Smažená jídla a tuk jsou již tradičně kontroverzní a diskutovaná témata. Kolik tuku jíst, které jsou zdravé tuky a které nezdravé, nutnost vyhýbat se pokrmům smaženým a fritovaným, neboť ohrožují naše zdraví i figuru. Ovšem přes všechna doporučení a varování hraje velkou roli i naše chuť a smažená jídla většině lidí prostě chutnají a těžko se jim odolává. Dnes už ale kompromisy dělat nemusíte a smažené dobroty si můžete dopřát bez výčitek. Horkovzdušná fritéza vám je totiž připraví zdravě, chutně a téměř bez tuku.
Horkovzdušná fritéza je novinkou posledních pár let a je logickou odpovědí výrobců na naše potřeby a snahu stravovat se chutně a zdravě. Jedná se o obdobu olejové fritézy, ovšem s jedním zásadním rozdílem. Zatímco do klasické fritézy potřebujete litry oleje, abyste si v ní připravili jídlo, horkovzdušná fritéza vám připraví šťavnaté kuřecí nugetky či křupavé smažené hranolky s minimálním množstvím oleje. Je tedy ideální volbou pro všechny, kteří berou ohled na své zdraví nebo si chtějí udržet štíhlou linii, aniž by se museli vzdát svých oblíbených chutí.
A jak je to možné? Jak horkovzdušná fritéza funguje? Každá horkovzdušná fritéza je vybavená topným tělesem, které ohřívá vzduch na vámi zvolenou teplotu podle typu připravovaného pokrmu. Stačí přidat pouze velmi malé množství oleje pro zvlhčení vzduchu. Ventilátor zajistí rovnoměrné proudění horkého vzduchu, díky čemuž se potraviny opékají na všech místech stejně a nepřipalují se. Některé typy horkovzdušných fritéz jsou vybavené otáčecí lopatkou, která automaticky jídlo promíchává a vy tak do průběhu přípravy nemusíte vůbec zasahovat.
Fritéza, lidově řečeno friťák, má nespornou výhodu v tom, že smažené potraviny v něm připravíte pohodlně a za kratší dobu než na pánvi. I přesto, že smažená chuť a křupavost fritovaných jídel je pro většinu z nás neodolatelná, potýkají se olejové friťáky s kritikou. Důvodem jsou velká spotřeba oleje nutná pro přípravu, příliš mastné a nezdravé jídlo a nutná pravidelná výměna oleje s náročným mytím. Ale jde to i jinak! S horkovzdušnou fritézou, která vám oproti klasické fritéze nabídne mnoho výhod.
Zatímco klasické olejové fritézy musí být naplněny velkým množstvím oleje, těm horkovzdušným stačí pouze minimální množství. Výrobci uvádí až o 80-90 % méně tuku proti běžným fritézám. Například na jeden kilogram smažených hranolek připravovaných v horkém vzduchu postačí zhruba jedna polévková lžíce oleje. Kromě toho, do těchto typů fritéz můžete použít různé typy olejů – slunečnicový, řepkový, olivový či sezamový. Jelikož horkovzdušná technologie umožňuje smažit i na nižší teplotu, můžete použít i dražší a kvalitnější oleje pro ještě zdravější pokrm.
Je všeobecně známý fakt, že přepálený olej je karcinogenem, který může mít negativní dopad na naše zdraví. Fritování bez oleje tak umožňuje připravit si nejen pokrmy s nižší kalorickou hodnotou, ale také bez zbytečných karcinogenů.
Známe to všichni. Když něco smažíme, ať už na pánvi nebo ve fritéze, typickým olejovým zápachem je pak zamořený celý byt a tento odér nelze dobře vyvětrat ani po několika hodinách. Toho můžete být ušetřeni. Horkovzdušná technologie smažení totiž neuvolňuje téměř žádné nepříjemné pachy, ani neuvolňuje mastné páry vody.
Vylévání přepáleného oleje a složité mytí všudypřítomné mastnoty vás již nemusí strašit. Jelikož se v horkovzdušné fritéze používá minimum tuku, vylévání oleje a zanášení odpadních trubek odpadá. Čeká vás jen snadné čištění bez odstraňování silné vrstvy mastnot. Odnímatelné části (víko, fritovací koš, nádoba, hnětač) lze mýt v myčce na nádobí a ostatní části fritézy jsou snadno rozebíratelné pro jednoduché čištění.
Další výhodou horkovzdušných fritéz je to, že většina z nich je předehřátá již do 3 minut, zatím co u těch olejových jsme zvyklí, že nahřátí oleje trvá alespoň 15 minut. Kromě toho jsou některé modely vybaveny přednastavenými programy a míchací lopatkou, takže vaše starost kolem přípravy večeře je minimální.
Díky horkovzdušným fritézám si můžete bez výčitek dopřát smažená jídla s typickou zlatavou krustou a křupavostí, ale nemusíte se omezit pouze na fritování. Multifunkční modely vám nabízí také možnost bez oleje péct, grilovat či restovat.
Chutné, zdravé a jednoduché vaření – skloubit tato tři přání dohromady lze málokdy. Pokud ale máte ten správný kuchyňský spotřebič, nemusíte již volit mezi snadným vařením, zdravým jídlem a pestrou chutí. Multifunkční horkovzdušná fritéza vám splní vše najednou. Kromě horkovzdušného smažení umí také péct, zapékat, grilovat, restovat, sušit ovoce či rozmrazovat a v některých fritézách můžete připravovat i více druhů jídel najednou. Vše, co potřebujete pro přípravu kompletního oběda či večeře najdete v jednom spotřebiči, který umožňuje rychlou a zdravou přípravu jídla na mnoho způsobů a díky přednastaveným programům se nemusíte téměř o nic starat.
V horkovzdušných fritézách si můžete připravit celou paletu různých typů jídel. Vykouzlíte v ní zdravá jídla, která jsou jinak pro své vysoké kalorické hodnoty zatracovaná. Obvykle tučné jídlo je tak dostupné i pro lidi, kteří si chtějí nebo musí hlídat dietní jídelníček. Jedná se o široké spektrum jídel, jako hranolky, obalovaná a smažená či grilovaná a pečená masa, ryby, zelenina, různé předsmažené pokrmy, zmražené polotovary, ale i sladké moučníky a dezerty.
A jaká konkrétní jídla můžeme v horkovzdušné fritéze připravit? Ve většině horkovzdušných fritéz lze připravit s minimem tuku předsmažené hranolky, domácí hranolky, americké brambory, krokety, masové a zeleninové kuličky, karbanátky, obalovaná kuřecí stehna a křidýlka, kuřecí nugety, jarní závitky, ryby, smaženou a pečenou zeleninu, muffiny, popcorn, polotovary z listového těsta, rozpékané pečivo. V dražších modelech není problém připravit grilované kuře, steaky, špízy, koláče či pizzu.
Pokud si horkovzdušnou fritézu chcete pořídit, je dobré zamyslet se nejdříve na tím, co od ní očekáváte a porovnat si, co vám jednotlivé modely nabízí. Ať si vyberete takovou horkovzdušnou fritézu, která bude vaší domácnosti nejvíce vyhovovat.
Na trhu se můžete setkat se třemi typy horkovzdušných fritéz:
O rychlou a zdravou přípravu pokrmů se postará halogenové infračervené topné těleso.
Ve statických fritézách horký vzduch koluje okolo potravin a tím je zahřívá. Jsou cenově nejdostupnější.
Dynamické fritézy jsou vybaveny lopatkou, která potraviny během fritování promíchává.
Objem fritézy je závislý především na počtu lidí v domácnosti, ale také na tom, co od fritézy očekáváte. K dostání jsou malé horkovzdušné fritézy s objemem nádoby 1,5-3 litry, které jsou vhodné pro přípravu základních receptů a menších porcí. Na druhém konci nabídky jsou pak velké multifunkční horkovzdušné fritézy s objemem 8-12 litrů, ve kterých si můžete ugrilovat celé pečené kuře či špízy nebo připravit více různých pokrmů najednou. Velmi oblíbené jsou pak horkovzdušné fritézy střední velikosti s objemem 3-7 litrů, které jsou ideálním pomocníkem do každé domácnosti.
Horkovzdušné fritézy nabízí různé funkce a příslušenství, které usnadňují obsluhu a rozšiřují možnosti použití.
Na závěr pro vás máme malou inspiraci – 3 recepty na dobroty, které si můžete připravit v horkovzdušné fritéze. Většina lidí si pořizuje horkovzdušnou fritézu kvůli zdravější variantě bramborových hranolků, ale co takhle křupavé zeleninové hranolky nebo extra snadné a rychlé pečené kuře s medovou hořčicí či neodolatelné stracciatellové muffiny?
Pro 2 osoby:
Pro 2 osoby:
Příprava 6 muffinů:
Zdroj: www.domo-elektro.cz/a/recepty-k-horkovzdusne-friteze
Dopřejte si chutná smažená jídla bez výčitek. Horkovzdušné fritézy jsou tu pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě aniž by se museli vzdát svých oblíbených pochoutek.