vodě a poté na chvíli zchladit ve studené vodě, aby zůstaly „al dente”. Doporučujeme nevysypat do vroucí vody celou krabičku najednou, ale vkládat tam jednotlivé lasagne postupně.
Počet porcí: 4 |
Co budeme potřebovat:
320 g plátků lasagní
|
Postup přípravy: Plátky lasagní spaříme ve vroucí osolené vodě s kapkou oleje a poté vhodíme do studené vody s ledem. Do zapékací mísy střídavě skládáme plátky lasagní, vrstvu rajčatové omáčky, opět lasagne, boloňskou omáčku, bešamel. Zopakujeme všechny vrstvy ještě jednou a zakončíme rajčatovou omáčkou, bešamelem a strouhaným parmazánem. Zapékáme 45 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů. V multifunkční troubě Watch&Touch stačí na velkém LCD displeji vybrat přednastavený program pro přípravu lasagne a trouba se o zbytek postará. Navíc po připojení na internet můžete průběh celého pečení sledovat klidně od svého oblíbeného televizního pořadu. |
Plně dotyková multifunkční trouba Watch&Touch od Candy je kuchyňský spotřebič budoucnosti. Je to jediná trouba s 19” dotykovou LCD obrazovkou zabudovanou ve dvířkách. Pár jednoduchými doteky si můžete vybrat ze 70 automatických programů s možností přizpůsobení porcí. Nebo si můžete nastavit a uložit své vlastní parametry a postupy pro přípravu oblíbených pokrmů. Došla vám inspirace při vaření? Chytrá trouba Candy vám nabídne až 14 video receptů, které jsou ukázané na dotykové obrazovce s podrobnými instrukcemi. Díky integrované HD videokameře můžete sledovat celou přípravu jídla, aniž byste museli otevírat dvířka. A po připojení pomocí mobilní aplikace Candy Simply-Fi můžete vše kontrolovat kdykoli a odkudkoli.
Pečení s troubou Watch&Touch bude mnohem jednodušší a zábavnější než kdy jindy. Inovativní trouba Watch&Touch zcela překoná vaše představy o dokonalé pečící troubě.
Značka Candy se neúnavně snaží vyvíjet technologie, které maximálně usnadňují každodenní život jejím zákazníkům a poskytnou jim více volného času a pohodlí. Spotřebiče vybavené Wi-Fi technologií Candy (Smart Fi, Smart Fi +) tak můžete ovládat i na dálku přes svůj mobilní telefon nebo tablet kdykoliv a odkudkoliv. Stačí si zdarma stáhnout aplikaci simply-Fi. Můžete si tak svoji troubu Candy předehřát ještě dříve, než dorazíte domů.
Chytrá lednice Candy vám ohlídá správný čas na vychlazení vašeho oblíbeného vína nebo vás upozorní na špatně dovřená dvířka. A co digestoř, která zaregistruje kouř a zavolá vás tak včas ke sporáku nebo vás sama upozorní na nutnost vyčistit filtr? Zatímco běžné spotřebiče budou za pár let zastaralé, váš chytrý spotřebič Candy se přizpůsobí vašemu životu.
Italové se umí zastavit a vychutnat si výtečné jídlo. Dopřejte si to i vy. Chytré a spolehlivé spotřebiče Candy vám přinesou nejen radost z vaření a povedeného výsledku, ale dopřejí vám i mnohem více volného času a pohodlí.