Chcete-li, aby vaše recirkulační digestoř správně a efektivně fungovala, je třeba věnovat zvýšenou pozornost filtraci. Filtry do digestoře se totiž starají o čištění vzduchu ve vaší kuchyni, a zároveň i o dobrou kondici samotného spotřebiče. Především pak uhlíkový filtr do digestoře hraje při recirkulaci vzduchu zásadní roli, a proto se mu budeme v našem článku podrobněji věnovat. Dozvíte se, jak nasadit uhlíkový filtr do digestoře, jak ho vyčistit a jak často uhlíkový filtr měnit.
Existují dva základní typy filtrů do digestoře. Filtr tukový a filtr uhlíkový. Tukový filtr zachytává tukové i mechanické částice, aby se nedostaly do motoru a nezanášely ventilátor. Uhlíkový filtr pohlcuje pachy, výpary a vlhkost vznikající při vaření.
Tukovým filtrem jsou vybavené všechny digestoře – odtahové i recirkulační. Jsou většinou kovové a jsou konstruované tak, aby je bylo možné snadno umýt v dřezu nebo v myčce. Čištění tukových filtrů se doporučuje jednou za dva měsíce.
Pokud ale máte v kuchyni recirkulační digestoř, zcela jistě je vybavena nejen filtrem tukovým, ale i uhlíkovým, přes který nasátý vzduch prochází, aby se pak čistý a zbaven pachů vrátil zpět do místnosti. Čistý a plně funkční uhlíkový filtr je tedy u recirkulační digestoře zcela zásadní.
Jak je známo, uhlík je nejlepší přírodní pohlcovač různých pachů, toxinů a plynných znečisťujících látek. Uvnitř uhlíkového filtru do digestoře se proto nachází granule či vlákna aktivního uhlíku, který je tak nejdůležitějším elementem v recirkulačním procesu digestoře. Ventilátorem nasátý vzduch prochází přes uhlíkový filtr, který všechny pachy a toxické látky absorbuje, avšak pouze do chvíle, než se zaplní. Pak jeho funkčnost prudce klesá a filtr je třeba vyměnit, případně vyčistit.
Do recirkulačních digestoří si můžete vybrat celou řadu filtrů od různých výrobců podle typu vaší recirkulační digestoře, nebo se můžete rozhodnout pro univerzální filtr, který si přizpůsobíte rozměrům vaší digestoře.
Jelikož uhlíkový filtr patří celkově mezi velmi namáhaný typ filtru, který je nejvíce zodpovědný za to, jaký vzduch se vám vrací zpátky do místnosti, je důležité ho pravidelně kontrolovat a udržovat ve funkčním stavu.
Výměna uhlíkového filtru do digestoře se doporučuje v rozmezí od 3 do 6 měsíců v závislosti na typu filtru, ale i dalších faktorech. Výjimkou jsou uhlíkové filtry HFH, které jsou omyvatelné a jejichž životnost je cca 2 roky. Výdrž uhlíkového filtru ovlivňují v zásadě 3 faktory:
Pokud máte uhlíkový filtr s indikátorem nasycení, snadno poznáte, že výměna filtru je nutná tehdy, když indikátor zčervená. Jinak doporučujeme měnit uhlíkový filtr do digestoře alespoň 2× za rok. Že je už nejvyšší čas uhlíkový filtr vyměnit, poznáte pak snadno podle toho, že sami začnete cítit, že digestoř pachy již nefiltruje.
Ať už potřebujete vědět, jak vložit uhlíkový filtr do digestoře při instalaci nebo jak vyměnit uhlíkový filtr v digestoři při pravidelné údržbě, zde je návod, jak vyměnit uhlíkový filtr do digestoře.
Doporučená doba pro výměnu uhlíkového filtru je uvedena vždy na obale výrobku, proto této informaci věnujte vždy pozornost. Standardní doba doporučená pro výměnu uhlíkového filtru je 2× za rok, vaříte-li však každý den, počítejte s tím, že filtr se zanese rychleji.
Čištění filtru digestoře je součástí nutné pravidelné údržby daného spotřebiče. Čisté filtry zajišťují optimální chod digestoře a minimalizují riziko požáru. Zanesený filtr nejenže snižuje výkon a naopak zvyšuje hlučnost digestoře, ale může být také hlavní příčinou požáru v kuchyni. Z pohledu bezpečnosti je pravidelná údržba naprostou nutností především pro majitele plynových sporáků. Tuky, které se v průběhu vaření usazují v tukových filtrech, jsou hořlavé a mohou se tedy vznítit.
Pokud chcete zajistit bezchybný chod spotřebiče, provádějte důkladnou údržbu včetně čištění filtrů alespoň jednou za 1 až 2měsíce. Vaříte často a dopřáváte si mastná nebo smažená jídla? V tom případě byste měli filtry čistit v kratších časových intervalech. Některé modely digestoří disponují senzory, které vás na zanesené filtry samy upozorní.
Některé typy uhlíkových filtrů do digestoře jsou omyvatelné a lze je vyčistit a prodloužit tak jejich životnost. Čištění uhlíkového filtru se doporučuje opět v závislosti na četnosti vaření každé 2-4 měsíce.
Mastnou digestoř zvládnete perfektně vyčistit i bez použití chemických čisticích prostředků. Perfektního výsledku dosáhnete i s použitím prostředků, které máte dozajista běžně ve spíži. Na čištění mastné mřížky můžete použít ocet i kyselinu citronovou, ale vůbec nejefektivnějším prostředkem je jedlá soda.
Postup je jednoduchý. Budete potřebovat jen velký hrnec (popřípadě hluboký plech), teplou vodu a jedlou sodu. Hrnec by měl být dostatečně široký, aby se do něj mřížka vešla alespoň z poloviny. Dejte v něm vařit vodu, ale nenechejte ji projít varem. Do teplé vody nasypte celý balíček jedlé sody. Ponořte do směsi filtr a nechte sodu pár minut působit. Pokud je ponořená pouze půlka filtru, po pár minutách jej obraťte a opět nechte působit několik minut. Soda je velmi účinný čistič. Pro dokonalý výsledek použijte houbičku.
Jen kvalitní a plně funkční uhlíkový filtr do digestoře zajistí zdravé ovzduší ve vaší kuchyni. Proto nezapomínejte na jeho pravidelnou výměnu.