Láká vás představa, že byste si uvařili své vlastní pivo? Mini pivovary v posledních letech rostly jako houby po dešti. Pokud si chcete připravit dobré domácí pivo, nemusíte hned zakládat pivovar. Domácí výroba piva je nový trendy koníček, kterému propadli samozřejmě i Češi. Proces vaření piva je ale časově náročný. Není to nic pro vás? Hledáte jednodušší způsob, jak si doma připravit dobré pivo? Existuje vůbec? Odpovědi na tyto otázky a také užitečné tipy najdete v našem článku.
České pivo má světový věhlas. Pokud se zeptáte cizince z opačné strany zeměkoule, co ví o České Republice, pravděpodobně bude krčit rameny. Zmiňte české pivo a bingo! Na české pivo můžeme být náležitě hrdí. Jsme národem pivařů, a to nejen v negativním slova smyslu. Češi pivo nejen rádi pijí, zapálení příznivci našeho zlatého moku, si ho bez problému i sami vyrobí. Zatímco boom mini pivovarů pomalu polevuje, vaření piva pro osobní spotřebu je na vzestupu. Tento zajímavý koníček ovšem vyžaduje notnou dávku trpělivosti.
Podtrženo, sečteno není toho málo. K tomu si přičtěte náklady na nákup surovin a také váš čas. Vaření piva je krásný koníček, ale nesedne každému. Zvláště pokud se rozhodnete začínat pouze se základním vybavením, počítejte s tím, že proces výroby piva je poměrně náročný. Nákup základního vybavení vás sice vyjde mnohem levněji než investice do nákladných profesionálních domácích pivovarů, ale neobejdete se bez určitých znalostí.
i
Mladinové koncentráty, slad, sladové výtažky, pivovarské kvasnice, chmel, maltózy a další suroviny potřebné k výrobě piva si můžete jednoduše objednat přes internet. Na internetu najdete také podrobné video návody a rady, jak uvařit pivo v domácích podmínkách.
Nevyhovuje vám ani jeden z výše popsaných způsobů výroby domácího piva? Ale nevzdáváte se naděje, že to jde i jinak, a pokud možno levněji a bez námahy? Bohužel, v České Republice zatím jednodušší způsob neexistuje. V Německu a Švýcarsku už je možné vyrobit si domácí pivo z pivního koncentrátu ve výrobníku sody. Postup je stejný jako u výroby limonád. Rozdíl je pouze v tom, že místo sirupu použijete pivní koncentrát. Z jedné litrové láhve koncentrátu je možné připravit až 3 l piva (světlý ležák z kategorie pils), které obsahuje 4,5 % alkoholu. Hlavním lákadlem výroby domácího piva tímto způsobem jsou minimální náklady.
Otevřeli jste si láhev piva, lokli jste si a pak na něj úspěšně zapomněli. Do druhého dne vám samozřejmě vyvětralo. Co s tím? Vypít, nebo vylít? Pokud máte Sodastream, můžete pivo zachránit. Samozřejmě, že se nejedná o doporučení výrobce, vynalézavost uživatelů ale nezná mezí. Pivo jednoduše přelijete do láhve. V žádném případě nezkoušejte připojit láhev od piva, pokud se v něm ovšem nechcete také vykoupat. Pak už stačí jen jedna dávka (stisknutí) CO₂ a „voilà“ pivo je jako nové.
i
Společnost Sodastream je největším výrobcem výrobníků sody. S těmito přístroji si můžete vyrobit domácí sycené limonády. K výrobě domácí limonády potřebujete pouze vodu a koncentrovaný sirup.
Kávové kapsle asi znáte. Neexistuje jednodušší způsob přípravy kávy. Stačí jen dát kapsli do kávovaru a během chvilky si můžete vychutnat svou oblíbenou kávu. Tento způsob přípravy kávy funguje skvěle, tak proč to nevyzkoušet i s pivem? Kapslový minipivovar se postará o fermentaci, karbonizaci, pivo vám načepuje a sám se také vyčistí. Kapsle budou k dostání v různých příchutích. Zní to zajímavě? Má to ovšem jeden malý háček. Příprava kapslové kávy zabere pár okamžiků a během dne si jich můžete připravit neomezené množství. Příprava piva je o dost pomalejší. Tento minipivovar připraví 5 l piva zhruba za dva týdny.
Minipivovar na kapsle i výroba piva z pivního koncentrátu můžou být velmi zajímavou alternativou k tradičnímu vaření domácího piva. Domácí pivo si připravíte takřka bez námahy a nepotřebujete k jeho přípravě ani žádné znalosti. Otázkou zůstává, zda si na pivě z kapslí nebo koncentrátu pochutnáte. Tyto novinky zatím nejsou na českém trhu dostupné. Na ochutnávku piva z kapslí nebo koncentrátu si tedy budete muset ještě počkat.
Nezaujaly vás novinky z oblasti Homebrewing nebo se vám na ně nechce čekat? Pokud jste se rozhodli, že to přece jen zkusíte tradičním způsobem, směle do toho. Než začnete shánět vybavení, něco si nastudujte. Bez znalostí se určitě neobejdete. Prostudujte si podrobněji jednotlivé fáze přípravy piva a nebojte se kontaktovat zkušené amatérské sládky. Teorie je jedna věc, ale praxi nic nenahradí. Naštěstí pro vás existují kurzy pro začátečníky a můžete se také přidat do facebookové skupiny „Domácí pivo – Homebrewing“. Najdete v ní téměř 6000 nadšenců domácího vaření piva, kteří vám ochotně poradí a upozorní vás na nejčastější chyby.
Tradiční domácí vaření piva je zábavný koníček pro opravdové nadšence, kteří mají rádi nejen konzumaci zlatavého moku, ale užívají si i proces jeho výroby. Příprava piva tradičním způsobem vyžaduje určité znalosti a také notnou dávku trpělivosti. Radost z povedené práce, ale určitě stojí za to.