Od každého mrazáku očekáváme výkonné mrazení a nízkou spotřebu elektrické energie. Ať už mrazák samostatně stojící nebo mrazák kombinovaný s ledničkou – chceme-li, aby fungoval efektivně a dlouhodobě, je třeba se o něj správně starat. A právě proto je tu náš článek, který vám poradí, jak odmrazit mrazák, kam mrazák umístit, jaká teplota v mrazáku je ideální, jak správně uchovávat potraviny v mrazáku nebo co dělat, když mrazák nemrazí.
Ať už máte mrazák šuplíkový nebo pultový, dbejte na to, aby mezi chladičem a zdí byl dostatečný prostor a ohřívaný vzduch mohl volně proudit. Především na zadní straně, kde je správná cirkulace vzduchu důležitá, je doporučovaná vzdálenost 30 cm.
Volně stojící mrazák je vhodné umístit do místnosti, která je chladnější a kde nebude vystaven teplotním výkyvům. Chlazení v mrazáku je samozřejmě účinnější, když okolní teplota chladiče je co nejnižší. Chladící zařízení se tak méně často spíná, což vede k nižší spotřebě energie. Mrazák nikdy neumisťujte v blízkosti tepelných zdrojů jako je topení nebo dosah sluníčka.
Nejen vnějšek, ale především vnitřek mrazáku je třeba udržovat v čistotě a v dobré kondici. Patří k tomu tedy pravidelné čištění, odmrazování a zbavování mrazáku prachu.
Je třeba pravidelně kontrolovat stav těsnění na dveřích, zda není zaneseno špínou a zda dobře těsní. Pokud je opotřebované, je třeba ho vyměnit. Nezapomínejte také pravidelně zbavit prachu chladící zařízení v zadní části spotřebiče. Nejlepší je vysát z něj prach vysavačem.
Nejméně oblíbenou, ovšem nevyhnutelnou činností, je odmrazování mrazáku. Mrazák by se měl odmrazovat a uvnitř čistit ideálně 2× do roka. Jakmile se totiž tvoří uvnitř mrazáku vrstva ledu, efektivita mrazení klesá. Led brání mrazničce dosáhnout požadované teploty, čímž výrazně stoupá spotřeba elektrické energie. Už při vrstvě ledu 1 cm stoupá spotřeba energie až o 75 %. Rovněž kompresor je více namáhán a zkracuje se mu životnost.
Nevlastníte-li mrazák nebo chladničku s mrazákem s funkcí No Frost, bude nutné mrazák odmrazovat minimálně 1× do roka (ideálně však 2× v roce), abyste zachovali efektivitu mrazení, dlouhou životnost spotřebiče a v neposlední řadě dobré skladovací podmínky pro potraviny.
Na odmrazování mrazáku si vyberte chladné dny, aby zmražené jídlo nezačalo tát, než ho opět vložíte do mrazáku. Vhodné je vložit ho do přepravky, jednotlivé potraviny zabalit do utěrek a odložit do chladu. Déle si tak udrží nízkou teplotu. Použít můžete i cestovní lednici.
Jak odmrazit mrazák krok za krokem:
Chcete-li rychle odmrazit mrazák, můžete na led použít plastovou stěrku a s ní opatrně námrazu seškrábat. Lze použít i hadr namočený v horké vodě, který jemně přikládáte přímo na vrstvy ledu. Nikdy ale nepoužívejte nic horkého přímo na části mrazáku. Vlivem teplotního šoku by mohlo dojít k popraskání. Vyvarujte se také používání ostrých předmětů a praktik jako je fénování horkým vzduchem. Je to nebezpečné jak pro vás, tak pro mrazák, který přímým horkým vzduchem můžete poškodit.
Pokud si pořídíte mrazák nebo kombinovanou ledničku s mrazákem vybavenou funkcí No Frost, starost s odmrazováním mrazáku i lednice vám zcela odpadá. Technologie No Frost odvádí vzdušnou vlhkost mimo prostor mrazáku a zajišťuje uvnitř spotřebiče cirkulaci studeného a suchého vzduchu. Nedochází tak k vytváření námrazy ani na stěnách mrazáku ani na samotných potravinách a snižuje se zároveň spotřeba elektrické energie.
Čím nižší teplota v mrazáku, tím si uchovávané potraviny déle zachovají svoji kvalitu. Proto nastavení správné teploty v mrazáku je jedním z nejdůležitějších opatření, ale je třeba myslet také na to, že udržování nízkých teplot vyžaduje i vyšší spotřebu energie. S ohledem na zachování nejlepšího poměru uchování kvality potravin a spotřeby elektrické energie, je výrobci doporučovaná teplota v mrazáku -18 °C. Každý stupeň směrem dolů zvyšuje spotřebu elektřiny až o 6 % a naopak krajní hranice teplot pro uchovávání potravin začíná přibližně na teplotě –15 °C.
Zmrazování je opravdu skvělý a snadný způsob konzervace potravin, který má ale svá pravidla. V první řadě platí, že do mrazáku byste neměli dávat teplé jídlo nebo mokré potraviny, důležitých je i pár dalších zásad.
Je dobré vědět, že naplněný mrazák funguje mnohem efektivněji než poloprázdný mrazák. Lépe si totiž udrží konstantní teplotu a při otevírání není vnitřek vystaven takovým teplotním výkyvům. Rovněž platí, že plný mrazák vydrží nerozmrazený při výpadku elektřiny až tři dny, samozřejmě v závislosti na velikosti. Naproti tomu poloprázdná mraznička má vyšší spotřebu a v přeplněné zase špatně cirkuluje vzduch.
Do mrazáku vkládejte pouze potraviny pokojové teploty, nikdy ne horké. Zeleninu i maso je lepší předem naporcovat. Hotová jídla je lepší ukládat do mrazáku v mírně nedovařeném stavu.
Potraviny před uložením do mrazáku zabalte do sáčku nebo krabičky. Skvělým pomocníkem nejen v tomto případě je vakuovačka, která je pro zamrazování ideální. Pomůže lépe zachovat chuť, aroma i výživové hodnoty zmrazené potraviny, protože vytlačí z obalu kyslík, kvůli kterému dochází ke žluknutí tuků, oxidaci vitamínů a ztrátě přirozeného vzhledu. Balíček s potravinou či jídlem nezapomínejte opatřit názvem a datem zmrazení. Zabere vám to pár sekund a předejdete tomu, že jídlo se ztratí v hlubinách mrazáku a po letech se vyhodí.
Potraviny zmrazujte co možná nejrychleji, nejlépe s využitím funkce rychlého zmrazení, aby se zachovalo co nejvíce vitaminů.
I když některé mražené potraviny vydrží v mrazáku opravdu dlouho, neznamená to, že vydrží navždy. Krom toho každá z potravin má jinou strukturu a obsah vody, takže i délka její skladovací doby se liší. Přestože je tedy daná potravina řádně zabalená, je důležité brát v potaz doporučenou dobu skladování.
Maso patří mezi nejčastěji zmrazované potraviny, přičemž doba jeho skladování záleží na druhu masa, ale také na způsobu, jakým ho zabalíte. V mikrotenovém sáčku vydrží maso kratší dobu, než když ho zabalíte do fólie a díky vakuovačce obal zbavíte vzduchu. Významnou roli hraje také tučnost masa. Zatímco libové maso a ryby vydrží zmrazené minimálně 6 měsíců, maso s vysokým podílem tuku, například bůček, je třeba spotřebovat nejdéle do 2 měsíců.
Drůbeží maso vakuované vydrží při teplotě -18 °C půl roku. Pokud je pouze zabalené v mikrotenovém sáčku, jeho trvanlivost je 1-2 měsíce.
Libové vepřové maso vakuově zabalené vydrží 8 měsíců, hovězí a telecí až 12 měsíců. Pokud maso zabalíte do mikrotenového sáčku, spotřebujte ho do 3 měsíců.
Zvěřina a jehněčí vydrží minimálně rok za podmínky vakuovaného balení. V opačném případě je jeho spotřeba nutná do 3 měsíců.
Zeleninu je vhodné před zmrazením upravit blanšírováním, díky čemuž si zelenina zachová svou chuť, strukturu i barvu a prodlouží se tím i její trvanlivost. Blanšírovaná zelenina vám vydrží 8-12 měsíců, nepředvařená pouze 3-5 měsíců. Zmrazit se dá vlastně jakákoliv zelenina, ale u zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou například rajčata, cuketa či lilek, počítejte se změnou konzistence. Než dáme cuketu nebo lilek do mrazáku, nakrájíme je na plátky, 2 minuty předvaříme a po zchlazení a osušení uchováme v mrazáku maximálně po dobu 8 měsíců.
Ovoce vydrží ve zmrazeném stavu až 12 měsíců, přičemž je vhodné jej před zamrazením odpeckovat či zbavit jádřinců. Ovoce jako borůvky, maliny, ostružiny či višně před zmrazením prosypte cukrem, aby si zachovalo své aroma.
Mražení hub je tak trochu samostatná kapitola. Jelikož jsme národ houbařů, zásoby hub často plní naše mrazáky. Ale s houbami to není tak jednoduché, protože očištěním, zabalením a vložením do mrazáku to nekončí. V houbách jsou totiž enzymy, které se snaží houby rozkládat a během tohoto rozkladu se uvolňují mykotoxiny, jenž lidskému zdraví rozhodně neprospívají. Ano, při teplotě -18 °C aktivita enzymů ustane, ale než se houby na tuto teplotu zmrazí, trvá to i několik hodin.
A jak uchovat houby v mrazáku? Před zamrazením hub je třeba zastavit aktivitu enzymů a toho bezpečně dosáhnete tím, že je vystavíte působení vysoké teploty na krátkou chvíli. Houby tedy můžete spařit vařící vodou nebo nakrájené houby pár minut poduste v trošce vody. Poté nechce houby ochladit na pokojovou teplotu, osušte je a uložte do mrazáku. Správně zmrazené houby vám vydrží v mrazáku půl roku.
Ke zmrazování jsou vhodnější spíše pevnější houby, ale například milovníci václavkového guláše si nenechají vymluvit, že i václavky si uloží do zásoby. Každý houbař ví, že václavky patří mezi jedovaté houby. Proto jejich tepelná úprava před konzumací je nevyhnutelná. Pokud chcete dát václavky zmrazit, je nejlepší je nejdříve osmažit a teprve poté uložit do mrazáku.
Otevřete mrazák a máte podezření, že mrazák nemrazí? Ať už mraznička mrazí málo nebo mrazit zcela přestala, je třeba to řešit ihned. Důvod může být samozřejmě vážnější s nutností zásahu odborníka, ale i banálnější a dokážete si poradit i sami.
Mrazák je investice, kterou oceníte v průběhu celého roku. Ať už pultový, šuplíkový nebo vestavný mrazák. Vyberte si takový, který bude nejvíce vyhovovat vašim požadavkům.