Alžírská káva patří k oblíbeným kávovým pochoutkám. Ale pozor, jedná se o českou specialitu, kterou v podobě, jakou známe u nás, nikde ve světě nenajdete. Základ nápoje nejspíš vychází z vídeňské kávy, do které někdo přidal vaječný koňak. Proč ji ale pojmenoval alžírská káva, je dodnes záhadou, protože v Alžírsku tuto kávu vůbec neznají. Podobnou pochoutkou v zahraničí je eggnog latté, které má ale trochu jinou přípravu. Jak se alžírská káva připravuje a co o ní potřebujete vědět? Přečtěte si více.
Alžírská káva je kávový nápoj skládající se z prodlouženého espressa, vaječného likéru a šlehačky. Tradičně se podává ve vysoké sklenici s ouškem, kde na dně je vrstva vaječného likéru, na ní káva a vše je zakončeno bohatou vrstvou šlehačky. Tato kombinace vytváří doslova harmonii chutí – kombinuje hořkost kávy, sladkou chuť likéru a lahodnou jemnost šlehačky.
Chcete si v pohodlí domova připravit alžírskou kávu? Recept na tuto kávovou specialitu je velmi snadný.
Alžírská káva ale nemusí vycházet jen z espressa, přesný recept vlastně ani neexistuje. Doma si tak můžete alžírskou kávu připravit i z jinak připravené kávy, třeba filtrované přes french press nebo moka konvičku. Dobrý vaječný koňak a kvalitní šlehačka zajistí dokonalý výsledek.
i
Díky obsahu vaječného likéru a šlehačky je alžírská káva poměrně kalorickým nápojem, proto je vhodná jako dezert či sladká tečka po jídle. Alžírská káva je skvělou volbou pro každého, kdo si chce dopřát sladký, a zároveň povzbuzující nápoj s nádechem alkoholu. Její příprava je jednoduchá a výsledný efekt potěší jak vaše chuťové buňky, tak i oko.