Při aktuální cenách, kdy na máslo v akci narazíte asi tak často jako na pohádkovou postavu, se přímo nabízí vyrobit si ho doma. Jenže jak na to? V našem článku vám poradíme snadný postup na výrobu másla, ingredience i jaké přístroje na to budete potřebovat. Ale nebojte, rozhodně to není nic těžkého.
Možná si říkáte, že jedna předražená kostka másla vás za měsíc nevytrhne a že všichni zbytečně plaší. Ale kromě přemrštěných cen, které v současné době sužují všechny máslové konzumenty, existují i další důvody, proč se vrhnout na výrobu másla doma.
Víte, co jíte - Pokud si vyrobíte máslo doma, máte přehled o tom, jaké obsahuje ingredience.
Rozličné příchutě - Máslo z domácí výroby si můžete dochutit podle vlastních požadavků a i neochucené stále chutná několikanásobně lépe než kupované.
Je to zábava – Každá správná bydlenka i milovník gastronomických vychytávek to zkrátka musí vyzkoušet.
Kromě másla vyprodukujete i podmáslí – Při výrobě másla vám jako vedlejší produkt vznikne i podmáslí. To je důležitým zdrojem lecitinu, vápníku i bílkovin, které v tomto provedení dokáže tělo zpracovat až z 85 %. Navíc obsahuje nízké množství tuku, takže je vhodné i při dietách.
Kolik stojí máslo vyrobené doma?
Na výrobu másla potřebujete smetanu ke šlehání. Její cena se různí dle kvality a značky. Každý preferuje něco jiného. V našem výpočtu budeme pracovat se smetanou o průměrné ceně 20 Kč za čtvrtlitr. Na 200 g másla je potřeba přibližně 500 ml smetany. Čtvrtkilová kostka vás tedy doma vyjde přibližně na 50 Kč. V obchodě je máslo v současné době k sehnání přibližně od 53 až 70 Kč za čtvrt kila. Samozřejmě se cena řídí i jakostí a přidanými látkami. Technicky vzato se výroba másla doma zas až tak moc nevyplatí. Nicméně se kvalitativně ani chuťově nedá s kupovaným máslem do ceny 70 Kč rozhodně srovnat.
Jak na másle ještě víc ušetřit?
Mnohem pravděpodobněji objevíte v obchodě v akci smetanu, papeže nebo kočku jezdící na koloběžce než máslo. A pokud ano, přes davy máslochtivých jedinců se na vás nejspíš nedostane. Pokud tedy nehodláte stát v čele fronty od 6 ráno a prodírat se davem pomocí hole, budete mít pravděpodobně smůlu. Spíše se poohlédněte po smetaně v akci. Díky její koupi na výrobě domácího másla ještě něco málo ušetříte.
Pokud si rádi pochutnáváte na bylinkovém či slaném másle, výrobou doma uspoříte ještě nějaké koruny navíc. 250 g slaného másla vás totiž v obchodě vyjde přibližně na 80 Kč a bylinkové dokonce na 100 i více Kč za stejnou gramáž.
Potřeby a ingredience na výrobu másla
Na domácí máslo nepotřebujete žádné zázračné přístroje ani desítky ingrediencí. Úplně si vystačíte s 30% smetanou, tyčovým mixérem či šlehačem, cedníkem a případně i igelitovými rukavicemi, pokud si nechcete umastit ruce. Já jsem na šlehání použila nejprve mixér Bosch MSM 88190, který mi připravil krásně hustou smetanu. Na rozšlehání až do stavu, kdy se máslo odděluje od podmáslí, bylo třeba klasického šlehače. Zde mi skvěle posloužila ETA Lavado. Celý proces přípravy másla se vším všudy zabral 15 minut.
Výroba másla
Máte vše připravené? Tak hurá do toho!
Smetanu nalijte do nádoby a šlehejte. Doba šlehání, než se smetana začne měnit v máslo, trvá v závislosti na její teplotě. Ta právě vytažená z lednice bude potřebovat na vyšlehání delší čas než ta o pokojové teplotě.
Jakmile začne šlehačka získávat tužší konzistenci i barvu jako je máslový krém, blížíte se k cíli.
Nepotrvá to dlouho a v hmotě se začnou objevovat nažloutlé hrudky. To je chvíle, kdy je třeba mixér či šlehač trošku zkrotit, protože co nevidět se oddělí podmáslí od másla. Pokud byste měli přístroj zapnutý na plné otáčky, vaši kuchyň by neminula pořádná sprška.
Pokud máte v plánu použít rukavice, nasaďte si je. Na řadu totiž přichází scezení podmáslí.
Vezměte misku, na ni dejte cedník či sítko a dovnitř vložte máslo. Vymačkejte z něj co nejvíce podmáslí.
Máslo ponořte do misky s co nejstudenější vodou a promněte ho. Voda se zakalí. Tím máslo očistíte od zbytku podmáslí. Vodu vylijte a dejte do misky čistou. Tento postup opakujte alespoň třikrát, dokud nebude voda čistá. Zvýší se tím trvanlivost másla a vyhnete se případnému zhořknutí.
Vodu z másla znovu vymačkejte, a pokud chcete, přidejte další ingredience na dochucení. Může to být sůl, bylinky, ale i například utřený česnek nebo sušená rajčata.
Uložte hmotu do máselničky, misky či fólie a dejte do lednice.
Přepuštěné máslo
Ghí neboli přepuštěné máslo se k nám dostalo z Indie. Tam si ho cení jako elixíru života a používá se mimo jiné i při Ajurvédě. Je zbavené přebytečné vody a očištěné od bílkovin. Tím se zvyšuje jeho životnost. Toto máslo jen tak nezežlukne a nezkazí se ani mimo lednici. V temnu a chladnějším prostředí vydrží několik měsíců.
Jeho další přidanou hodnotou je i vyšší bod přepalování (200 až 250 °C), což je velmi důležité při smažení a opékání. Oproti tomu klasické máslo se přepaluje už ve 150 až 180 °C. Navíc se snadno tráví.
K přípravě přepuštěného másla potřebujete máslo dle vaší volby, hrnec a nádobu, ve které budete ghí skladovat.
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code:HYUMR001
Print
P-DC1-WEB02
Your personal assistant
Alza Premium
Write question
Call me
New conversation
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacyAlza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More informationLess info
We use 8 categories of cookies on our website:
Technical cookies
These are strictly necessary for the functioning of the website and the features you choose to use. Without them, our website would not work; you wouldn't be able to log in to your user account, for example.
Functionality cookies
These cookies allow us to remember your basic choices and improve the user experience. These include remembering your preferred language or allowing you to stay logged in permanently.
Social media cookies
These cookies allow us to easily link you to your social media profile and, for example, allow you to share products and services with your friends and family.
Content personalisation
These cookies allow us to show you content and ads according to the information we have about you to best meet your needs. This includes what content you have viewed, or on what device you are accessing our website.
Non-personalised advertising
These cookies allow us to show you general ads for products and services.
Personalised advertising
Thanks to these cookies, we and our partners can offer you relevant products and services based on your purchases, your shopping behaviour and your preferences.
Audience metrics
These cookies allow us to optimise our site for your convenience based on how you use it. The aim is to remember or anticipate your choices. This includes, for example, the use of features, their location, or the behaviour on the page.
Third party cookies
These are third party cookies, and you can find out more about them and our partners here.
By giving your consent to the processing of cookies, functionality and analytical cookies will be installed on the device you use to browse the website (click on the "I understand" button for both categories, or you can select only one of the categories by clicking on the "Settings" button). We always install technical cookies on your device, even without your explicit consent, because without them our website would simply not work.
You can revoke your consent to the processing of cookies. In connection with our company's cookie processing, you also have the following rights: the right to access cookies, delete, modify, supplement and correct them, restrict processing and the right to lodge a complaint with the Office for Personal Data Protection. Read more about your rights.