Samsung Galaxy S23 AlzaPlus+

Domácí pekárna – recepty na chleba, pečivo i moučníky

Zobrazit katalog

Článek

Aktualizováno

Hledáte ověřené recepty pro domácí pekárnu? Recept na chléb z domácí pekárny, který se vždy povede nebo moučníky a sladké recepty v domácí pekárně, které skvěle chutnají, a přitom je připravíte bez námahy? Ať už s recepty z domácí pekárny začínáte nebo jste v pečení v domácí pekárně zkušení, vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na chleba, housky, rohlíky, sladké pečivo i bezlepkové pečivo, ale také výtečný recept na pizzu, jogurt či kynuté knedlíky z domácí pekárny.

Domácí pekárna – recepty na chleba, pečivo i moučníky

Recepty pro domácí pekárnu – OBSAH

  1. Základní pravidla pro pečení v domácí pekárně
  2. Recepty na chleba z domácí pekárny
  3. Recepty na bezlepkový chléb z domácí pekárny
  4. Rohlíky, housky a bagety z domácí pekárny
  5. Těsto na pizzu z domácí pekárny
  6. Sladké pečení a kynuté knedlíky z domácí pekárny
  7. Originální recepty pro domácí pekárnu
  8. Jak vybrat domácí pekárnu

Základní pravidla pro pečení v domácí pekárně

Když se rozvine vůně čerstvého chleba po bytě, nikdo mu neodolá. Čerstvý, voňavý a křupavý chleba z domácí pekárny si můžete dopřát kdykoliv potřebujete nebo máte chuť. A nejenže si připravíte domácí chléb podle svého gusta, i lahodné moučníky z domácí pekárny nebo těsto na pizzu budou hotové jako mávnutím kouzelného proutku. Stačí mít ten správný recept a dodržet pár základních pravidel pečení v domácí pekárně.

Domácí pekárna – recepty
Není nad domácí chléb, který váš domov provoní svou neodolatelnou vůní.

Pořadí ingrediencí při pečení chleba v domácí pekárně

Pro úspěšné pečení chleba v domácí pekárně (ale i všech ostatních receptů), je zásadní dodržet přesné odměřování ingrediencí a pořadí, ve kterém se ingredience přidávají.

  • Při pečení chleba nejdříve přijdou do nádoby všechny tekuté přísady (voda, olej, mléko, podmáslí, jogurt, pivo). Na to přijde sůl.

  • V druhém kroku přijdou na řadu sypké ingredience (mouka, koření, bylinky, semínka, cereálie jako vločky, zrna), přičemž tyto suroviny můžete smíchat předem v míse.

  • Na závěr přidáme droždí, pro které uděláme v mouce důlek. Droždí se tak nejdříve obalí moukou a do styku s tekutinou přijde až později. Pokud používáme čerstvé droždí, je dobré dávat cukr přímo k němu (můžeme zakápnout i lžičkou medu).

Pokud nepřidáte sůl do tekutých ingrediencí, můžete ji přiložit i na závěr, ale dejte pozor, sůl nesmí přijít do kontaktu s droždím. Nasypte tedy sůl do jednoho rohu a droždí s cukrem do druhého rohu.

Pečení v domácí pekárně – pravidla
Při pečení v domácí pekárně má pořadí i teplota ingrediencí svůj význam.

Teplota surovin při pečení v domácí pekárně

Všechny používané přísady by měly mít teplotu okolí. Pokud tedy chcete těsto připravovat hned, použijte teplé ingredience. Jiné je to ovšem v případě, pokud chcete využít odložený start. V tom případě použijte studené ingredience, aby droždí nezačalo kynout.

Aby těsto z domácí pekárny mělo správnou konzistenci

Nejdůležitější ingredience, které ovlivňují kvalitu těsta a chleba, jsou tekutina, mouka, sůl, cukr a droždí. Proto je třeba použít je ve správném poměru a gramáži. Pokud byste například použili více vody nebo použili nadměrnou dávku droždí, těsto bude příliš vlhké a chleba se propadne.

Měňte si recepty domácí pekárny podle chuti

Hlavní ingredience, které ovlivňují chuť chleba i jeho vůni jsou máslo, olej, mléko, kefír, jogurt, koření, bylinky. Těmito surovinami si tak jednoduše můžete vyladit chuť oblíbeného receptu podle vlastního gusta. Pokud jste již v pečení v domácí pekárně zkušení, můžete změnit i mouku, ale s tím opatrně. Každá mouka má jiné vlastnosti a vyžaduje jiný poměr ostatních přísad.

i Některé domácí pekárny jsou vybavené automatickým dávkovačem ingrediencí, kam vložíte semínka, oříšky, sušené ovoce a další přísady a pekárna si je přidá do těsta v ten správný čas.

Recepty na chleba z domácí pekárny

Připravte si poctivý domácí chléb, uvnitř krásně měkký a na povrchu s křupavou kůrkou, který se stane nedílnou součástí vaší dokonalé snídaně. Vyzkoušet můžete nejen tradiční chléb kmínový, celozrnný nebo žitný. Inspirovat se můžete i recepty na cibulový chléb, škvarkový chléb či bramborový chléb z domácí pekárny, které obzvláštní a zpestří váš jídelníček.

Chutné recepty na sladké pečivo a chléb z domácí pekárny
Domácí chleba z pekárny chutná nejlépe.

Pšenično-žitný chléb

Ingredience:

400 ml vody
1 lžička octa
2 lžičky soli
250 g hladké mouky
150 g žitné mouky
100 g polohrubé mouky
1-2 vrchovaté lžičky drceného kmínu nebo chlebového koření
Sušené droždí na půl kg mouky

Postup přípravy:

Do pekárny nalijeme vodu a ocet. Přisypeme sůl, mouky smíchané s kmínem, případně další koření. Přidáme droždí. Pečeme na program základní.

Zdroj: recepty.vareni.cz

Žitný chléb s kmínem

Ingredience (1 kg):

415 ml vody
1,5 lžíce olivového oleje
2 lžíce melasy
1,5 lžičky soli
225 g žitné mouky
375 g chlebové mouky
¾ lžičky vylepšovače chuti (volitelné)
2 lžíce sušeného mléka
3 lžičky celého kmínu
1,5 lžičky sušeného droždí

Postup přípravy:

Do pekárny vložte ingredience v uvedeném pořadí a pečete na program WHOLE WHEAT.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE

Kmínový chléb

Ingredience:

200 ml mléka
200 ml vody
2-3 lžíce olivového oleje
1-2 lžíce octa
2 lžičky soli
350 g hladké mouky
200 g celozrnné žitné chlebové mouky
1 vrchovatá lžička celého kmínu
1-2 vrchovaté lžičky drceného kmínu nebo chlebového koření
1 lžička sušeného droždí nebo 1/3 kostky čerstvého droždí 1 lžička cukru

Postup přípravy:

Všechny ingredience vložíme dle pořadí v rozpisu. Mouky i s kořením smícháme předem v míse. Pečeme na základní program (ne celozrnný).

Zdroj: www.mimibazar.cz

Kváskový chléb

Ingredience:

300 ml vlažné vody
4 lžíce oleje
2 lžičky soli
3 lžičky drceného kmínu
410 g žitné mouky
300 ml kvásku

Postup přípravy:

Ingredience vložíme do pekárny v daném pořadí a zapneme program Těsto. Po skončení programu necháme těsto ještě půl hodiny dokynout, protože kvásek potřebuje více času. Poté spustíme program pečení.


Pozn.: Pokud nechcete, aby nebyl chléb příliš hutný, můžete místo části žitné mouky použít mouku pšeničnou.


Žitný kvásek:

Ve sklenici o objemu 1,5-2 litry rozmícháme 100 ml vlažné vody a takové množství celozrnné mouky, aby vznikla kašovitá konzistence. Sklenici přikryjeme suchou utěrkou a necháme stát v pokojové teplotě do druhého dne.

Druhý den by měly být na kvásku vidět drobné bublinky. Pokud tomu tak není, necháme těsto stát do třetího dne. Když jsou bublinky viditelné, přimícháme 70-100 ml vlažné vody a mouky tolik, aby ve sklenici opět vzniklo kašovité těstíčko. Opět necháme stát v teple do dalšího dne.

Třetí den by měl mít kvásek nakyslou vůni. „Přikrmíme” ho vlažnou vodou a moukou stejně jako druhý den a necháme stát v teple. Kvásek by měl stoupat nahoru. Čtvrtý den kvásek voní i chutná již výrazně kysele. Je třeba ho opět „přikrmit”. Nakrmený kvásek by měl lézt nahoru. Kvásek „pěstovaný” čtyři dny lze použít na ochucení těsta, ale opravdu silný kvásek bude hotový cca po 14 dnech pravidelného „omlazování”.

Zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou. Pokud kvásek změní barvu nebo vůni spíš v zápach po acetonu nebo jinak neobvykle, je třeba ho vyhodit a založit nový.

Celozrnný chléb – recept č. 1

Ingredience (1 kg):

390 ml vody
2 lžíce oleje
1,5 lžičky soli
2 lžíce cukru
600 g celozrnné hladké mouky
¾ lžičky vylepšovače chuti (volitelné)
2,5 lžíce sušeného mléka
2 lžičky sušeného droždí

Postup přípravy:

Pečeme na program WHOLE WHEAT, který byl navržen s ohledem na použité suroviny a který umožňuje těžkým moukám absorbovat tekutinu, změknout a nakynout.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE

Celozrnný chléb – recept č. 2

Ingredience:

270 ml vody
2 lžíce slunečnicového oleje
1,5 lžičky soli
2 lžičky cukru
180 g polohrubé mouky
270 g celozrnné mouky
1 lžička sušeného droždí

Postup přípravy:

Ingredience v uvedeném pořadí dejte do domácí pekárny. Droždí umístěte do dávkovače. Program pečení celozrnný chléb.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal

Celozrnný pšenično-žitný chléb

Ingredience:

300 ml vody
2 lžíce oleje
300 g celozrnné pšeničné mouky
50 g celozrnné žitné mouky
150 g hladké mouky
1 lžička chlebového koření
1,5 lžičky soli
1 lžička cukru
¼ kostky čerstvých kvasnic

Postup přípravy:

Do pekárny vložíme suroviny v uvedeném pořadí, chlebové koření předem zamícháme do mouky. Sůl nasypeme do rohu a kvasnice dáme na cukr. Pečeme na program celozrnný, pokud jím pekárna disponuje.

Zdroj: www.toprecepty.cz

Špaldový chléb

Ingredience:

350 ml podmáslí
50 ml vody
1 lžíce octa
2 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
250 g hladké mouky
250 g špaldové celozrnné mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
1 lžička cukru
Slunečnicová semínka

Postup přípravy:

Suroviny vložíme do pekárny, semínka přisypeme až po zaznění zvukového signálu. Pečeme na program základní.

Zdroj: domacipekarny.dama.cz

Špaldový chléb celozrnný

Ingredience:

500 g celozrnné špaldové mouky
1 lžička soli
½ lžičky drceného koriandru
200 ml podmáslí
120 ml vody
1 lžíce oleje
1,5 lžičky sušeného droždí
80 g semínek (lněná, slunečnicová, sezamová)

Postup přípravy:

Přidejte semínkovou směs do dávkovače na rozinky a oříšky. Přidejte suché droždí do dávkovače na droždí. Všechny ostatní ingredience vložte do automatické pekárny jednu po druhé. Spusťte program speciální s rozinkami.

Zdroj: Kuchařka pro pekárnu Panasonic

Toustový chléb

Ingredience:

200 ml mléka
100 ml vody
1 vejce (malé)
25 g máslo (rozpuštěné)
1 lžička cukru
2 rovné lžičky soli
500 g hladké mouky
1 lžička sušeného droždí

Postup přípravy:

Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme na program Sendvič. Stupeň propečení kůrky – světlá, velikost chleba – malý.

Zdroj: www.toprecepty.cz

Škvarkový chléb

Ingredience:

330 ml vody
1,5 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce mléka
610 g tmavé pšeničné chlebové mouky
2 lžičky kmínu
10 lžic škvarků
2 lžičky soli
1 lžíce cukru
25 g droždí

Postup přípravy:

Do pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí. Mouku nejdříve promícháme s kmínem a škvarky. Nakonec dáme do jednoho kouta nádoby 1 lžíci cukru s droždím a do druhého kouta nádoby dáme 2 lžičky soli. Pečeme na základní program.

Zdroj: www.tradicnirecepty.cz

Cibulový chléb

Ingredience:

250 ml vody
1 polévková lžíce másla
1 lžička soli
540 g polohrubé mouky
1-2 velké cibule (dle chuti)
1 balíček sušeného droždí
2 polévkové lžíce cukru krupice

Postup přípravy:

Sirovou cibuli nakrájíme nadrobno, ingredience vložíme do domácí pekárny a pečeme na základní program.

Zdroj: www.labuznik.cz

Bramborový chléb

Ingredience:

300 ml vody
2 lžíce oleje
1 celé vejce
150 g vařených šťouchaných brambor
630 g pšeničné hladké mouky
1 lžička soli
20 g čerstvého droždí
celý kmín
drcený kmín

Postup přípravy:

Do pekárny vložíme nejdříve tekuté, poté sypké suroviny. Do mouky předem přimícháme drcený kmín dle chuti. Po zaznění zvukového signálu přisypeme ještě celý kmín. Pečeme na rychlý program, pokud jím pekárna disponuje.

Zdroj: www.toprecepty.cz

Slunečnicový chléb

Ingredience:

250 ml vody
1 lžička soli
2 lžíce rozpuštěného másla (oleje)
1 lžíce medu
½ hrnku slunečnicových semínek
280 g žitné chlebové mouky
125 g hladké mouky
1 lžička sušeného nebo ¼ čerstvého droždí

Postup přípravy:

Do pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí. Pečeme na program základní.

Zdroj: domacipekarny.dama.cz

Recepty na bezlepkový chléb z domácí pekárny

Bezlepkové pečivo je kapitola sama o sobě. Jak ho upéct, aby bylo vláčné a nedrobivé? Jaké přísady a v jakém poměru použít, aby byl i bezlepkový chléb chutný jako běžné lepkové pečivo a vydržel takový i do dalšího dne? Máme pro vás recept na bezlepkový chleba z hotové směsi nebo z různých jednodruhových mouk. Nebojte se vyzkoušet všechny a vyberte si svého favorita.

Bezlepkový chléb z domácí pekárny – recepty
I bezlepkový chléb v domácí pekárně může chutnat skvěle, když máte dobrý recept.

Dokonalý bezlepkový chléb

Ingredience (1 kg):

520 ml teplé vody
80 ml oleje
3 velká vejce
1 lžička bílého vinného octu
300 g bílé rýžové mouky
150 g hnědé rýžové mouky
70 g cizrnové nebo sójové mouky
150 g kořenového škrobu – Arrowroot
1 lžíce náhražky lepku
2 lžičky xanthanová guma
3 lžičky bílého cukru
1,5 lžičky soli
3 lžičky sušeného droždí

Postup přípravy:

Vložte první 4 suroviny do formy v uvedeném pořadí. Ve velké míse dobře smíchejte zbývající suroviny a přendejte do formy, kterou pak vložíte do pekárny a zaklapnete víko. Po zaznění zvukového signálu, kdy automatický dávkovač přidává suroviny, otevřete víko, ale nevypínejte pekárnu. Pomocí stěrky opatrně setřete stěny formy a míchejte těsto ve stejném směru, jako hák, až se suroviny řádně spojí. Poté víko zavřete a nechte pekárnu dokončit program. Po upečení ponechte chleba 5 minut odpočinout ve formě a poté ho vyjměte a nechte na kovovém roštu vychladnout.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE

Základní bezlepkový chléb

Ingredience:

410 ml vody
160 g vajec
45 ml slunečnicového nebo jiného rostlinného oleje
5 ml jablečného octa
330 g bílé rýžové mouky
85 g tapiokové mouky
85 g bramborové mouky
2 lžičky xanthanové gumy
1 lžičky soli
25 g cukru
½ lžičky droždí

Postup přípravy:

Do domácí pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí a pečeme na program bezlepkový.

Zdroj: Kuchařka pro domácí pekárnu Kenwood

Vláčný bezlepkový chléb s chia semínky

Ingredience:

150 ml vody
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
2 lžičky chia semínek spařené horkou vodou
1 lžíce psyllia namočená ve 200 ml vody (stačí cca 1/2 h před pečením chleba)
400 g mouky Nutrifree pe Pane
1 lžíce sušeného mléka
1 a ½ lžičky soli
1 lžička kmínu
1 pytlík sušeného droždí

Postup přípravy:

Chia semínka spaříme horkou vodou (cca 150 ml) a po vychladnutí necháme zakryté v lednici do druhého dne. Psyllium namočíme ve 200 ml vody cca půl hodiny před pečením chleba. Ingredience ve výše vypsaném pořadí vložíme do pekárny. Pečeme na program bezlepkový, pokud jím pekárna disponuje. Po upečení necháme chleba cca 15 min zchladnout a pak vyklopíme na mřížku.

Zdroj: www.radyzezivota.cz

Bezlepkový chléb, který chutná všem

Ingredience:

300 ml vody
50 ml mléka
3 lžíce oleje
1 lžíce octa
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
1 lžíce másla
500 g mouky Jizerka
2 lžičky sušeného nebo ½ čerstvého droždí
1 lžička cukru

Postup přípravy:

Do domácí pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí a pečeme na program bezlepkový, pokud jím pekárna disponuje.

Zdroj: domacipekarny.dama.cz

Bezlepkový chléb se sušenými rajčaty

Ingredience:

380 ml teplé vody
40 g quinoa rozdrcená v mixéru
40 ml olivového oleje
40 g kukuřičné mouky
3 lžičky provensálského koření
340 g bezlepkové směsi
2 lžičky sušeného droždí
100 g sušených rajčat 1 lžička soli

Postup přípravy:

Smíchejte v nádobě quinou, kukuřičnou mouku, bezlepkovou směs a koření. Droždí umístěte do příslušného dávkovače. Vyberte bezlepkový program pikantní, nastavte úroveň zbarvení kůrky a stiskněte tlačítko START. Sušená rajčata trochu vysušte od přebytečného oleje pomocí ubrousku. Jakmile uslyšíte signál, přidejte je do nádoby.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal

Pohankový bezlepkový chléb

Ingredience:

350 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
1 lžíce jablečného octa
2 lžičky soli
1 lžička kmínu
1 hrst slunečnicových semínek
250 g bezlepkové mouky
100 g pohankové mouky
1 lžička cukru
10 g sušeného droždí

Postup přípravy:

Do domácí pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí a pečeme na program bezlepkový, pokud jím pekárna disponuje.

Zdroj: www.receptyonline.cz

Rohlíky, housky a bagety z domácí pekárny

V domácí pekárně lze připravit i výtečné těsto na housky a další pečivo, které si z těsta vytvarujete a upečete v troubě. Pokud má vaše domácí pekárna příslušenství na pečení baget, bude vaše cesta k lahodnému pečivu ještě jednodušší.

Rohlíky, housky a bagety z domácí pekárny
Lahodné a nadýchané domácí pečivo, po kterém se jen zapráší.

Housky z domácí pekárny

Ingredience:

310 ml vody
3 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžíce cukru
600 g chlebové mouky
2 lžičky sušeného droždí

Postup přípravy:

  1. Rozdělte těsto na 12 stejně velkých kusů. Každý kus ručně zpracujte a vytvořte malou kouli.
  2. Položte koule asi 5 cm od sebe na mírně vymazaný pečicí plech. Pomocí 2,5cm kulatého vykrajovátka vykrojte (ale ne úplně – jen asi 1 cm do hloubky) střed každé koule. Pomocí ostrého nože rozřízněte na 6 stejně velkých kousků, do hloubky asi 1 cm
  3. Zakryjte potravinovou fólií, kterou mírně potřete olejem, a nechte na teplém místě asi 60 minut vykynout, nebo dokud koule nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Sejměte potravinovou fólii, potřete mlékem a zasypte trochou mouky v případě potřeby.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20–30 minut, nebo dokud nebudou upečené dozlatova.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE

Francouzský chléb – bagety z domácí pekárny

Ingredience:

375 ml vody
3 lžičky oleje
1 a ½ lžičky soli
2 lžičky cukru
650 g chlebové mouky
¾ lžičky vylepšovače chuti (volitelné)
1 a ½ lžičky sušeného droždí

Postup přípravy:

Do pekárny vložíme ingredience dle uvedeného pořadí. Pokud chcete upéct francouzský chléb v pekárně, zapneme program CRUSTY LOAF (ingredience jsou uvedené na 1 kg chleba). Pokud chceme bagety z domácí pekárny vytvarovat a upéct v troubě, zapneme program Těsto.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE

Podmáslové rohlíky z domácí pekárny

Ingredience:

200 ml podmáslí
160 ml mléka
2 lžičky soli
25 g rozpuštěné Hery
600 g hladké mouky
2 lžičky sušeného droždí
kousek rozpuštěné Hery na potření, případně anglická slanina, semínka na posyp

Postup přípravy:

  1. Suroviny vložíme do domácí pekárny v uvedeném pořadí. Zapneme program Příprava těsta a necháme vykynout.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou vyválíme na kruh a rozkrájíme na 8 výsečí.
  3. Každý kousek potřeme rozpuštěnou Herou a smotáme do rohlíku. Pokud chceme verzi slaninový rohlík, Herou nepotíráme a místo toho na každý kousek položíme plátek anglické slaniny.
  4. Rohlíky skládáme na plech s papírem na pečení a necháme ještě 20 minut kynout.
  5. Potřeme tukem nebo mlékem a posypeme semínky. Pečeme asi 20 minut při 190°C.

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

Těsto na pizzu z domácí pekárny

Recepty na pizzové těsto již tradičně svádí mezi sebou boj, který z nich je ten nejlepší a ten pravý recept na italskou pizzu. Pravdou je, že každému chutná něco jiného a každý si musí najít ten svůj recept na těsto, na kterém si pochutná. A pokud si ten svůj najdete, pak si vaše děti mohou své oblíbené jídlo k obědu přát kdykoliv, neboť připravit těsto na pizzu v domácí pekárně je doslova hračka.

Těsto na pizzu v domácí pekárně – recepty
Těsto na pizzu v domácí pekárně zvládne každý a dál už se fantazii a chutím meze nekladou.

Těsto na pizzu z domácí pekárny – recept č. 1

Ingredience (750 g):

240 ml vody
1,5 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
480 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného droždí

Postup přípravy:

Dejte ingredience v uvedeném pořadí do nádoby. Droždí vložte do dávkovače na droždí. Vyberte správný program, odpovídající hmotnost, nastavte úroveň zbarvení kůrky a stiskněte START.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal

Těsto na pizzu z domácí pekárny – recept č. 2

Ingredience:

250 ml vody
1 lžíce olivového oleje
2 lžičky soli
3 lžičky cukru
500 g chlebové mouky
3 lžičky sušeného droždí

Postup přípravy:

V uvedeném pořadí vložte ingredience do domácí pekárny a zapněte program Těsto. Přeneste těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a zpracujte v ruce asi 1 minutu. Rozdělte těsto na 3 stejně velké díly a vyválejte z každého dílu kulatou placku. Pokud preferujete silnější těsto, zakryjte ho a nechte vykynout na teplém místě. Pokud preferujete tenké těsto, okamžitě jej zpracujte. Položte na mírně vymazaný pečicí plech na pizzu. Ozdobte zvolenou náplní. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 12–15 minut, nebo dokud nebude pizza upečená a sýr se nerozpustí.

Doporučená náplň: rajčatová omáčka, houby, papriky, cibule, rajčata, kapary, kousky ananasu, olivy, bylinky, salám, šunka, ančovičky, sardinky, mozzarella, parmezán.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE

Těsto na pizzu z domácí pekárny – recept č. 3

Ingredience:

500 g pšeničné polohrubé světlé mouky (typ 550)
300 ml vody
3 lžíce oleje
10 g soli
1 špetka cukru
1 lžička suchého droždí

Postup přípravy:

Přidejte suché droždí do dávkovače na droždí a poté všechny ostatní ingredience do formy na pečení. Spusťte program Pizza. Jakmile program skončí, přesuňte těsto a rozválejte jej na omaštěném plechu na pečení. Nyní přidejte polevu a posyp dle chuti. Nechte takto upravené těsto uležet na cca půl hodiny a poté jej pečte do zlatově hnědé barvy v předehřáté troubě při teplotě okolo 200 °C p dobu 20-30 minut.


 Tipy na oblohu: Pizzu můžete potřít olivovým olejem a poprášit rozmarýnem. Nebo jej polijete rajčatovou šťávou a posypete sýrem. Nebo těsto polijte zakysanou smetanou a pokryjte slaninou a cibulí.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Panasonic

Sladké pečení a kynuté knedlíky z domácí pekárny

Výborná vánočka z domácí pekárny nebo mazanec, který si oblíbíte nejen na Velikonoce. Využijte svojí domácí pekárnu na maximum a připravujte snadno i sladké potěšení pro celou vaši rodinu. Každému se určitě povede kynuté těsto na koláče z domácí pekárny nebo koblihy z domácí pekárny a vaší jedinou starostí bude, kam ty dobroty schovat, aby zůstal alespoň kousek i na druhý den.

sladké recepty do domácí pekárny
Sladké recepty do domácí pekárny si oblíbíte, protože jsou rychlé, snadné a jednoduše chutné.

Mazanec z domácí pekárny

Ingredience:

250 ml mléka
100 g cukru
125 g Hery rozpuštěné
2 vejce
250 g hladké mouky
400 g polohrubé mouky
½ kostky čerstvého droždí
rozinky
mandle

Postup přípravy:

Vše dáme do domácí pekárny, nejdříve tekuté ingredience, poté ostatní, a nakonec rozdrobené droždí. Zapneme na program Těsto. Po zvukovém signálu vytvoříme bochánek a dáme ještě na chvíli na plech kynout. Pak pomažeme vajíčkem a dáme péct do trouby. Pečeme dozlatova. Těsto je na 2 malé bochánky nebo na 1 velký mazanec.

Zdroj: www.toprecepty.cz

Vánočka z domácí pekárny

Ingredience:

250 ml mléka
100 g másla
2 žloutky (bílky necháme na potření)
1 celé vejce
1 vanilkový cukr
120 g cukru
2 špetky soli
hrst rozinek (namočených v rumu)
citronová kůra (může být i sušená)
400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí

Postup přípravy:

  1. Suroviny vložíme do domácí pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny. Nastavíme program Těsto.
  2. Hotové těsto na vále rozpůlíme na dvě poloviny, z každé poloviny si vytvoříme šest pramenů a upleteme klasickým způsobem. Z těsta vyjdou buď dvě vánočky ze šesti nebo jedna vánočka z devíti pramenů.
  3. Při pletení ruce lehce namáčíme v mouce, aby se při pletení nelepily. Upletenou vánočky přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Necháme asi hodinu na teplém místě ještě kynout, pokud by vánočky málo nakynuly, tak by v troubě popraskaly.
  5. Po vykynutí vánoček (měly by mít dvojitý objem po nakynutí), je potřeme rozšlehanými bílky, posypeme buď oloupanými plátky mandlí nebo sekanými oříšky, či je necháme jenom tak bez ozdoby a vložíme do předehřáté trouby na 150°C.
  6. Pečeme zvolna cca 40 minut, při pečení zkoušíme špejlí. Pokud by se seshora moc pálily, přikryjeme je pečicím papírem a dopečeme. Po upečení a zchladnutí zlehka pocukrujeme.

Zdroj: www.toprecepty.cz

Kynuté těsto na koláče z domácí pekárny

Recept na kynuté těsto v domácí pekárně je univerzální a lze ho využít i na buchty, vdolky a sladké knedlíky.

Ingredience:

1 hrnek mléka
2 žloutky
6 lžic oleje
3,5 hrnku polohrubé mouky
6 lžic cukru
1 a ½ kávové lžičky sušeného droždí nebo ½ kostky čerstvého droždí
špetka soli
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citronu (nastrouhaná)

Postup přípravy:

Ingredience v uvedeném pořadí vložíme do domácí pekárny a zapneme program Těsto. Po vykynutí pracujeme s těstem dle potřeby.


Doporučení autora receptu: Při přípravě sladkých knedlíků vaříme knedlíky v páře cca 10 minut (dokud těsto na špejli nelepí).

Zdroj: www.toprecepty.cz

Koblihy z domácí pekárny

Ingredience:

250 ml mléka
2 lžíce rumu
špetka soli
citronová kůra
40 g Hery
40 g cukru
4 žloutky
500 g polohrubé mouky
30 g čerstvého droždí nebo 2,5 lžičky sušeného droždí

Postup přípravy:

Nastavíme domácí pekárnu na program Těsto. Vykynuté těsto dáme na vál a rozválíme 2 cm silnou placku, ze které vykrajujeme koblihy tvořítkem nebo skleničkou. Vykrojené koblížky smažíme na oleji. První stranu pod pokličkou, druhou bez pokličky. Koblížky dáváme na ubrousek a plníme marmeládou (například stříkačkou s větším otvorem).


Rada autora receptu: Aby se koblížky při smažení neotvíraly, tak z rozváleného těsta nevykrajujeme kolečka, ale pouze si je lehce na těsto tvořítkem na koblihy nebo skleničkou naznačíme. Na naznačená kolečka dáme povidla nebo marmeládu a překryjeme druhým plátem těsta. Teprve teď vykrajujeme kolečka, která necháme pod utěrkou kynout. Do tuku vkládáme napřed tou vrchní stranou a pak teprve otočíme. Určitě se neotevřou.

Zdroj: www.toprecepty.cz

Mandlový koláč v domácí pekárně

Ingredience:

200 g rozšlehaného vejce
3 lžíce tmavého rumu
190 g cukru
60 g mandlového prášku
1 špetka soli
210 g pšeničné mouky neproseté
145 g rozpuštěného másla
3 lžičky prostředku na kynutí

Postup přípravy:

Rozšlehané vejce, cukr a špetku soli smícháme na rovnoměrnou hmotu. Pak dáme všechny ingredience do formy domácí pekárny (nejdříve tekuté, poté sypké). Pečeme na program Koláč.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal

Oříškový chléb s goji

Ingredience:

500 g pšeničné polohrubé světlé mouky (typ 550)
200 ml mléka
50 ml vody
50 g másla
50 g medu
1 vejce
5 g soli
60 g kustovnice čínské (goji)
40 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžička suchého droždí

Postup přípravy:

Přidáme mouku, mléko, vodu, máslo, med, vejce, sůl do formy na pečení. Goji a vlašské ořechy vložíme do dávkovače na rozinky a oříšky. Suché droždí přidáme do dávkovače na droždí. Pečeme na program základní rychlý.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Panasonic

Kynuté houskové knedlíky z domácí pekárny

Ingredience:

200 ml mléka
1 vejce
1,5 lžičky soli
400 g polohrubé mouky
1 lžička cukru
1 lžička droždí

Postup přípravy:

Suroviny vložíme do pekárny a zapneme program Těsto. Po ukončení programu vyndáme, utvoříme 2 knedlíky a necháme ještě kynout cca 10 minut. Vaříme ve vroucí vodě 20-25 minut.

Zdroj: www.recepty.cz

Originální recepty pro domácí pekárnu

Seznamy pro recepty z domácí pekárny stále nekončí. Fantazii se meze nekladou a pro mnohé další recepty domácí pekárna nabízí nekonečné možnosti, přičemž uplatnit můžete vlastní nápady nebo se můžete nechat inspirovat profesionálními kuchaři. Součástí některých domácích pekáren je totiž i stylová kuchařka s recepty pro domácí pekárnu, kde najdete klasické i originální recepty na chleba, pečivo, těstoviny, obilné kaše, marmelády, mléčné výrobky a nejrůznější lákavé moučníky z domácí pekárny. Zde alespoň malá ochutnávka toho, co všechno můžete vykouzlit při pečení v domácí pekárně.

Originální recepty do domácí pekárny
Vyzkoušejte originální recepty v domácí pekárně a poznejte nové, zajímavé chutě.

Sýrový chléb s pažitkou

Ingredience (750 g):

310 ml vody
2 lžíce oleje
1 lžička soli
1,5 lžíce cukru
450 g chlebové mouky
½ lžičky vylepšovače chuti (volitelné)
1 a ½ lžíce sušeného mléka
½ lžičky sušené sladké papriky
1 a ¼ lžičky sušeného droždí
Nasekaná pažitka
Nastrouhaný čedar
Nastrouhaný parmazán

Postup přípravy:

Ingredience vložte do formy domácí pekárny. Pažitku, čedar a parmazán vložte do automatického dávkovače na sušené ovoce a ořechy nebo je přidejte, jakmile zazní zvukové upozornění během druhého hnětení.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE

Dýňový chléb s medem

Ingredience:

300 g pšeničné polohrubé mouky (typ 550)
200 g pšeničné chlebové mouky (typ 1050)
2 lžičky soli
1 lžička medu
2 lžíce oleje
100 g nahrubo nastrouhané dýně
280 g vody
1 lžička sušeného droždí
80 g dýňových semínek

Postup přípravy:

Oloupejte malou dýni nebo polovinu dýně Hokkaido. Nahrubo nastrouhejte na struhadle. Vložte ingredience do domácí pekárny. Přidejte 1 čajovou lžičku suchého droždí do dávkovače na droždí. Přidejte dýňová semínka do dávkovače na rozinky a oříšky. Přidejte všechny ingredience do automatické pekárny, jednu po druhé ve výše uvedeném pořadí. Spusťte program základní s rozinkami.


TIP: Po poslední části hnětení (po odležení těsta) posypte těsto menším množstvím dýňových semínek, čímž dosáhnete krásného vzhledu chleba.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Panasonic

Pikantní dýňový chléb

Ingredience (750 g):

180 ml vody
1 lžíce oleje
60 g dýně (uvařené)
450 g chlebové mouky
½ lžičky vylepšovače chuti (volitelné)
1,5 lžíce sušeného mléka
1 lžička mletého kmínu
1 lžička soli
1 a ¼ lžičky sušeného droždí
1 lžíce cukru

Postup přípravy:

Dýni uvaříme, rozmixujeme a okapeme. Do formy vložíme ingredience a pečeme na základní program.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE

Chléb pro atlety

Ingredience:

300 g celozrnné špaldové mouky
200 g špaldové mouky (typ 630)
100 g nízkotučného tvarohu
10 g soli
1 lžička melasy
250 ml vody
30 lněného oleje
3 lžičky citrónové šťávy
3 lžíce dělených lněných semínek
3 lžíce sójových vloček
2 lžíce konopných semínek
3 lžíce špaldových vloček
20 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžička suchého droždí

Postup přípravy:

Přidejte mouku, nízkotučný tvaroh, sůl, melasu, vodu, lněný olej a citrónovou šťávu do formy na pečení. Přidejte lněná semínka, sójové vločky, konopná semínka, špaldové vločky a vlašské ořechy do dávkovače na rozinky a oříšky. Přidejte suché droždí do dávkovače na droždí. Spusťte program č. 14 (speciální s rozinkami).

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Panasonic

Pivní chléb

Ingredience:

200 g špaldové mouky (typ 630)
200 g pšeničné chlebové mouky (typ 1050)
100 g celozrnné pšeničné mouky
10 g soli
1 lžička melasy
250 ml svrchně kvašeného piva (ideálně Duckstein Weizen Cuvée)
50 ml vody
1 lžíce oleje z pšeničných klíčků
1 lžička suchého droždí

Postup přípravy:

Přidejte suché droždí do dávkovače na droždí a poté všechny ostatní ingredience do formy na pečení. Spusťte program základní.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Panasonic

Čokoládový chléb

Ingredience (750 g):

250 ml vody
1 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžíce hnědého cukru
2 lžíce kakaa
450 g chlebové mouky
½ lžičky vylepšovače chuti (volitelné)
1½ lžíce sušeného mléka
1½ lžičky sušeného droždí
Čokoláda nasekaná a vychlazená

Postup přípravy:

Suroviny dáme do formy. Nasekanou čokoládu vložíme do automatického dávkovače na sušené ovoce a ořechy nebo ji přidáme po zaznění zvukového signálu během druhého hnětení. Pečeme na program Sweet.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE

Citronový chléb

Ingredience (750 g):

310 ml vody
1 lžička soli
1 lžíce citronového krému
1 lžička nastrouhané citronové kůry
450 g chlebové mouky
½ lžičky vylepšovače chuti (volitelné)
1½ lžičky sušeného mléka
1¼ lžičky sušeného droždí

Postup přípravy:

Pečeme na program Sweet.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE

Mléčné výrobky z domácí pekárny

Jogurt v domácí pekárně

Ingredience pro 850 ml jogurtu:

750 ml plnotučného mléka
125 g jogurtu (bílý, neslazený, neodtučněný)

Postup přípravy:

Nalijte ingredience do nádoby pro jogurt a promíchejte, dokud není směs hladká. Umístěte nádobu do hlavní nádoby, předtím odstraňte lopatky. Vyberte program jogurt. Zvyšte dobu programu na 9 hodin, potom stiskněte tlačítko START.


TIP: Pro hustší konzistenci prodlužte čas programu na 12 hodin. Jogurt uchovávejte v chladničce a spotřebujte do 7 dnů.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal

Cottage cheese z domácí pekárny

Ingredience:

1,5 l kefíru
45 ml česneku
1 fenykl (125 g)
1 špetka soli

Postup přípravy:

Smíchejte všechny přísady a nalijte je do nádoby. Vyberte program Cottage cheese. Zvyšte čas programu na 3 hodiny. Po dokončení programu nechte cottage cheese 1–2 minuty odkapat.


Tip: Přidejte čerstvý mletý česnek. Pro co nejlepší chuť používejte pouze ty nejčerstvější ingredience. Chladný sýr udržujte v uzavřeném obalu v chladu až 3 dny.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal

Domácí pekárna – recepty
Věděli jste, že v domácí pekárně si můžete vykouzlit i domácí jogurt nebo cottage cheese? A pokud máte ten správný přístroj, je to neskutečně jednoduché.

Vařené cereálie a džemy z domácí pekárny

Ovesná kaše z domácí pekárny

Ingredience:

600 ml mléka
100 g ovsa
1 lžička soli nebo cukru

Postup přípravy:

Dejte ingredience v uvedeném pořadí do nádoby. Vyberte program Cereálie. Zvyšte čas programu na 15 minut.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal

Pohanková kaše z domácí pekárny

Ingredience:

450 ml vody
200 g pohanky
0,5 lžičky soli

Postup přípravy:

Ingredience v uvedeném pořadí vložte do nádoby. Zvolte program Zrna.


Tip: Při přidávání ingrediencí přidejte kousek másla a promíchejte, dokud se máslo nerozpustí.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal

Džem

Ingredience:

580 g jahod, broskví, rebarbory nebo meruněk
360 g cukru
1 citronová šťáva
15 g pektinu

Postup přípravy:

Ovoce nakrájejte a v uvedeném pořadí dejte do nádoby. Zapněte program Džem.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně Tefal

Recept na těstoviny z domácí pekárny

Těsto na vaječné těstoviny

Ingredience:

2 vejce zlehka rozšlehané
3 vaječné žloutky
1 lžíce extra panenského olivového oleje
250 g mouky typu 00
¼ lžičky soli

Postup přípravy:

Připravujeme na program Pizza těsto.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE

Těsto na bezvaječné těstoviny

Ingredience:

220 ml vody
1 lžíce olivového oleje
1½ lžičky soli
300 g hladké mouky
170 g pšeničné krupice

Postup přípravy:

Připravujeme na program Pizza těsto.

Zdroj: Kuchařka k domácí pekárně SAGE

Domácí těstoviny – recept pro domácí pekárnu
Vyzkoušejte těsto na domácí těstoviny z domácí pekárny. Už nebudete chtít jiné.

Jak vybrat domácí pekárnu

Domácí pekárna umožňuje jednoduchou přípravu čerstvého chleba bez zbytečného nádobí. Ale nemusíte se omezit pouze na pečení domácího chleba. Pokud pekárna nabízí i program na pečení baget, rohlíků, sladkého pečiva nebo program na zavařování či přípravu mléčných výrobků, můžete si snadno vyrobit kvalitní domácí potraviny, které si zamiluje celá rodina.

A jak vybrat domácí pekárnu, aby vám vyhovovala a splnila vaše očekávání? Jakou pekárnu vybrat, aby se po pár měsících neoctnula ve sklepě, ale aby se pečení v domácí pekárně stalo nedílnou a oblíbenou součástí vaší kuchyně? Věnujte pozornost především následujícím parametrům.

Jaký chleba a jaké další pečivo můžete v domácí pekárně upéct.

O tom, jak velký chleba domácí pekárna upeče rozhodují rozměry formy, ve které se chleba peče. Na trhu jsou domácí pekárny, které upečou chleba o hmotnosti od 500 g do 1 800 g. V běžné domácnosti využijete nejčastěji pečení chleba o hmotnosti 750 g nebo 1 000 g.

Těsto na domácí pečivo vám připraví každý model, ale pokud chcete housky, rohlíky a bagety z domácí pekárny péct pohodlně, snadno a bez nutnosti pečení v pečicí troubě, potřebujete k tomu příslušenství na bagetky a speciální bageta program, které mají pouze některé modely.

Domácí pekárna na bagety Tefal Home Bread Baguettes PF610138
Pokud chcete péct nejen chléb, ale i domácí pečivo přímo v domácí pekárně, musí být pekárna vybavena příslušenstvím na pečení baget. Například jako Tefal Home Bread Baguettes

Počet a druhy programů

Velmi pečlivě si prostudujte nabídku programů, které domácí pekárna nabízí. Jejich rozmanitost pak rozhoduje o tom, na co vše domácí pekárnu využijete. Jedná se například o programy na bezlepkový chléb, kynuté těsto, kaše, džem, bagety a žemle, některé domácí pekárny mají dokonce program na výrobu mléčných výrobků nebo speciální program na dorty.

Pravdou je, že například program na bezlepkový chléb má dnes většina pekáren. Ale některé modely mají způsob pečení bezlepkového chleba maximálně vychytaný a nabízí hned několik programů pro dosažení těch nejlepších výsledků pro pečení bez lepku.

Obsluha a způsob dávkování ingrediencí

Domácí pekárna s displejem a průzorem ve víku vám poskytne dokonalý přehled o tom, co nastavujete a jak probíhá proces přípravy chleba. Pokud budete péct chleba nebo pečivo s různými přísadami, určitě si zvolte domácí pekárnu s automatickým dávkovačem surovin. Automatický dávkovač, kam můžete vložit semínka, ořechy, rozinky nebo třeba čokoládu nasype tyto přísady do pečiva ve správný okamžik bez nutnosti vaší asistence.

Domácí pekárna s automatickým dávkovačem SD-2511WXE Domácí pekárna s automatickým dávkovačem Tefal PF250135 Pain & Tresors Domácí pekárna s automatickým dávkovačem Tefal PF250135 Pain & Tresors
Domácí pekárna s automatickým dávkovačem se postará o rovnoměrné dávkování ingrediencí s optimálním načasováním.

Funkce a možnosti nastavení

Funkce by měly obsluhu domácí pekárny ještě více usnadnit, a především by vám měly umožnit nastavit si parametry pečení dle vlastních potřeb.

  • Funkce jako časovač a odložený start by měly být samozřejmostí každé domácí pekárny.
  • Udržování teploty se vám bude hodit, pokud si nastavíte pečení chleba přes noc nebo zatím co budete v práci. Teplý chleba na vás počká i v případě, že si přispíte nebo se zpozdíte.
  • Funkce pokračování v pečení je především ochrana proti přerušení napájení, kdy domácí pekárna umí pokračovat v pečení tam, kde skončila.
  • Nastavení propečení kůrky vám umožní vychutnat si chleba přesně takový, jak ho máte rádi.
  • Možnost uložit si své individuální parametry pečení vám dává prostor pro experimentování a vytváření vlastních receptů.
Inteligentní domácí pekárna SAGE BBM800 Inteligentní domácí pekárna SAGE BBM800
V inteligentní domácí pekárně SAGE si můžete uložit svá individuální nastavení pro příští pečení.

Počet hnětačů a příkon

Počet hnětačů není tak podstatný, jak si většina lidí myslí. Pokud by ovšem domácí pekárna měla sloužit nejen na chleba, ale i časté zadělávání samotného těsta, v takovém případě je lepší zvolit domácí pekárnu dvouhákovou. Rovněž na zpracování většího množství těsta jsou dvouhákové pekárny vhodnější než jednohákové.

Nemá ani příliš význam úzkostně sledovat příkon domácí pekárny ve snaze šetřit energii, protože příkon domácí pekárny na spotřebu vliv nemá. Ta totiž nejde na plný výkon celou dobu, pouze během pečení a její spotřeba energie je ve skutečnosti velmi nízká.

i Mohlo by vás zajímat:

Pečte, experimentujte a vychutnávejte si nejrůznější domácí pečivo bez námahy. S tou správnou domácí pekárnou to půjde hladce a s radostí. 

5,0
COUNTRY LIFE Vločky ovesné jemné 500 g BIO
Ovesné vločky - vločky ovesné jemné

od  32,-
Dočasně nedostupné
Objednací kód: FOOD136
Vytisknout
P-DC1-WEB08
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Na vašem soukromí nám záleží My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací