Vybíráte kuchyňský vařič a váháte, zda se vyplatí investovat do nových technologií, nebo se držet léty prověřené klasiky na plyn? Jaký je rozdíl mezi jednotlivými typy vařičů a na jakém uvaříte nejrychleji? Tento průvodce vám pomůže zorientovat se v nabídce a vybrat ten správný vařič.
Kuchyňské vařiče představují především mobilní domácí spotřebič, který zabírá málo místa. Projeví se to samozřejmě i na množství plotýnek. Na výběr tedy máte nejčastěji z kuchyňských vařičů s jednou, nebo se dvěma plotýnkami či hořáky. Najde se ale i model se třemi hořáky.
Těm, co vaří jednou za čas jednoduché jídlo, postačí jedna varná zóna, tedy vařič s jednou plotýnkou. Pokud připravujete i složitější jídlo nebo vaříte pro malou rodinu, zvolte dvouplotýnkový vařič, případně tříplotýnkový, těch je ovšem na trhu málo.
Průměr plotýnky nebo plotýnek vybírejte podle toho, kde budete vařit (doma v kuchyni, při kempování, na chatě) a podle nádobí, které máte k dispozici.
K dostání je již malý kuchyňský vařič o průměru hořáku pouze 10 cm. Takový je vhodný spíše jen na kempování. Pro občasné a jednoduché vaření v menším hrnci nebo na chalupě vám pravděpodobně postačí vařič s plotýnkami o průměru 15-16 cm. Pokud ale chcete vařič využít na běžné vaření pro 2 a více osob, volte takový, který má plotýnky s průměrem minimálně 18 cm a více, aby se na něj vešel dostatečně velký hrnec.
Pozn.: Plotny na dvouplotýnkovém či tříplotýnkovém vařiči mají zpravidla každá jinou velikost.
Pokud je pro vás prioritní rychlost přípravy jídla, měl by být indukční vařič jasnou volbou. Uvaří nejrychleji a s nejmenší ztrátou energie. Proto se vám investice do něj vyplatí.
Pokud nemáte na indukci vhodné nádobí a neplánujete si ho s vařičem pořídit, pak pro vás bude vhodný sklokeramický nebo plynový vařič. Oba mají zhruba stejnou účinnost a záleží tedy, zda jste příznivci vaření na plynu nebo elektrice. Nejméně účinný je litinový vařič, který sice koupíte levněji, ale zaplatíte více na energiích, protože vaří nejpomaleji ze všech uvedených vařičů.
Příkon je pochopitelně parametrem týkající se pouze elektrických vařičů. Jedná se o veličinu, která vyjadřuje, kolik elektrické energie vařič spotřebuje. Čím vyšší je příkon, tím vyšší bude i spotřeba elektrické energie. Ovšem na druhou stranu s vyšším příkonem stoupá i rychlost ohřevu plotýnky.
U kuchyňských vařičů narazíte na dva druhy ovládání.
Plynové a litinové vařiče jsou ovládány mechanicky pomocí otočných knoflíků. U plynových vařičů mnohdy nalezneme i automatický startér s jiskrou pro zapálení plamínku. Sklokeramické vařiče se regulují pomocí termostatů nebo některé disponují uživatelsky velmi příjemným dotykovým ovládáním. Indukční vařiče mají ve většině případů zabudované dotykové ovládání.
Nezapomeňte si ověřit, jak daleko máte zásuvku od místa, kde plánujete vařič umístit. Pokud není v bezprostřední blízkosti, zkontrolujte si, zda vám délka kabelu vařiče k zásuvce dosáhne. Většina vařičů je vybavena kabelem do jednoho metru. Pokud vám to nevystačí, volte raději kabel delší.
Když si pořizujete vařič do kuchyně nebo na chatu, pamatujte i na to, že ho budete mít často na očích. Měl by tedy aspoň trochu ladit do designu kuchyňské linky a do stylu vaší kuchyně. V nabídce je z čeho vybírat. Naleznete v ní vařiče v jemné bílé barvě nebo v praktické černé či nadčasové nerezové varianty vařičů.
Kuchyňské vařiče nejsou určené pro vaření ve velkém, a proto je třeba počítat s omezeným množstvím funkcí. K běžnému vybavení patří základní bezpečnostní prvky, jako například světelná kontrolka provozu a pojistka proti přehřátí. U plynového vařiče je již celkem samozřejmostí automatické vypnutí, které zabrání úniku plynu a integrovaný zapalovač. Další nadstandardní funkce můžete očekávat v podstatě jen u indukčních kuchyňských vařičů, případně ponorných vařičů.
Indukční vařiče mohou být vybaveny funkcemi jako například detekce vhodného nádobí, LED displej, časovač, zvuková signalizace, automatické vypnutí.
Některé ponorné vařiče jsou vybavené k tomu, aby se daly použít k vaření sous-vide. Vodu tedy nejen přivedou k varu, ale umožní i nastavení přesné teploty, na kterou mají teplotu ohřát a dokáží tuto teplotu držet konstantní po celou dobu vaření.
Indukční vařiče představují především úsporné, rychlé a bezpečné vaření. Díky indukční technologii dosahují vysoké energetické účinnosti s minimálními tepelnými ztrátami (10 %). Mají téměř okamžitý nástup ohřevu a nehrozí u nich, že se spálíte o plotýnku. Ovládání je nejčastěji dotykové a díky hladkému povrchu se velmi snadno čistí. Ve výbavě mívají i časovač, díky kterému nemusíte při vaření sledovat hodiny. Indukční vařiče ovšem vyžadují speciální nádobí s magnetickým dnem.
Velmi příjemný design a zároveň dobrou funkčnost a vlastnosti nabízí sklokeramické vařiče. Mají dobrou energetickou účinnost, poměrně rychlý ohřev a deska vařiče se snadno udržuje. V porovnání s indukcí je s nimi vaření pomalejší a dochází při něm k tepelným ztrátám, lze ovšem na nich použít jakékoliv nádobí, a i pořizovací cena je o něco nižší než u indukce.
Litinové vařiče představují nejlevnější, ale zároveň nejméně úspornou a efektivní variantu kuchyňských vařičů. Jejich největší výhodou je tedy cena a pro méně náročné uživatele bude takový vařič dostatečný. Při dlouhodobém užívání vám však jeho negativa mohou vadit. Jedná se o velké tepelné ztráty, dlouho horké plotýnky, a především delší čekání na rozehřátí plotny.
Plynové vařiče představují klasiku, na kterou mnoho lidí nedá dopustit. Důvodem je především okamžitý nástup ohřevu, jednoduchá a rychlá regulace teploty a minimální tepelné ztráty. Vyžadují ovšem připojení na plyn nebo plynovou bombu a jejich údržba je náročnější než u ostatních typů vařičů.
Ponorné vařiče představují speciální kategorii mezi vařiči. Jsou totiž určené pro ohřívání vody. K dostání jsou dva typy. Klasický ponorný vařič se spirálou, který vám ohřeje vodu na vaši kávu či čaj kdekoliv na cestách. Druhým typem je ponorný vařič, který vám může být pomocníkem nejen na cestách, ale i při vašem gurmánském vaření metodou sous-vide. Vařiče sous-vide jsou vybavené LED displejem, na kterém lze nastavit přesnou teplotu v rozmezí 30 až 90 °C a vy tak při vaření sous-vide můžete docílit šťavnatých a dokonale měkkých pokrmů bez ztráty barvy, chuti a se zachováním živin a vitamínů. Časovač, zvuková signalizace a automatické vypnutí jsou jeho běžnou výbavou.
Nejvíce elektrické energie ušetříte s indukčním vařičem, v závěsu za ním jsou sklokeramické vařiče a nejméně úspornou variantou jsou litinové vařiče.
Indukční vařiče fungují na principu elektromagnetické indukce. Ta pomocí elektromagnetických vln ohřívá pouze dno nádoby, teplo tedy nevzniká na varné desce, ale přímo v nádobě. Nedochází tak k tepelným ztrátám a vaření je efektivní a úsporné. Navíc se jedná o nejbezpečnější variantu vaření, takže se nemusíte obávat popálení o horkou plotnu. Údržba indukčního vařiče je nenáročná díky hladkému povrchu. Tato technologie ovšem vyžaduje speciální nádobí s magnetickým dnem.
TIP: Pokud se vám líbí vlastnosti indukčního vařiče, ale nechce se vám investovat do sady nádobí s magnetickým dnem, variantou může být adaptér na indukci.
Sklokeramické vařiče využívají k rozžhavení plotny topnou spirálu. Rozehřátá plotýnka pak dotykem přenáší teplo na dno nádoby. Rychlost ohřevu je poměrně vysoká, ale ne tolik jako u indukce a dochází k tepelným ztrátám. Nicméně na sklokeramickém vařiči můžete použít jakékoliv nádobí. Hladký povrch varné desky velmi usnadňuje údržbu.
Nádobí, které bude na indukčním vařiči fungovat, má speciální feromagnetické dno a je označeno symbolem spirály nebo nápisem Induction.
Na chalupu či chatu vám pravděpodobně postačí vařič litinový, případně sklokeramický. Raději volte dvouplotýnkový vařič než jednoplotýnkový. Cenový rozdíl nebude tak velký a při vaření budete mít širší možnosti. Pozor si dávejte na zdroj energie. Pokud v chatě nemáte zavedený elektrický proud, volba plynového vařiče je více méně jasná. Ovšem pokud chcete elektrický vařič, zkontrolujte si délku přívodního kabelu. Na chalupách je elektrická síť často jednodušeji řešená a zásuvky jsou umístěné daleko od sebe. Krátký přívodní kabel by k ní nemusel dosáhnout.
TIP: Pokud se snažíte výbavu vaší chalupy zajistit prakticky, ale co nejlevněji, zkuste se podívat na nabídku bazarových kuchyňských vařičů, které byly vystavené nebo krátce používané, ale jsou úplně v pořádku a se zárukou. Podobnou možnost nabídne pro nákup vhodné malé ledničky bazar, kde najdete chladničky ideální pro váš víkendový domov.
Ano. Indukční vařič funguje na zcela jiném principu než ostatní vařiče, které sálají teplo kolem a jsou horké ještě několik minut po odstavení hrnce. Zdrojem tepla u indukčních vařičů je samotná nádoba, která ohřívá jídlo. Plotýnka ani vzduch kolem se neohřívají, a tak je vaření na indukci bezpečné a zároveň efektivní.
Žádný. Jedná se o jednu a tu samou funkci, kterou každý výrobce pojmenovává jinak.
Sous-vide je moderní metoda vaření, při které se potraviny za pomoci vakuovačky nejdříve zabalí do vakuového obalu, a poté se připravují ve vodní lázni s přesně nastavenou teplotou. Takto připravované potraviny (maso, ryby, zelenina i ovoce) se pošírují nejčastěji při teplotě 55-60 °C. Výsledkem je dokonale uvařený pokrm se zachováním šťávy, textury, barvy a chutě, a především se zachováním důležitých živin a vitamínů.