Při aktuální cenách, kdy na máslo v akci narazíte asi tak často jako na pohádkovou postavu, se přímo nabízí vyrobit si ho doma. Jenže jak na to? V našem článku vám poradíme snadný postup na výrobu másla, ingredience i jaké přístroje na to budete potřebovat. Ale nebojte, rozhodně to není nic těžkého.
Možná si říkáte, že jedna předražená kostka másla vás za měsíc nevytrhne a že všichni zbytečně plaší. Ale kromě přemrštěných cen, které v současné době sužují všechny máslové konzumenty, existují i další důvody, proč se vrhnout na výrobu másla doma.
Víte, co jíte - Pokud si vyrobíte máslo doma, máte přehled o tom, jaké obsahuje ingredience.
Rozličné příchutě - Máslo z domácí výroby si můžete dochutit podle vlastních požadavků a i neochucené stále chutná několikanásobně lépe než kupované.
Je to zábava – Každá správná bydlenka i milovník gastronomických vychytávek to zkrátka musí vyzkoušet.
Kromě másla vyprodukujete i podmáslí – Při výrobě másla vám jako vedlejší produkt vznikne i podmáslí. To je důležitým zdrojem lecitinu, vápníku i bílkovin, které v tomto provedení dokáže tělo zpracovat až z 85 %. Navíc obsahuje nízké množství tuku, takže je vhodné i při dietách.
Kolik stojí máslo vyrobené doma?
Na výrobu másla potřebujete smetanu ke šlehání. Její cena se různí dle kvality a značky. Každý preferuje něco jiného. V našem výpočtu budeme pracovat se smetanou o průměrné ceně 20 Kč za čtvrtlitr. Na 200 g másla je potřeba přibližně 500 ml smetany. Čtvrtkilová kostka vás tedy doma vyjde přibližně na 50 Kč. V obchodě je máslo v současné době k sehnání přibližně od 53 až 70 Kč za čtvrt kila. Samozřejmě se cena řídí i jakostí a přidanými látkami. Technicky vzato se výroba másla doma zas až tak moc nevyplatí. Nicméně se kvalitativně ani chuťově nedá s kupovaným máslem do ceny 70 Kč rozhodně srovnat.
Jak na másle ještě víc ušetřit?
Mnohem pravděpodobněji objevíte v obchodě v akci smetanu, papeže nebo kočku jezdící na koloběžce než máslo. A pokud ano, přes davy máslochtivých jedinců se na vás nejspíš nedostane. Pokud tedy nehodláte stát v čele fronty od 6 ráno a prodírat se davem pomocí hole, budete mít pravděpodobně smůlu. Spíše se poohlédněte po smetaně v akci. Díky její koupi na výrobě domácího másla ještě něco málo ušetříte.
Pokud si rádi pochutnáváte na bylinkovém či slaném másle, výrobou doma uspoříte ještě nějaké koruny navíc. 250 g slaného másla vás totiž v obchodě vyjde přibližně na 80 Kč a bylinkové dokonce na 100 i více Kč za stejnou gramáž.
Potřeby a ingredience na výrobu másla
Na domácí máslo nepotřebujete žádné zázračné přístroje ani desítky ingrediencí. Úplně si vystačíte s 30% smetanou, tyčovým mixérem či šlehačem, cedníkem a případně i igelitovými rukavicemi, pokud si nechcete umastit ruce. Já jsem na šlehání použila nejprve mixér Bosch MSM 88190, který mi připravil krásně hustou smetanu. Na rozšlehání až do stavu, kdy se máslo odděluje od podmáslí, bylo třeba klasického šlehače. Zde mi skvěle posloužila ETA Lavado. Celý proces přípravy másla se vším všudy zabral 15 minut.
Výroba másla
Máte vše připravené? Tak hurá do toho!
Smetanu nalijte do nádoby a šlehejte. Doba šlehání, než se smetana začne měnit v máslo, trvá v závislosti na její teplotě. Ta právě vytažená z lednice bude potřebovat na vyšlehání delší čas než ta o pokojové teplotě.
Jakmile začne šlehačka získávat tužší konzistenci i barvu jako je máslový krém, blížíte se k cíli.
Nepotrvá to dlouho a v hmotě se začnou objevovat nažloutlé hrudky. To je chvíle, kdy je třeba mixér či šlehač trošku zkrotit, protože co nevidět se oddělí podmáslí od másla. Pokud byste měli přístroj zapnutý na plné otáčky, vaši kuchyň by neminula pořádná sprška.
Pokud máte v plánu použít rukavice, nasaďte si je. Na řadu totiž přichází scezení podmáslí.
Vezměte misku, na ni dejte cedník či sítko a dovnitř vložte máslo. Vymačkejte z něj co nejvíce podmáslí.
Máslo ponořte do misky s co nejstudenější vodou a promněte ho. Voda se zakalí. Tím máslo očistíte od zbytku podmáslí. Vodu vylijte a dejte do misky čistou. Tento postup opakujte alespoň třikrát, dokud nebude voda čistá. Zvýší se tím trvanlivost másla a vyhnete se případnému zhořknutí.
Vodu z másla znovu vymačkejte, a pokud chcete, přidejte další ingredience na dochucení. Může to být sůl, bylinky, ale i například utřený česnek nebo sušená rajčata.
Uložte hmotu do máselničky, misky či fólie a dejte do lednice.
Přepuštěné máslo
Ghí neboli přepuštěné máslo se k nám dostalo z Indie. Tam si ho cení jako elixíru života a používá se mimo jiné i při Ajurvédě. Je zbavené přebytečné vody a očištěné od bílkovin. Tím se zvyšuje jeho životnost. Toto máslo jen tak nezežlukne a nezkazí se ani mimo lednici. V temnu a chladnějším prostředí vydrží několik měsíců.
Jeho další přidanou hodnotou je i vyšší bod přepalování (200 až 250 °C), což je velmi důležité při smažení a opékání. Oproti tomu klasické máslo se přepaluje už ve 150 až 180 °C. Navíc se snadno tráví.
K přípravě přepuštěného másla potřebujete máslo dle vaší volby, hrnec a nádobu, ve které budete ghí skladovat.
Zkuste naše cookiesMy, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informacíMéně informací
Na našem webu používáme:
Technické cookies
Ty jsou nezbytně nutné pro fungování webu a jeho funkcí, které se rozhodnete využívat. Bez nich by náš web nefungoval, např. by nebylo možné se přihlásit k uživatelskému účtu.
Funkční cookies
Tyto cookies nám umožňují zapamatovat si Vaše základní volby a vylepšují uživatelský komfort. Jde například o zapamatování si jazyka či umožnění zůstat trvale přihlášen.
Cookies sociálních sítí
Tyto cookies nám umožňují komfortně Vás propojit s Vaším profilem na sociálních sítích a například Vám umožnit sdílet produkty a služby s přáteli a rodinou.
Personalizace obsahu
Tyto cookies nám umožní zobrazit Vám obsah a reklamy dle údajů, které jsou o Vás dostupné tak, abychom se co nejlépe strefili do Vašich potřeb. Jde zejména o to, jaký obsah jste si zobrazili, či na jakém zařízení na naše stránky přicházíte.
Nepersonalizovaná reklama
Tyto cookies nám umožňují zobrazovat Vám obecnou reklamu na produkty a služby.
Personalizovaná reklama
Díky těmto cookies Vám my a ?naši partneři? můžeme nabídnout relevantní produkty a služby na míru a to na základě Vašich nákupů, Vašeho chování a Vašich preferencí.
Měření publika
Tyto cookies nám umožňují optimalizovat naše stránky pro Vaše komfortní používání a to na základě toho, jak je používáte. Cílem je zapamatovat si či předpokládat Vaše volby. Jde například o využívání funkcí, jejich umístění, chování na stránce.
Cookies třetích stran
Tyto cookies jsou cookies třetích stran, přičemž Víc se o nich a o našich partnerech můžete dozvědět zde.
Udělením souhlasu se zpracováním cookies budou na Váš přístroj, který k prohlížení webu používáte, nainstalovány výše uvedené cookies (kliknutím na tlačítko "Rozumím" obě kategorie, případně si můžete vybrat jen jednu z kategorií kliknutím na tlačítko "Nastavení"). Technické cookies instalujeme na Vaše zařízení vždy, tedy i bez Vašeho souhlasu, protože bez nich by náš web nefungoval.
Svůj souhlas se zpracováním cookies můžete odvolat. V souvislosti se zpracováním cookies ze strany naší společnosti máte dále práva na: přístup ke cookies, výmaz cookies, úpravu, doplnění a opravu cookies, omezení zpracování a právo podat stížnost k ÚOOÚ. Více o Vašich právech.