Kvalitní kávová zrna jsou solidním základem, k přípravě prvotřídní kávy ale jen samotná zrna nestačí. Pokud sami sebe řadíte ke kávovým nadšencům, měli byste dbát nejen na výběr a stupeň pražení kávových zrn, ale také na hrubost mletí. Správně namletá káva pozvedne chuť zvoleného kávového nápoje na zcela novou úroveň. Přečtěte si, jakou zvolit hrubost mletí kávy dle specifické metody přípravy.
Koupili jste si luxusní kávová zrna, ale výsledný nápoj nesplňuje vaše očekávání? Problém bude pravděpodobně právě hrubost mletí kávových zrn. Hrubost má totiž markantní vliv na výslednou chuť kávového nápoje. Každý druh kávy vyžaduje jiný stupeň hrubosti, protože jednotlivé metody přípravy mají různě dlouhou dobu extrakce a také rozdílný způsob filtrace. Jemné mletí extrakci zpomaluje (lépe vynikne typická hořkost), hrubé naopak zrychluje (optimální pro ovocné tóny).
Dodržovat hrubost mletí kávy je žádoucí, ale nikoliv povinné. S mletím můžete experimentovat a připravit si tak kávový nápoj, který přesně odpovídá právě vaší chuti. Níže najdete doporučení, která můžete použít jako odrazový můstek, pokud s mletím teprve začínáte.
Cold brew je osvěžující studený kávový nápoj, jehož extrakce může trvat i několik hodin, proto se kávová zrna melou opravdu hrubě, výsledná směs svou velikostí a tvarem připomíná mořskou sůl. Takto hrubě namletou kávu využijete i při přípravě french pressu.
Pokud jste se zhlédli v alternativních přípravách kávy s pomocí chemexu nebo clever dripperu, kávová zrna byste měli namlít středně hrubě (konzistence písku), tedy o něco více než v případě cold brew a french pressu.
Střední mletí je optimální volbou, pokud máte doma aeropress, vacuum pot nebo drip, které vyžadují více než 3 minuty přípravy. Namletá káva má konzistenci jemného písku.
Středně jemné mletí kávových zrn se využívá nejčastěji. Tato hrubost mletí je ideální pro přípravu kávy v moka konvičce, hodí se ale i do aeropressu nebo dripu. Má jemnější konzistenci než písek.
Espresso vyžaduje jemné mletí kávy, které lze konzistencí přirovnat k jemné kuchyňské soli. Pokud si koupíte již namletou kávu, pravděpodobně je takto jemně namletá. Nejjemnější mletí pak vyžaduje příprava turecké kávy v tradiční džezvě. Takto namletá káva připomíná konzistencí hladkou mouku nebo moučkový cukr.
Hrubost mletí | Struktura namleté kávy | |
---|---|---|
Cold brew | Nejhrubší | Vločky/mořská sůl |
French press | Hrubé až nejhrubší | Vločky/mořská sůl |
Chemex | Střední | Hrubý písek |
Moka konvička | Jemné | Krupice |
Epresso | Velmi jemné | Hrubá mouka |
Džezva | Extra jemné | Hladká mouka |
Požadované hrubosti mletí můžete jednoduše dosáhnout s pomocí kvalitních ručních nebo elektrických mlýnků na kávu, které umožňují nejen nastavení specifické hrubosti, ale také množství namleté kávy. Při výběru se zaměřte na mlecí mechanismus mlýnku. Komfortní alternativou jsou pak automatické kávovary, které disponují zabudovaným mlýnkem, který automaticky zvolí optimální hrubost mletí dle vybraného nápoje.
Hrubost mletí kávy má vliv na chuť výsledného nápoje. Jednotlivé metody přípravy kávy se liší dobou extrakce a druhem filtrace. Tyto faktory je nutné zohlednit při mletí kávových zrn, abyste dosáhli požadovaného chuťového prožitku.