MS hokej BOOST JBL

Odšťavňovače umožní zdravé mlsání

Catalogue
Odšťavňovače umožní zdravé mlsání

Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny báječně chutnají a navíc vašemu organismu přinesou celou řadu výhod - nabijí vás energií a snadno doplní potřebné vitamíny. Dietologové se shodují v tom, že pití čerstvé šťávy je dokonce o něco prospěšnější než chroupání samotné zeleniny. Proč jsou šťávy tak prospěšné a jak si lahodný fresh s použitím odšťavňovače můžete připravit v pohodlí domova? 

Výhody šťáv z odšťavňovače 

  • Obsahují vysoké procento vitamínů, minerálů a živých enzymů. 
  • Napomáhají k čištění a detoxikaci organismu.
  • Podporují správné trávení.
  • Dodají extra dávku energie, a to ihned po jejich konzumaci.
  • Jsou rychle vstřebatelné a nezatěžují trávicí systém. 
  • Neobsahují žádné přebytečné kalorie, zároveň ale díky obsahu přirozeně se vyskytujících cukrů skvěle chutnají. 
  • Posilují imunitní systém. 
  • Ve šťávě přijmete větší množství ovoce a zeleniny než byste byli schopni sníst (doporučovaná dávka je velký talíř čerstvé zeleniny denně).

Čerstvá šťáva z rajčete

Odšťavňovač připraví šťávu snadno a rychle

Domácí zeleninové a ovocné šťávy oproti kupovanému džusu neobsahují žádná přidaná sladidla ani konzervanty. A právě jejich čerstvost je zárukou toho, že vašemu tělu dodají maximum živin, vitamínů a dalších prospěšných látek. I z tohoto důvodu je nejlepší fresh vypít co nejdříve po jeho přípravě. K té se u naprosté většiny druhů ovoce a zeleniny nejlépe hodí odšťavňovač. K dostání jsou dva druhy odšťavňovačů - šnekové a odstředivé. Liší se v principu fungování a každý z nich produkuje jiný typ šťávy.

Šnekové odšťavňovače 

Šnekový odšťavňovač pracuje při nízkých otáčkách, suroviny tedy zpracovává pomaleji. Výhodou pomalého odšťavňování je ale vysoká výtěžnost - ovoce a zelenina během tohoto procesu neztrácí příliš vitaminů a enzymů, takže výsledný fresh je maximálně výživný.

Šťáva ze šnekového odšťavňovače:

  • Má výraznější chuť, může obsahovat kousky vlákniny.
  • Je hustší, kvalitnější a výživnější.
  • Obsahuje minimální množství pěny. 
  • Lze ji uchovávat v lednici. 

Odšťavňovač ETA 1032 90000 Vital Press

Odstředivé odšťavňovače 

Odstředivý odšťavňovač pracuje při vysokých otáčkách, takže suroviny spíše rozseká, a poté rozmělní přes síto. Tento způsob není k ovoci a zelenině zrovna šetrný a dochází tak k větší ztrátě vitaminů a dalších prospěšných látek. Výhodou je ale vysoká rychlost přístroje, díky níž si na šťávě můžete pochutnat během chvilky. 

Šťáva z odstředivého odšťavňovače:

  • Má spíše vodovou konzistenci. 
  • Obsahuje vyšší množství pěny
  • Je určena pro okamžitou spotřebu (rychleji oxiduje). 

Co všechno můžete odšťavňovat

Záleží na tom, pro jaký typ odšťavňovače se rozhodnete. Odšťavňovač, který by si poradil absolutně se vším, zatím neexistuje. S tvrdšími, nepříliš šťavnatými surovinami jako je mrkev, jablko či řepa, si bez větších problémů poradí každý přístroj. Problém ale může nastat u listové zeleniny, bobulí, exotických plodů či peckovic. Napovědět vám může následující přehled.

Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny

Pro jaké suroviny se který odšťavňovač hodí?

Suroviny Šnekový odšťavňovač vertikální Šnekový odšťavňovač horizontální Odstředivý odšťavňovač
Jablka, hrušky
Citrusy
Kořenová zelenina
Peckové ovoce
Bobuloviny (víno, rybíz)
Lesní plody (jahody, maliny, borůvky)
Tropické ovoce
Listová zelenina a bylinky

Tipy na šťávy z odšťavňovače

Některé suroviny se k sobě hodí více, jiné naopak méně, ale obecně se v odšťavňování fantazii a chuti meze nekladou.

Oblíbené kombinace surovin 

  • Mrkev + jablko, mrkev + pomeranč, mrkev + mandarinka;
  • Okurka + pomeranč, okurka + jablko;
  • Červená řepa + jablko, červená řepa + mrkev + pomeranč;
  • Řapíkatý celer + ananas, řapíkatý celer + jablko + zázvor;
  • Kedlubna + jablko;
  • Kiwi + pomeranč, kiwi + grep.

Recepty na čerstvé šťávy z odšťavňovače 

Osvěžující šťáva: chladivou šťávu získáte odšťavněním dvou okurek, avokáda, limetky a grepu. Nejlépe chutná s ledem.

Šťáva pro zahřátí: odšťavněte červenou řepu, jablko, mrkev, celer, česnek a zázvor. Do šťávy pak přimíchejte skořici a kari koření.

Jablečno-hrušková šťáva: chutnou šťávu z dobře dostupného ovoce připravíte odšťavněním dvou jablek, dvou hrušek a jednoho menšího citronu.

Zeleninová bomba: zeleninový fresh vás po ránu skvěle nastartuje. Připravíte ho z jednoho citronu, poloviny salátové okurky, dvou hrstí špenátu, trochy petržele, dvou jablek, jedné tyčky řapíkatého celeru a kousku zázvoru (množství zázvoru závisí na vaší chuti). 

Odšťavňování s odšťavňovačem Philips

Co s odpadem z odšťavňovače?

Dužinu a slupky, které po odšťavňování zbyly, nemusíte hned házet do koše. Některé z nich se totiž dají zpracovat dál. Po odšťavňování kořenové zeleniny získáte skvělý základ na polévku, ze zbytků zeleniny si můžete vytvořit i pomazánku. Ovocná dužina se dá přidat do těsta na buchtu a využít ji můžete i k výrobě marmelády či pečeného čaje. 

i Náš tip na odšťavňovač:

Odšťavňovače a lisy

Print
P-DC1-WEB03
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info