Hledáte ověřené recepty pro domácí pekárnu? Recept na chléb z domácí pekárny, který se vždy povede nebo moučníky a sladké recepty v domácí pekárně, které skvěle chutnají, a přitom je připravíte bez námahy? Ať už s recepty z domácí pekárny začínáte nebo jste v pečení v domácí pekárně zkušení, vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na chleba, housky, rohlíky, sladké pečivo i bezlepkové pečivo, ale také výtečný recept na pizzu, jogurt či kynuté knedlíky z domácí pekárny.
Když se rozvine vůně čerstvého chleba po bytě, nikdo mu neodolá. Čerstvý, voňavý a křupavý chleba z domácí pekárny si můžete dopřát kdykoliv potřebujete nebo máte chuť. A nejenže si připravíte domácí chléb podle svého gusta, i lahodné moučníky z domácí pekárny nebo těsto na pizzu budou hotové jako mávnutím kouzelného proutku. Stačí mít ten správný recept a dodržet pár základních pravidel pečení v domácí pekárně.
Pro úspěšné pečení chleba v domácí pekárně (ale i všech ostatních receptů), je zásadní dodržet přesné odměřování ingrediencí a pořadí, ve kterém se ingredience přidávají.
Při pečení chleba nejdříve přijdou do nádoby všechny tekuté přísady (voda, olej, mléko, podmáslí, jogurt, pivo). Na to přijde sůl.
V druhém kroku přijdou na řadu sypké ingredience (mouka, koření, bylinky, semínka, cereálie jako vločky, zrna), přičemž tyto suroviny můžete smíchat předem v míse.
Na závěr přidáme droždí, pro které uděláme v mouce důlek. Droždí se tak nejdříve obalí moukou a do styku s tekutinou přijde až později. Pokud používáme čerstvé droždí, je dobré dávat cukr přímo k němu (můžeme zakápnout i lžičkou medu).
Pokud nepřidáte sůl do tekutých ingrediencí, můžete ji přiložit i na závěr, ale dejte pozor, sůl nesmí přijít do kontaktu s droždím. Nasypte tedy sůl do jednoho rohu a droždí s cukrem do druhého rohu.
Všechny používané přísady by měly mít teplotu okolí. Pokud tedy chcete těsto připravovat hned, použijte teplé ingredience. Jiné je to ovšem v případě, pokud chcete využít odložený start. V tom případě použijte studené ingredience, aby droždí nezačalo kynout.
Nejdůležitější ingredience, které ovlivňují kvalitu těsta a chleba, jsou tekutina, mouka, sůl, cukr a droždí. Proto je třeba použít je ve správném poměru a gramáži. Pokud byste například použili více vody nebo použili nadměrnou dávku droždí, těsto bude příliš vlhké a chleba se propadne.
Hlavní ingredience, které ovlivňují chuť chleba i jeho vůni jsou máslo, olej, mléko, kefír, jogurt, koření, bylinky. Těmito surovinami si tak jednoduše můžete vyladit chuť oblíbeného receptu podle vlastního gusta. Pokud jste již v pečení v domácí pekárně zkušení, můžete změnit i mouku, ale s tím opatrně. Každá mouka má jiné vlastnosti a vyžaduje jiný poměr ostatních přísad.
Připravte si poctivý domácí chléb, uvnitř krásně měkký a na povrchu s křupavou kůrkou, který se stane nedílnou součástí vaší dokonalé snídaně. Vyzkoušet můžete nejen tradiční chléb kmínový, celozrnný nebo žitný. Inspirovat se můžete i recepty na cibulový chléb, škvarkový chléb či bramborový chléb z domácí pekárny, které obzvláštní a zpestří váš jídelníček.
Ingredience:
400 ml vody
|
Postup přípravy: Do pekárny nalijeme vodu a ocet. Přisypeme sůl, mouky smíchané s kmínem, případně další koření. Přidáme droždí. Pečeme na program základní. |
Zdroj: recepty.vareni.cz |
Ingredience (1 kg):
415 ml vody
|
Postup přípravy: Do pekárny vložte ingredience v uvedeném pořadí a pečete na program WHOLE WHEAT. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE |
Ingredience:
200 ml mléka
|
Postup přípravy: Všechny ingredience vložíme dle pořadí v rozpisu. Mouky i s kořením smícháme předem v míse. Pečeme na základní program (ne celozrnný). |
Zdroj: www.mimibazar.cz |
Ingredience:
300 ml vlažné vody
|
Postup přípravy: Ingredience vložíme do pekárny v daném pořadí a zapneme program Těsto. Po skončení programu necháme těsto ještě půl hodiny dokynout, protože kvásek potřebuje více času. Poté spustíme program pečení. Pozn.: Pokud nechcete, aby nebyl chléb příliš hutný, můžete místo části žitné mouky použít mouku pšeničnou. |
Žitný kvásek: Ve sklenici o objemu 1,5-2 litry rozmícháme 100 ml vlažné vody a takové množství celozrnné mouky, aby vznikla kašovitá konzistence. Sklenici přikryjeme suchou utěrkou a necháme stát v pokojové teplotě do druhého dne. Druhý den by měly být na kvásku vidět drobné bublinky. Pokud tomu tak není, necháme těsto stát do třetího dne. Když jsou bublinky viditelné, přimícháme 70-100 ml vlažné vody a mouky tolik, aby ve sklenici opět vzniklo kašovité těstíčko. Opět necháme stát v teple do dalšího dne. Třetí den by měl mít kvásek nakyslou vůni. „Přikrmíme” ho vlažnou vodou a moukou stejně jako druhý den a necháme stát v teple. Kvásek by měl stoupat nahoru. Čtvrtý den kvásek voní i chutná již výrazně kysele. Je třeba ho opět „přikrmit”. Nakrmený kvásek by měl lézt nahoru. Kvásek „pěstovaný” čtyři dny lze použít na ochucení těsta, ale opravdu silný kvásek bude hotový cca po 14 dnech pravidelného „omlazování”. Zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou. Pokud kvásek změní barvu nebo vůni spíš v zápach po acetonu nebo jinak neobvykle, je třeba ho vyhodit a založit nový. |
Ingredience (1 kg):
390 ml vody
|
Postup přípravy: Pečeme na program WHOLE WHEAT, který byl navržen s ohledem na použité suroviny a který umožňuje těžkým moukám absorbovat tekutinu, změknout a nakynout. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE |
Ingredience:
270 ml vody
|
Postup přípravy: Ingredience v uvedeném pořadí dejte do domácí pekárny. Droždí umístěte do dávkovače. Program pečení celozrnný chléb. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal |
Ingredience:
300 ml vody
|
Postup přípravy: Do pekárny vložíme suroviny v uvedeném pořadí, chlebové koření předem zamícháme do mouky. Sůl nasypeme do rohu a kvasnice dáme na cukr. Pečeme na program celozrnný, pokud jím pekárna disponuje. |
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Ingredience:
350 ml podmáslí
|
Postup přípravy: Suroviny vložíme do pekárny, semínka přisypeme až po zaznění zvukového signálu. Pečeme na program základní. |
Zdroj: domacipekarny.dama.cz |
Ingredience:
500 g celozrnné špaldové mouky
|
Postup přípravy: Přidejte semínkovou směs do dávkovače na rozinky a oříšky. Přidejte suché droždí do dávkovače na droždí. Všechny ostatní ingredience vložte do automatické pekárny jednu po druhé. Spusťte program speciální s rozinkami. |
Zdroj: Kuchařka pro pekárnu Panasonic |
Ingredience:
200 ml mléka
|
Postup přípravy: Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme na program Sendvič. Stupeň propečení kůrky – světlá, velikost chleba – malý. |
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Ingredience:
330 ml vody
|
Postup přípravy: Do pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí. Mouku nejdříve promícháme s kmínem a škvarky. Nakonec dáme do jednoho kouta nádoby 1 lžíci cukru s droždím a do druhého kouta nádoby dáme 2 lžičky soli. Pečeme na základní program. |
Zdroj: www.tradicnirecepty.cz |
Ingredience:
250 ml vody
|
Postup přípravy: Sirovou cibuli nakrájíme nadrobno, ingredience vložíme do domácí pekárny a pečeme na základní program. |
Zdroj: www.labuznik.cz |
Ingredience:
300 ml vody
|
Postup přípravy: Do pekárny vložíme nejdříve tekuté, poté sypké suroviny. Do mouky předem přimícháme drcený kmín dle chuti. Po zaznění zvukového signálu přisypeme ještě celý kmín. Pečeme na rychlý program, pokud jím pekárna disponuje. |
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Ingredience:
250 ml vody
|
Postup přípravy: Do pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí. Pečeme na program základní. |
Zdroj: domacipekarny.dama.cz |
Bezlepkové pečivo je kapitola sama o sobě. Jak ho upéct, aby bylo vláčné a nedrobivé? Jaké přísady a v jakém poměru použít, aby byl i bezlepkový chléb chutný jako běžné lepkové pečivo a vydržel takový i do dalšího dne? Máme pro vás recept na bezlepkový chleba z hotové směsi nebo z různých jednodruhových mouk. Nebojte se vyzkoušet všechny a vyberte si svého favorita.
Ingredience (1 kg):
520 ml teplé vody
|
Postup přípravy: Vložte první 4 suroviny do formy v uvedeném pořadí. Ve velké míse dobře smíchejte zbývající suroviny a přendejte do formy, kterou pak vložíte do pekárny a zaklapnete víko. Po zaznění zvukového signálu, kdy automatický dávkovač přidává suroviny, otevřete víko, ale nevypínejte pekárnu. Pomocí stěrky opatrně setřete stěny formy a míchejte těsto ve stejném směru, jako hák, až se suroviny řádně spojí. Poté víko zavřete a nechte pekárnu dokončit program. Po upečení ponechte chleba 5 minut odpočinout ve formě a poté ho vyjměte a nechte na kovovém roštu vychladnout. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE |
Ingredience:
410 ml vody
|
Postup přípravy: Do domácí pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí a pečeme na program bezlepkový. |
Zdroj: Kuchařka pro domácí pekárnu Kenwood |
Ingredience:
150 ml vody
|
Postup přípravy: Chia semínka spaříme horkou vodou (cca 150 ml) a po vychladnutí necháme zakryté v lednici do druhého dne. Psyllium namočíme ve 200 ml vody cca půl hodiny před pečením chleba. Ingredience ve výše vypsaném pořadí vložíme do pekárny. Pečeme na program bezlepkový, pokud jím pekárna disponuje. Po upečení necháme chleba cca 15 min zchladnout a pak vyklopíme na mřížku. |
Zdroj: www.radyzezivota.cz |
Ingredience:
300 ml vody
|
Postup přípravy: Do domácí pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí a pečeme na program bezlepkový, pokud jím pekárna disponuje. |
Zdroj: domacipekarny.dama.cz |
Ingredience:
380 ml teplé vody
|
Postup přípravy: Smíchejte v nádobě quinou, kukuřičnou mouku, bezlepkovou směs a koření. Droždí umístěte do příslušného dávkovače. Vyberte bezlepkový program pikantní, nastavte úroveň zbarvení kůrky a stiskněte tlačítko START. Sušená rajčata trochu vysušte od přebytečného oleje pomocí ubrousku. Jakmile uslyšíte signál, přidejte je do nádoby. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal |
Ingredience:
350 ml vlažné vody
|
Postup přípravy: Do domácí pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí a pečeme na program bezlepkový, pokud jím pekárna disponuje. |
Zdroj: www.receptyonline.cz |
V domácí pekárně lze připravit i výtečné těsto na housky a další pečivo, které si z těsta vytvarujete a upečete v troubě. Pokud má vaše domácí pekárna příslušenství na pečení baget, bude vaše cesta k lahodnému pečivu ještě jednodušší.
Ingredience:
310 ml vody
|
Postup přípravy:
|
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE |
Ingredience:
375 ml vody
|
Postup přípravy: Do pekárny vložíme ingredience dle uvedeného pořadí. Pokud chcete upéct francouzský chléb v pekárně, zapneme program CRUSTY LOAF (ingredience jsou uvedené na 1 kg chleba). Pokud chceme bagety z domácí pekárny vytvarovat a upéct v troubě, zapneme program Těsto. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE |
Ingredience:
200 ml podmáslí
|
Postup přípravy:
|
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz |
Recepty na pizzové těsto již tradičně svádí mezi sebou boj, který z nich je ten nejlepší a ten pravý recept na italskou pizzu. Pravdou je, že každému chutná něco jiného a každý si musí najít ten svůj recept na těsto, na kterém si pochutná. A pokud si ten svůj najdete, pak si vaše děti mohou své oblíbené jídlo k obědu přát kdykoliv, neboť připravit těsto na pizzu v domácí pekárně je doslova hračka.
Ingredience (750 g):
240 ml vody
|
Postup přípravy: Dejte ingredience v uvedeném pořadí do nádoby. Droždí vložte do dávkovače na droždí. Vyberte správný program, odpovídající hmotnost, nastavte úroveň zbarvení kůrky a stiskněte START. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal |
Ingredience:
250 ml vody
|
Postup přípravy: V uvedeném pořadí vložte ingredience do domácí pekárny a zapněte program Těsto. Přeneste těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a zpracujte v ruce asi 1 minutu. Rozdělte těsto na 3 stejně velké díly a vyválejte z každého dílu kulatou placku. Pokud preferujete silnější těsto, zakryjte ho a nechte vykynout na teplém místě. Pokud preferujete tenké těsto, okamžitě jej zpracujte. Položte na mírně vymazaný pečicí plech na pizzu. Ozdobte zvolenou náplní. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 12–15 minut, nebo dokud nebude pizza upečená a sýr se nerozpustí. Doporučená náplň: rajčatová omáčka, houby, papriky, cibule, rajčata, kapary, kousky ananasu, olivy, bylinky, salám, šunka, ančovičky, sardinky, mozzarella, parmezán. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE |
Ingredience:
500 g pšeničné polohrubé světlé mouky (typ 550)
|
Postup přípravy: Přidejte suché droždí do dávkovače na droždí a poté všechny ostatní ingredience do formy na pečení. Spusťte program Pizza. Jakmile program skončí, přesuňte těsto a rozválejte jej na omaštěném plechu na pečení. Nyní přidejte polevu a posyp dle chuti. Nechte takto upravené těsto uležet na cca půl hodiny a poté jej pečte do zlatově hnědé barvy v předehřáté troubě při teplotě okolo 200 °C p dobu 20-30 minut. Tipy na oblohu: Pizzu můžete potřít olivovým olejem a poprášit rozmarýnem. Nebo jej polijete rajčatovou šťávou a posypete sýrem. Nebo těsto polijte zakysanou smetanou a pokryjte slaninou a cibulí. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Panasonic |
Výborná vánočka z domácí pekárny nebo mazanec, který si oblíbíte nejen na Velikonoce. Využijte svojí domácí pekárnu na maximum a připravujte snadno i sladké potěšení pro celou vaši rodinu. Každému se určitě povede kynuté těsto na koláče z domácí pekárny nebo koblihy z domácí pekárny a vaší jedinou starostí bude, kam ty dobroty schovat, aby zůstal alespoň kousek i na druhý den.
Ingredience:
250 ml mléka
|
Postup přípravy: Vše dáme do domácí pekárny, nejdříve tekuté ingredience, poté ostatní, a nakonec rozdrobené droždí. Zapneme na program Těsto. Po zvukovém signálu vytvoříme bochánek a dáme ještě na chvíli na plech kynout. Pak pomažeme vajíčkem a dáme péct do trouby. Pečeme dozlatova. Těsto je na 2 malé bochánky nebo na 1 velký mazanec. |
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Ingredience:
250 ml mléka
|
Postup přípravy:
|
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Recept na kynuté těsto v domácí pekárně je univerzální a lze ho využít i na buchty, vdolky a sladké knedlíky.
Ingredience:
1 hrnek mléka
|
Postup přípravy: Ingredience v uvedeném pořadí vložíme do domácí pekárny a zapneme program Těsto. Po vykynutí pracujeme s těstem dle potřeby. Doporučení autora receptu: Při přípravě sladkých knedlíků vaříme knedlíky v páře cca 10 minut (dokud těsto na špejli nelepí). |
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Ingredience:
250 ml mléka
|
Postup přípravy: Nastavíme domácí pekárnu na program Těsto. Vykynuté těsto dáme na vál a rozválíme 2 cm silnou placku, ze které vykrajujeme koblihy tvořítkem nebo skleničkou. Vykrojené koblížky smažíme na oleji. První stranu pod pokličkou, druhou bez pokličky. Koblížky dáváme na ubrousek a plníme marmeládou (například stříkačkou s větším otvorem). Rada autora receptu: Aby se koblížky při smažení neotvíraly, tak z rozváleného těsta nevykrajujeme kolečka, ale pouze si je lehce na těsto tvořítkem na koblihy nebo skleničkou naznačíme. Na naznačená kolečka dáme povidla nebo marmeládu a překryjeme druhým plátem těsta. Teprve teď vykrajujeme kolečka, která necháme pod utěrkou kynout. Do tuku vkládáme napřed tou vrchní stranou a pak teprve otočíme. Určitě se neotevřou. |
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Ingredience:
200 g rozšlehaného vejce
|
Postup přípravy: Rozšlehané vejce, cukr a špetku soli smícháme na rovnoměrnou hmotu. Pak dáme všechny ingredience do formy domácí pekárny (nejdříve tekuté, poté sypké). Pečeme na program Koláč. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal |
Ingredience:
500 g pšeničné polohrubé světlé mouky (typ 550)
|
Postup přípravy: Přidáme mouku, mléko, vodu, máslo, med, vejce, sůl do formy na pečení. Goji a vlašské ořechy vložíme do dávkovače na rozinky a oříšky. Suché droždí přidáme do dávkovače na droždí. Pečeme na program základní rychlý. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Panasonic |
Ingredience:
200 ml mléka
|
Postup přípravy: Suroviny vložíme do pekárny a zapneme program Těsto. Po ukončení programu vyndáme, utvoříme 2 knedlíky a necháme ještě kynout cca 10 minut. Vaříme ve vroucí vodě 20-25 minut. |
Zdroj: www.recepty.cz |
Seznamy pro recepty z domácí pekárny stále nekončí. Fantazii se meze nekladou a pro mnohé další recepty domácí pekárna nabízí nekonečné možnosti, přičemž uplatnit můžete vlastní nápady nebo se můžete nechat inspirovat profesionálními kuchaři. Součástí některých domácích pekáren je totiž i stylová kuchařka s recepty pro domácí pekárnu, kde najdete klasické i originální recepty na chleba, pečivo, těstoviny, obilné kaše, marmelády, mléčné výrobky a nejrůznější lákavé moučníky z domácí pekárny. Zde alespoň malá ochutnávka toho, co všechno můžete vykouzlit při pečení v domácí pekárně.
Ingredience (750 g):
310 ml vody
|
Postup přípravy: Ingredience vložte do formy domácí pekárny. Pažitku, čedar a parmazán vložte do automatického dávkovače na sušené ovoce a ořechy nebo je přidejte, jakmile zazní zvukové upozornění během druhého hnětení. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE |
Ingredience:
300 g pšeničné polohrubé mouky (typ 550)
|
Postup přípravy: Oloupejte malou dýni nebo polovinu dýně Hokkaido. Nahrubo nastrouhejte na struhadle. Vložte ingredience do domácí pekárny. Přidejte 1 čajovou lžičku suchého droždí do dávkovače na droždí. Přidejte dýňová semínka do dávkovače na rozinky a oříšky. Přidejte všechny ingredience do automatické pekárny, jednu po druhé ve výše uvedeném pořadí. Spusťte program základní s rozinkami. TIP: Po poslední části hnětení (po odležení těsta) posypte těsto menším množstvím dýňových semínek, čímž dosáhnete krásného vzhledu chleba. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Panasonic |
Ingredience (750 g):
180 ml vody
|
Postup přípravy: Dýni uvaříme, rozmixujeme a okapeme. Do formy vložíme ingredience a pečeme na základní program. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE |
Ingredience:
300 g celozrnné špaldové mouky
|
Postup přípravy: Přidejte mouku, nízkotučný tvaroh, sůl, melasu, vodu, lněný olej a citrónovou šťávu do formy na pečení. Přidejte lněná semínka, sójové vločky, konopná semínka, špaldové vločky a vlašské ořechy do dávkovače na rozinky a oříšky. Přidejte suché droždí do dávkovače na droždí. Spusťte program č. 14 (speciální s rozinkami). |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Panasonic |
Ingredience:
200 g špaldové mouky (typ 630)
|
Postup přípravy: Přidejte suché droždí do dávkovače na droždí a poté všechny ostatní ingredience do formy na pečení. Spusťte program základní. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Panasonic |
Ingredience (750 g):
250 ml vody
|
Postup přípravy: Suroviny dáme do formy. Nasekanou čokoládu vložíme do automatického dávkovače na sušené ovoce a ořechy nebo ji přidáme po zaznění zvukového signálu během druhého hnětení. Pečeme na program Sweet. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE |
Ingredience (750 g):
310 ml vody
|
Postup přípravy: Pečeme na program Sweet. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE |
Ingredience pro 850 ml jogurtu:
750 ml plnotučného mléka
|
Postup přípravy: Nalijte ingredience do nádoby pro jogurt a promíchejte, dokud není směs hladká. Umístěte nádobu do hlavní nádoby, předtím odstraňte lopatky. Vyberte program jogurt. Zvyšte dobu programu na 9 hodin, potom stiskněte tlačítko START. TIP: Pro hustší konzistenci prodlužte čas programu na 12 hodin. Jogurt uchovávejte v chladničce a spotřebujte do 7 dnů. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal |
Ingredience:
1,5 l kefíru
|
Postup přípravy: Smíchejte všechny přísady a nalijte je do nádoby. Vyberte program Cottage cheese. Zvyšte čas programu na 3 hodiny. Po dokončení programu nechte cottage cheese 1–2 minuty odkapat. Tip: Přidejte čerstvý mletý česnek. Pro co nejlepší chuť používejte pouze ty nejčerstvější ingredience. Chladný sýr udržujte v uzavřeném obalu v chladu až 3 dny. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal |
Ingredience:
600 ml mléka
|
Postup přípravy: Dejte ingredience v uvedeném pořadí do nádoby. Vyberte program Cereálie. Zvyšte čas programu na 15 minut. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal |
Ingredience:
450 ml vody
|
Postup přípravy: Ingredience v uvedeném pořadí vložte do nádoby. Zvolte program Zrna. Tip: Při přidávání ingrediencí přidejte kousek másla a promíchejte, dokud se máslo nerozpustí. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal |
Ingredience:
580 g jahod, broskví, rebarbory nebo meruněk
|
Postup přípravy: Ovoce nakrájejte a v uvedeném pořadí dejte do nádoby. Zapněte program Džem. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal |
Ingredience:
2 vejce zlehka rozšlehané
|
Postup přípravy: Připravujeme na program Pizza těsto. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE |
Ingredience:
220 ml vody
|
Postup přípravy: Připravujeme na program Pizza těsto. |
Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE |
Domácí pekárna umožňuje jednoduchou přípravu čerstvého chleba bez zbytečného nádobí. Ale nemusíte se omezit pouze na pečení domácího chleba. Pokud pekárna nabízí i program na pečení baget, rohlíků, sladkého pečiva nebo program na zavařování či přípravu mléčných výrobků, můžete si snadno vyrobit kvalitní domácí potraviny, které si zamiluje celá rodina.
A jak vybrat domácí pekárnu, aby vám vyhovovala a splnila vaše očekávání? Jakou pekárnu vybrat, aby se po pár měsících neoctnula ve sklepě, ale aby se pečení v domácí pekárně stalo nedílnou a oblíbenou součástí vaší kuchyně? Věnujte pozornost především následujícím parametrům.
O tom, jak velký chleba domácí pekárna upeče rozhodují rozměry formy, ve které se chleba peče. Na trhu jsou domácí pekárny, které upečou chleba o hmotnosti od 500 g do 1 800 g. V běžné domácnosti využijete nejčastěji pečení chleba o hmotnosti 750 g nebo 1 000 g.
Těsto na domácí pečivo vám připraví každý model, ale pokud chcete housky, rohlíky a bagety z domácí pekárny péct pohodlně, snadno a bez nutnosti pečení v pečicí troubě, potřebujete k tomu příslušenství na bagetky a speciální bageta program, které mají pouze některé modely.
Velmi pečlivě si prostudujte nabídku programů, které domácí pekárna nabízí. Jejich rozmanitost pak rozhoduje o tom, na co vše domácí pekárnu využijete. Jedná se například o programy na bezlepkový chléb, kynuté těsto, kaše, džem, bagety a žemle, některé domácí pekárny mají dokonce program na výrobu mléčných výrobků nebo speciální program na dorty.
Pravdou je, že například program na bezlepkový chléb má dnes většina pekáren. Ale některé modely mají způsob pečení bezlepkového chleba maximálně vychytaný a nabízí hned několik programů pro dosažení těch nejlepších výsledků pro pečení bez lepku.
Domácí pekárna s displejem a průzorem ve víku vám poskytne dokonalý přehled o tom, co nastavujete a jak probíhá proces přípravy chleba. Pokud budete péct chleba nebo pečivo s různými přísadami, určitě si zvolte domácí pekárnu s automatickým dávkovačem surovin. Automatický dávkovač, kam můžete vložit semínka, ořechy, rozinky nebo třeba čokoládu nasype tyto přísady do pečiva ve správný okamžik bez nutnosti vaší asistence.
Funkce by měly obsluhu domácí pekárny ještě více usnadnit, a především by vám měly umožnit nastavit si parametry pečení dle vlastních potřeb.
Počet hnětačů není tak podstatný, jak si většina lidí myslí. Pokud by ovšem domácí pekárna měla sloužit nejen na chleba, ale i časté zadělávání samotného těsta, v takovém případě je lepší zvolit domácí pekárnu dvouhákovou. Rovněž na zpracování většího množství těsta jsou dvouhákové pekárny vhodnější než jednohákové.
Nemá ani příliš význam úzkostně sledovat příkon domácí pekárny ve snaze šetřit energii, protože příkon domácí pekárny na spotřebu vliv nemá. Ta totiž nejde na plný výkon celou dobu, pouze během pečení a její spotřeba energie je ve skutečnosti velmi nízká.
Pečte, experimentujte a vychutnávejte si nejrůznější domácí pečivo bez námahy. S tou správnou domácí pekárnou to půjde hladce a s radostí.