Vyberte prvek na stránce, kterého se chyba týká

Využij dopravu zdarma! Vlož do košíku kód PLATIMONLINE při objednávce nad 1 000 Kč vč. DPH. Více informací zde

Velký soutěžní úlet Letní kampaň - krása

Jak vybrat gril

Zobrazit katalog

Vůni grilovaného masa jen málokdo odolá. A tak jsou grily běžnou výbavou domácností. Přemýšlíte nad koupí nového grilu a nevíte si rady s výběrem? Poradíme vám, jaký gril bude vyhovovat přesně vašim potřebám. 

Aktualizováno

Vybrat perfektní gril není nic jednoduchého. Na trhu najdete nepřeberné množství různých grilů a každý má jiné funkce a výhody. Jak tedy vybrat ten pravý? Pomůžeme vám zorientovat se v typech, poradíme, na co si dát při výběru pozor a jaké součásti by vašemu novému grilu rozhodně neměly chybět.

Jak vybrat gril
Zodpovězte si následující otázky
  • Kde budete grilovat?
  • Jak často budete grilovat?
  • Jaká jídla budete na grilu připravovat?
  • Pro kolik hostů budete grilovat? 
  • Kolik peněz chcete do grilu investovat? 

Typy grilů

Elektrické grily

  • Rychlá příprava jídla pro pár hostů i větší sešlosti
  • Pro grilování není třeba tuhé palivo
  • Nastavitelný termostat pro regulaci teploty při grilování
  • Stolní grily nezabírají téměř žádné místo
  • Různé materiály grilovacích desek
  • Snadná údržba

Grily pro rychlou přípravu jídla venku i uvnitř. Záleží na vás, jestli chcete stolní nebo venkovní gril. Ať si zvolíte jakoukoliv možnost, budete schopni připravovat jídlo během chvíle i pro více lidí. Po sešlosti navíc můžete gril velmi lehce setřít.

Typy elektrických grilů

Raclette grily

Díky grilovacím pánvičkám můžete jednoduše zapékat zeleninu se sýrem apod. Deska grilu je ideální pro grilování masa a zeleniny a navíc ji můžete mýt v myčce. Některé grily mají desku z kamene, a tak můžete jednoduše grilovat i bez tuku. Raclette grily mají nastavitelný termostat a po použití je můžete snadno skladovat spolu s ostatními spotřebiči.

Kontaktní grily

Kontatkní grily jsou ideální pro rychlé grilování z obou stran. Na výběr je ze spousty velikostí a některé grily nabízí i více různých ploch pro grilování. Při grilování si můžete vybrat, jestli chcete grilovat z obou stran, nebo na každé části grilu samostatně. Kontaktní grily jsou taktéž skladné a můžete je uklidit téměr kamkoliv.

Stolní grily

Stolní grily jsou ideální, pokud potřebujete pohostit více hostů najednou. Často mívají velké grilovací plochy, avšak stále si zachovávají svoje skladné rozměry. Vybírat můžete z různých materiálů grilovacích ploch, které jde navíc u některých grilů měnit.

Venkovní grily

Venkovní grily jsou, jak název napovídá, určený pro použití na zahradě nebo terase. Grily někdy mají police nebo oddělitelný stojan. To dělá používání značně praktičtějším. Podobně jako u klasických grilů mají elektrické venkovní grily poklop pro rychlejší připravu jídla.

Raclette grily Raclette grily
Kontaktní grily Kontaktní grily
Stolní grily Stolní grily
Venkovní grily Venkovní grily

Důležité parametry pro výběr elektrických grilů

Druh grilovací plochy

Elektrické grily se prodávají buď s jedním typem, nebo s kombinací několika typů grilovacích desek:

  • Hladký povrch – je perfektní pro osmahnutí zeleniny, grilování menších kousků jídla, k přípravě ryb, hub, vajec atd. Zároveň dobře udržuje teplotu pokrmů.
  • Žebrovaný povrch – je skvělý pro rychlou přípravu masa a steaků.
  • Rošt – grily s roštem jsou ideální pro přípravu ryb, drůbeže, vepřového i hovězího. Výpek skrz rošt skapává do odkapávací nádoby.

Materiál grilovací plochy

Hladké grilovací plochy mohou být zhotoveny z několika materiálů, přičemž každý typ má své výhody: 

  • Přírodní kámen – deska z přírodního kamene se déle nahřívá, zato drží velmi dlouho svou teplotu. Grilovat na ní můžete naprosto bez tuku.
  • Litinová deska – litinová deska se velmi rychle nahřívá a skvěle drží teplo, a proto je vhodná pro přípravu steaků.
  • Terakotová deska – deska je vyrobená z terakotové hlíny, která je velmi odolná a umožňuje krájet jídlo přímo na desce. Před přípravou pokrmů potřete desku olejem.
  • Keramická deska – přizpůsobí se velkému množství pokrmů. Ugrilujete na ní stejně dobře maso jako zeleninu. Skvěle se čistí a její povrch je nepřilnavý, proto na ní můžete grilovat bez tuku.

Příkon

Příkon elektrických grilů se pohybuje v rozmezí 1200–2200 W bez ohledu na typ grilu. Čím menší příkon u grilu zvolíte, tím pomaleji se bude rozehřívat. Proto se v tomto případě nevyplatí příliš myslet na spotřebu, nýbrž na výkon grilu, který je tím větší, čím vyšší příkon zvolíte.

Časté otázky při výběru elektrických grilů

Potřebuji k provozu elektrického grilu ještě něco dokupovat?

Na rozdíl od plynového grilu, který potřebuje propanbutanovou láhev, a grilu na dřevěné uhlí, stačí elektrický gril zapojit do elektrické zásuvky a hned je připraven k provozu.

Je grilování na elektrice zdravotně nezávadné?

Ano. Testy, zhotovené zejména německými vyhlášenými kuchaři, neprokázaly rozdíl v ugrilovaném pokrmu v elektrickém, plynovém grilu nebo grilu na dřevěné uhlí.

Jak se elektrický gril čistí?

Elektrický gril obsahuje topnou spirálu ukrytou nejčastěji pod nepřilnavými teflonovými plochami, které bývají odnímatelné. Můžete je tedy umýt ve dřezu nebo v myčce. Stejně tak umyjete odkapávací nádobku.

Jak složité je regulovat teplotu elektrického grilu?

Ovládání a nastavování teploty je velice snadné. Vše, co je třeba, je otočit knoflíkem, který volí teplotu v několika úrovních nebo přímo ve stupních celsia. 

Plynové grily

  • Rychlé a jednoduché žhavení
  • Snadná regulace teploty
  • Možnost grilovat na lávových kamenech či ocelových profilech
  • Při častém používání nabídnou levnější provoz než grily na uhlí
  • Robustnější a větší
  • Vyšší pořizovací cena

Díky plynovým grilům můžete připravit chutné pokrmy rychle bez nutnosti přikládání. Jsou sice dražší, ovšem oproti grilům na uhlí se dlouhodobě vyplatí. Skladování může být problematické, a tak tento typ grilu volte pouze pokud neplánujete gril příliš přesouvat.

Grily na dřevěné uhlí

  • Cenově nejdostupnější grily na trhu
  • Dodávají grilovaným pokrmům nezaměnitelnou chuť
  • Umožňují zauzování potravin 
  • Rozžhavení trvá podstatně déle
  • Vyžaduje přikládání dřevěného uhlí nebo briket

Pokrmy z grilu na uhlí sice dají větší práci a chvíli si na ně počkáte, jejich chuť je ovšem nezaměnitelná. Grily na dřevěné uhlí jsou nejlevnější, avšak musíte brát v potaz nutnost dokupovat palivo. Hodí se pro veškeré grilování, ale i zauzování.

Příslušenství ke grilům

  • Sady grilovacího náčiní obsahují obracečky, kleště, vidličky aj.
  • Kryty a plachty na venkovní grily prodlouží jejich životnost
  • Grilovací pánve a nádobí na gril využijí majitelé všech typů grilů

Grilovací náčiní, špízové jehly či mašlovačky na potírání masa by neměly chybět ve výbavě žádného kuchaře, a to ať už používáte jakýkoliv typ grilu. Příslušenství můžete koupit jednotlivě, případně si můžete pořídit celou sadu.

Nejčastější otázky při výběru grilu

Je grilování na plynu nebo elektrice zdravotně nezávadné?

Této otázce se věnovali i vyhlášení kuchaři a neprokázali rozdíl v grilovaném jídle na plynu, elektrice nebo na uhlí.

U jakých grilů je možné regulovat teplotu? 

Knoflíky na regulaci teploty najdete u elektrických i plynových grilů. U grilu na uhlí není možné jednoduše regulovat teplotu uvnitř grilu. 

Jaké grily jsou nejjednodušší na údržbu? 

Jednoduchou údržbu nabízí elektrické grily. Grilovací desky je možné sundat a očistit. Některé lze vložit do myčky. O něco málo složitější údržbu potřebují grily plynové. Z grilů na uhlí je nutné krom klasického čištění ještě navíc vynášet popel. 

Jak se liší chuť masa z jednotlivých grilů?

Pokrmy připravené na grilu na uhlí mají naprosto jedinečnou chuť a vůni, kterou žádný jiný gril vytvořit neumí. Grilované aroma dokáží ale částečně vytvořit i plynové grily s ocelovými profily (systém Flame Tamer), které využívají odpařování šťávy a tuku z masa pro vytvoření specifické chutě. Chuť grilovaného masa z elektrického grilu se téměř neliší od smažení masa na pánvi. 

Důležité parametry grilů

Palivo / Energie

Palivo / Energie

Zásadním kritériem při výběru grilu je jednoznačně jeho „pohon“. 

  • Elektrické grily – k jejich provozu vám bude stačit elektrická zásuvka. Nedochází k žádnému spalování, a tak jsou vhodné i pro grilování v interiéru. Navíc nemusíte řešit, zda máte dostatek „paliva“. Dokud půjde proud, může se grilovat. Nutnost dostupnosti elektriky může být ale také zásadní nevýhoda tohoto grilu. 
  • Plynové grily – jsou plně závislé na přívodu plynu z propan-butanové lahve, kterou koupíte na téměř každé benzínové pumpě. Oproti elektrickým grilům nejste vázáni na pevný zdroj paliva, a tak můžete grilovat naprosto kdekoliv. Při pořizování plynové lahve si změřte prostor pod grilem. Ne každý má v podvozku místo na 10kg lahev. 
  • Grily na uhlí – do tohoto typu grilu je nutné čas od času přiložit. A to buď dřevo, ze kterého sami vyrobíte dřevěné uhlí, zakoupené dřevěné uhlí či brikety. Rozpalování dřevěného uhlí je rychlejší než rozpalování briket, ale rozhodně pomalejší než rozžhavení elektrického nebo plynového grilu. Ani provoz grilu na uhlí není nejlevnější. Při pravidelném grilování se více vyplatí gril na plyn. 
Velikost

Velikost

Velikost vždy volte podle počtu strávníků, které budete hostit. 

  • Pro menší rodiny stačí menší grily s rozměry okolo 30 cm na délku.
  • Pro větší rodiny a partu přátel volte grily s rozměry do 50 cm na délku.
  • Pro velké sešlosti a zahradní party sáhněte po grilu s rozměry nad 50 cm na délku.

Samozřejmě i na grilu pro více osob můžete ugrilovat 1 nebo 2 porce. Spotřeba energie či paliva bude v takovém případě větší. Proto se pro časté grilování pár porcí vyplatí pořídit malý gril. 

Kvalita provedení

Kvalita provedení

Pokud plánujete grilovat často, doporučujeme investovat do robustního grilu, vyrobeného z kvalitních materiálů s větší tloušťkou a odolnou povrchovou úpravou. Silné materiály zejména u grilů na dřevěné uhlí lépe zvládají žár a jejich životnost bude s velkou pravděpodobností delší.

Doplňky

Doplňky

Uvedené doplňky nejsou nezbytně nutné, ale pokud se pro ně rozhodnete, budete nakonec rádi, že je máte. 

  • Postranní hořák – potřebujete ke grilovanému masu a zelenině uvařit přílohu nebo omáčku? Neběhejte od grilu do kuchyně a pořiďte si rovnou plynový gril s postranním hořákem.
  • Ukládací a odkládací prostory – díky úložnému prostoru pod grilem a odkládacímu prostoru vedle grilu budete mít vše důležité po ruce. 
  • Kolečka – některé grily bývají těžké a mohutné, a proto se vám pro snazší manipulaci budou hodit kvalitní kolečka. 
  • Víko – umožňuje rychlejší přípravu jídla i nepřímé grilování. 
  • Teploměr ve víku grilu – díky teploměru ihned poznáte, zda je gril již rozžhavený nebo zda se jídlo připravuje na správnou teplotu.
0
Vytisknout
Zkuste nové Alza Premium Moje Alza Přihlásit Jak nakoupit
WEB8
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi