Zobrazit katalog

Jak vybrat kávovar

Aktualizováno

Kdo by si nechtěl každý den dopřát pravé italské espresso, cappuccino s bohatou mléčnou pěnou a další kávové speciality? Pokud toužíte po vychutnávání lahodných šálků kávy v pohodlí domova, pak se neobejdete bez kvalitního kávovaru. Na trhu je hned několik druhů, a proto vám poradíme, jak vybrat ten nejvhodnější.

Jak vybrat kávovar

Pro výběr kávovaru je klíčové ujasnit si pár základních věcí:

  1. Promyslete, jak často budete kávovar používat.

  2. Rozhodněte se, zda budete pít různé druhy kávy, nebo vám stačí káva z kapsle.

  3. Spočítejte, kolik peněz chcete do přístroje investovat. A to nejen při pořízení, ale i na jeho provoz.

Průvodce jak vybrat kávovar s Robertem Trevisanem

Typy kávovarů

Kapslové espressovače

  • Jednoduchá a rychlá příprava nápojů
  • Možnost výběru z mnoha kapslí
  • Menší rozměry přístroje
  • Ideální do domácnosti

Kapslový kávovar nepřipravuje kávu z jemně namletých kávových zrn jako většina dalších typů pressovačů, ale ze speciální kapsle. Tu stačí pouze vložit na určené místo a přístroj se o vše ostatní postará. Příprava kávy i údržba kávovaru je díky tomu jednoduchá a rychlá. A protože je kapslový kávovar jednou z nejlevnějších variant na trhu, řadí se mezi nejoblíbenější pressovače do domácností.

Výhody a nevýhody
  • Nízká pořizovací cena
  • Rychlý a čistý provoz
  • Malé rozměry přístroje
  • Výběr z mnoha druhů kapslí (nejen kávových)
  • Bez nutnosti dokupovat mlýnek na kávu
  • Vhodné pro občasné vaření kávy
  • Vyšší náklady na pořízení kapslí
  • Kávu nelze připravit z namletých zrn
  • Nelze připravit dva šálky kávy naráz
Pákový espressovač

Pákový espressovač

  • Pro přípravu nápojů z mleté kávy
  • Výslednou chuť ovlivňujete vy
  • Ruční mletí i odměřování
  • Ideální pro kávové nadšence

Pákové kávovary jsou perfektní volbou pro milovníky kávy, kteří mají rádi celý proces přípravy od zrnka až po hotový šálek pod kontrolou. Na výsledné chuti kávy má totiž obrovský podíl obsluha kávovaru. Pákové kávovary nemívají zabudovaný mlýnek a dávkovač na kávu, proto bude příprava záviset zcela na vás a na vašich znalostech zákonitostí přípravy vynikajícího šálku kávy.

Výhody a nevýhody
  • Příprava kávy pod kontrolou
  • Chuť kávy ovlivňuje obsluha
  • Ideální pro přípravu různých druhů káv
  • Vhodné pro kávové nadšence
  • Neobejdete se bez mlýnku na kávu
  • Po přípravě kávy je potřeba páku vyčistit od kávové sedliny
  • Náročnější na čas

Plně automatické espressovače

  • Snadná a rychlá příprava kávy
  • Čerstvá káva na stisknutí jednoho tlačítka
  • Vhodné pro firmy i domácnosti
  • Bez dalších nákladů na mlýnek na kávu

Automatické kávovary jsou perfektní pro každého, kdo si rád dopřeje i více šálků vynikající kávy denně. Stačí stisknout jedno tlačítko a kávovar se postará o namletí čerstvé kávy, upěchování, přípravu i úklid. Za plně automatický espressovač si sice pár tisíc připlatíte, ale výsledek stojí za to. Hodí se jak do domácností, tak i do firemních kuchyněk.

Výhody a nevýhody
  • Příprava kávy jedním tlačítkem
  • Součástí kávovaru je mlýnek
  • Čerstvě namletá káva bez práce
  • Přístroj se sám vypláchne, odvápní i vyčistí
  • Vyšší cena
  • Větší rozměry

Moka konvičky

  • Káva se specifickou chutí
  • Ideální pro labužníky a cestovatele
  • Nízké pořizovací náklady
  • Více kofeinu v jednom šálku

Pokud nechcete utrácet hodně peněz za kávovar, ale i přesto toužíte po silné kávě, pořiďte si moka konvičku. Moka konvička vám pomůže rychle připravit vynikající kávu velmi podobnou espressu, a to jen s pomocí sporáku nebo elektrické zásuvky.

Výhody a nevýhody
  • Připraví silnou kávu podobnou espressu
  • Nízká pořizovací cena
  • V mnoha velikostech
  • Vhodná na cesty i do karavanů a obytných aut
  • Některé vhodné na indukci
  • Složitější příprava kávy
  • Je potřeba mlýnek nebo namletá káva z obchodu
  • Vždy je nutné připravit maximální množství kávy
  • Káva může mít spálenou chuť

French pressy

  • Jemná chuť bez nádechu připálení
  • Používá se káva umletá na hrubo
  • Snadná a rychlá příprava
  • Lze použít i na přípravu čaje

Další levnou alternativou kávovarů je French press. Ten dokáže připravit kvalitní kávu za příznivou cenu stejně jako moka konvička, ale bez aroma připálení. Do French pressu se používá na hrubo namletá káva, která se zalévá horkou vodou a po promíchání a louhování se stlačí filtrem, díky kterému se oddělí lógr od kávového nápoje. French press lze navíc využít i na přípravu sypaného čaje.

Výhody a nevýhody
  • Rychlá příprava kávy
  • Nízké pořizovací náklady
  • Káva bez aroma připálení
  • Vhodné i pro přípravu čaje
  • Filtr nezachytává kávové oleje a zachovává aroma kávy
  • Káva se po přípravě musí ihned servírovat
  • Zrnka kávy je potřeba správně namlít
  • Nelze připravit kávu s jemně namletou kávou

Překapávače

  • Připraví více kávy najednou
  • Jemnější chuť než espresso
  • Fungují na principu zcezení přes filtr

Pijete rádi slabší kávu během celého dne? Pak se vám vyplatí sáhnout po překapávači. Připraví vám rovnou celou konvici jemné kávy s méně výrazným aroma a udrží ji dlouho teplou. Uvaření celé konvice kávy trvá déle než příprava jednoho šálku. Proto vybírejte překapávač s nadstandardními funkcemi, jako je např. časovač. Díky němu se budete probouzet k už uvařené kávě, kterou si pak stačí jen vychutnat.

Výhody a nevýhody
  • Příprava většího množství kávy najednou
  • Mnoho nadstandardních funkcí
  • S papírovou filtrací i bezfiltračním systémem
  • Není třeba ihned servírovat
  • Nekvalitní filtr může ovlivnit chuť připravené kávy
  • Papírový filtr zachytává kávové oleje, které vytvářejí kávové aroma

Slovník pojmů - kávovary

Kapsle

Malé nádobky s předpřipravenou kávovou směsí určenou do kapslových kávovarů. Umožní snadný způsob přípravy nápojů. Na trhu je nepřeberné množství chutí včetně cappuccina, latte macchiata nebo třeba čokolády. Jednotlivé kapsle lze zpravidla použít pouze pro kávovar daného výrobce. Vkládají se do připravených pozic v kávovaru, po použití se prázdná nádobka vyhazuje.

Espresso

Espresso je kávový nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený pod tlakem asi 9 barů. Doporučený čas extrakce je 20–30 sekund. Servíruje se v šálku o objemu 60–90 ml.

Crema

Jemná a hustá kávová pěna na povrchu správně připraveného espressa.

Slovník pojmů
Vytisknout
P-DC1-WEB26
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Zkuste naše cookies My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací
Alzak icon