Dvouletá záruka pro firmy Pravé ucho Alza dny

Co je to rýžovar a jak funguje (VČETNĚ RECEPTŮ)

Zobrazit katalog

Článek

Aktualizováno

Rýžovary v poslední době získávají na popularitě. Nejspíš si říkáte, že se jedná o další zbytečný výstřelek, který vám jen zabere místo v kuchyni. Rýži přeci umí uvařit každý, ne? Jen ji nasypete do osolené vroucí vody a je to. Jenže opak je pravdou. Návod na to, jak správně uvařit rýži, je totiž docela věda. V našem článku se dozvíte, co všechno rýžovar umí a v čem je vaření rýže v rýžovaru lepší než klasické vaření rýže ve vodě.

rýžovar; vaření rýže; vaření v rýžovaru; recepty

Co je to rýžovar a jak funguje? – OBSAH

  1. Jak rýžovar funguje? Vaření v něm je hračka
  2. Proč vařit v rýžovaru?
  3. Jak vybrat rýžovar?
  4. Proč jíst rýži z rýžovaru?
  5. Druhy rýže
  6. Recepty s rýžovarem

Jak rýžovar funguje? Vaření v něm je hračka

Tohle vychytralé zařízení pracuje na principu vaření v páře. Tím pádem si připravované potraviny zachovají i velké množství cenných vitamínů a minerálů. A jak vařit rýži v rýžovaru? Obsluha je opravdu velmi jednoduchá. Pomocí odměrky umístíte příslušné množství rýže a vody (dočtete se v návodu k použití) do nádoby, přístroj zapnete a ten se sám o vše postará!

Proč a jak vařit rýži v rýžovaru?

Je plně automatický, takže vám ušetří práci. Nemusíte stepovat před hrncem s vodou a kontrolovat obsah. Rýžovar sám pozná, kdy je hotovo. Co je ale nejdůležitější? Rýže z něj chutná naprosto božsky. Vážně.

rýžovary; vaření rýže; vaření v rýžovaru; sushi
Příprava sushi rýže v rýžovaru není nic složitého – tvarování vám půjde jedna radost.

Nemusíte se bát vyzkoušet i ne tak obvyklé druhy rýže, jako je jasmínová nebo basmati. Výsledná krmě bude držet u sebe, ale rozhodně se nebude lepit. Zároveň není třeba se bát o její rozvaření nebo jiné incidenty. Pokud jste perfekcionista, co rád servíruje žaludku i oku lahodící pokrm, potěší vás, že rýže připravená v tomto spotřebiči se krásně tvaruje. Rýžovar oceníte hlavně při přípravě domácího sushi. Zabalit zrnka do řasy pro vás bude hračka. 

i Otestovali jsme pro vás rýžovar Russell Hobbs. Chcete vědět, jak rýži uvaří a co dalšího zvládá? Přečtěte si náš článek: Rýžovar Russell Hobbs RICE COOKER (RECENZE).

Jak vybrat rýžovar?

Hrnec na vaření rýže v našich kuchyních není tolik obvyklý jako v zahraničí. Tím pádem je výběr o něco chudší. To ale vůbec nevadí. Vybrat rýžovar totiž na rozdíl od vaření rýže vůbec žádná věda není. Nejdůležitějšími parametry jsou příkon (ovlivňuje délku přípravy rýže) a objem (kolik rýže zvládne najednou připravit). Ruku v ruce s tím kráčí funkce udržení teploty rýže (po dovaření vydrží teplá ještě několik hodin), ochrana proti přehřátí, časovač a milým bonusem je i automatické vypnutí. Některé modely jsou navíc vhodné i pro přípravu zeleniny, různých kaší nebo třeba ryb.

rýžovar; vaření rýže; vaření v rýžovaru; jak vybrat
Na co byste si měli dát pozor při výběru rýžovaru?

Jelikož rýžovar zabere ve vaší kuchyni nějaký ten prostor, je důležité zaměřit se při výběru na jeho velikost. Rýžovar o objemu 0,5 l bohatě vystačí pro páry, zatímco pro početnou rodinu byste měli sáhnout spíše po 1,5l přístroji. Co se týká ceny, ty nejlevnější modely můžete koupit už od 400 Kč. Rýžovar v akci se dá sehnat i za 300 Kč. Levné rýžovary jsou obvykle skladnější a svůj účel také splní. Počítejte ale s nižším počtem funkcí a zpracováním z plastu. U dražších modelů se dočkáte kvalitního nerezového provedení i příslušenství, jako je třeba nástavec na vaření ryb a zeleniny, naběračka apod.

i Zajímají vás i další pomocníci, kteří vaří automaticky a bez dozoru? Přečtěte si náš článek Co je pomalý hrnec? (včetně receptů).

Tipy na výběr rýžovaru

Proč jíst rýži z rýžovaru?

Kromě toho, že nám zkrátka rýže chutná, má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. Snižuje krevní tlak, obsahuje spoustu bílkovin a aminokyselin, pomáhá předcházet problémům s prostatou a rakovinotvorným onemocněním střev i prsou, a navíc je bez cholesterolu a bez lepku. Je také lehce stravitelná a podporuje vylučování škodlivin z těla.

Druhy rýže

Nemusíte být vyznavači asijské kuchyně, abyste se vyznali v druzích rýže. U nás se nejběžněji používá bílá loupaná rýže, jasmínová rýže, basmati, arborio a carnaroli.

Bílá loupaná rýže

Je u nás pravděpodobně nejpopulárnější a cenově nejdostupnější. Je zbavena veškerých obalů a v obchodě seženete krátkozrnnou, střednězrnnou i dlouhozrnnou variantu. Neobsahuje skoro žádné tuky. 

Basmati rýže

Je označována za královnu rýže. Vyniká specifickou vůní a chutí lehce připomínající oříšky. Po uvaření se lepí. Je proto vhodná pro použití v asijské kuchyni, ale i na různé nákypy.

Jasmínová rýže

Podobá se rýži basmati, ale její struktura je ještě o něco lepivější. Najít ji můžete především v thajské kuchyni. Vyniká lehce ovesnou vůní a žlutohnědou barvou.

rýžovar; vaření rýže; vaření v rýžovaru; druhy rýže
Jaký druh rýže zvolíte do rýžovaru vy?

Arborio rýže

Tato kulatozrnná krasavice vytváří po uvaření krémovou hmotu. Populární je především v Itálii, kde z ní místní obyvatelé vytváří pověstná krémová rizota. Na povrchu je obvykle jemná a uvnitř al dente. 

Carnaroli rýže

Podobně jako arborio, velmi dobře vstřebává vodu, což z ní činí dalšího vhodného kandidáta na přípravu rizot. Oproti arborio rýži je buclatější. 

Parboiled rýže

Jedná se vlastně o rýžový polotovar, který se díky technologickému procesu po vaření nelepí. Rýže se nejprve vakuuje, poté se namočí do horké vody, kde se opracuje pod tlakem.

Předvařená rýže

Připravuje se bez přidání vody ve vysokých teplotách z bílé loupané rýže. Vaření vám zkrátí na pouhých 10 minut. Přijdete ale o cenné živiny. 

Recepty s rýžovarem

Nechte se inspirovat recepty s rýží, u kterých vám bude rýžovar velmi dobře nápomocen. Rýži před vařením nezapomeňte pořádně propláchnout. Zbavíte se tak případných škodlivých látek, které by v pokrmu i přes tepelnou úpravu nadále zůstaly (arsenik, zbytky hnojiva).

i

Co jde vařit v rýžovaru?

Název rýžovar je poněkud zavádějící – ve skutečnosti je onen rýžovar spíše takový multifunkční hrnec. Bez problémů v něm uvaříte například také pohanku, quinou, luštěniny (hrách, čočka, fazole), nebo dokonce i vejce. Představivosti se v případě rýžovarů zkrátka meze nekladou!

Rýžová kaše z rýžovaru (RECEPT)

  • 167 g rýže
  • 2 hrníčky mléka
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
rýžovar; vaření rýže; vaření v rýžovaru; rýžová kaše
Jednoduchá rýžová kaše z rýžovaru!

Mléko a rýži umístěte do rýžovaru. Jakmile se začne rýže vařit, přidejte cukr a vanilkový extrakt. Pokud pro vás bude výsledná struktura příliš hutná, přidejte trochu mléka. Podávejte ještě teplé a posypané skořicí nebo ozdobené čerstvým ovocem. 

Meruňkový rýžový nákyp z rýžovaru (RECEPT)

  • 1 hrnek rýže (ideálně arborio)
  • 2 hrnky mléka
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 3 vejce
  • 4 ks hřebíčku
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 citron (kůra)
  • 10 ks meruněk (čerstvé, kompotované nebo mražené)

Do rýžovaru dejte vařit rýži v mléce se lžičkou skořice a hřebíčkem. Přisypte oba cukry, přidejte máslo, kůru z jednoho citronu a promíchejte. Po uvaření nechte rýži částečně vychladnout. Oddělte žloutky od bílků a přimíchejte je do vychladlé rýže. Z bílků ušlehejte sníh a také ho vmíchejte do rýže. 

Troubu si předehřejte na 180 °C a zapékací mísu vymažte máslem. Na dno naneste polovinu rýže a rovnoměrně ji rozprostřete. Poté na ni naskládejte půlky meruněk. Na tuto vrstvu naklaďte zbytek rýže. Pečte 45 až 50 minut, dokud nebude povrch zlatavý. Upečený nákyp můžete polít šťávou z meruněk nebo posypat moučkovým cukrem či kakaem. 

Mléčná sladká rýže z rýžovaru (RECEPT)

  • 2 hrnky oblíbené rýže
  • voda
  • 1 litr mléka
  • 4 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce másla
  • 50 g čokolády na vaření
  • 200 ml smetany
rýžovar; vaření rýže; vaření v rýžovaru; mléčná rýže
Vaření v rýžovaru – co takhle vyladěnou mléčnou (sladkou) rýži?

Do rýžovaru nasypte rýži, zalijte příslušným množstvím vody (dle návodu k použití), přidejte sůl a zapněte. Když uslyšíte, že se rýže začala vařit, přidejte cukr a mléko. Máslo rozehřejte v kastrůlku, přidejte čokoládu a smetanu. Pořádně rozmíchejte a vařte do zhoustnutí. Směsí polévejte uvařenou rýži. 

Cuketová rýže z rýžovaru (RECEPT)

  • 1 a ½ hrníčku rýže carnaroli
  • 1 hrníček tmavých fazolí
  • 1 hrníček kukuřice
  • 2 cukety
  • 2 lžíce másla
  • šťáva z 1 limetky
  • ¼ hrnku nasekaného koriandru
  • špetka černého pepře

Dle instrukcí v návodu k použití dejte vařit rýži. Po uvaření přidejte fazole, kukuřici, cukety, máslo, limetkovou šťávu a koriandr. Zakryjte a nechte 5 minut stát. Ochuťte solí a pepřem a okamžitě podávejte. 

Parmezánové rizoto z rýžovaru (RECEPT)

  • 2 lžíce másla
  • ¼ hrníčku nakrájené cibule
  • ½ lžíce mletého česneku
  • 1 hrníček rýže arborio
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce čerstvě strouhaného parmezánu
rýžovar; vaření rýže; vaření v rýžovaru; parmezánové rizoto
Parmezánové rizoto z rýžovaru je opravdu vynikající.

Do rýžovaru vložte 2 lžíce másla, cibuli a česnek. Zapněte rýžovar. Jakmile je máslo roztavené, přidejte rýži a nechte 10 minut vařit. Poté přidejte sůl, pepř, zamíchejte a nechte dovařit. Po dokončení dejte odležet alespoň 10 minut a smíchejte s 1 lžící másla a parmezánu. 

i Mohlo by vás zajímat

Vaření v rýžovaru je zkrátka velice pohodlnou záležitostí. Vzhledem k tomu, že tento speciální typ hrnce si hravě poradí i se zeleninou, vejci a dalšími surovinami, oblíbí si jej i rodiny, pro které rýže není zrovna prioritou. Spousta receptů je navíc koncipována tak, abyste je mohli od začátku do konce připravit v rýžovaru!


Vytisknout
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Na vašem soukromí nám záleží My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací