Vyberte prvek na stránce, kterého se chyba týká

Využij dopravu zdarma! Vlož do košíku kód ZAPLATIMONLINE při objednávce nad 2 000 Kč vč. DPH. Více informací zde

Doručení zdarma Probuď v sobě hráče

Rýžovar. Koupit, nebo nekoupit?

Zobrazit katalog

Rýžovary v poslední době získávají na popularitě. Nejspíš si říkáte, že se jedná o další zbytečný výstřelek, který vám jen zabere místo v kuchyni. Rýži přeci umí uvařit každý, ne?  Jen ji nasypete do osolené vroucí vody a je to. Jenže opak je pravdou. Jak správně uvařit rýži je totiž docela věda. Vzpomeňte si, kolikrát vám při její přípravě utekla voda z hrnce, zbytečně jste rýži rozvařili, nebo byla naopak tvrdá. V našem článku se dozvíte, v čem je rýžovar lepší než klasické vaření rýže ve vodě a co vlastně umí.

Rýže z rýžovaru

Jak rýžovar funguje?

Tohle vychytralé zařízení pracuje na principu vaření v páře. Tím pádem si připravované potraviny zachovají i velké množství cenných vitamínů a minerálů. Obsluha rýžovarů je velmi jednoduchá. Pomocí odměrky umístíte příslušné množství rýže a vody (dočtete se v návodu k použití) do nádoby, přístroj zapnete a ten se sám o vše postará. 

Proč používat rýžovar?

Je plně automatický, takže vám ušetří práci. Nemusíte stepovat před hrncem s vodou a kontrolovat obsah. Rýžovar sám pozná, kdy je hotovo. Co je ale nejdůležitější? Rýže z něj chutná naprosto božsky. Vážně.

i Otestovali jsme pro vás rýžovar Russell Hobbs. Chcete vědět, jak rýži uvaří a co dalšího zvládá? Přečtěte si náš článek: Rýžovar Russell Hobbs RICE COOKER (RECENZE).

Nemusíte se bát vyzkoušet i ne tak obvyklé druhy rýže, jako je jasmínová nebo basmati. Výsledná krmě bude držet u sebe, ale rozhodně se nebude lepit. Zároveň se nemusíte bát o její rozvaření nebo jiné incidenty.

Pokud jste perfekcionista, co rád servíruje žaludku i oku lahodící pokrm, potěší vás, že rýže připravená v tomto spotřebiči se krásně tvaruje. Rýžovar oceníte hlavně při přípravě domácího sushi. Zabalit zrnka do řasy pro vás bude hračka. 

Domácí sushi

Hrnec na vaření rýže v našich kuchyních není tolik obyklý jako v zahraničí. Tím pádem je výběr o něco chudší. To ale vůbec nevadí. Vybrat rýžovar totiž narozdíl od vaření rýže vůbec žádná věda není. Nejdůležitějšími parametry je příkon (ovlivňuje délku přípravy rýže) a objem (kolik rýže zvládne najednou připravit). Ruku v ruce s tím kráčí funkce udržení teploty rýže (po dovaření vydrží teplá ještě několik hodin), ochrana proti přehřátí, časovač a milým bonusem je i automatické vypnutí. Některé modely jsou navíc vhodné i pro přípravu zeleniny, různých kaší nebo třeba ryb.

i Zajímají vás i další pomocníci, kteří vaří automaticky a bez dozoru? Přečtěte si náš článek Co je pomalý hrnec + RECEPTY.

Jelikož rýžovar zabere ve vaší kuchyni nějaký ten prostor, je důležité zaměřit se při výběru na jeho velikost. Rýžovar o objemu 0,5 l bohatě vystačí pro páry, zatímco pro početnou rodinu byste měli sáhnout spíše po 1,5 l.

Co se týká ceny, ty nejlevnější modely můžete koupit už od 400 Kč. Rýžovar v akci se dá sehnat i za 300 Kč. Levné rýžovary jsou obvykle skladnější a svůj účel také splní. Počítejte ale s nižším počtem funkcí a zpracováním z plastu. U dražších modelů se dočkáte kvalitního nerezového provedení i příslušenství, jako je třeba nástavec pro vaření ryb a zeleniny, naběračka apod.

Rýžovar

Proč jíst rýži?

Kromě toho, že nám zkrátka rýže chutná, má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. Snižuje krevní tlak, obsahuje spoustu bílkovin a aminokyselin, pomáhá předcházet problémům s prostatou a rakovinotvorným onemocněním střev i prsou, a navíc je bez cholesterolu a bez lepku. Je také lehce stravitelná a podporuje vylučování škodlivin z těla.

Druhy rýže

Nemusíte být vyznavači asijské kuchyně, abyste se vyznali v druzích rýže. U nás se nejběžněji používá bílá loupaná rýže, jasmínová rýže, basmati, arborio a carnaroli.

Bílá loupaná rýže

Je u nás pravděpodobně nejpopulárnější a cenově nejdostupnější. Je zbavena veškerých obalů a v obchodě seženete krátkozrnnou, střednězrnnou i dlouhozrnnou variantu. Neobsahuje skoro žádné tuky. 

Basmati rýže

Je označována za královnu rýže. Vyniká specifickou vůní a chutí navozující chuť oříšků. Po uvaření se lepí. Je proto vhodná pro použití v asijské kuchyni, ale i na různé nákypy.

Jasmínová rýže

Podobá se rýži basmati, ale její struktura je ještě o něco lepivější. Najít ji můžete především v thajské kuchyni. Vyniká lehce ovesnou vůní a žlutohnědou barvou.

Jasmínová rýže

Arborio rýže

Tato kulatozrnná krasavice vytváří po uvaření krémovou hmotu. Populární je především v Itálii, kde z ní místní obyvatelé vytváří pověstná krémová rizota. Na povrchu je obvykle jemná a uvnitř al dente. 

Carnaroli rýže

Podobně jako Arborio velmi dobře vstřebává vodu, což z ní činí dalšího vhodného kandidáta na přípravu rizot. Oproti arborio je velmi buclatá. 

Parboiled rýže

Jedná se vlastně o rýžový polotovar, který se díky technologickému procesu po vaření nelepí. Rýže se nejprve vakuuje, poté se namočí do horké vody, kde se opracuje pod tlakem.

Předvařená rýže

Připravuje se bez přidání vody ve vysokých teplotách z bílé loupané rýže. Vaření vám zkrátí na pouhých 10 minut. Přijdete ale o cenné živiny. 

recepty s rýží

Recepty s rýží

Nechte se inspirovat recepty, u kterých vám bude rýžovar velmi dobře nápomocen. Rýži před vařením nezapomeňte pořádně propláchnout. Zbavíte se tak případných škodlivých látek, které by v pokrmu i přes tepelnou úpravu nadále zůstaly (arsenik, zbytky hnojiva).

Rýžová kaše z rýžovaru 

167 g rýže
4 hrníčky mléka
100 g cukru
1 lžíce vanilkového extraktu

Mléko a rýži umístěte do rýžovaru. Jakmile se začne rýže vařit, přidejte cukr a vanilkový extrakt. Pokud pro vás bude výsledná struktura příliš hutná, přidejte trochu mléka. Podávejte ještě teplé a posypané skořicí nebo ozdobené čerstvým ovocem. 

rýžová kaše

Meruňkový rýžový nákyp z rýžovaru

1 hrnek rýže (ideálně Arborio)
2 hrnky mléka
1 lžička skořice
2 lžíce másla
2 lžíce cukru
3 vejce
4 ks hřebíčku
2 lžíce vanilkového cukru
1 citron (kůra)
10 ks meruněk (čerstvých, mražených nebo kompotovaných)


Do rýžovaru dejte vařit rýži v mléce se lžičkou skořice a hřebíčkem. Přisypte oba cukry, přidejte máslo, kůrku z jednoho citronu a promíchejte. Po uvaření nechte rýži částečně vychladnout. Oddělte žloutky od bílků a přimíchejte je do vychladlé rýže. Z bílků ušlehejte sníh a také ho vmíchejte do rýže. 


Troubu si předehřejte na 180 °C a zapékací mísu vymažte máslem. Na dno naneste polovinu rýže a rovnoměrně ji rozprostřete. Poté na ni naskládejte vedle sebe půlky meruněk. Na tuto vrstvu naklaďte zbytek rýže. Pečte 45 až 50 minut, dokud nebude povrch zlatavý. Upečený nákyp můžete polít šťávou z meruněk nebo posypat moučkovým cukrem či kakaem. 

Mléčná rýže (sladká rýže) z rýžovaru

2 hrnky oblíbené rýže
voda
1 litr mléka
4 lžíce cukru
špetka soli
1 lžíce másla
50 g čokolády na vaření
200 ml smetany

Do rýžovaru nasypejte rýži, zalijte příslušným množstvím vody (dle návodu k použití), přidejte sůl a zapněte. Když uslyšíte, že se rýže začala vařit, přidejte cukr a mléko. Máslo rozehřejte v kastrůlku, přidejte čokoládu a smetanu. Pořádně rozmíchejte a vařte do zhoustnutí. Směsí polévejte uvařenou rýži. 

Rýžová kaše

Cuketová rýže z rýžovaru

1 a ½ hrníčku rýže Carnaroli
1 hrníček tmavých fazolí
1 hrníček kukuřice
2 cukety
2 lžíce másla
1 šťáva z limetky
¼ hrnku nasekaného koriandru
špetka černého pepře

Dle instrukcí v návodu k použití dejte vařit rýži. Po uvaření přidejte fazole, kukuřici, cukety, máslo, limetkovou šťávu a koriandr. Zakryjte a nechte 5 minut stát. Ochuťte solí a pepřem a okamžitě podávejte. 

Parmezánové rizoto z rýžovaru

3 lžíce másla
¼ hrníčku nakrájené cibule
½ lžíce mletého česneku
1 hrníček Arborio rýže
sůl a pepř
2 lžíce másla
3 lžíce čerstvě strouhaného parmezánu

Do rýžovaru vložte 2 lžíce másla, cibuli a česnek. Zapněte rýžovar. Jakmile je máslo roztavené, přidejte rýži a nechte 10 minut vařit. Poté přidejte sůl, pepř, zamíchejte a nechte dovařit. Po dokončení dejte odležet alespoň 10 minut a smíchejte s 1 lžicí másla a parmezánu. 

Parmezánové rizoto

0
Vytisknout
Zkuste nové Alza Premium Moje Alza Přihlásit Jak nakoupit
WEB4
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi