Alza.cz
Zobrazit katalog

Domácí šunka ze šunkovaru (TIPY, TRIKY, RECEPTY)

Článek

Aktualizováno

Čerstvý chléb s máslem a na něj dva plátky poctivé domácí šunky. Také se vám sbíhají sliny? Jenže šunka z obchodu poslední dobou stojí za starou bačkoru nebo je tak drahá, že si raději necháte zajít chuť. Co s tím? Ideálním řešením je domácí šunka ze šunkovaru. S šunkovarem si připravíte šunku nejvyšší kvality snadno a rychle a my vám poradíme, jak na to. V našem článku najdete přesný návod, jak si připravit vynikající domácí šunku. Dozvíte se také, jaké jsou hlavní výhody šunkovarů a další užitečné tipy, rady a recepty, které při vaření šunky určitě oceníte.

Domácí šunka

Domácí šunka ze šunkovaru – OBSAH

  1. Pět důvodů, proč jíst domácí šunku ze šunkovaru
  2. Typy šunkovarů
  3. Základní pravidla pro výrobu domácí šunky v šunkovaru
  4. Šunkovar recepty

Pět důvodů, proč jíst domácí šunku ze šunkovaru

Uzeniny a masné výrobky nespadají do kategorie zdravých potravin. Pokud alespoň trochu sledujete trendy z oblasti zdravé výživy, tak víte, že uzeniny jsou jedno velké tlusté a k tomu podtržené NE. Pokud si dáte tu práci a v obchodě si pozorně pročtete etikety jednotlivých masných výrobků, bude vám hned jasné, proč tomu tak je. Nechce se vám studovat, nebo se nevyznáte v potravinářských zkratkách? Nevadí. Zaměřte se jen na podíl masa. Má vaše oblíbená šunka jen 60 % masa? Co asi tvoří těch zbylých 40 %? Je to smutné, ale ve své podstatě všechno, co výrobce napadne. Ještě smutnější je skutečnost, že některé psí salámy a konzervy mají větší podíly masa než ty, které jsou určeny lidem.

Domácí šunka z šunkovaru má v tomto srovnání jen samé výhody. Přečtěte si, jaké jsou hlavní výhody domácí šunky a vlastního šunkovaru.

Výhody domácí šunky z šunkovaru

  1. Naprosto přesně víte, co jste do své šunky dali
  2. Nebude obsahovat éčka, ochucovadla, stabilizátory a separáty
  3. Její výroba není vůbec složitá
  4. Je levnější a zdravější než šunka se stejným podílem masa v obchodě
  5. Vynikající chuť

Typy šunkovarů

Pokud patříte ke starší generaci asi se vám v souvislosti se šunkovarem jako první vybaví hliník. Babičky na šunkovar z hliníku nedali dopustit. Hliníkové šunkovary jsou populární i dnes. Moderní šunkovary se vyrábí také z nerezové oceli a odolného plastu.

Hlavní výhody a nevýhody jednotlivých typů

  • Hliníkové šunkovary – hliníková slitina perfektně vede teplo. Nespornou výhodou je také nižší cena. Pokud chcete mít jistotu, že je výrobek nezávadný, nekupujte výrobky z Činy, ale vsaďte na české výrobce. Hliníkové šunkovary by měly mít masivní a pevnou konstrukci. Nedejte na jeden z častých mýtů, že je hliník při vaření závadný. Hliník je škodlivý, pokud přijde do přímého kontaktu s něčím kyselým (ocet, citrón apod.). V tomto konkrétním případě závadnost hliníku nemusíte řešit vůbec, protože šunku vaříte v potravinové fólii. Hliníkový šunkovar se nesmí mýt v myčce
  • Nerezové šunkovary – jsou vyrobeny z odolné nerezové oceli 18/10. Pokud jste někde četli, že do nerezového šunkovaru nebudete potřebovat sáček, není to pravda. Bez sáčku se maso přilepí ke stěnám šunkovaru a ven ho budete dostávat jen velmi obtížně. Nerezové šunkovary lze jednoduše rozložit a vložit do myčky
  • Šunkovary z odolného plastu – mají nepřilnavý vnější i vnitřní povrch. Do některých modelů není nutné používat sáčky. Obsluha i údržba plastového šunkovaru je velmi snadná. Bez problému jej můžete nechat umýt v myčce
Šunkovar
Šunkovary, které jsou vyrobené z odolného plastu, lze bez problémů mýt v myčce.

Základní pravidla pro výrobu domácí šunky v šunkovaru

Nebojte se, příprava domácí šunky opravdu není žádná věda. Aby výsledek stál za to, je nutné dodržovat pár pravidel. Nejsou nijak složitá, určitě to zvládnete.

  1. Vždy použijte kvalitní maso – výběr je čistě na vás. Šunku si můžete udělat z vepřového, kuřecího, krůtího i králičího masa, chuti se meze nekladou. Pak už jen postupujte podle receptu dle vašeho výběru. Několik zajímavých receptů najdete i v našem článku níže
  2. Nepodceňujte úpravu masa – maso pečlivě nakrájejte na kostky, a to spíše menší než větší, a pak důkladně promíchejte. Maso je také nutné hníst buď ručně, nebo s pomocí robotu s hnětacími vidlicemi, tak dlouho dokud se z něj nevytře bílkovina. Konzistencí pak bude připomínat takové „blátíčko“. To je důležité, aby se šunka hezky spojila a netrhala se
  3. Do hliníkových a nerezových šunkovarů používejte sáčky! V případě plastových šunkovarů se řiďte pokyny výrobce
  4. Šunku vařte minimálně dvě hodiny při teplotě 80 °C. Teplota, při které se šunka vaří, je velmi důležitá. Je nezbytně nutné teplotu hlídat a udržovat na 80 °C. Pokud teplotu neuhlídáte, vyrobíte si maso ve vlastní šťávě. To určitě není katastrofa, ale ani šunka ne. Součástí většiny moderních šunkovarů je teploměr. Neměl by tedy být problém teplotu uhlídat
  5. Před samotným vařením nechte maso odležet (řiďte se pokyny výrobce). Většinou se udává 2 dny
  6. Pokud nepoužijete řeznickou sůl, připravenou šunku je nutné spotřebovat do 2 – 3 dnů
Domácí šunka ze šunkovaru
Domácí šunka ze šunkovaru je vynikající. Navíc neobsahuje škodlivé konzervanty a éčka.
i Co se vám může hodit

Šunkovar: recepty

Základní recept na kilo vepřové šunky

  • 1 kg vepřové kýty
  • 25 g soli
  • lžičku moučkového cukru
  • 1 dcl vody

Maso nakrájíme na kostičky, ideálně 3 cm × 3 cm (asi stejně velké jako na guláš). Kostky pak klaďte do mísy a prosypávejte solí. Přidejte malou lžičku moučkového cukru. Cukr se do šunky dává kvůli vůni. Pak maso hněte rukama a nebo si pomocí kuchyňského robota. Hnětací fázi nepodceňujte, jinak se vám vaše šunka nemusí spojit.

Pár kostek můžete úplně rozsekat a následně vmíchat do směsi. Díky tomuto jednoduchému triku se vám celá směs krásně spojí. Maso dejte na dva dny uležet do lednice. Buď v nějaké nádobě, nebo rovnou v šunkovaru. Pak šunkovar vložte do hlubšího hrnce a vařte zhruba dvě hodiny (řiďte se pokyny výrobce). Po uvaření zchlaďte nádobu se šunkou, abyste ukončili její tepelnou úpravu. Vyndejte šunku z šunkovaru a uložte do lednice.

Domácí šunka
Nerezové šunkovary jsou velmi odolné, a stejně jako plastové šunkovary se dají mýt v myčce.

Domácí šunka (s pragandou)

  • 1 kg vepřové kýty nebo plec
  • 10 g rychlosoli praganda
  • 10 g soli
  • 2 dcl vody
  • 1 polévková lžíce medu

Postup přípravy je stejný, jako u receptu výše. Každý šunkovar obsahuje návod na přípravu šunky. Vždy postupujte podle pokynů výrobce.

i

Řeznická sůl (rychlosůl) je dusitanová směs. Pokud si chcete vyrobit šunku absolutně bez konzervantů a ochucovadel, nemusíte je použít. Místo nich můžete použít obyčejnou nebo mořskou sůl. Šunka bez řeznické soli bude našedlá a budete ji muset rychleji zkonzumovat. Na chuti se nic nezmění. Barvu lze šunce dodat s pomocí koření. Záleží tedy jen na vás, která varianta vám vyhovuje více.

Pikantní šunka

  • 1 kg vepřového masa
  • 25 g soli
  • 1 čajová lžička cukru moučka
  • 1 dcl vody
  • utřený česnek podle chuti

Postup přípravy je stejný, jako u prvního receptu. Každý šunkovar obsahuje návod na přípravu šunky. Vždy postupujte podle pokynů výrobce.

Kuřecí šunka s olivami

  • 250 g vykostěných kuřecích prsou
  • 50 g oliv bez pecek
  • 1 dcl vody
  • sůl
  • pepř
  • med

Polovinu masa nakrájejte na kostičky a polovinu rozemelte. Ke směsi přidejte sůl, pepř a med. Vše důkladně promíchejte. Nakonec přidejte celé vypeckované olivy. Směs vložte do šunkovaru (do sáčku nebo fólie podle typu šunkovaru). Vařte asi 60 minut při teplotě 85 °C. Poté nechejte nádobu zcela vychladnout. Místo oliv můžete použít kousky sýra.

i

Domácí šunka bez pragandy vydrží 2 – 3 dny v lednici. S pragandou má delší trvanlivost. Některé šunkovary umožňují výrobu poloviční dávky. Dodržujte datum spotřeby! Po několika dnech se na šunce můžou začít množit bakterie Clostridium botulinum. Tato bakterie produkuje prudce jedovatý botulotoxin.

Sunkovary
Překvapte své hosty vlastnoručně vyrobenou domácí šunkou.
i Mohlo by vás zajímat

Domácí šunka ze šunkovaru má mnoho nesporných výhod. Pomocí šunkovaru si můžete připravit vysoce kvalitní šunku bez chemie a za rozumnou cenu. Příprava domácí šunky je navíc velmi snadná. Stačí mít to správné nadšení a trochu trpělivosti.

4,7 149×
TESCOMA Šunkovar PRESTO, s teploměrem 420866.00
Šunkovar - průměr 11 cm
729,-
Skladem > 5 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: ETS162a
4,7 48×
ORION Šunkovar nerez s teploměrem 10cm
Šunkovar - průměr 10 cm, vnější povrch nerezový, vnitřní povrch nerezový, rukojeť nerezová
599,-
Skladem > 10 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: ORIOS001
4,7 52×
ORION ND sáček do šunkovaru 10 ks
Sáček - pro šunkovary, rozměry 16 × 30 cm, v balení 10 ks
38,-
Skladem > 50 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: ORIPR396
4,9 123×
TESCOMA Zdravá dóza do ledničky PURITY 22x14cm
Dóza - plastová, obdélníková, stohovatelná, nasazovací víko, materiál víka plast, vhodná do myčky, objem 2,1 l, rozměry 7 × 22 × 14 cm (V׊×H), v balení víko
329,-
Skladem > 10 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: TESAC040
4,9 20×
ORION Teploměr nerez na zavařování pr. 7,5 cm
Kuchyňský teploměr - mechanický typ, určen na pečení a na vaření, obsahuje teplotní sondu, úchyt k zavěšení, minimální teplota 0 °C, maximální teplota 110 °C
229,-
Skladem 1 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: ORITN932
Vytisknout
P-DC1-WEB16
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Zkuste naše cookies My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací
Alzak icon