Rýžovary v poslední době získávají na popularitě. Nejspíš si říkáte, že se jedná o další zbytečný výstřelek, který vám jen zabere místo v kuchyni. Rýži přeci umí uvařit každý, ne? Jen ji nasypete do osolené vroucí vody a je to. Jenže opak je pravdou. Návod na to, jak správně uvařit rýži, je totiž docela věda. V našem článku se dozvíte, co všechno rýžovar umí a v čem je vaření rýže v rýžovaru lepší než klasické vaření rýže ve vodě.
Tohle vychytralé zařízení pracuje na principu vaření v páře. Tím pádem si připravované potraviny zachovají i velké množství cenných vitamínů a minerálů. A jak vařit rýži v rýžovaru? Obsluha je opravdu velmi jednoduchá. Pomocí odměrky umístíte příslušné množství rýže a vody (dočtete se v návodu k použití) do nádoby, přístroj zapnete a ten se sám o vše postará!
Je plně automatický, takže vám ušetří práci. Nemusíte stepovat před hrncem s vodou a kontrolovat obsah. Rýžovar sám pozná, kdy je hotovo. Co je ale nejdůležitější? Rýže z něj chutná naprosto božsky. Vážně.
Nemusíte se bát vyzkoušet i ne tak obvyklé druhy rýže, jako je jasmínová nebo basmati. Výsledná krmě bude držet u sebe, ale rozhodně se nebude lepit. Zároveň není třeba se bát o její rozvaření nebo jiné incidenty. Pokud jste perfekcionista, co rád servíruje žaludku i oku lahodící pokrm, potěší vás, že rýže připravená v tomto spotřebiči se krásně tvaruje. Rýžovar oceníte hlavně při přípravě domácího sushi. Zabalit zrnka do řasy pro vás bude hračka.
Hrnec na vaření rýže v našich kuchyních není tolik obvyklý jako v zahraničí. Tím pádem je výběr o něco chudší. To ale vůbec nevadí. Vybrat rýžovar totiž na rozdíl od vaření rýže vůbec žádná věda není. Nejdůležitějšími parametry jsou příkon (ovlivňuje délku přípravy rýže) a objem (kolik rýže zvládne najednou připravit). Ruku v ruce s tím kráčí funkce udržení teploty rýže (po dovaření vydrží teplá ještě několik hodin), ochrana proti přehřátí, časovač a milým bonusem je i automatické vypnutí. Některé modely jsou navíc vhodné i pro přípravu zeleniny, různých kaší nebo třeba ryb.
Jelikož rýžovar zabere ve vaší kuchyni nějaký ten prostor, je důležité zaměřit se při výběru na jeho velikost. Rýžovar o objemu 0,5 l bohatě vystačí pro páry, zatímco pro početnou rodinu byste měli sáhnout spíše po 1,5l přístroji. Co se týká ceny, ty nejlevnější modely můžete koupit už od 400 Kč. Rýžovar v akci se dá sehnat i za 300 Kč. Levné rýžovary jsou obvykle skladnější a svůj účel také splní. Počítejte ale s nižším počtem funkcí a zpracováním z plastu. U dražších modelů se dočkáte kvalitního nerezového provedení i příslušenství, jako je třeba nástavec na vaření ryb a zeleniny, naběračka apod.
Kromě toho, že nám zkrátka rýže chutná, má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. Snižuje krevní tlak, obsahuje spoustu bílkovin a aminokyselin, pomáhá předcházet problémům s prostatou a rakovinotvorným onemocněním střev i prsou, a navíc je bez cholesterolu a bez lepku. Je také lehce stravitelná a podporuje vylučování škodlivin z těla.
Nemusíte být vyznavači asijské kuchyně, abyste se vyznali v druzích rýže. U nás se nejběžněji používá bílá loupaná rýže, jasmínová rýže, basmati, arborio a carnaroli.
Je u nás pravděpodobně nejpopulárnější a cenově nejdostupnější. Je zbavena veškerých obalů a v obchodě seženete krátkozrnnou, střednězrnnou i dlouhozrnnou variantu. Neobsahuje skoro žádné tuky.
Je označována za královnu rýže. Vyniká specifickou vůní a chutí lehce připomínající oříšky. Po uvaření se lepí. Je proto vhodná pro použití v asijské kuchyni, ale i na různé nákypy.
Podobá se rýži basmati, ale její struktura je ještě o něco lepivější. Najít ji můžete především v thajské kuchyni. Vyniká lehce ovesnou vůní a žlutohnědou barvou.
Tato kulatozrnná krasavice vytváří po uvaření krémovou hmotu. Populární je především v Itálii, kde z ní místní obyvatelé vytváří pověstná krémová rizota. Na povrchu je obvykle jemná a uvnitř al dente.
Podobně jako arborio, velmi dobře vstřebává vodu, což z ní činí dalšího vhodného kandidáta na přípravu rizot. Oproti arborio rýži je buclatější.
Jedná se vlastně o rýžový polotovar, který se díky technologickému procesu po vaření nelepí. Rýže se nejprve vakuuje, poté se namočí do horké vody, kde se opracuje pod tlakem.
Připravuje se bez přidání vody ve vysokých teplotách z bílé loupané rýže. Vaření vám zkrátí na pouhých 10 minut. Přijdete ale o cenné živiny.
Nechte se inspirovat recepty s rýží, u kterých vám bude rýžovar velmi dobře nápomocen. Rýži před vařením nezapomeňte pořádně propláchnout. Zbavíte se tak případných škodlivých látek, které by v pokrmu i přes tepelnou úpravu nadále zůstaly (arsenik, zbytky hnojiva).
i
Co jde vařit v rýžovaru?
Název rýžovar je poněkud zavádějící – ve skutečnosti je onen rýžovar spíše takový multifunkční hrnec. Bez problémů v něm uvaříte například také pohanku, quinou, luštěniny (hrách, čočka, fazole), nebo dokonce i vejce. Představivosti se v případě rýžovarů zkrátka meze nekladou!
Mléko a rýži umístěte do rýžovaru. Jakmile se začne rýže vařit, přidejte cukr a vanilkový extrakt. Pokud pro vás bude výsledná struktura příliš hutná, přidejte trochu mléka. Podávejte ještě teplé a posypané skořicí nebo ozdobené čerstvým ovocem.
Do rýžovaru dejte vařit rýži v mléce se lžičkou skořice a hřebíčkem. Přisypte oba cukry, přidejte máslo, kůru z jednoho citronu a promíchejte. Po uvaření nechte rýži částečně vychladnout. Oddělte žloutky od bílků a přimíchejte je do vychladlé rýže. Z bílků ušlehejte sníh a také ho vmíchejte do rýže.
Troubu si předehřejte na 180 °C a zapékací mísu vymažte máslem. Na dno naneste polovinu rýže a rovnoměrně ji rozprostřete. Poté na ni naskládejte půlky meruněk. Na tuto vrstvu naklaďte zbytek rýže. Pečte 45 až 50 minut, dokud nebude povrch zlatavý. Upečený nákyp můžete polít šťávou z meruněk nebo posypat moučkovým cukrem či kakaem.
Do rýžovaru nasypte rýži, zalijte příslušným množstvím vody (dle návodu k použití), přidejte sůl a zapněte. Když uslyšíte, že se rýže začala vařit, přidejte cukr a mléko. Máslo rozehřejte v kastrůlku, přidejte čokoládu a smetanu. Pořádně rozmíchejte a vařte do zhoustnutí. Směsí polévejte uvařenou rýži.
Dle instrukcí v návodu k použití dejte vařit rýži. Po uvaření přidejte fazole, kukuřici, cukety, máslo, limetkovou šťávu a koriandr. Zakryjte a nechte 5 minut stát. Ochuťte solí a pepřem a okamžitě podávejte.
Do rýžovaru vložte 2 lžíce másla, cibuli a česnek. Zapněte rýžovar. Jakmile je máslo roztavené, přidejte rýži a nechte 10 minut vařit. Poté přidejte sůl, pepř, zamíchejte a nechte dovařit. Po dokončení dejte odležet alespoň 10 minut a smíchejte s 1 lžící másla a parmezánu.
Vaření v rýžovaru je zkrátka velice pohodlnou záležitostí. Vzhledem k tomu, že tento speciální typ hrnce si hravě poradí i se zeleninou, vejci a dalšími surovinami, oblíbí si jej i rodiny, pro které rýže není zrovna prioritou. Spousta receptů je navíc koncipována tak, abyste je mohli od začátku do konce připravit v rýžovaru!