Struhadlo může fungovat na jednom ze dvou principů
Struhadla rozlišujeme dle principu strouhání na ruční a elektrická. Jaké mají výhody a nevýhody?
Ruční struhadlo
Ruční struhadla jsou klasickým domácím pomocníkem při všelijakém strouhání. U přípravy se trochu nadřete, ale díky menším rozměrům a hmotnosti můžete strouhat přímo na talíř nebo do pánve či hrnce. Ruční struhadla dále dělíme na další dva poddruhy.
- Stojací struhadla mají obvykle více nástavců. Přijdou vhod pro strouhání velkého množství potravin.
- Struhadla s rukojetí se většinou zaměřují na jeden nebo dva typy strouhání. Díky menším rozměrům jsou vhodné pro strouhání menších potravin nebo malého množství.
- Nižší cena.
- Snadno se skladují.
- Lze s nimi strouhat přímo do jídla.
- Namáhavější.
- Zdlouhavější.
- Riziko pořezání se.
Elektrické struhadlo
Elektrická struhadla jsou poněkud větší a díky zapojení do sítě udělají většinu práce za vás. V balení navíc často zahrnují i několik různých nástavců, které můžete kdykoliv vyměnit a strouhat potraviny na jiný způsob.
- Snazší.
- Rychlejší.
- Bez námahy.
- Vyšší cena a rozměry.
- Čištění může být složitější.
- Vyžaduje připojení k elektřině.
Stojací ruční struhadlo
Ruční struhadlo s rukojetí
Elektrické struhadlo
i
U elektrického struhadla nezapomeňte na parametr příkonu, jež určuje jeho výkonnost.
Vybíráme struhadlo na zeleninu, ovoce, sýry – zkrátka na cokoliv
Ať už budete používat struhadlo na zeleninu, nebo jiné potraviny, svůj zrak zaměřte na tyto vlastnosti.
Multifunkční struhadlo na zeleninu 6 v 1 toho zvládne i více
Multifunkční struhadla disponují větším počtem nástavců, které umožňují si strouhání přizpůsobit dle potraviny nebo potřeb receptu. Během výběru se doporučujeme zaměřit nejen na počet nástavců, ale také na jejich druhy. Ne všechny jsou totiž vhodné pro všechny potraviny.
- Drobná struhadla se hodí například na čokoládu, citronovou kůru, muškátový oříšek nebo tvrdé italské sýry.
- Široká struhadla na zeleninu, ovoce nebo sýr – například jablka, mrkve, zelí nebo eidam.
- Struhadla na halušky mají unikátní kulatý tvar určený k přípravě této slovenské speciality.
Multifunkční struhadlo a kráječ v jednom dokáže potraviny nejen strouhat, ale dokonce i krájet.
Plastové, nebo nerezové struhadlo?
Nerezová struhadla jsou v dnešní době standardem – jsou odolná, ostrá a mají delší životnost. Plastové struhadlo si hravě poradí s měkkými potravinami, jako například halušky nebo houby a zároveň se hodí pro potraviny, které by neměly být v kontaktu s kovem. Další výhodou je mnohem nižší riziko pořezání se.
Zaujmout vaši pozornost by dále mohla také struhadla mandolíny.
Jak taková struhadla na zeleninu, ovoce, ale i další potraviny vypadají?
Struhadla na zeleninu jsou často univerzálními modely, které dokážou nastrouhat libovolnou potravinu, která vás jen napadne. Některé modely (například struhadlo na brambory) jsou přímo přizpůsobené konkrétní potravině.
- Univerzální struhadla na zeleninu zvládnou úplně cokoliv. Výsledek však nemusí být zrovna nejlepším.
- Struhadlo na brambory se pak například postará o perfektní hranolky.
- Struhadlo na zelí (například rotační) svede nakrouhat ideální kousky červeného i bílého zelí.
Struhadlo na zeleninu
Struhadlo na brambory
Struhadlo na zelí
Příslušenství a vlastnosti struhadla
Struhadlo může disponovat různými vlastnostmi a příslušenstvím:
- Části vhodné do myčky usnadní a urychlí čištění struhadla.
- Protiskluzové nožičky zaručí během strouhání mnohem vyšší stabilitu.
- Pěchovadlo najdete hlavně u elektrických struhadel a urychluje proces strouhání.
- Misky a zásobníky automaticky uskladňují nastrouhané potraviny a zamezují tvorbě nepořádku.
- Bezpečnostní úchyt se obvykle nachází na ručních struhadlech a poskytuje ochranu rukou během strouhání.
i
Hledáte levné struhadlo? Mrkněte se do bazaru, kde najdete zlevněné kousky z druhé ruky.
Skrýt popis