Vyberte prvek na stránce, kterého se chyba týká

Využij dopravu zdarma! Vlož do košíku kód PLATIMONLINE při objednávce nad 1 000 Kč vč. DPH. Více informací zde

5 tipů, jak zavařovat (NÁVOD + RECEPTY)

Zobrazit katalog
5 tipů, jak zavařovat (NÁVOD + RECEPTY)

Ať už chceme nebo ne, léto se pomalu ale jistě chýlí ke konci. Můžeme se ale radovat z dozrávání ovoce a zeleniny.  Čeká na nás šťavnaté hroznové víno, švestky, hrušky, jablka, ostružiny, černý rybíz, ale i červená řepa, dýně, okurky, cukety nebo třeba zelí. Jenže jak si uchovat čerstvost a skvělou chuť těchto potravin i v zimních měsících? V lednici nám plody nevydrží věčně. Proto je ideální je zavařit, zamrazit nebo usušit. V našem článku se dozvíte tipy na zavařování, recepty na džemy i nakládanou zeleninu a ještě něco navíc. 

dýňový kompot

  1. Co je to zavařování?
  2. V čem zavařovat?
  3. 5 tipů na zavařování
  4. Co dělat, když nestíháte zavařit vše?
  5. RECEPTY na zavařování

Co je to zavařování?

Nebudeme vás nudit rozsáhlými výklady. Jen je potřeba si říct, že zavařování neboli sterilace je způsob uchování potravin, díky kterému se zbavíme všech nechtěných bakterií a kyslíku ve sklenici. To zajistí delší čerstvost pochutin. Mimo jiné se můžete i kulinářsky vybít. Kombinovat nejrůznější druhy ovoce či zeleniny s rozličným kořením a zkoušet, jak to bude chutnat, je zkrátka zábava. Zavařovat se dá nejen ovoce a zelenina, ale i maso, houby, sirupy či hotová jídla. Vše vám potom poslouží nejen v zimě jako chutná vzpomínka na letní období, ale i při improvizovaných večeřích nebo třeba svačinkách.

V čem zavařovat?

Existuje mnoho různých způsobů zavařování. My vám představíme ty nejrozšířenější. Který z nich si zvolíte jako ten nejjednodušší a nejlepší, necháme čistě na vás. Bude to zavařování v troubě? Zavařování v mikrovlnce nebo třeba zavařování v myčce nádobí?

Zavařování v troubě

Pokud nemáte velký hrnec nebo nechcete investovat do hrnce zavařovacího, lze sklenice sterilovat i v troubě. Ať už se jedná o elektrickou, plynovou nebo horkovzdušnou troubu, měla by být vždy předehřátá na 200 220° Celsia.

zavařené třešně

Na plech vyskládejte uzavřené sklenice tak, aby mezi nimi byla mezera alespoň 1 centimetr – zamezíte tak popraskání během zavařování. Umístěte plech do spodní části trouby. Nalijte na něj teplou vodu do výšky 1,5 cm. Větší sklenice sterilujte 10 až 13 minut, menší 5 až 8 minut. Doba se odvíjí také od tvrdosti plodů. Měkké ovoce a zeleninu nechte sterilovat kratší dobu, tvrdou potom delší. 

Pokud si nejste jistí, jestli skutečně zvolíte správnou teplotu a čas (přeci jen každá trouba hřeje trochu jinak), zavařte nejprve jednu sklenici a podle výsledku pak přizpůsobte zavařování ostatních. 

Zavařování v mikrovlnce

Tento způsob zavařování má jednu velkou výhodu: ovoce či zeleninu lze v mikrovlnce nejen zavařit, ale i připravit. Plody naskládejte do vymytých suchých sklenic, zalijte cukerným roztokem (nechte pod víčkem alespoň dvoucentimetrovou mezeru), uzavřete a dejte do mikrovlnné trouby. Čas zavařování se bude odvíjet nejen od tvrdosti plodů, ale také od výkonu mikrovlnky a počtu sklenic. 

Zavařování jedné sklenice:

  • Výkon 700 W = 6 minut
  • Výkon 750 W = 5 a půl minuty
  • Výkon 800 W = 5 minut a kousek
  • Výkon 850 W = 5 minut
  • Výkon 900 W = 4 a půl minuty

zavařovací sklenice

Zavařování v zavařovacím hrnci

Zavařovací hrnec má nesporné výhody. Vše je v něm jednoduché. Sklenice se do hrnce naskládají, zalijí vodou a díky teploměru máte přehled o teplotě. Výsledky zavařování jsou spolehlivější a nefungují na principu „pokus–omyl“ jako u jiných typů zavařování. Manipulace se zařízením je bezpečnější a díky tomu, že je hrnec přenosný, můžete dílo vykonávat téměř všude, kde je zásuvka a ne se omezovat pouze na kuchyň. 

Zavařovací hrnce pojmou až 14 velkých litrových sklenic, popřípadě 30 o objemu 0,3 litru. Výhodou je, že mají zabudovaný termostat i regulaci teploty. Navíc v nich můžete připravit svařák, čaj, polévky, guláš, brambory apod. 

Zavařování v normálním hrnci

Pokud máte větší hrnec a menší množství sklenic na zavaření, lze to provést i na plynovém sporáku, indukční desce či sklokeramice. Do hrnce si připravte zavíčkované sklenice s obsahem, který chcete zavařit, teplou vodu a přiveďte k varu. Nezapomeňte, že sklenice se nesmí vzájemně dotýkat, jinak by mohly prasknout. 

Nakládané houby

Zavařování v myčce nádobí

Zní to pro vás moc odvážně? Nemějte strach. Zavařování v myčce totiž není žádná věda. Čisté sklenice naplňte surovinami, uzavřete je a umístěte do spotřebiče. Postarejte se o to, aby sklenice stály zpříma víčkem nahoru. Ideální je, pokud máte všechny nádoby stejně velké. Pokud ne, menší sklenice umístěte do horního koše, větší pak do spodního. 

Nezapomeňte ze zásobníku odstranit mycí tabletu a jiné nádobí než to, v kterém budete zavařovat. Teplotu nastavte na 70 až 80 °C (nižší teploty mohou mít na svědomí znehodnocení potravin). Po skončení programu naskládejte sklenice víčkem dolů na suchou utěrku (tak si i ověříte, zda jsou správně utěsněné) a nechte vychladnout. 

5 tipů na zavařování

#1 Při zavařování dbejte na hygienu

Před uzavřením sklenic, které už nebudete sterilovat, mějte vždy čisté ruce. Manipulace s víčkem by mohla způsobit jeho kontaminaci bakteriemi a následné znehodnocení potravin. Ze stejného důvodu je třeba, aby byly skutečně čisté i zavařovací sklenice a víčka. Obojí je tedy dobré vyvařit a nechat uschnout.

Zavařovací sklenice

#2 Zkuste sůl

Pokud nemáte rádi přeslazené kompoty, zkuste místo cukru použít sůl. Ne, nesnažíme se vás uvrtat do tvorby nepoživatelné hmoty. Jen to zkuste. Sůl vytáhne z ovoce sladké složky, které se v zavařenině rozvinou a vy tím pádem nemusíte přidávat žádný cukr. Klíčem je zavařovat pouze dostatečně dozrálé plody.

#3 Zavařeninu pořádně utěsněte

Ověřte si korektní utěsnění víčka obrácením sklenice se zavařeninou dnem vzhůru. Pokud je špatně utěsněná, obsah nádoby bude vytékat nebo se začnou vytvářet bublinky. 

#4 Používejte štítky s datem

I když si to občas neuvědomujeme, čas hrozně letí. Kolikrát ani nemrkneme a uplyne rok od nějaké události. A kdo si to má všechno pamatovat? Není tedy od věci sklenice se zavařeninou opatřit štítkem s datem výroby a obsahem. Můžete se na něm i kreativně vyřádit.

popsané zavařovací sklenice

#5 Zpracovávejte jen čerstvé potraviny

Zpracovávejte pouze čerstvé potraviny. Pokud by byly nahnilé nebo přezrálé, zavařenina by se velmi rychle zkazila. Vzhledem k nákladům na vaši osobní energii i těm finančním by to byla přeci škoda.

Co dělat, když nestíháte zavařit vše?

Občas se stane, že vás neplánovaně obdaruje tetička z Moravy kily švestek, babička přepravkami jablek ze zahrádky a do toho máte doma zásobu meruněk, ze kterých se chystáte udělat džem. Pokud nechcete ovoce předávat dál ani ho nechat uhnít, ale víte, že vše zavařit nestihnete, máme pro vás několik řešení. 

Sušení potravin

Kromě zavařování je jednou z cest, jak si uchovat potraviny dlouhou dobu, jejich sušení. Velkou výhodu je, že v suchém prostředí nedokáže přežít plíseň, bakterie ani kvasinky, a tím pádem se nezvládnou ani množit. Právě díky tomu je možné sušené potraviny uchovávat po dlouhou dobu. Navíc nelze srovnat usušené pochutiny domácí s těmi kupovanými. Masově sušené potraviny jsou ošetřovány oxidem siřičitým – ten se užívá z estetických důvodů, aby ovoce zůstalo hezky barevné a nescvrklo se až příliš, ale i z těch praktických – zamezuje plísni, což je potřeba hlavně u sušených potravin, kterým datum spotřeby klepe na dveře. Pokud sířených potravin sníte určité množství, může to vyvolat bolesti hlavy, žaludku, nevolnost či dýchací problémy. 

sušené houby

Nejvhodnějším prostředkem, jak sušit ovoce, zeleninu, maso, houby i bylinky, jsou sušičky potravin. Spotřeba energie je nižší, než kdybyste celý proces prováděli v troubě, a také kvalitnější. Další výhodou je, že sušené potraviny mohou zároveň sloužit jako dekorační předmět. Pokud naskládáte do suchých, uzavíratelných sklenic třeba ovoce a vystavíte ho na poličku v kuchyni, bude to vypadat zajímavě i hezky zároveň. Něco podobného můžete vlastně udělat i se zavařenými potravinami.

Zmrazení potravin

Oproti zavařování má mrazení potravin velkou výhodu. Je to jednoduché. Navíc některé potraviny není ani třeba krájet a můžete je dát  zmrazit v celku. A jak na to? Uložte potraviny do krabičky, alobalu, fólie či mikrotenového sáčku. Nezapomeňte vytlačit veškerý vzduch, který by nejen zbytečně navyšoval prostor zabírající v mrazáku, ale zároveň podporoval množení mikroorganismů.

Pro tyto případy je ideální vakuovačka potravin. Přebytečný vzduch ze sáčku vytlačí a ještě ho na konci zavaří, takže není třeba obav, že z se z něj potraviny vysypou.  Veškeré uložené pochutiny si poznačte datem, kdy jste je do mrazáku uložili, ať máte přehled. Ukládejte jen ty v dobrém stavu bez známek hniloby či zkažení.

Při mrazení potravin se ale nenechte mýlit představou, že jídlo uvnitř vydrží věčně. Velká část mikroorganismů v mrazáku zůstává naživu. Zkažení jídla se tímto pouze oddaluje. Dbejte tedy na to, aby veškerý poživatelný obsah mrazničky byl do jednoho roka spotřebován. U některých typů potravin je to čas ještě kratší. 

  • Chléb – 4 týdny
  • Cukrovinky 3 až 4 měsíce
  • Nakrájené maso 3 až 4 měsíce
  • Ovoce a zelenina 6 až 10 měsíců
  • Maso vcelku 6 až 10 měsíců
  • Bylinky 12 měsíců

Zmražené jahody

RECEPTY na zavařování

Červená řepa - zavařování

  • 1 kg červené řepy
  • 50g krystalového cukru
  • 500 ml vody
  • 150 ml octa
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • dle chuti fenykl

Řepu vaříme v celku ve slupce (zachová si více vitamínů) cca 60 minut. Po vychladnutí ji nastrouháme a promícháme s nálevem. Ten si připravíme v samostatném hrnci. Do vroucí vody přidáme sůl, cukr, ocet a počkáme, až se začne vařit. Pokud vám k řepě sedí fenyklová příchuť, přidáme dle chuti fenykl do vody a chvíli povaříme. Řepu umístíme do sklenice a zalijeme nálevem do 2/3 objemu nádoby. Sklenice s řepou uzavřeme a zavařujeme přibližně 15 minut na 85 °C.

červená řepa zavařování

Zavařování okurek

  • 1,75 kg okurek nakládaček​
  • 500 ml octa
  • 60 g soli
  • 140 g krupicového cukru
  • 250 g cukru
  • 1,5 l vody

Do každé sklenice o objemu 720 ml:

  • 2 kolečka mrkve
  • 1 kolečko cibule
  • 1 kolečko křenu
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnka pepře
  • 4 zrnka nového koření
  • půl lžičky hořčičných semínek
  • kousek kopru

Suroviny na lák dejte do hrnce a přiveďte k varu a hned vypněte. Nechte vychladnout. Mezitím si připravte okurky. Naskládejte je těsně vedle sebe do sklenic a přidejte ingredience. Poté je zalijte vychladlým lákem a zavařujte přibližně 20 minut při 80 °C. Poté je vyjměte a nechte vychladnout na utěrce. Pokud byste okurky nechali vychladnout v rozpáleném hrnci, je možné, že by se rozvařily. 

okurky zavařování

Meruňková marmeláda

  • 1 kg meruněk
  • 300 g krupicového cukru
  • 100–150 g krupicového cukru
  • lžička kyseliny citronové

Vypeckované meruňky vařte za stálého míchání s 300 g krupicového cukru do zhoustnutí. Poté přidejte 100 až 150 g cukru, kyselinu citronovou. Vařte opět za stálého míchání přibližně 5 minut. 

zavařování meruňky

i Máte rádi džemy a marmelády? Chcete je připravovat snáz a zdravěji? Přečtěte si náš čánek Co je pomalý hrnec + RECEPTY

Rajčata - zavařování

  • 1 kg rajčat
  • trocha soli
  • voda

Rajčata nakrájejte (na půlky či čtvrtky dle velikosti). Vložte je do sklenic co nejvíce namačkaná na sebe. Do každé nádoby přidejte špetku soli a vody skoro až po okraj. Důkladně zavíčkujte a zavařujte 20 minut při 80 °C.

rajčata zavařování

Zavařování masa do sklenic

  • 1 kg libového bůčku s kůží
  • 1,9 dkg rychlosoli (pragandy) 

Maso nakrájejte na stejnoměrné kousky přibližně 2 × 2 cm, přimíchejte sůl a dobře promíchejte. Naplňte masem sklenice a zavíčkujte je. Nádoby umístěte do vody, kde by měly být úplně potopené. Zavařujte 2 hodiny a poté nechte sklenice do druhého dne v hrnci vychladnout. Následující den maso opět vařte, ale tentokrát jednu hodinu. Sklenice vyndejte a nechte vychladnout na utěrce.

zavařování masa

Dýňový kompot

  • 200 g krystalového cukru
  • 2 citróny (jeden na šťávu, druhý nakrájet)
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 svitky skořice
  • 6 hřebíčků
  • 1 kg očištěné dýně
  • 1,5 l vody

Vodu ochuťte cukrem, šťávou z jednoho citrónu, plátky z jednoho citónu, kořením a vařte cca 2 minuty. Poté přidejte nakrájenou dýni na kostky o velikosti cca 2 x 2 cm a vařte tak, aby byla dýně měkká na skus, ale ne tak dlouho, aby se rozvařila. Poté nechte kompot vychladnout na utěrce.

dýňový kompot

Zavařovací hrnce

Tescoma Souprava pro zavařování DELLA CASA, s teploměrem
Hrnec vhodné pro všechny kastroly a hrnce ¤ 24cm, skleněná poklice opatřena teploměrem, univerzální nástavec pro zavařování vysokých sklenic a sklenic postavených na sobě

699,-
Koupit
Skladem > 5 ks
Můžete mít zítra
Objednací kód: TESHR005
Tescoma Odpeckovač třešní HANDY 643630.00
dno s protiskluzovou úpravou

Tescoma Odpeckovač třešní HANDY 643630.00 - Kuchyňské náčiní
-26%
-26% 499,-
369,-
Koupit
Akční cena
Skladem > 10 ks
Můžete mít zítra
Objednací kód: TESAC004
Tefal Vysoký hrnec 22cm s poklicí Duetto A7057984
Hrnec 22cm, vysoký hrnec, poklice s otvory na cezení, třívrstvé dno Induction, vhodné do myčky, pro všechny typy tepelných zdrojů včetně indukce

Tefal Vysoký hrnec 22cm s poklicí Duetto A7057984 - Hrnec
-29%
-29% 1 119,-
799,-
Koupit
Black Friday
Posledních 14 ks
Můžete mít zítra
Objednací kód: TEFNH005
Concept SO-1060
Sušička ovoce plynulá regulace teploty sušení 35-70°C, ventilátor pro rovnoměrné sušení, počet sít 9ks , velikost síta 31.3x25cm, pojistka proti přehřátí, bílá

1 899,-
Koupit
Skladem > 5 ks
Můžete mít ihned na prodejně Praha - Holešovice
Objednací kód: ECO111a
BEKO MOC 20100 S
Mikrovlnná trouba výkon 700W, objem 20l, 5 úrovní výkonu, rozmrazování, časovač, vnitřní talíř průměr 245mm, rozměry VxŠxH 26.2x45.2x32.5cm, barva: stříbrná

BEKO MOC 20100 S - Mikrovlnná trouba
Více než98%spolehlivost
-23%
-23% 1 890,-
1 449,-
Koupit
Na cestě > 5 ks
Očekáváme 29.01.2019
Objednací kód: BEMW004
0
Vytisknout
Pomohla vám tato informace?
Tento formulář slouží pouze k hodnocení informací na stránce.
Pokud máte dotaz, či požadavek, využijte zákaznické podpory.
Chybí Vám něco? Je něco uvedeno špatně?
Zkuste nové Alza Premium Moje Alza Přihlásit Jak nakoupit
WEB1
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi