K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Přináší dokonalé osvěžení v parném dni a navozuje příjemnou letní atmosféru. Možná jste si někdy zkusili vyrobit domácí zmrzlinu, ale té kopečkové nebo točené se strukturou zkrátka nevyrovnala. Obsahovala hrubé krystalky vody a trochu drhla na jazyku. Jak tedy připravit doma lahodnou smetanovou či ovocnou zmrzlinu? Pořiďte si domácí zmrzlinovač! V článku rozebereme, jak vypadá výroba zmrzliny ve zmrzlinovači, podíváme se na druhy zmrzlinovačů, přidáme pár tipů k domácí výrobě zmrzliny a nakonec i ty nejlepší recepty na zmrzlinu do zmrzlinovače.
Kvalitní a jemnou zmrzlinu nebo ovocný sorbet bez hrubých krystalků vody vám v domácích podmínkách vyrobí jedině zmrzlinovač. Tento jednoduchý a cenově dostupný přístroj vykouzlí rychle a snadno tu nejlepší domácí zmrzlinu, u které navíc přesně znáte její složení. Na co se zaměřit při výběru zmrzlinovače?
S kompresorem
Zmrzlinovač s kompresorem je výkonnější, zvládne zmrzlinu připravit sám bez použití mrazáku. Doba umíchání zmrzliny je delší než u druhého typu a kvůli vyššímu výkonu je i energeticky náročnější. Hodí se tak spíše pro přípravu většího množství zmrzliny. Vyšší je i pořizovací cena.
S chladicí nádobou
Zmrzlinovač s chladicí nádobou připraví zmrzlinu rychleji, nicméně je potřeba dopředu počítat s nachlazením dvojstěnné nádoby s chladicím médiem v mrazáku. Pokud si budete chtít připravit zmrzlinu, musíte namrazit nádobu minimálně 10 hodin předem. Zmrzlinu pak ale snadno připravíte do 30 min. Příznivější je oproti druhému typu zmrzlinovače i cena, která se pohybuje v rozmezí od 700 Kč.
Rozhodně se zaměřte na velikost nádoby zmrzlinovače, tedy pro kolik osob budete nejčastěji zmrzlinu připravovat. Nejmenší nádoby začínají na objemu 0,3 l, pro velkou rodinu ale můžete využít objem až 2 l. Zlatou střední cestou je pak objem přibližně okolo 1 l zmrzliny.
Zmrzlinovače jsou z větší části vyrobeny z plastu, což je levnější varianta se snadnou údržbou. Nevýhodou může být ale kratší životnost oproti kovovým materiálům, což je důležité hlavně u metliček. Zmrzlinovače z nerezové oceli mají delší životnost, musíte ale počítat s vyšší pořizovací cenou.
Většina zmrzlinovačů disponuje praktickými funkcemi jako časovač nebo automatické chlazení, které udrží zmrzlinu po určitou dobu stále chladnou. LED indikátory vám jednoduše zobrazí, v jakém procesu se právě výroba zmrzliny nachází. Součástí výrobníků zmrzliny mohou být také odměrky pro odměření správného množství ingrediencí. Hodí se i servírovací lžíce na kopečky nebo špachtle.
Cílem zmrzlinovače je vytvořit z tekuté směsi pomocí chlazení a míchání zmrzlinu s lehkou a nadýchanou texturou. Ta je připravena ihned k servírování, je tedy měkčí a nemusí se tak po vyjmutí z mrazáku nechat povolit.
Zmrzlinovač bez kompresoru sám nemrazí, využívá proto ke zchlazení zmrzlinové směsi předchlazenou nádobu z mrazáku. Do té stačí nalít připravenou tekutou směs, nádobu vložit do těla zmrzlinovače a nechat pracovat metličky. Promícháváním směsi v nachlazené nádobě vzniká přibližně po 30 minutách (v závislosti na velikosti nádoby a typu zmrzlinovače) skvěle vychlazená zmrzlina.
Zmrzlinovač s kompresorem si s tekutou směsí poradí sám. Stačí zmrzlinovou směs nalít do nádoby a zapnout přístroj. Promíchávací lopatky se společně s kompresorem postarají o dokonalý výsledek.
Každý z nás si pod dobrou a osvěžující zmrzlinou představí tu svoji. Někdo vanilkovou, jiný čokoládovou, někomu chutná nejvíc ovocný sorbet. Recepty na zmrzlinu do zmrzlinovače nejsou v základu nijak složité, obsahují jen pár surovin. Na vás pak je zapojit svoji fantazii, aby byla vaše domácí zmrzlina ze zmrzlinovače dokonalá a podle vašich představ. Přinášíme několik receptů, speciálně vanilková zmrzlina ze zmrzlinovače je klasika, která nikdy nezklame a zaručeně vás svou skvělou chutí dostane.
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a ostrým nožem vydlabejte semínka. Do rendlíku nalijte smetanu a mléko, přidejte semínka vanilky i vydlabaný lusk. Směs zahřejte pod bod varu, poté stáhněte plamen, směs nechte kompletně vychladnout, přibližně po 30 minutách z ní vytáhněte vanilkový lusk. V misce smíchejte žloutky s cukrem, přidejte vychladlou smetanovou směs a promíchejte, můžete si pomoci mixérem. Hotovou směs vlijte do nádoby zmrzlinovače a dále postupujte podle pokynů výrobce.
Všechny suroviny smíchejte v míse v hladkou směs. Tu přelijte do zmrzlinovače a nechte vymíchat zmrzlinu. Jogurt můžete zvolit podle vlastní chuti, například řecký bílý, jakýkoliv ovocný nebo i čokoládový.
V rendlíku smíchejte mléko se smetanou, přidejte kakao, cukr a žloutek. Směs dobře vymíchejte a přiveďte téměř k varu. Stáhněte z plotny a vmíchejte nalámanou čokoládu, nechte zcela rozpustit. Promíchejte a nechte směs vystydnout. Před nalitím do zmrzlinovače dejte směs ještě na chvíli chladit do lednice.
V rendlíku svařte vodu s cukrem a 2 lžičkami nastrouhané citrónové kůry. Směs nechte vychladnout a mezitím vymačkejte z citrónů co nejvíc šťávy. Šťávu vlijte do vychladlé směsi, promíchejte a přeceďte přes jemné sítko. Nalijte do zmrzlinovače a nechte vymíchat sorbet do požadované konzistence.
Ukázali jsme si, že výroba domácí zmrzliny ve zmrzlinovači není nijak složitá a zmrzlina ze zmrzlinovače chutná mnohem líp, než běžně kupovaná. Který recept na zmrzlinu ve zmrzlinovači zaujal vás? Propadněte kouzlu domácí zmrzliny, pořiďte si výrobník zmrzliny a staňte se domácím zmrzlinářem, kdykoliv si na ni jen vzpomenete.