Drip káva neboli překapávaná káva patří mezi typy káv, které si snadno připravíte i v pohodlí domova. Nepotřebujete žádné drahé a velké přístroje, ale postačí vám Dripper na kávu a papírové filtry. Díky nim se zbavíte nevzhledného lógru, který při dlouhém louhování zhoršuje chuť kávy. Jak pracovat s Dripperem, abyste získali výbornou kávu?
První dripper se objevil v Německu v roce 1908. Průkopnicí byla Melitta Bentz, která přišla s novým způsobem přípravy kávy – namletá káva se vložila na papírový filtr, zalila se vodou a po protečení byla káva připravena. Pro tento účel vynalezla jednoduchý „cedník“, do které se vkládal papírový filtr a následně i káva s vodou. V průběhu let jeho design ještě upravila a výsledkem se stal keramický trychtýř kónického tvaru se žebrováním na bocích.
Byla to příjemná změna v chuti kávy, protože lógr už neležel na dně šálku jako tomu je u „českého turka“. Káva nezhořkla, ale byla stejně lahodná až do posledního doušku.
Tím ale cesta Dripperu nekončí. V Tokiu totiž o několik desítek let později vznikl v roce 2004 jeho „bráška“ pod názvem Hario V60. Oproti Melittě má větší otvor uprostřed, jinak uzpůsobené žebrování a papírový filtr do kávovarů Hario svírá v nádobě přesně úhel 60°.
Drippery nyní existují keramické, měděné i plastové a záleží jen na vás, který typ dripperu se vám pro přípravu kávy zalíbí nejvíce.
Abyste získali kávu lahodné chuti, nepotřebujete žádná složitá zařízení. Postačí vám Dripper Melitta nebo Hario V60 a papírový filtr. Princip přípravy kávy přes Dripper patří mezi nejjednodušší a nejlevnější a zabere vám jen pár minut.