Kdo by si nechtěl každý den dopřát pravé italské espresso, cappuccino s bohatou mléčnou pěnou a další kávové speciality? Pokud toužíte po vychutnávání lahodných šálků kávy v pohodlí domova, pak se neobejdete bez kvalitního kávovaru. Na trhu je hned několik druhů, a proto vám poradíme, jak vybrat ten nejvhodnější.
Kapslový kávovar nepřipravuje kávu z jemně namletých kávových zrn jako většina dalších typů pressovačů, ale ze speciální kapsle. Tu stačí pouze vložit na určené místo a přístroj se o vše ostatní postará. Příprava kávy i údržba kávovaru je díky tomu jednoduchá a rychlá. A protože je kapslový kávovar jednou z nejlevnějších variant na trhu, řadí se mezi nejoblíbenější pressovače do domácností.
Pákové kávovary jsou perfektní volbou pro milovníky kávy, kteří mají rádi celý proces přípravy od zrnka až po hotový šálek pod kontrolou. Na výsledné chuti kávy má totiž obrovský podíl obsluha kávovaru. Pákové kávovary nemívají zabudovaný mlýnek a dávkovač na kávu, proto bude příprava záviset zcela na vás a na vašich znalostech zákonitostí přípravy vynikajícího šálku kávy.
Automatické kávovary jsou perfektní pro každého, kdo si rád dopřeje i více šálků vynikající kávy denně. Stačí stisknout jedno tlačítko a kávovar se postará o namletí čerstvé kávy, upěchování, přípravu i úklid. Za plně automatický espressovač si sice pár tisíc připlatíte, ale výsledek stojí za to. Hodí se jak do domácností, tak i do firemních kuchyněk.
Pokud nechcete utrácet hodně peněz za kávovar, ale i přesto toužíte po silné kávě, pořiďte si moka konvičku. Moka konvička vám pomůže rychle připravit vynikající kávu velmi podobnou espressu, a to jen s pomocí sporáku nebo elektrické zásuvky.
Další levnou alternativou kávovarů je French press. Ten dokáže připravit kvalitní kávu za příznivou cenu stejně jako moka konvička, ale bez aroma připálení. Do French pressu se používá na hrubo namletá káva, která se zalévá horkou vodou a po promíchání a louhování se stlačí filtrem, díky kterému se oddělí lógr od kávového nápoje. French press lze navíc využít i na přípravu sypaného čaje.
Pijete rádi slabší kávu během celého dne? Pak se vám vyplatí sáhnout po překapávači. Připraví vám rovnou celou konvici jemné kávy s méně výrazným aroma a udrží ji dlouho teplou. Uvaření celé konvice kávy trvá déle než příprava jednoho šálku. Proto vybírejte překapávač s nadstandardními funkcemi, jako je např. časovač. Díky němu se budete probouzet k už uvařené kávě, kterou si pak stačí jen vychutnat.
Malé nádobky s předpřipravenou kávovou směsí určenou do kapslových kávovarů. Umožní snadný způsob přípravy nápojů. Na trhu je nepřeberné množství chutí včetně cappuccina, latte macchiata nebo třeba čokolády. Jednotlivé kapsle lze zpravidla použít pouze pro kávovar daného výrobce. Vkládají se do připravených pozic v kávovaru, po použití se prázdná nádobka vyhazuje.
Espresso je kávový nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený pod tlakem asi 9 barů. Doporučený čas extrakce je 20–30 sekund. Servíruje se v šálku o objemu 60–90 ml.
Jemná a hustá kávová pěna na povrchu správně připraveného espressa.
Slovník pojmů