Skleněné, kovové, ale i kvalitní plastové lahve jsou dobrým způsobem, jak mít zdroj hydratace neustále po ruce. A když už u sebe něco nosíte celý den, proč si to nedopřát stylové? Termolahve Cambridge jsou vhodné na studené i teplé nápoje a zabraňují kondenzaci na vnějších stěnách. Ty navíc vypadají díky originálnímu designu přímo skvěle. Každá lahev ale vyžaduje údržbu, aby zůstala čistá a bez zápachu. Proto si něco povíme také o pravidelném čištění.
Kvalitní lahev má celou řadu výhod. Díky pevné konstrukci se dobře drží, specifický vzhled zaručí, že si ji vždy hned poznáte, a optimálně široké hrdlo zajistí, že se z takové lahve příjemně pije. Díky snadnému napouštění můžete mít obyčejnou kohoutkovou vodu neustále u sebe, čímž dlouhodobě ušetříte za pití z obchodů a také se snadno vyhnete slazeným nápojům, jejichž pravidelná konzumace může neblaze ovlivnit vaše zdraví. V neposlední řadě je vhodné zmínit, že se zbavíte nutnosti pít z jednorázových PET lahví, které se rychle deformují, obvykle nejsou příliš stabilní a už vůbec ne vzhledné.
Designové termolahve, které nabízí značka Cambridge, jsou vyrobeny z nerezové oceli, tudíž lze očekávat, že dlouho vydrží a jsou vhodné k uchování teplých i studených nápojů. Výrobce udává, že teplé nápoje zůstanou teplé až 6 hodin a studené nápoje studené až 24 hodin. Většina lahví Cambridge má objem 0,5 litru, což je ideální kompromis mezi rozměry a dostatkem tekutin pro každodenní opouštění domova (cesta do práce, na nákup apod.). Ze zdravotního hlediska pak stojí za zmínku nulový obsah potenciálně rizikového Bisfenolu A. Lahve jsou tedy BPA Free.
Můžete zkusit též skleněné lahve Cambridge
Vedle termolahví jsou v nabídce značky Cambridge také lahve skleněné. Ty jsou sice chudší o tepelně izolační vlastnosti, povedený originální design jim ale nechybí. Navíc jsou dodávány až v objemu 750 ml, takže při kratších cestách uspokojí i žíznivější jedince.
Při pravidelném celodenním doplňování je téměř nemožné čistit lahev po každém použití. Určitě byste ji ale měli čistit často – ideálně každý večer. Předejdete tím rychlému zapáchání, zpomalíte přibývání usazenin a zabráníte růstu plísní. Denní mytí je jednoduché a rychlé, což znamená, že byste si na něj měli bez problému najít čas. Postup je velmi podobný klasickému mytí nádobí, takže ho určitě zvládnete i bez návodu. Pokud ale máte nějaké pochybnosti, přejděte do dalšího odstavce, kde najdete krátký návod.
Při běžném vymývání není třeba celou lahev vydrhnout kartáčem. Stačí vzít mycí prostředek na nádobí, nalít ho pár kapek do lahve a potom zalít horkou, nikoli však vařící vodou. Záleží samozřejmě na tom, co vaše lahev vydrží, vždy je ale bezpečnější nalévat pouze teplou vodu z kohoutku nebo zchladlou vodu po vaření čaje nebo kávy. Nechte teplou jarovou vodu chvilku odstát, potom lahev zavíčkujte a protřepejte. Obsah vylijte a použijte houbičku k domytí hrdla a uzávěru. Pak lahev jednou či vícekrát vypláchněte, to abyste z ní dostali zbytky prostředku. Nakonec ji nechte odkapat dnem vzhůru.
Pravidelné čištění je nejen dobrou prevencí proti vzniku zápachu, ale často dokáže lehčí zápach i odstranit. Pokud jste však mytí dříve zanedbávali a lahev vám to nyní oplácí velmi silným odérem, existují zaručené postupy, které vám pomohou s jeho odstraněním. K jejich uplatnění budete potřebovat jedlou sodu nebo alespoň běžnou kuchyňskou sůl. Jak na to?
Jedlou sodu nebo sůl (3–4 polévkové lžíce) nasypejte do prázdné lahve a zalijte teplou vodou téměř po okraj (ale ne úplně). Utěsněte víčkem a protřepejte. Nechte odstát přes noc, v případě lahví z nerezové oceli však ne déle. Potom vše vylijte a lahev ještě několikrát vypláchněte. Takové čištění nemusí být pro lahev nejšetrnější, takže je lepší ji pravidelně vymývat vodou s prostředkem na nádobí.
Zde je třeba zmínit, že postup při odstraňování usazenin se liší v případě, že jde o plastovou/skleněnou lahev či lahev z nerezové oceli. Plastové a skleněné lahve vydrží z hlediska údržby téměř vše, u ocelových byste se však měli vyhnout dlouhému působení solných roztoků, velmi hrubým kartáčům a drátěnkám nebo čištění pomocí octa. Jako alternativu můžete využít čisticí tablety. Kartáč lze nahradit kuchyňskou houbičkou – k tomu, abyste s ní mohli v lahvi manipulovat a vnitřek pořádně vydrhnout, vám pomůže rukojeť dřevěné vařečky.
Babských rad existuje celá řada, pokud ale máme zmínit jednu, vybereme čištění pomocí odvápňovacích tablet, které jsou určeny primárně pro kávovary, varné konvice a podobná zařízení. Při jejich použití stačí lahev naplnit vodou, vhodit do ní tabletu a nechat ji působit (jednotky až desítky minut). Po vypláchnutí lahve čistou vodou máte hotovo. Pro případ, že jste našli v lahvi těžké usazeniny od čaje či kávy, nebojte se použít dlouhý kartáč. Důležité je též čištění uzávěru, na němž se zbytky nápojů obvykle usazují nejvíce. A zapomínat byste samozřejmě neměli ani na vnější stěny lahve, které celý den sbírají nečistoty z vašeho okolí.
Lahve Cambridge jsou kvalitní a díky originálnímu designu také pastvou pro oči. Nezapomínejte je ale správně čistit, podobně jako ostatní nádobí.