Není káva jako káva. Druh kávových zrn hraje významnou roli při přípravě kávy, protože udává její chuť, aroma, pěnivost a hořkost. Také obsah kofeinu je rozdílný. Podle čeho poznat, jestli máte v ruce zrnkovou kávu arabicu nebo robustu? Vodítkem je nejen to, jak vypadá a voní, ale také z jakých končin k vám káva dorazila, v jakých podmínkách vyrostla a jakým způsobem ji plantážníci sbírají.
Celkem existuje přes 120 druhů kávovníků, ale jen dva z nich si získaly celosvětovou oblibu díky své výjimečné chuti a způsobu pěstování (tvoří 98 % veškeré světové produkce kávy). Arabica i robusta mají set unikátních vlastností, které je odlišují nejen od sebe navzájem, ale také od ostatních druhů káv.
Arabica (Coffea Arabica neboli kávovník arabský) je poměrně náročná na pěstování. Je citlivá na změny klimatu a vyžaduje více péče, což se nevyhnutelně odráží v její ceně. Má velmi výrazné aroma a lahodnou chuť. Arabica také obsahuje o polovinu méně kofeinu než káva robusta. Podíl její celosvětové produkce je přibližně 70 %. Výběrové kávy jsou vždy vyrobeny ze 100% arabicy. Na arabice si tedy pochutnáte ve většině dobrých kaváren, které si zakládají na vysoké kvalitě a vynikající chuti všech kávových nápojů. Podíl robusty v mleté kávě nápoj kvalitativně degraduje.
Robusta (Coffea Canephora neboli kávovník statný) se naopak pěstuje velmi snadno díky vysokému obsahu kofeinu a kyseliny chlorogenové. Tyto složky působí jako spolehliví přírodní odpuzovači hmyzu a jiných škůdců. Díky tomu je výrazně levnější než káva typu arabica.
I přesto je ale arabica u spotřebitelů mnohem oblíbenější. Je to dáno především tím, že má robusta zemitou příchuť, která ne každému vyhovuje. Kvalita robusty je ve srovnání s arabikou celkově nižší. Nicméně často se její podíl přidává i do značkových kávových směsí. U italských káv dokonce lze označit kávu jako 100% arabica i v případě, že obsahuje podíl robusty do 10 %. Robusta má díky vyššímu podílu kofeinu lepší povzbuzující účinky než arabica.
i
Káva je po vodě druhým nejoblíbenějším nápojem na světě. Pokud vás téma kávy fascinuje a zajímáte se o nové trendy v její přípravě, přečtěte si náš článek: Jak na dobré kafe? Prostudujte si náš průvodce světem kávy.
Každá káva má jiné nároky na typ půdy a klimatické podmínky, od čehož se pak odvíjí i jejich vlastnosti. Pokud bychom jejich charakteristiku chtěli shrnout jednou větou, typ kávy arabica a robusta se liší prakticky ve všem. To je také důvod, proč se každý druh hodí na něco jiného a z tohoto úhlu pohledu bychom k nim měli i takto přistupovat.
|
Arabica | Robusta |
---|---|---|
Chuť | Jemná, sladká s vyšší aciditou | Plná, zemitá, nahořklá s bohatou cremou |
Obsah kofeinu | 1 až 1,5 % | 2 až 2,7 % |
Ideální příprava | Filtrovaná káva, espresso | Směsi na espresso, instantní kávy |
Vzhled zrna | Protáhlé, ploché, má zakřivenou rýhu uprostřed | Kulaté, vypouklé s rovnou rýhou uprostřed |
Káva arabica vás k šálku přiláká intenzivním aroma, ale přitom je na jazyku jemná a příjemně rozeznívá ovocné tóny. Je přirozeně sladší než robusta. Robusta je oproti tomu velmi hořká. U ní si vychutnáte spíše zemitou chuť a přibližně dvakrát vyšší podíl kofeinu než u arabiky. Poznáte ji podle hořkého nádechu.
Pokud si vezmete do jedné ruky zrníčko arabského kávovníků a do druhé zrnko robusty, rozdíl ve tvaru zrnka a rýhy uprostřed je patrný na první pohled. Rozdíl mezi kávovými zrny arabicy a robusty je možné poznat i podle jejich vůně před pražením. Když zavřete oči a přičichnete si k zrnům arabského kávovníku, mohou vám připomínat vůni borůvek. Robusta zase voní po arašídech.
Oba kávovníky mají rády teplo a nesnáší mráz, proto je najdete zejména v tropech, mezi obratníky Raka a Kozoroha. Největším producentem arabiky je Brazílie. Dále ji pak najdete nejčastěji v Kolumbii, Etiopii, Mexiku nebo Guatemale. Největším producentem robusty je Vietnam. Hojně ji pěstují ale také v Brazílii, Indonésii, Indii, Malajsii, Ugandě či na Filipínách.
|
Arabica | Robusta |
---|---|---|
Podíl světové produkce | 70 % | 30 % |
Největší producent | Brazílie | Vietnam |
První úroda | po 3 až 4 letech | po 1 až 2 letech |
Sklizeň | Převážně ruční sběr | Většinou strojový sběr |
Nejpopulárnější odrůdy | Typica, bourbon | Nganda, erecta |
i
Kávovník arabský je sice mnohem menší (cca 3 m) než kávovník statný (cca 13 m), ale zato má hlubší kořenový systém, protože se musí udržet na kamenitém povrchu a vodu čerpat z větší hloubky. Dobrému zakořenění pomáhá kávovníku rozestup přibližně 1,5 až 2 metry mezi jednotlivými stromy.
Arabica plodí nejdříve až po 3 letech od vysazení a přibližně 9 měsíců trvá, než se z květů stanou plody. Ty obvykle samovolně opadávají, takže se nejčastěji sbírají ručně, případně pak výběrovým česáním, které je ale časově mnohem náročnější. Robusta plodí o něco dříve, ale bývá to velmi nepravidelné. Zrání květů trvá 11 měsíců, a jakmile jsou plody vhodné ke sběru, přichází na řadu sběrací stroj. Kávové třešně totiž drží na větvičce kávovníku a bylo by zdlouhavé a náročné je sbírat ruční metodou.
Jednoznačnou odpověď na to, kterou si vybrat, vám nedáme. Každá z nich má totiž své přednosti a záleží i na vašich osobních chuťových preferencích. Arabica je obecně považována za kvalitnější a chutnější kávu, ale robusta vás některými svými vlastnostmi také překvapí. Určitě se vám vyplatí ochutnat obě tyto kávy nebo jejich směsi.
Obecně má arabica vyšší kyselost a bohatší chuť. Potěší vás mnohými způsoby, nabízí totiž nejen ovocné tóny, ale také čokoládové, květinové nebo dokonce kořeněné varianty. Obsahuje více lipidů (tuků, olejů a vitamínů) a až 2× více cukru, ale rovněž až 3× méně kofeinu. S výběrem vhodného druhu kávy vám pomůže náš průvodce výběrem kávy.
Všechny výhody obou druhů lze spojit do směsi zrnkové kávy. Tím získáte nejen kávu lahodné chuti, ale také bohatou cremu a dostatečnou porcí kofeinu.
i
V Alza.cz kávu zbožňujeme, proto jsme se rozhodli pro výrobu vlastní značky zrnkové kávy. Naši Alzacafé neustále inovujeme, abychom vám nabídli kvalitnější, jemnější a chuťově vytříbenější kávový prožitek.
Jak arabika, tak robusta vám dopřejí příjemný chuťový zážitek. Jedna z nich vám sama o sobě nabídne sladkost a druhá naopak příjemně zneutralizuje váš oblíbený dezert v ústech svou hořkostí. A když je smícháte, čeká vás mimořádný ohňostroj chutí.