Alza Dny květen 2. týden MPLA322532

Trenér radí: Velký test hodinek Garmin

Catalogue

Pro sportovce je radost nahlédnout do portfolia sporttesterů firmy Garmin, byť se zdá, že jednotlivé modely se příliš neliší a že je jedno, který model hodinek Garmin zrovna zdobí vaše zápěstí. Ačkoliv tedy mezi chytrými hodinkami Garmin není na první pohled větší rozdíl, zdání klame. Má zkušenost s jednotlivými hodinkami to dokazuje. Každý ze modelů Garmin je jedinečný a má čím zaujmout.

V našem velkém porovnání modelů Garmin se dočtete:

Porovnání Garmin
Testované modely: Fenix 5X, Fenix 5, Fenix 5S, Vívoactive 3

Garmin stokrát jinak

Hlavní společný rys všech modelů Garmin tkví ve sportovních profilech. V menu najdeme profily měření základních sportovních aktivit, jako je třeba běh, plavání, cyklistika či lyžování. Přístroje navíc rozlišují vnitřní a venkovní aktivitu, což poznáte na mírných odchylkách při indoorové aktivitě. 

Všechny modely disponují velmi kvalitní konstrukcí a na první pohled je znát i kvalita řemínků. Gumové provedení a příjemný materiál je na sportovní aktivity jak dělaný, a kůže na zápěstí se nezapaří. O přístroj je samozřejmě nezbytné správně pečovat.

U všech modelů hodinek Garmin lze nastavit rozvržení prvků na displeji a obsahové menu dle vlastních preferencí. Potěší možnost nastavení vzhledu ciferníku, kdy několika jednoduchými gesty změníte analogové zobrazení času na digitální a vyberete si subjektivně nejpřitažlivější variantu. Další varianty lze navíc stáhnout z internetového obchodu Connect IQ.

Sporttestery s výpočtem okružní trasy

S Garminy na ruce není žádný problém zasportovat si i v neznámém prostředí. Vypočítají a nastaví okruh i při nepravidelnosti trasy; jednoduše stačí zadat vzdálenost a na displeji se hned zobrazí několik navrhovaných cest. Díky kompasu a výškoměru se pak v terénu snadno zorientujete.

Preferujete-li modernější způsob, stačí využít možností zabudovaných map a GPS snímače, který vás spolehlivě dovede do cíle. Vzhledem k malému displeji samozřejmě užití mapy není tak komfortní, jako se smartphonem či GPS navigací, přesto jde o velmi intuitivní a příjemnou záležitost.

Plavejte chytře

Plavání s hodinkami je ideální pro ty, kteří plavou delší vzdálenosti nebo je prostě nebaví během tréninku udržovat v hlavě uplavané bazény nebo série. Garmin tohle všechno spočítá za vás, spolu s počtem záběrů za minutu, rychlostí tempa a počtem uplavaných sérií mezi pauzami. Uplavanou vzdálenost hodinky počítají po 25 metrech. Ovládání je intuitivní a displej hodinek pod vodou mírně potemní, takže při plavání nerozptyluje.

Plavání Garmin

Garmin měří tepovou frekvenci rovnou ze zápěstí

Všechny testované Garminy zaujmou zelenou září zespodu ciferníku, sloužící k senzorickému měření tepu. Byť v tomto případě je hodnota spíše orientační a pro přesnější měření doporučuji vyzkoušet hrudní pás, je zajímavé tepovku průběžně sledovat například při dobíhání tramvaje či chůzi do schodů. Pozitivní je, že optika měření z rubu ciferníku nijak nevystupuje a vůbec o ní nevíte – nehrozí tak podráždění kůže při pohybu ani nepohodlí při nošení.

i Tip: Pro nejpřesnější změření tepové frekvence vedoucí k maximálně efektivnímu tréninku doporučuji zátěžový test Alltraining. Hodit se může i článek Jak vybrat sporttester.

Propojení s PC a chytrým telefonem

Neocenitelnou vlastností hodinek Garmin ovšem je, že plnohodnotně fungují i bez smartphonu či PC. Záznamy aktivit lze podrobně analyzovat díky grafům, vykreslených na displeji hodinek. Můžete tak dopodrobna analyzovat křivky tepové frekvence či sloupcové grafy zobrazující počet kroků. Po synchronizaci pomocí aplikace Garmin Connect pro mobily a Garmin Express pro desktopy si veškerá data můžete prohlédnout v grafech a porovnat své hodnoty a osobní rekordy. Hodinky Garmin jsou tedy skvělým doplňkem pro ty, kteří se chtějí dozvědět více o svých sportovních výkonech a radost z pohybu tak povýšit na ještě vyšší úroveň.

Ovládání i používání chytrých funkcí je hračka. Hodinky vás informují o počasí a upozorní vás na příchozí SMS, hovor či událost v kalendáři. Systém vás navíc neustále motivuje k aktivitě. Sedíte-li příliš dlouho, jemným zavibrováním vás Garminy pobídnou k pohybu a za každý splněný cíl vás odmění animací trofeje či ohňostroje. Je to maličkost, ale potěší. V případech odložení či zapomení a ztrátě se pak hodí i funkce vyhledání mobilu hodinkami a hodinek mobilem.

Z pohledu trenéra je možným podnětem pro zlepšení do budoucna lehčí zpřístupnění funkce stopek. Jedná se o prostou hodinkovou funkci, která je při tréninku neocenitelná, je ovšem třeba se poměrně zdlouhavě proklikávat. 

Garmin Connect Garmin Connect Garmin Connect

Garmin varuje před stresem a nedostatkem spánku

Zajímavá součást aplikace Garmin Connect se nazývá Stress Score a poměrně vyčnívá mezi klasickými sportovními ukazateli, měřícími váš trénink. Křivku tepové frekvence nebo tempa běhu ostatně uživatel u pokročilých modelů sporttesterů i některých chytrých hodinek považuje za samozřejmost.

Informaci, že jsem přes osm hodin atakoval vysoké hodnoty stresu, jsem ovšem nečekal. Garmin Connect mi ochotně vysvětlil, že jsem v daný den téměr neodpočíval, a varoval mě, že dlouhodobé hodnoty vyššího stresu vedou k vyčerpání. A měl v zásadě pravdu, jelikož šlo o poslední den v roce. 

Pokud si hodinky nesundáte ani na spaní, obdržíte ráno detailní zprávu o průběhu vašeho spánku. Podle toho, jak se v posteli vrtíte, Garmin vypočte detailní statistiku délky hlubokého spánku, počet probuzení atp.

i Testované hodinky Garmin disponují zajímavou funkcí Dog Tracking pro aktivní venčení vašich mazlíčků. Díky chytrému obojku se zabudovanou GPS chlupáče snadno lokalizujete, když se zaběhne. Hodinky ukazují směr i vzdálenost, popřípadě vykreslí v mapách trasu, kterou jste se psem urazili.

Hodnocení jednotlivých modelů:

Garmin Fénix 5X

Garmin Fénix 5X

Všehoschopný stroj na vašem zápěstí

Doporučuji pro: vrcholový sport, extrémní podmínky, outdoor, kondiční trénink, triatlon, potápění

"Tak tyhle něco vydrží," byla první myšlenka, která mi po nasazení Garmin Fénix 5X bleskla hlavou - spolu s pocitem, že triatlon, lezení po horách ani potápění do extrémních hlubin najednou není žádný problém. Fénix 5X jsou chytré sportovní hodinky měřící i nezměřitelné.

Všechna ta výbava a odolnost samozřejmě něco váží. V porovnání s ostatními testovanými modely jsou při nošení Fénix 5X nejvíc patrné, a to jak pocitově, tak opticky. Při plavání nijak nepřekáží, ale při delším běhu Fénix 5X otestuje i vaše svalstvo na ruce. Výhodou ovšem je řemínek sporttesteru, hladká guma je na zápěstí příjemná a vypadá skvěle.

  • Odolná a bytelná konstrukce
  • Velký displej
  • Předinstalované mapy
  • Nejvybavenější testovaný model
  • Vyšší hmotnost

Garmin Fénix 5

Garmin Fénix 5

Lehčí, ne však chudší

Doporučuji pro: aktivní životní styl, kondiční trénink, sportovní hry, atletiku

Fénix 5 působí jako light verze většího bráchy Fénix 5X. Nepřeberné množství funkcí zůstává, Garmin ovšem u modelu Fénix 5 ušetřil několik gramů. K dostání je navíc několik vyměnitelných řemínků, hrajících různými barvami. 

Jelikož ovládání Garmin Fénix 5 funguje pouze skrze postranní tlačítka, nehrozí provedení nechtěnné akce a hodinky jsou plně ovladatelné i při dešti či nošení rukavic; na druhou stranu mizí intuitivnost ovládání dotykovým displejem. 

  • Snadno vyměnitelné řemínky
  • Nižší hmotnost oproti Fénix 5X
  • Někdo může postrádat dotykový displej

Garmin Fénix 5S

Garmin Fénix 5S

Malý, ale šikovný sporttester

Doporučuji prozdravý životní styl, volný čas, plavání

5S sice spadá pod řadu Fénix, vzhledově ovšem připomíná spíše nejnovější Garmin Vívoactive 3. Malý ciferník ohraničený stříbrným prstencem je velmi příjemný na pohled i k nošení, jelikož je při nošení takřka necítíte. Jejich konstrukce je uzpůsobena i pro dámskou ruku, v kombinaci s trendy tyrkysovým řemínkem se tedy jedná o ideální volbu měření sportovních aktivit něžnějšího pohlaví.

Fénix 5S poskytuje plnohodnotnou zpětnou vazbu o tréninku a usnadňuje život chytrými funkcemi. Ovládání je tentokrát vyřešeno pěti tlačítky po stranách. 

  • Lehounká konstrukce
  • Univerzální vzhled
  • Někdo může postrádat dotykový displej

Garmin Vívoactive 3

Garmin Vívoactive 3

Elegán do společnosti

Doporučuji pro: sportovní začátky, společenský život, volný čas, cestování, mládež

Na první pohled Vívoactive 3 spíš než sporttester připomíná stylové společenské hodinky. Ovládání dotykovým displejem je doplněno jedním tlačítkem. Dotyková hrana ciferníku značně usnadňuje a urychluje scrollování skrz menu. 

Vívoactive 3 přináší nejvíce vylepšení v chytrých funkcích nesouvisejících se sportem, ať už ve srovnání s předchozím hranatým modelem Vívoactive 2, či výše popsanými modely.

Služba Garmin Pay umožňuje pomocí NFC plateb používat hodinky namísto debetky či kreditky. Hodinky Vívoactive 3 navíc umí přivolat Uber. Služba momentálně na území České republiky není podporována, určitě se však jedná jen o otázku času. Tyto chytré funkce jsou zřejmě předzvěstí směru, kterým se budoucí modely hodinek Garmin budou ubírat.

Podrobnější informace ostatně najdete v naší recenzi.

  • Ovládání dotykovým páskem na hraně ciferníku
  • Služba Garmin Pay a Uber
  • Elegantní design
  • Možnost regulace jasu displeje
  • Menší displej ztěžuje orientaci
Patrik Mažári

Patrik Mažári

Patrik Mažári is a graduate of the Faculty of Sports at Charles University in Prague, junior national player of the Czech futsal team and bronze medalist at the 2016 World Cup in Brazil. He is youth football coach at FK Dukla Prague and holds the UEFA B license.

Print
P-DC1-WEB17
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info