Máte velkou úrodu ovoce a zeleniny a již nevíte, co s nimi? Kromě zavaření a zamražení můžete zkusit také sušení. S pomocí cenově dostupné domácí sušičky na ovoce a zeleninu je to velmi jednoduché a vyžaduje to minimální přípravy. Zkuste to také, experimentujte a užívejte si lahodné domácí produkty, kterým se ty kupované nikdy nevyrovnají! Kromě masa, hub a bylinek se velké oblibě těší i sušení rajčat v sušičce, ale i sušení ovoce. Přečtěte si, jak při sušení ovoce a zeleniny správně postupovat.
Rajčata patří nejen mezi nejoblíbenější druh zeleniny a také nejčastěji pěstovanou zeleninu na českých zahrádkách. Proto je pravděpodobné, že právě těchto rudých plodů budete mít nadbytek.
Vyberte rajčata zralá, bez poškození a plísně či hniloby. Omyjte je a usušte. Odstraňte stopky, překrojte je na poloviny a vydlabejte z nich dužinu a semínka. Rajčata můžete i posolit, není to však nutné. Stejně tak někteří preferují oloupání rajčat, jde však o podstatně pracnější variantu, která navíc není nezbytná. Můžete sušit nakrájené půlky či zvolit menší kousky, které zkrátí potřebnou dobu k sušení. Určitě však v rámci jednoho sušení sušte stejně velké kusy, jinak by ty větší nebyly hotové a ty menší by byly přesušené.
A co se sušenými rajčaty? Můžete si je nakořenit a jíst jako chipsy u televize, my jsme si však oblíbili tyto kousky ponořit do sklenice s kvalitním horkým olivovým olejem a bylinkami. Nejenže vydrží o to déle, ale ta chuť si vás okamžitě získá. Lze použít do salátů a pomazánek, na ozdobu atp.
Houby jsou ideální potravinou pro sušičky. Krátké období sběru nás nutí houby zpracovat i na další měsíce, abychom si na nich mohli pochutnat i mimo jejich sezónu. Navíc do většiny jídel je třeba jen troška nasušených hub, aby jídlo dostalo tu správnou chuť, takže vám zásoby mohou vydržet až do dalšího sběru následující rok (usušené vydrží až několik let).
Zdravé a očištěné houby nakrájejte na několik milimetrů tlusté plátky a skládejte do sušičky. Sušte po dobu až osmi hodin při teplotě 40 až 50 stupňů Celsia. Hotové houby budou chrastit ve sklenici a na skus budou křupavé. Jakmile je přihodíte do polévky či namočíte ve vodě, získají opět příjemnou měkkou strukturu a chuťově jsou téměř jako čerstvé.
Meruňky jsou oblíbené ve své sušené variantě, kterou doma uděláte bez nežádoucích aditiv. Vyhněte se kupovaným a drahým pytlíčkům a udělejte si snadno vlastní. Stačí mít k dispozici zralé či lehce přezrálé zdravé plody meruněk.
Meruňky omyjte a osušte, poté rozkrojte na poloviny a odpeckujte. Meruňky se zpravidla krájí jen na poloviny, není třeba menší dílky. Pak postupujte podle návodu na sušičce.
Jablka jsou nejčastějším ovocem, které sušíme. Vynikající křížaly jsou zdravou svačinkou a skvělou energií sbalenou na cesty a výlety. Jablek má zpravidla každý mnoho, pokud nemáte vlastní zahrádku, mnoho vesnic má k dispozici obecní stromky, ze kterých můžete jablka za menší poplatek sklidit.
Jablka používejte pouze zralá, bez plísní uvnitř a bez začínající hniloby. Jablka omyjte, osušte a nakrájejte. Krájet je můžete na tenké plátky pro vysokou křupavost, pokud preferujete spíše šťavnatější křížaly, pak je krájejte na širší plátky. Poté je naskládejte do sušičky a postupujte podle návodu. Sušení jablek probíhá mnohem rychleji než jiného šťavnatějšího ovoce, takže můžete zpracovat rychle i větší objemy.
Máte již dost povidel? Nejvyšší čas se vrhnout do sušení švestek, které pak můžete použít jako snack k televizi, do sladkého pečení či klasického vaření.
Švestky je vhodné sušit celé, včetně pecky. Pokud je chcete bez pecky, doporučuje se je nepůlit, jen trochu naříznout a pecku vyndat, aniž by byly rozkrojeny. Pokud se vám do sušičky celé plody nevejdou, rozkrojte je a sušte je slupkou dolů.
Také již máte chuť na křupavé sušené ovoce? Pokud doma sušičku ještě nemáte, bude se vám hodit náš detailně zpracovaný průvodce Jak vybrat sušičku na ovoce.