Vyberte prvek na stránce, kterého se chyba týká

Využij dopravu zdarma! Vlož do košíku kód PLATIMONLINE při objednávce nad 1 000 Kč vč. DPH. Více informací zde

Doručení zdarma Kafe na Alzáka!

Jak vybrat kávu

Zobrazit katalog

Není jen jeden druh kávy. V obchodech koupíte zrnkovou, mletou nebo instantní kávu. Vedle toho vás mohou zlákat i E.S.E. pody. Co vše je potřeba pro přípravu jednotlivých druhů káv, jak se liší jejich vlastnosti a chuť a jakou z nich si tedy vybrat? To vám poradíme v našem průvodci výběrem kávy. Udělejte si už konečně jasno v tom, co chcete!

Při výběru kávy se zaměřte na její druh, původ, způsob přípravy i velikost balení. Nejdůležitějším faktorem je ale preferovaná chuť, protože káva je pro spoustu z nás spojená s osobními rituály a bez tohoto lahodného nápoje si mnohdy nedovedeme představit svůj den. Její jedinečnou vůni, chuť a často i povzbuzující účinky milují mladí i staří po celém světě. Ovšem není káva jako káva. V obchodech se setkáme se zrnkovou, mletou i instantní kávou a na oblibě získávají i E.S.E. pody neboli porcovaná káva. Kterou z těchto forem kávy si ale vybrat? Která nejlépe uspokojí naše požadavky? Poradíme vám, podle čeho se při nákupu kávy rozhodovat. 

Jak vybrat kávu

Několik tipů pro výběr kávy

  1. Je pro vás důležitá lahodná chuť a vůně kávy? Vyzkoušejte zrnkovou kávu, kde je v každém zrnku skryt úžasný požitek.
  2. Chcete mít jistotu správného dávkování kávy, aby neztratila na dokonalosti? To se vám budou líbit E.S.E. pody.
  3. Milujete vůni a chuť čerstvě umleté kávy? Jako zlato v tomto případě oceníte zrnkovou kávu.
  4. Nebaví vás mletí kávy na mlýnku a vlastníte pákový kávovar, překapávač, Moka press nebo French press? Pořiďte si mletou kávu.
  5. Máte doma pákový kávovar a chcete kávu jako od profesionálního baristy? Zrnková káva vám toto přání splní.
  6. Chcete mít kávu připravenou šup šup a bez dalšího náčiní? Jen hrneček, horká voda a lžička vám postačí v případě instantní kávy.

Základní parametry pro výběr kávy 

Formy kávy

  • Zrnková káva

    Představuje upražená kávová zrna, ze kterých získáte jejich umletím, ať už na ručním nebo elektrickém mlýnku či přímo v kávovaru, směs k přípravě lahodného a nadpozemsky voňavého nápoje.

  • Mletá káva

    Je to již připravená umletá káva, takže ji stačí nasypat do kávovaru, filtru, Aero pressu, French pressu či jiného nástroje na přípravu kávy a ve chvíli před vámi stojí nápoj přesně dle vašeho gusta.

  • Instantní káva

    Káva určená pro rychlou přípravu. Má méně výrazné aroma a chuť, ale účinky má stejné jako klasická káva. Stačí ji zalít horkou vodou a je hotovo.

  • E.S.E. pody

    Porcovaná káva do kávovaru. Uchovává si svou chuť a aroma díky hermetickému uzavření a je v přesně určených dávkách, takže máte jistotu, že si vždy připravíte stejně výtečnou kávu.

Ať už se jedná o jakoukoli formu kávy, není určitě na škodu si ji minimálně jednou za čas dopřát. Má výbornou chuť, krásně vás povzbudí a navíc má celou řadu prospěšných účinků. Káva může dokonce prodloužit život.

Hmotnost kávy

Výběr kávy závisí nejen na jejím původu, formě a způsobu přípravy, ale také na její hmotnosti. Obvykle je k dostání ve dvou variantách:

  • 250g

  • 1000g

Balení 250g se hodí zejména do domácností a pro osobní spotřebu, kde většinou není tak velký odbyt kávy. Je lepší kupovat menší balení, protože káva časem ztrácí své jedinečné aroma a chuť, i když je dobře uzavřená. Bude se vám tak vždy dostávat čerstvé a lahodné kávy a s každým nákupem si navíc vždy můžete zvolit jiný druh a dopřát si tak pokaždé jiné chutě. Vyhnete se tak stereotypu a zvětralé kávě. 250g balení je vhodné spotřebovat do dvou týdnů od otevření. 

Balení 1000g najde uplatnění především ve větších firmách, kavárnách a u maloobchodníků, u nichž zásoby kávy mizí téměř lusknutím prstu. Menší balení by vás v tomto případě vyšlo o mnoho dráž a museli byste jich najednou nakoupit více nebo je velmi často dokupovat. 1000g balení kávy doporučujeme spotřebovat maximálně do 1 měsíce od jeho otevření. 

Důležitým parametrem při výběru hmotnosti a tedy balení kávy je její trvanlivost. Trvanlivost kávy se odvíjí od toho, zda si pořizujete kávu zrnkovou nebo mletou. Zrnková má trvanlivost vyšší, protože zrno chrání kávu uvnitř. Mletá káva obvykle rychleji ztrácí své aroma a chuť, i když je chráněna kvalitním obalem.

Druhy káv a jejich původ

Nejznámější a také nejdostupnější jsou dva druhy kávových zrn – Arabica a Robusta. Získávají se z kávovníků, které jsou rozdílné ve způsobu pěstování i zpracování. Odtud pramení i jejich rozdílná chuť, aroma a celková kvalita. S cílem spojit jednotlivé výhody Arabicy a Robusty vznikají espresso směsi, které v sobě spojují to nejlepší z obou těchto káv. Vedle toho se však můžete setkat i se třemi dalšími druhy káv – bezkofeinovou, cibetkovou a zelenou kávou.

Každá z káv má svá specifika, proč právě ona je mezi lidmi oblíbená. Pojďme se na ně společně podívat.

Arabica

Největší popularitu a oblíbenost mezi kávomilci má právě tato káva z Kávovníku arabského – Arabica. Její chuť je jemná a přitom velmi intenzivní a výrazná. Přesně to je důvod, proč se z ní připravují ty nejlepší kávy na světě.

Pěstování

Arabica se pěstuje převážně v severovýchodní části Afriky a Střední a Jižní Americe. Odtud se rozváží téměř do všech koutů země. Jako rostlina kávovníku má ráda tropické oblasti, kde nepřijde do styku s mrazem. Ideální prostředí je pro ni mezi obratníky Raka a Kozoroha. Nejlépe se jí daří ve vyšší nadmořské výšce, od 600 m.n.m až do 2 200 m.n.m., a jelikož jsou ve vyšších nadmořských výškách teplota a vlhkost víceméně stabilní, lze snadno odhadnout čas sběru jejích plodů. Ten je obvykle do 9 měsíců od vykvetení.

Cena

Cena kávy Arabica je vyšší nejen pro její lahodnou chuť, ale také kvůli náročnějšímu sběru jejích kávových třešní. Je potřeba se za nimi dostat do vyšších poloh a zde plody sbírat ručně, mají totiž tendenci samovolně opadávat. Repertoár jejích chutí a intenzivního aroma je velmi pestrý. Najdeme zde sladké ovocné tóny, jemný nádech čokolády, lesních bylin či exotické chutě tropického ovoce.

A jelikož i my v Alze jsme milovníky kávy a chtěli jsme kávu přesně podle našich představ, netrvalo dlouho a vzniklo AlzaCafé ze 100% Arabicy. Jak chutná a proč ji vyzkoušet?

Robusta

Robusta sice není tak žádaná jako Arabica, ale i přesto se s ní setkáme velmi často. Ačkoli nemá tak výraznou chuť a aroma, získala si své nezastupitelné místo v kávovém průmyslu především jako součást vynikajících espresso směsí. To proto, že jim dodává příjemnou a vyváženou hořkost spolu s větším množstvím kofeinu (má 2x více kofeinu než Arabica).

Pěstování

Roste na Kávovníku statném neboli robustním – odtud název Robusta, a jejími největšími producenty jsou Vietnam a Brazílie. Co se týče samotného pěstování, není tak náročná jako Arabica. Spokojí se s nadmořskou výškou 0 m.n.m až po 900 m.n.m i s vyššími teplotami. Její doba kvetení a sběru je nepravidelná, jelikož roste v klimatu s nestabilními teplotami. Kávové třešně Robusty po dozrání drží na větvičce kávovníku, takže se pro jejich získání nejčastěji využívá strojový sběr.

Cena

Cena této kávy je nízká díky její snadné dostupnosti, finančně nenáročnému pěstování a ne příliš oblíbené chuti. Jako součást instantní kávy je však nenahraditelná. I když samostatně si na ní moc nepochutnáte, její zemitá a nahořklá chuť je výborným doplňkem do všech kávových směsí.

Espresso směsi

Skvělou variantou je kombinace kávy Arabica a Robusta v espresso směsích. Zde si můžete vychutnat lahodnou chuť, výtečné aroma a zároveň příjemně jemnou hořkost spolu s dostatečnou dávkou povzbuzujícího kofeinu. Když se smíchají dohromady tyto dva druhy kávy, má to i celou řadu dalších výhod:

1. Káva je díky Robustě obohacena o úžasnou pěnu.

2. Nápoj získá dokonale vyváženou chuť.

3. Sníží se cena nápoje, avšak aroma a chuť zůstane kvalitní (ideální poměr je 80 % Arabica a 20 % Robusta).

Bezkofeinová káva

Jelikož existují lidé, kteří jsou citliví na kofein a přílišná konzumace kofeinu se nedoporučuje ani v těhotenství, přišla na trhu káva bezkofeinová. Přece jen, káva má skvělou chuť, a proto si ji chtěli dopřávat i lidé, kterým kofein nedělá dobře. Výborné na tom je, že ačkoli je káva bez kofeinu, má stále stejnou chuť. Kofein jako takový je totiž bez chuti a aroma.

A jak se kofein z kávy odstraňuje? Existují dva způsoby:

1. Kofein se ze zrn odstraňuje tzv. Evropským procesem za pomocí chemických prostředků, konkrétně dichlormetanu. Zrna se položí do vodného roztoku, který z nich kofein odstraní. Pak se promyjí, aby se zlikvidovaly chemické látky. Bohužel má tento způsob za následek lehce chemický chuťový dozvuk výsledné kávy.

2. Druhou cestou pro odstranění kofeinu je Švýcarský vodní proces. Je to zdravější nechemická metoda, při němž se kofeinu zbavujeme pouze za pomoci vody a aktivního uhlíku. Při této metodě se zrna velmi dlouho máčejí, což má za následek samovolné vypuzování kofeinu ze zrn. Tato „kofeinová voda“ se pak ještě přefiltruje přes uhlík, který odstraňovanou látku vstřebá. Na úkor toho však zmizí i éterické oleje a typické kávové aroma.

Zelená káva

Už dávno není k dostání jen pražená káva. Běžně se můžeme setkat i se zrny zelené nepražené kávy, která má úplně jinou chuť a aroma – pochutnáte si na něčem mezi zeleným čajem a kávou. Je vyhledávána především pro své pozitivní účinky v oblasti shazování přebytečných kil.

Obsahuje látky, které se právě pražením vytrácejí. Řeč je především o kyselině chloringenové, jež spolu s kofeinem brání vstřebávání cukru do těla a jeho následné přeměně v tuk. Rovněž brání vzniku celulitidy a může být nápomocná i při jejím zmenšování. Navíc zpomaluje proces stárnutí a posiluje svalstvo.

Příprava je velmi jednoduchá. Do šálku vložíte 2 – 3 čajové lžičky mleté zelené kávy, zalijete vroucí vodou a necháte cca 5 minut louhovat. Poté buď scedíte nebo pijete rovnou. Nejlepší je tento nápoj konzumovat 20 – 30 minut před snídaní nebo obědem.

Cibetková káva

Cibetková káva je jedna z nejdražší káv na světě. Její získávání totiž není úplně jednoduché – zpracovává se z trusu cibetek palmových, které se živí mimo jiné zralými kávovými třešněmi. Specifická chuť kávy a její nezaměnitelné aroma jsou dány procesem, k němuž dochází v těle cibetky. V žaludku dojde k fermentaci neboli kvašení kávového plodu a to je přesně to, co vytváří onu jedinečnou kávu.

Kávová zrna, jež jsou cibetkou „zpracovaná“ jsou po pražení více olejnatá, mají silnější aroma a výbornou chuť.

Zrnková káva

  • Zrnková káva je určena k namletí a následné přípravě nápoje
  • Jedná se o směs kávových zrnek, které jsou lehce mastné a podobně barevné
  • K dostání je převážně Arabica a Robusta
  • Aroma kávy se odvíjí od nadmořské výšky. Čím výše jsou kávovníky položené, tím je káva výraznější.

Upražená kávová zrna známe přibližně od 14.-15. století. Od té doby už uplynula řada let a nyní je zrnková káva k dostání v mnoha lahodných chutích a provedeních, které skvěle potěší vaše chuťové pohárky. Před tím, než můžeme zrnkovou kávu pít, je však potřeba kávu umlít na mlýnku na kávu. Pak už záleží na vás, zda dáte přednost turkovi, nebo si kávu připravíte sofistikovaněji v Aero pressu, French pressu či jiném nástroji a dodáte jí ještě lepší chuť.

Výhody a nevýhody
  • Má nenahraditelné aroma a chuť.
  • Mnohem déle si zachová své aroma a chuť ve srovnání s mletou kávou, protože zrno kávu chrání.
  • Je potřeba vlastnit mlýnek na kávu nebo kávovar.
  • Vyžaduje delší čas na přípravu.

Jaký mlýnek je nejlepší pro namletí zrnkové kávy?

K dostání jsou dva typy mlýnků na kávu – ruční mlýnek na kávu a elektrický mlýnek na kávu. Pokud preferujete levnější nástroj pro umletí kávy, pak zvolte ruční kávomlýnek. Nejen, že ušetříte, ale také si užijete krásný rituál, který bude předcházet pití lahodného nápoje, jakým je právě káva. V případě, že preferujete pohodlí a rychlé mletí kávy, doporučujeme si pořídit elektrický mlýnek na kávu. Kávu s jeho pomocí umelete rovnoměrně a komfortně.

S vodou o jakém stupni Celsia je nejlepší kávu zalévat?

Aby káva neztratila nic ze své chuti a aroma, měla by se připravovat z vody o teplotě ideálně 90 – 95 stupňů Celsia.

Mletá káva

Mletá káva

  • Jedná se o již umletou kávu určenou k zalití vodou a přípravě jako „turek“ nebo k přípravě pomocí kávovarů, presovačů či filtrů
  • Mletá káva je k dostání jako čistá Arabica, Robusta nebo jako jejich směs
  • Převážně se vyrábí v množství 250g nebo 1000g

Mletá káva je určená těm, kteří doma nemají mlýnek na kávu či nechtějí ztrácet čas mletím kávových zrn. Při výběru mleté kávy je však potřeba si ji pečlivě vybrat podle toho, jakým způsobem si ji chcete připravovat, zda pomocí kávovaru, Aero pressu, French presu, filtru či nějakým jiným způsobem. Každý způsob přípravy totiž vyžaduje různou hrubost mletí. Například na espresso je potřeba káva pomletá jemněji než na French press, Moka press či překapávanou kávu.

Výhody a nevýhody
  • Mletá káva nevyžaduje zdlouhavé mletí zrn na kávovém mlýnku. Je již připravená.
  • Má výraznější chuť a aroma než instantní káva.
  • Dlouho si neuchová svou chuť a aroma. Zrnková káva má delší dobu životnosti.
  • Pokud si nechcete připravit turka, musíte si pořídit Aero press, French press, kávovar či jiné nástroje pro přípravu kávy.

Mohu použít jakoukoli mletou kávu k přípravě espressa?

Ne, protože příprava espressa vyžaduje speciální hrubost umletých zrn. Pro přípravu espressa je obvykle potřeba mnohem jemnější mletá káva, než pro přípravu překapávané kávy či kávy moka.

Má mletá káva připravená jako turek nějaké škodlivé účinky?

Turecká káva neboli káva zalitá horkou vodou má většinou horší chuť a může obsahovat i škodlivé látky, protože se v hrnku louhuje o mnohem delší dobu, než by tomu správně mělo být. Je to stejné jako s čajem. I v tomto případě, když necháte čajový pytlík v hrnku déle, než je uvedeno na obalu, mohou se z něj začít uvolňovat i nežádoucí látky.

Je lepší mletá káva jen tak, nebo dochucená mlékem nebo cukrem?

Toto záleží na chutích a preferencích každého konzumenta. Ovšem pokud je káva velmi chutná bez jakéhokoli dochucení, jedná se o kvalitní kávu. Takovou kávu byste mlékem a cukrem spíše znehodnotili

Instantní káva

  • Rozpustná káva, která nevyžaduje složitou přípravu
  • Má smetanovou vrstvu pěny
  • K dostání je ve variantě s kofeinem i bez kofeinu

Poprvé byla vyrobena v roce 1901 panem Satori Kato. Její používání se rozšířilo především během 2. světové války, kdy její rychlou a snadnou přípravu velmi oceňovali američtí vojáci. Postupně si získávala na oblibě a v osmdesátých letech její spotřeba tvořila přibližně jednu desetinu spotřeby kávy zrnkové. Je dvakrát dražší než zrnková káva, protože pro její výrobu je potřeba dvakrát tolik kávových zrn. I přesto je však součástí téměř dvou třetin domácností. Je výborným nápojem pro ranní nabuzení či k doplnění hladiny hořkosti ke sladkému dezertu. Ke zjemnění chuti se zalévá mlékem. Velmi chutná je také s trochou vaječného likéru. Pořídíte si ji i v bezkofeinové variantě. To ale na chuti nic nemění, jelikož samotný kofein je prakticky bez chuti.

Výhody a nevýhody
  • Snadná a rychlá příprava – stačí zalít horkou vodou a případně dochutit cukrem, medem nebo mlékem.
  • Nevyžaduje žádné speciální nástroje.
  • Ihned 100% rozpustná, takže vám v šálku zůstane jen kávový nápoj.
  • Chuť a aroma je méně výrazné než u klasické zrnkové a mleté kávy.
  • Chemicky aromatizovaná, protože sama o sobě nevoní.
  • Vyšší cena.

Má instantní káva jiné složení než mletá káva?

Instantní a mletá káva mají stejné složení. Rozdíl je ve způsobu zpracování. Mletá káva se vyrábí namletím kávových bobů, kdežto instantní káva se pak dále pod vysokým tlakem vylouhuje v horké vodě a následně usuší nebo zmrazí.

Je rozdíl v chuti mezi instantní a klasickou kávou?

Ano. Instantní káva nemá tak výrazné aroma a chuť a nenajdeme v ní ani další lahodné chutě typické pro mletou kávu, jako jsou vůně a chutě sladkého ovoce, čokolády, tropického ovoce nebo exotického koření.

E.S.E. pody

  • Hermeticky uzavřená porcovaná káva z pražené, namleté kávy
  • Vždy máte připravenu správnou dávku kávy
  • Dostanete espresso se správnou cremou a bez ztráty aroma

Systém E.S.E., v plném významu Easy Serving Espresso, je jinými slovy porcovaná káva, která se vyrábí a připravuje standardizovanou technologií a postupy. Připravená káva je tak vždy stejně chutná a kvalitní a v každé porci kávy je přesně dané množství kávy (obvykle se jedná o gramáž cca 7 g). Nemůže tak dojít ke špatnému dávkování, protože vždy máte připravenu správnou porci. Chuť kávy je navíc stále stejně lahodná, protože je hermeticky uzavřená v E.S.E. podu a udržuje si tak své aroma i intenzitu chuti.

Výhody a nevýhody
  • Jednoduchá a rychlá příprava prostřednictvím kávovaru na E.S.E. pody.
  • E.S.E. pody můžete skladovat delší dobu, aniž by káva uvnitř ztratila na své kvalitě.
  • Nehrozí rozsypání kávy.
  • Při používání kapslí odpadá jakákoli větší údržba a čištění kávovaru.
  • Potřebujete pákový kávovar, který něco stojí.

Co obsahují E.S.E. pody, je v nich opravdová káva nebo instantní směs?

V kávových kapslích je pražená namletá káva pro přípravu kvalitního espressa. Nemusíte se bát, že byste byli ošizeni. Výrobci E.S.E. podů si právě zakládají na tom, aby výsledná připravená káva byla jako od profesionální baristy a měli jste z jejího pití maximálně dokonalý zážitek.

Jaké jsou výhody použití E.S.E. podů oproti zrnové kávě?

E.S.E. pody uchovávají perfektní chuť a aroma kávy, nehrozí s nimi rozsypání kávy a vždy máte nachystanou přesnou dávku, takže se nemůže stát, že byste připravili špatnou kávu. Při použití E.S.E. podů rovněž odpadá neustále čištění kávovaru.

Potřeby na přípravu kávy

  • Způsob přípravy kávy ovlivňuje její chuť
  • Horká voda umožní kávu připravit snadno a rychle, ale její chuť příliš nevynikne
  • Pokud si chcete kávu opravdu vychutnat, bez speciálních pomocníků se neobejdete

Jednotlivé formy kávy vyžadují rozdílné náčiní. Některá káva nevyžaduje žádné speciální „propriety“ a k rychlé připravě stačí jen horká voda a trocha instantní či turecké kávy. U jiné se neobejdete bez speciálního náčiní či kávovarů. Kávu si tak můžete vybrat nejen podle jejích vlastností, ale i podle způsobu přípravy.

Mlýnek na kávu

Jestliže máte přípravu kávy jako rituál a užíváte si vůni čerstvě umleté kávy, neobejdete se bez zrnkové kávy a mlýnku na kávu. Jejich použití má tu výhodu, že si můžete umlít kávu přesně podle svých potřeb, doslova na prach nebo na hrubo. Každý nástroj pro přípravu mleté kávy, o nichž bude řeč níže, totiž vyžaduje jinou velikost namletých zrn. V případě, že mletí kávy není činností, které byste se chtěli denně věnovat, je pro vás lepší volbou káva mletá nebo v podobě kávových kapslí.

Kávovar

Existují kávovary na zrnkovou kávu, mletou kávu i na E.S.E. pody. Je to už ovšem poněkud dražší „špás“, který se hodí v případě, že kávu pijete skutečně často anebo je vás v domácnosti nebo kanceláři více milovníků kávy. Nicméně se jedná o bezpracnou a velmi kvalitní metodu přípravy kávy.

Alternativní nástroje pro přípravu mleté kávy

Pokud nevlastníte kávovar, a i tak si chcete dopřát doušky kvalitní lahodné kávy, existuje několik způsobů, jak si kávu připravit.

Začneme tím nejsložitějším, kterým je Vacuum pot. Funguje na principu dvou baněk nad sebou, kdy ve výsledku se káva smísí s vodní párou a zůstane jen nápoj bez nezdravé kávové sedliny. Je to velmi efektní a zajímavý způsob přípravy kávy. Navíc při něm vyniknou všechny barvy a tóny výsledné kávy.

Mezi další způsoby přípravy kávy patří Aero Press. Jedná se o velmi jednoduchý aparát, s jehož pomocí připravíte vynikající kávu během chvilky, a to protlačováním extrahované kávy přes jemný papírový filtr. Na podobném principu je postavena filtrovaná káva. Postačí vám hrnek na kávu nebo konvice pro větší množství kávy a plastový dripper spolu s papírovým filtrem, do kterého nasypete kávu a postupným zaléváním kávy horkou vodou ji necháte překapat do hrníčku nebo konvice na kávu. Použít však můžete i sofistikovanější překapávače.

Oblíbeným nástrojem pro přípravu kávy je také French press, který vyžaduje kávová zrna umletá více nahrubo a funguje tak, že přes filtr s pomocí malé kádinky a pístu odděluje namletou kávu od nápoje. Použít můžete i Moka konvičku, méně šetrnou, ale účinnou metodu přípravy kávy, kdy kávu můžete nechat v konvičce i delší dobu, jelikož se už kávová sedlina déle nelouhuje v kávě.

Pokud se chcete o kávě dozvědět ještě více, například jak se vyrábí, praží, co obsahuje a co nesmí chybět na jejím obalu, nahlédněte do našeho průvodce světem kávy.

Slovník pojmů 

Arabica

Arabica je jedna z nejoblíbenějších káv na světě. Její chuť je jemná a lahodná a najdeme ji tak nejen v balení se 100% obsahem Arabicy, ale také v espresso směsích v kombinaci s Robustou. Směsím dodává výjimečnou chuť a aroma. Její cena je vyšší, protože je náročnější na pěstování. Najdeme ji ve vyšších nadmořských výškách a její kávové třešně si navíc žádají ruční sběr. Setkáme se s ní v Americe, Východní Africe a v Pacifické oblasti, přesněji například na Jávě, Sumatře nebo v Nové Guinei.

Robusta

Robusta je typická svou výrazně hořkou chutí a často v šálku kávy ucítíte silně, zemité tělo. Oproti Arabice má také jednou tak větší množství kofeinu, takže ji ocení ti, kteří ráno potřebují nabudit. V kombinaci s Arabicou v espresso směsích tvoří dokonalou harmonii lahodné chuti a příjemné hořkosti. Pěstuje se v nížinách a její sběr nevyžaduje větší námahu, často se sbírá strojově, proto i její cena je nižší, než tomu je u Arabicy. Nalezneme ji především v Brazílii a Vietnamu, což jsou její největší producenti.

Kávový pod

Kávový pod E.S.E. je porcovaná káva připravená z pražené, namleté kávy s přesně odměřenou gramáží (cca 7 g). Je možné jej použít do jakéhokoli E.S.E. kávovaru, jehož jádrem pro kávový pod je extrakční komora. Protože je množství, stupeň mletí a komprese kávy do podu přesně definována standardy, dostanete vždy espresso se správnou cremou a v úžasné kvalitě. Výhodou je nejen konstantní kvalita, ale také jednoduchá a rychlá příprava.

Technologie E.S.E.

Kávové E.S.E. pody jsou připravovány vždy stejně – stejné množství kávy, stupeň mletí i komprese do podu. Vše je dáno standardy, které přesně určují kvalitu podu. Pokaždé tak dostanete praženou, namletou kávu v gramáži cca 7 g v papírovém obalu o průměru 44 mm. Chuť a aroma zůstávají stejné díky speciální ochranné atmosféře, do níž jsou E.S.E. pody baleny. Když E.S.E. pod umístíte do E.S.E. kávovaru, v extrakční komoře po vysokým tlakem vody (9-15 barů) vznikne espresso lahodné chuti se správnou cremou. E.S.E. technologie tak garantuje kvalitu bez potřeby zkušené obsluhy.

Slovník pojmů
0
Vytisknout
Zkuste nové Alza Premium Moje Alza Přihlásit Jak nakoupit
WEB9
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi