Elektrický hrnec je pro mnohé hospodyňky doslova vynález století. Vaří totiž naprosto samostatně. Stačí do něj jen dát všechny ingredience a stisknout tlačítko. Hotovo. Zbytek práce odvede elektrický hrnec za vás. Už žádné postávání u sporáku a nakukování pod pokličku! A to není zdaleka všechno. Tento multifunkční pomocník vaří, restuje, peče a rozmrazuje. To všechno zvládne naprosto samostatně a v jedné nádobě. Nejen, že ušetříte spoustu času, ale nebudete mít také hory špinavého nádobí. Jaký si ale vybrat? Nabídka je velmi široká a není úplně jednoduché se v ní vyznat. Od toho jsme tady my, abychom vám poradili, zda si pořídit rýžovar, parní hrnec, remosku, tlakový hrnec, a nebo multifunkční hrnec, který nezklame ani náročné kuchaře.
Velikost elektrických hrnců se liší podle jejich účelu. Pokud chcete připravovat nebo zavařovat větší množství potravin, vybírejte hrnce o objemu 5 l a více. Na zavařování doporučujeme hrnec o objemu 29 l, do kterého se vejde větší množství sklenic. Díky tomu strávíte zavařováním méně času. Na přípravu rýže vám postačí elektrický hrnec do 5 l. Parní hrnce jsou obecně větších rozměrů, protože v nich lze připravit více chodů najednou. Objem se samozřejmě odvíjí také od počtu strávníků. Platí 1 osoba = 1 l.
Elektrický hrnec se skládá ze dvou částí: vnějšího pláště a vnitřní nádoby. Vnější plášť je ve většině případů kombinací plastu, skla a kovu. Kovový plášť je odolnější. Vnitřní nádoba může být vyrobena z hliníku nebo z nerezové oceli. Hliník se nehodí pro přímou přípravu pokrmů, proto je pokrytý nepřilnavou vrstvou. Nerezová ocel je opatřena teflonem. V obou případech je nutné dávat pozor, abyste nádobu nepoškrábali. Vnitřní nádoby mohou být také kameninové nebo porcelánové. Praktičtější variantou jsou vyjímatelné nádoby. Budou se vám lépe mýt.
Elektrické hrnce rozlišujeme i podle typu ohřevu. Hrnce se spodním typem ohřevu se hodí na smažení a dušení. Horní typ ohřevu je zase ideální pro pečení, zapékaní a grilování. V nabídce najdete také hrnce s kombinovaným typem ohřevu.
Podle příkonu poznáte, kolik elektrický hrnec spotřebuje energie za hodinu. Čím vyšší příkon, tím rychleji se spotřebič nahřeje. Pokud preferujete pomalé vaření, hrnec na pomalé vaření bude mít příkon okolo 200 W. Naproti tomu multifunkční hrnec by měl mít příkon okolo 1000 W.
Od počtu programů se odvíjí cena i velikost přístroje. Základní funkcí je vaření. Další funkce, které vám elektrické hrnce mohou nabídnout, jsou: vaření v páře, smažení, pomalé vaření, dušení, grilování, pečení, tlakové vaření nebo třeba jogurtovač.
Mezi základní funkce patří možnost nastavení výkonu, teploty a času vaření. Funkce odložený start vám umožní naplánovat, kdy má začít hrnec vařit. Další užitečné funkce jsou automatické vypnutí. Některé přístroje mají také funkci na udržení teploty, pokud se někde zdržíte nebo paměť programu.
Nejlevnější modely se základními funkcemi a kolečkovým tlačítkem stojí do 1000 Kč. Elektrické hrnce s vyšším výkonem a větším množstvím volitelných programů seženete do 3000 Kč. Spotřebiče nad 3000 Kč nabízí vyšší výkon, větší počet programů, větší objem a funkce, které využijí i profesionální kuchaři.
Rýžovar je srdeční záležitost všech milovníků rýže. S jeho pomocí připravíte všechny druhy rýže na jedničku s hvězdičkou. Rýže se nepřilepí na stěny, nepřevaří se a vydrží teplá i několik hodin. Navíc tento přístroj vaří v páře, takže si připravíte zdravou a velmi chutnou přílohu, která si zachová veškeré živiny. Rýži připravíte rychle a snadno. Po uvaření se rýžovar automaticky vypne.
Příčinou nedovařená rýže (tvrdé) bývá malé množství vody. Rýži během vaření ochutnejte, a pokud je ještě tvrdá, klidně přilijte další vodu. Naopak převařená rýže znamená, že jsme nechali větší množství vody a rýži v ní vařili zbytečně dlouho. Pokud vás zajímá o rýžovaru více, přečtěte si náš článek Co je to rýžovar a jak funguje.
Japonské sushi je celosvětově velmi oblíbené jídlo. Každá země si jej upravuje k obrazu svému. Tato japonská pochoutka si získala i velmi tradiční české strávníky. Sushi si jeho milovníci začali připravovat i sami doma. Základem dobrého sushi je nejen čerstvá ryba, ale také chutná rýže. Pokud chcete mít jistotu, že se vám rýže na sushi povede na jedničku, rozhodně sáhněte po rýžovaru. Sushi rýže není jen tak obyčejná rýže. Ochucuje se speciálním rozvarem, který si připravíte z těchto ingerencí:
Rozvar na sushi rýži
Všechny ingredience smíchejte v jednom hrnci a vařte, dokud se nerozpustí.
Sushi rýže z rýžovaru
Rýžovary lze obvykle bez problémů mýt v myčce na nádobí. Některé typy rýžovarů, většinou ty levnější, toto neumožňují. Na to si raději dejte pozor a před vložením do myčky ještě pro jistotu koukněte do přibaleného návodu.
Parní hrnce jsou synonymem zdravého vaření. Nepotřebujete ani tuk, ani olej. Postačí vám obyčejná voda. Hodí se na přípravu masa, rýže i zeleniny. Některé modely jsou vybaveny několika nádobami na vaření. Díky tomu můžete najednou připravit hlavní jídlo, předkrm i přílohu.
Ano, v parním hrnci lze ohřívat jídlo. Pro někoho plní parní hrnec funkci mikrovlnky. Nicméně do parního hrnce lze vložit pouze pokrm bez talíře.
Pokrmy z parního hrnce si uchovávají důležité živiny. Výhodou je také fakt, že jídlo uvaříte rychle. Abyste si vždy vychutnali chutné a zdravé jídlo dodržujte tato základní pravidla:
Více o vaření v parním hrnci najdete v našich článcích Parní hrnec – recepty a tipy, jak vybrat a Vaření a pečení v páře – výhody a recepty.
Křupavé kuře z parního hrnce
Postup:
Čína z parního hrnce
Ingredience:
Postup:
Paprika plněná feta sýrem s rýží
Ingredience pro jednu porci:
Postup:
Pstruh s brambory
Ingredience pro jednu osobu:
Postup:
Do vodní nádržky vlijte 3 sklenice octa a dolijte vodou na maximum. Následně parní hrnec zapojte do elektřiny a nastavte časovač na 20 minut. Toto byste měli provádět přibližně vždy po 7 až 10 použitích. Pára tak bude neustále plynule proudit a zároveň se prodlouží životnost celého zařízení.
Elektrickou pánev využijete nejen doma, ale také na chatě nebo během kempování. Některé modely elektrických pánví mají protiskluzové podložky, víko s výfukem páry nebo třeba praktický stojánek.
V elektrické pánvi je možné připravovat nejen maso a zeleninu, ale také sladké dezerty. Upečete v ní lahodný dort, švestkový koláč nebo třeba sladké palačinky. Pozor, upečete v ní i nadýchanou vánočku nebo luxusní pizzu! Tak dobrou chuť.
Ne. Elektrická pánev je sama o sobě malou troubou, ve které můžete připravit jak hlavní jídlo, tak něco sladkého na zub.
Remoska je skvělý český vynález, který si oblíbily hospodyňky na celém světě. Vyrábí se už od 50. let minulého století a za tu dobu neztratil nic na své popularitě. Právě naopak. Remosky jsou přenosné a fungují jako malá trouba, proto se jim také říká „pečící“ pánve. Proto jsou ideálním řešením tam, kde chybí sporák s troubou. Jejich praktičnost ocení především chalupáři a kempaři. Samozřejmě i doma najde remoska své místo, a to jako doplňková elektrická pečící mísa ke sporáku. Připravíte v ní jakékoli maso, rybu, zeleninu, ale i pizzu, buchtu, bábovku nebo dort. Potraviny vařené v remosce si uchovají šťavnatost, vůni a nevysušují se.
V současné době si můžete vybrat z těchto produktů: Remoska Tria (pečení, dušení a vaření pod tlakem), Remoska Prima (dostupná ve dvou velikostech 2 litry a 4 litry), Remoska Vega (nádobí pro vaření bez tuku, vhodné i na indukci) a Remoska Classic (tradiční model dostupný ve dvou velikostech 2 litry a 4 litry)
Šunkofleky
Ingredience
Postup:
Smetanové kuře s rajčaty
Ingredience:
Postup:
Perník
Ingredience
Postup:
Žemlovka
Ingredience:
Postup:
V elektrickém tlakovém hrnci uvaříte velmi rychle i tuhé hovězí maso. Elektrické hrnce využívají tlak a teplotu, díky tomu je vaření rychlejší a levnější. Disponují také přednastavenými programy, u některých modelů si dokonce můžete přidat i vlastní program.
Tlakové hrnce se obvykle vyrábí o velikosti v rozmezí 3-12 litrů. Můžete si tedy vybrat z menších i velkoobjemových typů. Tady záleží především na tom, pro kolik osob budete vařit, respektive jak velké množství jídla chcete připravit. Při výběru však pozor na jednu zásadní věc – tlakový hrnec je možné z bezpečnostních důvodů naplnit jen ze ⅔.
Moderní tlakové hrnce se vyrábí nejčastěji z nerezové oceli. Ta má totiž skvělou tepelnou vodivost a schopnost dlouho uchovávat teplo. Navíc se velmi dobře udržuje. Někdy se můžete setkat i s různými přídavky jiných kovů, které ještě zlepšují vlastnosti oceli. Vyhnout byste se však měli niklu, který může vyvolat alergické reakce.
Nejprve si ujasněme rozdíl mezi elektrickým tlakovým hrncem a klasickým papiňákem. Elektrický tlakový hrnec vaří pod tlakem naprosto samostatně. Nemusíte se bát, že by došlo k jeho výbuchu, tak jak se to může stát případě klasických tlakových hrnců. Vložíte do něj ingredience, nastavíte program, zapnete a můžete jít. Jídlo bude hotové ještě dříve než při vaření v klasickém tlakovém hrnci. Uspoříte tak až 40 % energie!
Záleží na druhu surovin, které do něj dáte. Uveďme konkrétní příklad, klasický guláš vaříme v průměru 90 – 130 minut. Elektrický hrnec zvládne uvařit guláš do 70 minut a maso bude krásně měkounké. Tabulku doby vaření v tlakovém hrnci i další praktické recepty z papiňáku najdete v našem článku Jak vařit v tlakovém hrnci.
Ingredience
Postup:
Tento typ elektrického hrnce umí vařit, péct i grilovat. Prostě šikovný pomocník, který zvládne všechno. Můžete s ním bez problémů vařit, smažit, zapékat, grilovat, vařit v páře a dokonce připravíte i fondue. Některé modely mají také fritovací koš.
Výběr multifunkčního hrnce není nijak složitý. Stačí, když si ujasníte, co od hrnce očekáváte. Multifunkční hrnec sice vaří takřka sám, ale i přesto je nutné znát některé kuchařské postupy. Hrnec může disponovat mnoha funkcemi, ale je otázka, zda je všechny využijete. Proto si předem rozmyslete, na co všechno hodláte hrnec používat. Až poté soustřeďte svou pozornost na technické parametry, programy a funkce.
Vaření v multifunkčním hrnci je radost. Suroviny stačí připravit, vložit do hrnce, nastavit program a zbytek za vás udělá hrnec. Díky tomu spoříte nejen energii, ale také svůj drahocenný čas, který můžete využít i jinak než postáváním u plotny. V případě, že nejste zrovna kuchařský mistr a s multifunkčním hrncem prozatím nemáte zkušenosti, doporučujeme zvolit levnější modely, které nabízejí jen základní funkce a mají jednoduché ovládání. Pokud toužíte po opravdu výkonném stroji, který nabízí mnoho funkcí, počítejte s tím, že investice do něj bude vyšší.
Frittata – italská omeleta
Ingredience
Postup:
Hovězí guláš
Ingredience
Postup:
Se zavařovacím hrncem zužitkujete celou svou úrodu. Díky této speciální tepelné úpravě se potraviny zakonzervují a jsou chráněny před mikroorganismy. Takto uchované potraviny můžete uskladnit po velmi dlouhou dobu. Budete si tak moci vychutnávat lahodné marmelády, povidla, kompoty, ale také kyselé okurky, houby aj. Zavařovací hrnce mají ale mnohem širší využití, v některých z nich připravíte například i teplé nápoje, polévky a guláš.
Pokud si chcete vybrat dobře, soustřeďte se především na tyto parametry:
Koupě zavařovacího hrnce je větší investice, proto je pochopitelné, že chcete své peníze investovat dobře. Abyste měli jistotu, že jste si vybrali správně, projděte si dostupné recenze uživatelů. Vychytáte tak případné mouchy, které by vás samotné před koupi nenapadly. Velmi užitečné jsou také srovnávací testy, které vyzdvihnou výhody a nevýhody jednotlivých modelů.
Pak už jen stačí vložit sklenice do zavařovacího hrnce. S ním při zavařování neuděláte chybu. Zavařovací hrnce jsou objemné, zavaříte v nich až 20 0,3l skleniček najednou. Stačí jen nastavit teplotu a čas.