Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny báječně chutnají a navíc vašemu organismu přinesou celou řadu výhod - nabijí vás energií a snadno doplní potřebné vitamíny. Dietologové se shodují v tom, že pití čerstvé šťávy je dokonce o něco prospěšnější než chroupání samotné zeleniny. Proč jsou šťávy tak prospěšné a jak si lahodný fresh s použitím odšťavňovače můžete připravit v pohodlí domova?
Domácí zeleninové a ovocné šťávy oproti kupovanému džusu neobsahují žádná přidaná sladidla ani konzervanty. A právě jejich čerstvost je zárukou toho, že vašemu tělu dodají maximum živin, vitamínů a dalších prospěšných látek. I z tohoto důvodu je nejlepší fresh vypít co nejdříve po jeho přípravě. K té se u naprosté většiny druhů ovoce a zeleniny nejlépe hodí odšťavňovač. K dostání jsou dva druhy odšťavňovačů - šnekové a odstředivé. Liší se v principu fungování a každý z nich produkuje jiný typ šťávy.
Šnekový odšťavňovač pracuje při nízkých otáčkách, suroviny tedy zpracovává pomaleji. Výhodou pomalého odšťavňování je ale vysoká výtěžnost - ovoce a zelenina během tohoto procesu neztrácí příliš vitaminů a enzymů, takže výsledný fresh je maximálně výživný.
Šťáva ze šnekového odšťavňovače:
Odstředivý odšťavňovač pracuje při vysokých otáčkách, takže suroviny spíše rozseká, a poté rozmělní přes síto. Tento způsob není k ovoci a zelenině zrovna šetrný a dochází tak k větší ztrátě vitaminů a dalších prospěšných látek. Výhodou je ale vysoká rychlost přístroje, díky níž si na šťávě můžete pochutnat během chvilky.
Šťáva z odstředivého odšťavňovače:
Záleží na tom, pro jaký typ odšťavňovače se rozhodnete. Odšťavňovač, který by si poradil absolutně se vším, zatím neexistuje. S tvrdšími, nepříliš šťavnatými surovinami jako je mrkev, jablko či řepa, si bez větších problémů poradí každý přístroj. Problém ale může nastat u listové zeleniny, bobulí, exotických plodů či peckovic. Napovědět vám může následující přehled.
Suroviny | Šnekový odšťavňovač vertikální | Šnekový odšťavňovač horizontální | Odstředivý odšťavňovač |
---|---|---|---|
Jablka, hrušky | |||
Citrusy | |||
Kořenová zelenina | |||
Peckové ovoce | |||
Bobuloviny (víno, rybíz) | |||
Lesní plody (jahody, maliny, borůvky) | |||
Tropické ovoce | |||
Listová zelenina a bylinky |
Některé suroviny se k sobě hodí více, jiné naopak méně, ale obecně se v odšťavňování fantazii a chuti meze nekladou.
Osvěžující šťáva: chladivou šťávu získáte odšťavněním dvou okurek, avokáda, limetky a grepu. Nejlépe chutná s ledem.
Šťáva pro zahřátí: odšťavněte červenou řepu, jablko, mrkev, celer, česnek a zázvor. Do šťávy pak přimíchejte skořici a kari koření.
Jablečno-hrušková šťáva: chutnou šťávu z dobře dostupného ovoce připravíte odšťavněním dvou jablek, dvou hrušek a jednoho menšího citronu.
Zeleninová bomba: zeleninový fresh vás po ránu skvěle nastartuje. Připravíte ho z jednoho citronu, poloviny salátové okurky, dvou hrstí špenátu, trochy petržele, dvou jablek, jedné tyčky řapíkatého celeru a kousku zázvoru (množství zázvoru závisí na vaší chuti).
Dužinu a slupky, které po odšťavňování zbyly, nemusíte hned házet do koše. Některé z nich se totiž dají zpracovat dál. Po odšťavňování kořenové zeleniny získáte skvělý základ na polévku, ze zbytků zeleniny si můžete vytvořit i pomazánku. Ovocná dužina se dá přidat do těsta na buchtu a využít ji můžete i k výrobě marmelády či pečeného čaje.