Sušení patří k nejstarším a zároveň nejzdravějším metodám konzervování potravin. Je to dokonalý způsob, jak uchovat chuť, vůni a barvu potravin na výjimečně dlouhou dobu. První zmínky o sušení sahají dokonce až do doby před 3 500 lety, kdy se sušilo pomocí slunce a horkého větru. Doba sice pokročila a s ní i metody sušení, ale princip zůstává stále stejný. Poradíme vám, co a jak můžete usušit a jak vybrat perfektní sušičku na ovoce, zeleninu a další dobroty.
Princip sušení potravin spočívá ve snížení obsahu vody, a to až o 95 %. V takovém prostředí se nedaří plísním, bakteriím ani kvasinkám, které nemohou růst a množit se. A proto je možné uchovávat sušené potraviny po výjimečně dlouhou dobu, aniž by došlo k jejich rozkladu nebo jinému znehodnocení.
Sušení potravin je jeden z nejlepších způsobů, jak uchovávat vitamíny. Proto se doporučuje udělat si zásoby sušeného ovoce a zeleniny na zimu, kdy je čerstvého ovoce (a tím pádem i vitamínů) nedostatek. I když jsou regály v supermarketech přeplněné exotickými druhy ovoce, je třeba brát v úvahu, že se musí v zemi původu trhat ještě nezralé, aby se po cestě v kamionech a na lodích nezkazily. Takové ovoce dozrává cestou a není v něm ani zdaleka tolik vitamínů jako v křížalách z jablek z vaší zahrádky.
Sušené ovoce obsahuje kromě vitamínů i další zdraví prospěšné látky. Například velké množství vlákniny, jež pomáhá udržovat trávicí systém v perfektní kondici. Sušené ovoce je také zdrojem antioxidantů, které pomáhají v boji proti srdečním onemocněním, rakovině, osteoporóze, cukrovce a degenerativním onemocněním mozku. Sušené meruňky, rozinky, švestky a fíky obsahují velké množství beta-karotenu, vitaminu E, niacinu, železa, hořčíku, draslíku a vápníku a neobsahují žádný tuk. Zároveň je také veškeré sušené ovoce zdrojem energie, nepotřebuje chladit a je lehké, proto ho oceníte i na cestách a při sportu.
V dnešní době se k sušení potravin slunce a vítr téměř nevyužívá. Přírodní síly nahradily sušičky ovoce na elektřinu, které využívají nejen zahrádkáři pro zpracování sezónních přebytků či vyznavači zdravého životního stylu, ale i lidé, co rádi jedí kvalitní potraviny. Váháte, jakou sušičku si pořídit? Zodpovězte si pár následujících otázek:
i
Přečtěte si více o tom, jak vybrat správnou sušičku na ovoce.
Na trhu je nepřeberné množství sušiček a ne každá vydrží nápor každodenního sušení. Pokud plánujete na podzim usušit pár křížal, pak vám bude stačit levnější kruhová sušička na ovoce z levnějších plastů.
Pokud má vaše nová sušička na ovoce zvládnout každodenní sušení ovoce, zeleniny, masa, hub a dalších potravin, volte hranatou sušičku ovoce s časovačem z kvalitních materiálů (např. nerez), která vám vydrží dlouhá léta i při velké zátěži.
V tomto případě nejde až tolik o design, jako o celkové uzpůsobení sušičky ovoce. Každá totiž suší jinak. Hlavní rozdíl je v umístění motoru, který rozvádí teplý vzduch po sušičce.
Pokud chcete, aby vám sušička opravdu dlouho vydržela, sáhněte po nerezové variantě. U plastu to není tak jednoduché. Existují samozřejmě sušičky ovoce, které jsou vyrobeny z ultra odolného plastu a svou výdrží se nerezovým vyrovnají. Na druhou stranu se mezi nimi objevují i přístroje, které nevydrží ani do příští sklizně. O kvalitě vám leccos řekne zpracování, cena a hmotnost. Méně kvalitní plasty zvláštně drnčí, mají na pohled méně kvalitní zpracování, stojí pár korun a dají se odnést na jednom prstě. Oproti tomu se kvalitní plastové sušičky pohybují okolo 5 000 Kč a jsou bytelnější.
Čím víc potravin budete potřebovat usušit najednou, tím víc sušících táců budete potřebovat.
Každá potravina má svou ideální teplotu na sušení. Některé se suší při nízké teplotě okolo 30 °C, jiné zase při 70 °C. Proto zvolte takovou sušičku, která vám umožní regulovat teplotu ideálně ve zmíněném rozpětí. I doba sušení potravin je rozhodující pro jejich správné usušení. Proto si určitě pořiďte sušičku ovoce s časovačem.
i
Zajímá vás více o tom jak sušit ovoce a zeleninu v sušičce na potraviny? Podívejte se na návody v článkuJak sušit ovoce a zeleninu v sušičce.
Všeobecně nejrozšířenější je sušení ovoce. Ve stejných sušičkách ale můžete sušit houby, zeleninu, bylinky, houby a dokonce i maso. K sušení si vždy vybírejte jen zralé plody bez plísně nebo jiného poškození a nastavte správnou teplotu sušičky potravin:
Hrušky, jablka i meruňky při sušení rády hnědnou. Abyste hnědnutí zabránili, namočte před sušením nakrájené ovoce do směsi čtvrt litru vody a lžíce citrónové šťávy. Ovoce zůstane světlé a nezhnědne vám ani při skladování. Nestíháte sušit? Nevadí. Udělejte z přebytků ovoce kompot nebo marmeládu.
Milujete sušená rajčata? Připravte si tuto středozemskou pochoutku jednoduše doma v sušičce ovoce. Sušení rajčat v sušičce je jednoduché a ušetříte tím nemalé peníze za drahá dovážená sušená rajčata.
Jak usušit rajčata v sušičce ovoce?
Sušená rajčata ze sušičky můžete sníst jen tak, nebo je naložit do olivového nebo slunečnicového oleje. Podle chuti přidejte bylinky (oregano, bazalku), česnek, kapary nebo vlašské ořechy.
V sušičce ovoce můžete sušit i hovězí, drůbež, rybu a zvěřinu. Vždy vybírejte libové maso, v němž je co nejméně tuku.
Aby se vám maso na sušení lépe krájelo, dejte ho na pár hodin do mrazáku. Plátky masa na sušení by neměly být slabší než 0,5 cm. Směr krájení masa určuje jeho tuhost po usušení. Sušené maso krájené přes vlákna bude po usušení tuhé. Pokud ho nakrájíte po vláknech, bude křehké a jemné. Při krájení masa se zbavte veškerého viditelného tuku. Občas se i při sušení na mase objeví kapička tuku. Vysajte ji papírovým ubrouskem.
Maso na sušení můžete nakládat do kořenící směsi, marinády i do soli. Prodloužíte tím jeho trvanlivost. Maso se v sušičce na potraviny suší zhruba 4–6 hodin podle tloušťky plátku. Na ryby si počkáte. Pro ně je ideální doba sušení okolo 12–14 hodin. Správně usušené maso při ohnutí praská, ale nezlomí se. To kontrolujte vždy až po vychladnutí masa.
Usušené potraviny nechte asi hodinu vychladnout. Dobu mezi vychladnutím a uskladněním neprodlužujte. Potraviny by mohly opět nasáknout vlhkost ze vzduchu a v nádobách by se začaly kazit. Sušené potraviny uskladněte do vzduchotěsných nádob. Stejnou službu vám udělají i vakuovačky a zároveň vám ušetří i místo. Nádoby nebo pytlíky se sušenými potravinami pak uložte na temném místě s pokojovou nebo nižší teplotou. Takto vám vydrží zhruba 1 až 2 roky.
Láká vás výroba domácího jogurtu? Nemusíte kupovat jogurtovač. Stačí vám sušička ovoce s regulátorem teploty. Připravenou směs mléka a jogurtové kultury zavíčkujte do skleniček, vložte do sušičky a zahřívejte na 46 °C po dobu 3 hodin. Teplota je při výrobě domácího jogurtu důležitá. Nad 46 °C se jogurtová kultura zničí. Na stejnou teplotu můžete nechat nastavenou sušičku ovoce i pro kynutí chleba. Tomu stačí zhruba půl hodina až hodina. Sušit můžete i domácí těstoviny. V takovém případě zvyšte teplotu na 57 °C a sušte 2–4 hodiny.