Kombinované sporáky patří mezi nejoblíbenější. Spojují v sobě výhody efektivní plynové varné desky a praktické elektrické trouby. A podle čeho tento spotřebič vybrat? Poradíme vám, na jaké parametry se zaměřit a jaké funkce mohou být pro vás užitečné.
S ohledem na dispozice vaší kuchyně je třeba při výběru sporáku začít u jeho rozměrů, resp. šířky. Nejčastěji se setkáte s šířkou sporáku 50 cm nebo 60 cm. Pokud do vaší kuchyně potřebujete užší model, nemusíte mít obavy, že se budete muset smířit s malou troubou. Na trhu najdete i sporáky, které i v užší variantě disponují troubou o objemu 60 - 70 litrů.
Vnitřní objem by měl vyhovovat počtu členů v domácnosti, respektive jejich potřebám. Menší objem se rychleji a levněji vytopí na požadovanou teplotu, vyšší zase umožní péct objemnější pokrmy.
Jednotlivec či pár si zpravidla vystačí s vnitřním objemem trouby kolem 45 litrů. Pro 3 až 4člennou domácnost doporučujeme sáhnout po troubách s objemem 50 až 70 litrů. Pro vícečlenné rodiny jsou vhodné trouby s objemem nad 70 litrů.
Každý kombinovaný sporák je opatřen energetickým štítkem, na kterém najdete informaci o objemu trouby, o spotřebě elektřiny na jeden pečicí cyklus i o celkové energetické náročnosti daného modelu. Čím vyšší třída, tím je spotřebič úspornější a efektivnější. Kombinované sporáky nejčastěji spadají do energetické třídy A.
Příkon má vliv na to, jak rychle se vaše trouba dokáže rozehřát na požadovanou teplotu. Čím vyšší příkon, tím bude mít trouba rychlejší ohřev a výkonnější pečení. S příkonem úzce souvisí i spotřeba energie, protože čím vyšší příkon, tím vyšší je spotřeba. Nicméně trouby s nízkým příkonem do 2 000 W budou pomalejší, což vám nemusí vyhovovat. Doporučujeme tedy sporáky s příkonem kolem 3 000 W, které jsou považované za dostatečně výkonné.
U plynové varné desky toho moc nevymyslíte, nicméně je pár vlastností, které bychom měli zmínit.
Na plynových varných deskách bývají mřížky litinové nebo smaltové. Vždy záleží na jejich konkrétní stavbě, přesto můžeme doporučit spíše mřížky litinové – lépe se udržují a hrnce se po nich dobře přesouvají.
Elektrické zapalování plynového hořáku by mělo být samozřejmostí u každé plynové varné desky, stejně jako pojistka hořáku.
Standardně najdete kombinovaný sporák se 4 plynovými hořáky. Výjimečně natrefíte u kombinovaného sporáku na plynové varné desky se 3 nebo s 5 hořáky.
U kombinovaného sporáku vám trouba nabídne pro výběr více možností než plynová varná deska. Jde především o její výbavu a funkce, které pomáhají s přípravou chutnějších a zdravějších pokrmů a usnadňují údržbu. Záleží pak již na vás, zda zůstanete u tradičního způsobu pečení, nebo chcete využívat horký vzduch či gril nebo zda zainvestujete do trouby s parní funkcí.
Funkce a programy elektrické trouby
Doplňkové vybavení elektrické trouby
Kombinovaný sporák je volně stojící spotřebič, který je v rámci kuchyňské linky pořád „na očích“. Pokud již máte své favority po funkční a konstrukční stránce, můžete si vybírat i po stránce designové. Sporák totiž nemusí být pouze bílý, na trhu jsou i sporáky v provedení nerez, antracit/bronz, jasmín/bronz a další.
Do menších kuchyní nebo všude tam, kde to dispozice kuchyňské linky vyžaduje, se hodí kombinované sporáky o šířce 50 cm. Menší šířka ovšem nemusí nutně znamenat malý objem trouby. Na trhu tak můžete sehnat kombinovaný sporák v šířce 50 cm s troubou do 50 litrů, ale také s velkou troubou o objemu až 70 litrů. Užší rozměr se pak samozřejmě projeví na velikosti varné desky.
Kombinovaný sporák o šířce 60 cm většinou disponuje i objemnější pečicí troubou a samozřejmě poskytuje rozměrnější varnou desku. Při výběru ale dávejte pozor, protože i širší model kombinovaného sporáku může být vybaven pouze malou pečicí troubou. Vše závisí na jeho konstrukci či na velikosti odkládacího prostoru pro plechy.
Kombinovaný sporák s klasickou pečicí troubou nenabídne žádné nadstandardní funkce pro dokonalejší přípravu jídla, nicméně bývá cenově dostupnější a nenáročné domácnosti poskytne vše, co k přípravě pokrmu potřebuje. U klasické pečicí trouby můžete čekat typy ohřevů horní, dolní, kombinovaný, ventilátor, rozmrazování, případně gril.
Horkovzdušné trouby jsou podobné troubám klasickým, ale jsou navíc vybavené kruhovým topným tělesem. Někdy jsou tyto trouby označované jako trouby s pravým horkým vzduchem. Je totiž rozdíl, jestli trouba disponuje pouze ventilátorem, který jen rozhání teplý vzduch, nebo i kruhovým topným tělesem, které má vlastní zdroj tepla a vhání do trouby již ohřátý vzduch. Horký vzduch umožňuje lepší a rovnoměrnou přípravu jídel. V horkovzdušné troubě můžete péci více plechů s různými potravinami najednou, protože vůně a chutě jednotlivých vrstev se nepromíchají.
Kombinovaný sporák s parní funkcí umožňuje přidání páry k horkému vzduchu ze začátku pečení, čímž dosáhnete kyprého a vláčného vnitřku a křupavé kůrky na povrchu. Pozor, nejedná se o vaření v páře. Parní funkci oceníte zejména při přípravě domácího pečiva, kynutých těst a koláčů, ale také při pečení masa a dalších jídel.
Oproti klasickým troubám modely s horkým vzduchem distribuují teplo rovnoměrně v celé troubě. Díky tomu je možné péci několik plechů zároveň. Jednoduše řečeno, horkovzdušná trouba umožňuje pečení ve více úrovních najednou, což vám ušetří čas, energii i peníze. Výkonný ventilátor s kruhovým topným tělesem nejen zajišťuje rovnoměrné proudění vzduchu, ale také brání smíchávání vůní a chutí jednotlivých jídel.
Jedná se o způsoby, jak udržet téměř bez námahy čistý vnitřek trouby.
Pyrolytická trouba se po aktivaci samočisticího programu rozehřeje na velmi vysoké teploty (až 500 °C), při kterých spálí veškeré nečistoty na popílek. Poté stačí povrch po vychladnutí (ideálně ještě když je mírně zahřátý) jen přetřít mokrým hadříkem a je hotovo.
Katalytické trouby, jsou vybavené speciálním vnitřním obložením z pórovitého smaltovaného materiálu. Díky němu trouba do sebe jako houba natáhne mastnotu a nečistoty, které teplem následně zoxidují a odpaří se v průběhu běžného pečení.
Tomuto způsobu čištění se říká i AquaClean nebo EcoClean. Takové pečicí trouby lze díky jejich speciální úpravě vnitřku čistit jen za pomocí páry. Vodu nalijete na pekáč a spustíte funkci čištění vodní párou. Pára změkčí nečistoty a nabobtná připáleniny, které cca po půl hodině, kdy skončí čisticí funkce, stačí setřít utěrkou.
Nejlepší je, když troubu vyčistíte po každém pečení a ideálně dokud zcela nevychladne. V takovém případě vám postačí hadřík namočený v teplé vodě a trochu mycího prostředku. Tento postup ovšem dodržuje málokdo, a tak nečistoty v troubě zasychají a při dalším pečení se ještě více připékají. Čištění je pak namáhavější, ale je třeba mít na paměti, že na povrch trouby musíme opatrně, abychom ho nepoškrábali. Nečistoty v troubě tedy nikdy nedrhněte škrabkou, drátěnkou nebo jiným ostrým předmětem. Nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky.
Na čištění trouby používejte měkkou houbičku a správný čisticí prostředek. Nejjednodušší a zaručený způsob, jak si poradit s mastnotou a odolnými připáleninami, jsou speciální čističe na troubu. Mají praktický rozstřikovač, díky kterému se snadno dostanete i na méně přístupná místa, jsou šetrné, zdravotně nezávadné a účinné. Na pomoc si můžete vzít i pomocníky ze špíze. Osvědčené prostředky jsou jedlá soda a ocet. Z jedlé sody a teplé vody vytvořte pastu, kterou potřete stěny vnitřku trouby a necháte působit několik hodin, ideálně přes noc. Při čištění trouby octem potřete připáleniny na stěnách a roštech hadříkem namočeným v octu. Poté troubu rozehřejte na cca 150 °C a po dosažení nastavené teploty troubu vypněte. Lepších výsledků docílíte trochou vody v hrnci, která při odpařování pomůže připáleniny ještě více zjemnit.
Pozn.: Podrobnější návod i další doporučení a tipy najdete v našem článku Jak vyčistit troubu.