Jak se starat o mrazák (TIPY A TRIKY)

Zobrazit katalog

Článek

Aktualizováno

Od každého mrazáku očekáváme výkonné mrazení a nízkou spotřebu elektrické energie. Ať už mrazák samostatně stojící nebo mrazák kombinovaný s ledničkou – chceme-li, aby fungoval efektivně a dlouhodobě, je třeba se o něj správně starat. A právě proto je tu náš článek, který vám poradí, jak odmrazit mrazák, kam mrazák umístit, jaká teplota v mrazáku je ideální, jak správně uchovávat potraviny v mrazáku nebo co dělat, když mrazák nemrazí. 

Jak se starat o mrazák

Jak se starat o mrazák – OBSAH

  1. Kam umístit mrazák 
  2. Jak se starat o mrazák
  3. Jak odmrazit mrazák
  4. Mrazák s funkcí No Frost
  5. Teplota v mrazáku 
  6. Jak skladovat potraviny v mrazáku
  7. Jak dlouho uchovávat potraviny v mrazáku
  8. Co dělat, když mrazák nemrazí 

Kam umístit mrazák

Ať už máte mrazák šuplíkový nebo pultový, dbejte na to, aby mezi chladičem a zdí byl dostatečný prostor a ohřívaný vzduch mohl volně proudit. Především na zadní straně, kde je správná cirkulace vzduchu důležitá, je doporučovaná vzdálenost 30 cm. 

Volně stojící mrazák je vhodné umístit do místnosti, která je chladnější a kde nebude vystaven teplotním výkyvům. Chlazení v mrazáku je samozřejmě účinnější, když okolní teplota chladiče je co nejnižší. Chladící zařízení se tak méně často spíná, což vede k nižší spotřebě energie. Mrazák nikdy neumisťujte v blízkosti tepelných zdrojů jako je topení nebo dosah sluníčka. 

Jak se starat o mrazák

Nejen vnějšek, ale především vnitřek mrazáku je třeba udržovat v čistotě a v dobré kondici. Patří k tomu tedy pravidelné čištění, odmrazování a zbavování mrazáku prachu.

Je třeba pravidelně kontrolovat stav těsnění na dveřích, zda není zaneseno špínou a zda dobře těsní. Pokud je opotřebované, je třeba ho vyměnit. Nezapomínejte také pravidelně zbavit prachu chladící zařízení v zadní části spotřebiče. Nejlepší je vysát z něj prach vysavačem. 

Nejméně oblíbenou, ovšem nevyhnutelnou činností, je odmrazování mrazáku. Mrazák by se měl odmrazovat a uvnitř čistit ideálně 2× do roka. Jakmile se totiž tvoří uvnitř mrazáku vrstva ledu, efektivita mrazení klesá. Led brání mrazničce dosáhnout požadované teploty, čímž výrazně stoupá spotřeba elektrické energie. Už při vrstvě ledu 1 cm stoupá spotřeba energie až o 75 %. Rovněž kompresor je více namáhán a zkracuje se mu životnost.

Jak se starat o mrazák
I o mrazák je třeba se starat. Pravidelně ho čistit a odmrazovat. Jen tak poskytne ty správné skladovací podmínky po vaše potraviny a udrží si nízkou spotřebu energie.

Jak odmrazit mrazák (NÁVOD)

Nevlastníte-li mrazák nebo chladničku s mrazákem s funkcí No Frost, bude nutné mrazák odmrazovat minimálně 1× do roka (ideálně však 2× v roce), abyste zachovali efektivitu mrazení, dlouhou životnost spotřebiče a v neposlední řadě dobré skladovací podmínky pro potraviny. 

Na odmrazování mrazáku si vyberte chladné dny, aby zmražené jídlo nezačalo tát, než ho opět vložíte do mrazáku. Vhodné je vložit ho do přepravky, jednotlivé potraviny zabalit do utěrek a odložit do chladu. Déle si tak udrží nízkou teplotu. Použít můžete i cestovní lednici.

 

Jak odmrazit mrazák krok za krokem:

  1. Mrazák vypněte ze zásuvky. Pokud je součástí kombinované lednice, stačí vypnout mrazící část.
  2. Vyndejte potraviny z mrazáku a uchovejte je v chladu. Pokud jsou šuplíky či jiné části mrazáku přimrznuté ke stěnám, nevyndávejte je násilím. Počkejte až led trochu povolí. Před a pod mrazák rozprostřete starý ručník. 
  3. V průběhu tání ledu vodu z mrazáku vytírejte. Některé mrazáky mají odtokový kanálek, čímž vám práci usnadní. 
  4. Jakmile všechen led odstraníte, můžete začít s čistěním mrazničky. Jednotlivé části a šuplíky z mrazáku vyndejte a umyjte je zvlášť. Dávejte jen pozor na to, abyste na ně nepustili proud horké vody. Důležité je také používat pouze speciální čistící spreje nebo jiné neagresivní mycí prostředky, například saponát na nádobí. Pomoci si můžete i vodou s jedlou sodou nebo vodou s octem, který je mimo jiné výborným pohlcovačem pachu. 
  5. Stejně tak i těsnění kolem dveří mrazáku očistěte mokrým hadříkem a zkontrolujte, zda dostatečně těsní po celém obvodě. 
  6. Po umytí vše důkladně vytřete dosucha, a to včetně jednotlivých šuplíků a ostatních vyjímatelných dílů. 
  7. Poté mrazák opět zapněte do elektrické sítě a nastavte požadovanou teplotu. Nechte mrazničku běžet minimálně půl hodiny a pak do ní můžete potraviny opět vrátit.

Jak rychle odmrazit mrazák

Chcete-li rychle odmrazit mrazák, můžete na led použít plastovou stěrku a s ní opatrně námrazu seškrábat. Lze použít i hadr namočený v horké vodě, který jemně přikládáte přímo na vrstvy ledu. Nikdy ale nepoužívejte nic horkého přímo na části mrazáku. Vlivem teplotního šoku by mohlo dojít k popraskání. Vyvarujte se také používání ostrých předmětů a praktik jako je fénování horkým vzduchem. Je to nebezpečné jak pro vás, tak pro mrazák, který přímým horkým vzduchem můžete poškodit.

Funkce No Frost
Funkce No Frost zabrání vzniku námrazy na potravinách a ještě vás ušetří od neoblíbené činnosti odmrazování mrazáku. 

Mrazák s funkcí No Frost

Pokud si pořídíte mrazák nebo kombinovanou ledničku s mrazákem vybavenou funkcí No Frost, starost s odmrazováním mrazáku i lednice vám zcela odpadá. Technologie No Frost odvádí vzdušnou vlhkost mimo prostor mrazáku a zajišťuje uvnitř spotřebiče cirkulaci studeného a suchého vzduchu. Nedochází tak k vytváření námrazy ani na stěnách mrazáku ani na samotných potravinách a snižuje se zároveň spotřeba elektrické energie. 

Výhody mrazáku s funkcí No Frost:

  • Na stěnách mrazáku se netvoří námraza. Mrazák tudíž není nutné odmrazovat.
  • V mrazáku je udržovaná konstantní teplota a námraza se nevytváří ani na zmražených potravinách, které si za těchto podmínek déle uchovávají svoji kvalitu. 
  • Nově vložené potraviny jsou rychleji zmražené. 
  • Nižší spotřeba energie. 
Teplota v mrazáku
Správná teplota v mrazáku je důležitá. Má to své opodstatnění.

Teplota v mrazáku 

Čím nižší teplota v mrazáku, tím si uchovávané potraviny déle zachovají svoji kvalitu. Proto nastavení správné teploty v mrazáku je jedním z nejdůležitějších opatření, ale je třeba myslet také na to, že udržování nízkých teplot vyžaduje i vyšší spotřebu energie. S ohledem na zachování nejlepšího poměru uchování kvality potravin a spotřeby elektrické energie, je výrobci doporučovaná teplota v mrazáku -18 °C. Každý stupeň směrem dolů zvyšuje spotřebu elektřiny až o 6 % a naopak krajní hranice teplot pro uchovávání potravin začíná přibližně na teplotě –15 °C. 

i Jak vybrat mrazák?
Zmrazování potravin je ten nejjednodušší a velmi šetrný způsob, jakým prodloužit jejich trvanlivost. Ovšem velmi záleží na tom, v jakých podmínkách jsou potraviny uchovávané. Ovlivňuje to jejich výživovou hodnotu, chuť i barvu. Významnou roli hraje také energetická náročnost mrazáku. A jakému mrazáku svěřit své potraviny? Jaký mrazák bude nejvhodnější do vaší domácnosti? Poradí vám náš článek Jak vybrat mrazák.  

Jak skladovat potraviny v mrazáku

Zmrazování je opravdu skvělý a snadný způsob konzervace potravin, který má ale svá pravidla. V první řadě platí, že do mrazáku byste neměli dávat teplé jídlo nebo mokré potraviny, důležitých je i pár dalších zásad. 

Mrazák plný tak akorát 

Je dobré vědět, že naplněný mrazák funguje mnohem efektivněji než poloprázdný mrazák. Lépe si totiž udrží konstantní teplotu a při otevírání není vnitřek vystaven takovým teplotním výkyvům. Rovněž platí, že plný mrazák vydrží nerozmrazený při výpadku elektřiny až tři dny, samozřejmě v závislosti na velikosti. Naproti tomu poloprázdná mraznička má vyšší spotřebu a v přeplněné zase špatně cirkuluje vzduch.

Jak ukládat potraviny do mrazáku

Do mrazáku vkládejte pouze potraviny pokojové teploty, nikdy ne horké. Zeleninu i maso je lepší předem naporcovat. Hotová jídla je lepší ukládat do mrazáku v mírně nedovařeném stavu. 

Potraviny před uložením do mrazáku zabalte do sáčku nebo krabičky. Skvělým pomocníkem nejen v tomto případě je vakuovačka, která je pro zamrazování ideální. Pomůže lépe zachovat chuť, aroma i výživové hodnoty zmrazené potraviny, protože vytlačí z obalu kyslík, kvůli kterému dochází ke žluknutí tuků, oxidaci vitamínů a ztrátě přirozeného vzhledu. Balíček s potravinou či jídlem nezapomínejte opatřit názvem a datem zmrazení. Zabere vám to pár sekund a předejdete tomu, že jídlo se ztratí v hlubinách mrazáku a po letech se vyhodí. 

Potraviny zmrazujte co možná nejrychleji, nejlépe s využitím funkce rychlého zmrazení, aby se zachovalo co nejvíce vitaminů.

i Funkce rychlého zmrazení zmrazuje potraviny mimořádně rychle a efektivně. Když do mrazáku vložíte novou potravinu, teplota se přechodně sníží na velmi nízkou teplotu, aby se jídlo zamrazilo co nejrychleji. Je z něj prudce odebráno teplo a tím se značně omezí krystalizační efekt vody, ke kterému dochází uvnitř potravin. Díky tomu si potravina zachová maximum nutričních látek a vitamínů. Po zamrazení se teplota v mrazáku opět vrátí na běžnou hodnotu. 
Vakuování pomůže zachavat živin, chuť i barvu potravin
Díky vakuování, které odsaje z obalu vzduch, si potravina zachová více živin, chuť i barvu. 

Jak dlouho uchovávat potraviny v mrazáku

I když některé mražené potraviny vydrží v mrazáku opravdu dlouho, neznamená to, že vydrží navždy. Krom toho každá z potravin má jinou strukturu a obsah vody, takže i délka její skladovací doby se liší. Přestože je tedy daná potravina řádně zabalená, je důležité brát v potaz doporučenou dobu skladování. 

Jak dlouho vydrží maso v mrazáku?

Maso patří mezi nejčastěji zmrazované potraviny, přičemž doba jeho skladování záleží na druhu masa, ale také na způsobu, jakým ho zabalíte. V mikrotenovém sáčku vydrží maso kratší dobu, než když ho zabalíte do fólie a díky vakuovačce obal zbavíte vzduchu. Významnou roli hraje také tučnost masa. Zatímco libové maso a ryby vydrží zmrazené minimálně 6 měsíců, maso s vysokým podílem tuku, například bůček, je třeba spotřebovat nejdéle do 2 měsíců. 

Drůbeží maso vakuované vydrží při teplotě -18 °C půl roku. Pokud je pouze zabalené v mikrotenovém sáčku, jeho trvanlivost je 1-2 měsíce. 

Libové vepřové maso vakuově zabalené vydrží 8 měsíců, hovězí a telecí až 12 měsíců. Pokud maso zabalíte do mikrotenového sáčku, spotřebujte ho do 3 měsíců.

Zvěřina a jehněčí vydrží minimálně rok za podmínky vakuovaného balení. V opačném případě je jeho spotřeba nutná do 3 měsíců.

Jak dlouho skladovat potraviny
Zmrazování potravin je skvělý způsob, jak co nejdéle uchovat jejich kvality. Ale pro každý druh potravin se doporučuje jiná skladovací doba a je třeba na to brát zřetel.

Jak dlouho vydrží zelenina v mrazáku

Zeleninu je vhodné před zmrazením upravit blanšírováním, díky čemuž si zelenina zachová svou chuť, strukturu i barvu a prodlouží se tím i její trvanlivost. Blanšírovaná zelenina vám vydrží 8-12 měsíců, nepředvařená pouze 3-5 měsíců. Zmrazit se dá vlastně jakákoliv zelenina, ale u zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou například rajčata, cuketa či lilek, počítejte se změnou konzistence. Než dáme cuketu nebo lilek do mrazáku, nakrájíme je na plátky, 2 minuty předvaříme a po zchlazení a osušení uchováme v mrazáku maximálně po dobu 8 měsíců.

Jak dlouho vydrží ovoce v mrazáku

Ovoce vydrží ve zmrazeném stavu až 12 měsíců, přičemž je vhodné jej před zamrazením odpeckovat či zbavit jádřinců. Ovoce jako borůvky, maliny, ostružiny či višně před zmrazením prosypte cukrem, aby si zachovalo své aroma.

Houby v mrazáku
Houby je třeba před vložením do mrazáku krátce povařit, abyste je zbavili enzymů způsobujících jejich rozklad.

Jak uchovat houby v mrazáku?

Mražení hub je tak trochu samostatná kapitola. Jelikož jsme národ houbařů, zásoby hub často plní naše mrazáky. Ale s houbami to není tak jednoduché, protože očištěním, zabalením a vložením do mrazáku to nekončí. V houbách jsou totiž enzymy, které se snaží houby rozkládat a během tohoto rozkladu se uvolňují mykotoxiny, jenž lidskému zdraví rozhodně neprospívají. Ano, při teplotě -18 °C aktivita enzymů ustane, ale než se houby na tuto teplotu zmrazí, trvá to i několik hodin.

A jak uchovat houby v mrazáku?  Před zamrazením hub je třeba zastavit aktivitu enzymů a toho bezpečně dosáhnete tím, že je vystavíte působení vysoké teploty na krátkou chvíli. Houby tedy můžete spařit vařící vodou nebo nakrájené houby pár minut poduste v trošce vody. Poté nechce houby ochladit na pokojovou teplotu, osušte je a uložte do mrazáku. Správně zmrazené houby vám vydrží v mrazáku půl roku.

Ke zmrazování jsou vhodnější spíše pevnější houby, ale například milovníci václavkového guláše si nenechají vymluvit, že i václavky si uloží do zásoby. Každý houbař ví, že václavky patří mezi jedovaté houby. Proto jejich tepelná úprava před konzumací je nevyhnutelná. Pokud chcete dát václavky zmrazit, je nejlepší je nejdříve osmažit a teprve poté uložit do mrazáku.

Mrazák nemrazí
Mrazák nemrazí? Dříve než zavoláte odborného opraváře, zkuste zjistit, zda se nejedná o nějakou banalní závadu.
i Vyberte si mrazák:

Co dělat, když mrazák nemrazí

Otevřete mrazák a máte podezření, že mrazák nemrazí? Ať už mraznička mrazí málo nebo mrazit zcela přestala, je třeba to řešit ihned. Důvod může být samozřejmě vážnější s nutností zásahu odborníka, ale i banálnější a dokážete si poradit i sami. 

  • Řídící elektronika – pokud mrazák nemrazí ani nespíná, zkuste restartovat řídící elektroniku odpojením mrazáku ze sítě. Někdy to zabere a mrazák se opět „nastartuje”. 
  • Závada termostatu – v případě, že mrazák vůbec nespíná, dost možná je chyba v termostatu, který chybně vyhodnocuje teplotu v mrazničce, a tudíž nedává pokyn k chlazení. Výměna termostatu naštěstí není příliš nákladnou opravou. 
  • Nedostatečné těsnění dveří – častou příčinou špatného mražení bývá opotřebená nebo zanesená guma okolo dveří, která pak netěsní. Mrazák tak nestíhá mrazit a příliš často spíná. Někdy stačí těsnění vyčistit, někdy je třeba ho vyměnit.
  • Porucha kompresoru – mrazák začne hučet, snaží se chladit, ale po pár sekundách se opět odmlčí a teplota v mrazáku neklesá. Pravděpodobně se jedná o potíže s kompresorem, který se snaží dostat chladivo do výměníku. V takovém případě je potřeba zavolat odborného opraváře. 
  • Nedostatek chladiva – v případě, že mrazák nemrazí, ale motor běží, vypadá to na únik chladící kapaliny, kterou mrazák ke svému chlazení bezpodmínečně potřebuje. Chladivo vám sice odborný servis doplní, ale cena opravy je bohužel natolik nákladná, že po konzultaci s opravářem bude vhodnější investice do nového spotřebiče.
i Mohlo by vás zajímat

Mrazák je investice, kterou oceníte v průběhu celého roku. Ať už pultový, šuplíkový nebo vestavný mrazák. Vyberte si takový, který bude nejvíce vyhovovat vašim požadavkům. 

4,6 20×
WHIRLPOOL UW8 F2C XBI N 2 + 10 let záruka na kompresor po registraci
Šuplíkový mrazák - energetická třída E, objem 263 l, klimatická třída SN a T, stříbrná barva, displej, rozměry 187,5 × 59,5 × 63 cm (V׊×H)
13 290,-
Skladem > 5 ks
Vyneseme. Namontujeme. Vyber si čas.
Info
Objednací kód: WHMR017
4,6 61×
SIGURO CF-D16W Fast Freeze 142 + 12 let záruka na kompresor
Pultový mrazák - energetická třída E, objem 142 l, bílá barva, displej, rychlé zmrazení, osvětlení vnitřního prostoru, košík na uspořádání potravin, dětský zámek, invertorový motor, spotřebič lze využívat i jako chladničku, 83,5×63,5×55,6 cm (V׊×H), 3 roky záruka, 12 let záruka na kompresor
+Dárek Služba AlzaPlus+ roční členství jako dárek v hodnotě 299,-
Super cena
4 799,-
Skladem > 5 ks
Vyneseme. Namontujeme. Vyber si čas.
Info
Objednací kód: SGR_CF_D160W
4,6 61×
SIGURO CF-F16W Fast Freeze 199 + 12 let záruka na kompresor
Pultový mrazák - energetická třída E, objem 199 l, bílá barva, displej, rychlé zmrazení, osvětlení vnitřního prostoru, košík na uspořádání potravin, dětský zámek, invertorový motor, spotřebič lze využívat i jako chladničku, 83,5×82,3×55,6 cm (V׊×H), 3 roky záruka, 12 let záruka na kompresor
Super cena
5 799,-
Na objednávku – termín upřesníme > 5 ks
Očekáváme 28.06.2024
Objednací kód: SGR_CF_F160W
4,6 11×
CANDY CFU 050 EN
Malý mrazák - energetická třída F, objem 33 l, klimatická třída N a ST, bílá barva, rozměry 51,5 × 44 × 47 cm (V׊×H)
2 709,-
Skladem > 5 ks
Vyneseme. Namontujeme. Vyber si čas.
Info
Objednací kód: CANMR036
4,9
WHIRLPOOL WHM25112 2 + 10 let záruka na kompresor po registraci
Pultový mrazák - energetická třída E, objem 255 l, klimatická třída SN a T, bílá barva, zámek, rozměry 91,6 × 101 × 69,8 cm (V׊×H)
9 139,-
Skladem > 5 ks
Vyneseme. Namontujeme. Vyber si čas.
Info
Objednací kód: WHMR015
Vytisknout
P-DC1-WEB06
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Na vašem soukromí nám záleží My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací