Čerstvý chléb s máslem a na něj dva plátky poctivé domácí šunky. Také se vám sbíhají sliny? Jenže šunka z obchodu poslední dobou stojí za starou bačkoru nebo je tak drahá, že si raději necháte zajít chuť. Co s tím? Ideálním řešením je domácí šunka ze šunkovaru. S šunkovarem si připravíte šunku nejvyšší kvality snadno a rychle a my vám poradíme, jak na to. V našem článku najdete přesný návod, jak si připravit vynikající domácí šunku. Dozvíte se také, jaké jsou hlavní výhody šunkovarů a další užitečné tipy, rady a recepty, které při vaření šunky určitě oceníte.
Uzeniny a masné výrobky nespadají do kategorie zdravých potravin. Pokud alespoň trochu sledujete trendy z oblasti zdravé výživy, tak víte, že uzeniny jsou jedno velké tlusté a k tomu podtržené NE. Pokud si dáte tu práci a v obchodě si pozorně pročtete etikety jednotlivých masných výrobků, bude vám hned jasné, proč tomu tak je. Nechce se vám studovat, nebo se nevyznáte v potravinářských zkratkách? Nevadí. Zaměřte se jen na podíl masa. Má vaše oblíbená šunka jen 60 % masa? Co asi tvoří těch zbylých 40 %? Je to smutné, ale ve své podstatě všechno, co výrobce napadne. Ještě smutnější je skutečnost, že některé psí salámy a konzervy mají větší podíly masa než ty, které jsou určeny lidem.
Domácí šunka z šunkovaru má v tomto srovnání jen samé výhody. Přečtěte si, jaké jsou hlavní výhody domácí šunky a vlastního šunkovaru.
Pokud patříte ke starší generaci asi se vám v souvislosti se šunkovarem jako první vybaví hliník. Babičky na šunkovar z hliníku nedali dopustit. Hliníkové šunkovary jsou populární i dnes. Moderní šunkovary se vyrábí také z nerezové oceli a odolného plastu.
Nebojte se, příprava domácí šunky opravdu není žádná věda. Aby výsledek stál za to, je nutné dodržovat pár pravidel. Nejsou nijak složitá, určitě to zvládnete.
Maso nakrájíme na kostičky, ideálně 3 cm × 3 cm (asi stejně velké jako na guláš). Kostky pak klaďte do mísy a prosypávejte solí. Přidejte malou lžičku moučkového cukru. Cukr se do šunky dává kvůli vůni. Pak maso hněte rukama a nebo si pomocí kuchyňského robota. Hnětací fázi nepodceňujte, jinak se vám vaše šunka nemusí spojit.
Pár kostek můžete úplně rozsekat a následně vmíchat do směsi. Díky tomuto jednoduchému triku se vám celá směs krásně spojí. Maso dejte na dva dny uležet do lednice. Buď v nějaké nádobě, nebo rovnou v šunkovaru. Pak šunkovar vložte do hlubšího hrnce a vařte zhruba dvě hodiny (řiďte se pokyny výrobce). Po uvaření zchlaďte nádobu se šunkou, abyste ukončili její tepelnou úpravu. Vyndejte šunku z šunkovaru a uložte do lednice.
Postup přípravy je stejný, jako u receptu výše. Každý šunkovar obsahuje návod na přípravu šunky. Vždy postupujte podle pokynů výrobce.
i
Řeznická sůl (rychlosůl) je dusitanová směs. Pokud si chcete vyrobit šunku absolutně bez konzervantů a ochucovadel, nemusíte je použít. Místo nich můžete použít obyčejnou nebo mořskou sůl. Šunka bez řeznické soli bude našedlá a budete ji muset rychleji zkonzumovat. Na chuti se nic nezmění. Barvu lze šunce dodat s pomocí koření. Záleží tedy jen na vás, která varianta vám vyhovuje více.
Postup přípravy je stejný, jako u prvního receptu. Každý šunkovar obsahuje návod na přípravu šunky. Vždy postupujte podle pokynů výrobce.
Polovinu masa nakrájejte na kostičky a polovinu rozemelte. Ke směsi přidejte sůl, pepř a med. Vše důkladně promíchejte. Nakonec přidejte celé vypeckované olivy. Směs vložte do šunkovaru (do sáčku nebo fólie podle typu šunkovaru). Vařte asi 60 minut při teplotě 85 °C. Poté nechejte nádobu zcela vychladnout. Místo oliv můžete použít kousky sýra.
i
Domácí šunka bez pragandy vydrží 2 – 3 dny v lednici. S pragandou má delší trvanlivost. Některé šunkovary umožňují výrobu poloviční dávky. Dodržujte datum spotřeby! Po několika dnech se na šunce můžou začít množit bakterie Clostridium botulinum. Tato bakterie produkuje prudce jedovatý botulotoxin.
Domácí šunka ze šunkovaru má mnoho nesporných výhod. Pomocí šunkovaru si můžete připravit vysoce kvalitní šunku bez chemie a za rozumnou cenu. Příprava domácí šunky je navíc velmi snadná. Stačí mít to správné nadšení a trochu trpělivosti.