Alza.cz
Zobrazit katalog

Jak vybrat rum (NÁVOD)

Rum rozhodně není jen nápoj pirátů a bukanýrů. Je to hlavně alkoholické pití, které nabízí širokou škálu chutí a variací, a je skvělý samostatně, ale i jako součást koktejlů. Pokud např. sháníte dárek, chtěli byste někomu dát láhev dobrého alkoholu, ale whisky či vínu obdarovaný neholduje, vyzkoušejte rum. V našem průvodci poradíme, jak se v bohatém světě rumů zorientovat a samozřejmě také, jak vybrat rum.

Jak vybrat rum

Jak vybrat rum – OBSAH

  1. Co je důležité při výběru rumu
  2. Karibské rumy
  3. Kubánské rumy
  4. České rumy
  5. Panamské rumy
  6. Jamajské rumy
  7. Dominikánské rumy
  8. Bílé rumy
  9. Tuzemské rumy
  10. Dárková balení
  11. Limitované edice
  12. Sklenice na rum
  13. Knihy o rumu
  14. Slovník pojmů – rum

Co je důležité při výběru rumu

Země původu

Každá země, např. Jamajka, Kuba, Dominikánská republika – rum je obecně doménou karibské oblasti – má svůj vlastní postup výroby rumu, a výsledky se tak od sebe liší: barvou, chutí i množstvím alkoholu. Ačkoliv je vždy základem cukrová třtina, rozdíly v použité vstupní surovině a postupu jejího zpracování jsou značné. Ve světě rumů je tak země původu jakousi značkou, která dá milovníkovi rumu jasně na srozuměnou, co od rumu očekávat. Níže popisujeme jednotlivé rumy právě na základě země, kde byly vyrobeny.

Barva rumu

Barvu rumu určuje délka a způsob jeho staření, např. druh sudu. Na trhu se setkáme s následujícími barvami rumu:

  • Světlé rumy (blanco, též bílé nebo lehké) jsou obvykle chuťově méně výrazné. Zrají minimálně šest měsíců a důležitou součástí jejich výrobního procesu je filtrace přes dřevěné uhlí, která odstraňuje nežádoucí zbarvení nebo aroma, které rum získal při zrání ze sudu. Ideální jsou ve směsi s dalšími surovinami v koktejlech.
  • Zlaté rumy (oro) zrají ve vypalovaných dubových sudech, odkud získávají svoji barvu i výraznější aroma. Zrají déle než bílé rumy. Dobře chutnají ve sklenici s ledem, vychutnáte si je ale i při pokojové teplotě.
  • Kořeněné rumy (spiced) se od ostatních liší zejména speciální příměsí v podobě extraktů koření nebo karamelu. Zrají 5 až 25 let. Chuť se u nich lépe rozvíjí za pokojové teploty, led nicméně není problém.
  • Tmavé rumy (dark) jsou charakteristické svou hutnou chutí a výrazným aromatem. Pijí se výhradně za pokojové teploty a nemíchané, jedině tak si totiž mohou uchovat své specifické chuťové vlastnosti.

Obsah alkoholu

Rumy patří mezi silné alkoholické nápoje. Nejčastěji se pohybují v rozsahu od 37,5 do 81 %. Rumy se od sebe liší mimo jiné i mírou alkoholu. Např. v Chile nebo Venezuele stačí, aby měl rum 40 % alkoholu, v Kolumbii musí mít minimálně 50 %.

Způsob zrání

I podle způsobu, jakým tento nápoj zraje, můžeme určovat druhy rumu. Metoda zrání podstatnou měrou ovlivňuje výslednou chuť rumu. Postupy jsou následující:

  • Solera spočívá ve vrstvení sudů na sebe, od nejstarších, tedy od nejdéle zrajících vespod, po ty nejnovější nahoře, zpravidla v ročních intervalech. Ve chvíli, kdy se rum ze spodních sudů odebere, se stejné množství doplní z vyšší řady do spodní a z nejvyšší do prostřední (systém má minimálně tři vrstvy). Sudy se vrší horizontálně, položené na sebe. Důvody pro vrstvení sudů na sebe jsou ryze praktické – sudy zabírají podstatně méně místa a snáze se pak ze spodních stáčí výsledný produkt.
  • Reserva s výše uvedeným postupem souvisí. Jedná se o exkluzivní rum, který vzniká blendováním (mícháním) rumu z právě nejstarších, nejdéle zrajících sudů při postupu solera. Výrobce si každoročně část z nejstarších, nejvíce vyzrálých rumů ponechává, neprodá je hned a nechává je dále zrát. Skutečně se tak jedná o jakousi rezervu a postupně se může jednat o rumy staré klidně i několik desítek let. 
  • Barrel Proof / single barrel je metoda využívající pouze jediného sudu ke zrání rumu. Nedochází tu tak k míchání.

Styl konzumace

Rumy se liší i podle vhodného způsobu či stylu konzumace. Z tohoto hlediska jsou typy rumu následující:

  • Degustační rumy nejčastěji pochází z oblasti Karibiku a mají chuť s výraznou příměsí páleného cukru a melasy. Jsou vhodné k samostatnému popíjení při pokojové teplotě.
  • Koktejlové rumy jsou obvykle bílé a jak již jejich název napovídá, nejčastěji se používají jako ingredience do koktejlů. Důvodem je, že po pečlivé filtraci postrádají charakteristické chuťové nuance klasických rumů a vhodně se tak doplňují s dalšími složkami.
  • Latinské rumy jsou chuťově lehké a čisté, vhodné k samostatnému popíjení a vychutnávání.
  • Rhum agricole (tzv. zemědělský rum) pochází z bývalých francouzských kolonií a je ideální jako součást míchaných drinků, ale i k samostatnému pití. Chuťově mívají výrazné ovocné podtóny a nízký podíl melasy.
Karibské rumy

Karibské rumy

  • Naprostá klasika mezi rumy
  • Každá země má vlastní výrobu i chutě
  • Jádro celosvětové produkce

Karibik je z historického hlediska domovem rumů a do dnešních dnů jsou ostrovy v Karibském moři jedním z největších producentů tohoto destilátu. Každá z tamních zemí má svůj vlastní specifický druh rumu, který se liší výrobním postupem, a tedy i barvou a výslednou chutí.

Kubánské rumy

Kubánské rumy

  • Špička na trhu
  • Výrazná chuť i barva
  • Vhodné do koktejlů i na samostatné popíjení 

Hledáte-li skutečně špičkové rumy, u těch kubánských chybu neuděláte. Výrazná, často velmi sladká chuť je předurčuje k samostatnému vychutnávání, ale stanou se i vítanou složkou oblíbených koktejlů, např. Cuba Libre.

České rumy

České rumy

  • Do této kategorie spadají i rumové likéry a tuzemáky
  • Domácí původ 
  • Dostupné s dobrou úrovní kvality a ceny

Česká republika není žádná rumová velmoc, nicméně i u nás se vyrábí kvalitní a oblíbené pravé rumy. K dispozici jsou ale i rumové likéry, např. tzv. Čert nebo oblíbený tuzemák, tedy specifická domácí náhražka, která se nevyrábí z cukrové třtiny.

Panamské rumy

Panamské rumy

  • Panama je další rumovou velmocí
  • Často pikantní a chuťově výrazné rumy
  • Charakteristická je tmavá barva

Ačkoliv Panama nemá takovou rumovou tradici jako Jamajka nebo Kuba, patří dnes k největším velmocem v tomto oboru. Panamské rumy jsou velmi charakteristické, často mají výraznou tmavou barvu, chuťově bývají pikantní, kořeněné a s podtóny citrusového ovoce. Prostě rumy pro labužníky.

Jamajské rumy

Jamajské rumy

  • Těžké rumy výrazné chuti
  • Pomalá fermentace
  • Pro mnoho milovníků rumu se jedná o špičku mezi rumy

Rum se na Jamajce začal vyrábět až později – výrobu zahájili v roce 1655 Angličané – a ani už to dnes není taková rumová velmoc jako ve své době. I přesto je tamní rum špičkovým nápojem, vyhledávaným labužníky na celém světě. Tyto rumy bývají tmavé, chuťově těžké a výrazně kořeněné. Na jejich chuti má největší podíl pomalá fermentace.

Dominikánské rumy

Dominikánské rumy

  • Lehké, příjemné rumy
  • Velmi prestižní značky
  • Rumy pro znalce

Doutníky a rum – to jsou nejvýznamnější vývozní artikly Dominikánské republiky. Rumy z této karibské země, která se o ostrov dělí se státem Haiti, se vyznačují svou lehkostí a jemností. V této zemi se rum dokonce probojoval do zákonů, je zde stanovena minimální doba zrání dvanáct měsíců. Mezi nejznámější značky patří např. Matusalem nebo Barceló.

Bílé rumy

Bílé rumy

  • Na rozdíl od běžných rumů jsou průsvitné
  • Méně chuťových odstínů
  • Ideální do koktejlů

Bílé rumy se rovněž vyrábějí z cukrové třtiny, ale na rozdíl od běžných rumů, které se barevně pohybují od jantarové přes hnědou až po skoro černou, jsou průsvitné. Je to dáno tím, že jsou záměrně nejrůznějšími formami filtrace zbavovány chuťových charakteristik a aromatu. Z tohoto důvodu jsou vítanou součástí koktejlů.

Tuzemské rumy

Tuzemské rumy

  • Nepravý rum, není vyroben z cukrové třtiny
  • Oblíbený pro svou nízkou cenu
  • Vhodná přísada do pečení

Český „rum“, familiárně nazývaný tuzemák, je pouze náhražkou a s pravým rumem, který se vyrábí jen a pouze z cukrové třtiny, nemá nic společného. V podstatě se jedná o líh obarvený karamelem a dochucený a svou oblibu získal vzhledem k nižší ceně a výrazné vůni, díky níž se stal oblíbenou ingrediencí v kuchyni.

Dárková balení

Dárková balení

  • Skvělý dárek pro milovníky rumu
  • Často menší degustační lahve
  • Bonus v podobě patřičné sklenice

Pokud chcete milovníkovi rumů udělat radost a víte, jaké druhy vyhledává, je dárková sada ideálním dárkem. Součástí dárkových sad bývá několik menších lahví různých rumů, případně exkluzivní letitý nápoj doplněný o odpovídající skleničku či bonus v podobě speciálních pralinek. Samozřejmostí je i dárkový obal.

Limitované edice

Limitované edice

  • Drahé rumy
  • Špičková kvalita
  • Vzácné rumy pro skutečné znalce

Pokud si potrpíte skutečně na špičkové rumy a nebo je rovnou sbíráte (a třeba archivujete), limitované edice jsou pro vás to pravé. Jedná se o exkluzivní rumy, které zrají mnohdy i několik desítek let. Bývají k dispozici pouze v omezeném množství a často je pořídíte v exkluzivním balení nebo umělecky provedené lahvi.

Sklenice na rum

Sklenice na rum

  • Nezbytné pro plné vychutnání rumu
  • Často se jedná o malá umělecká díla
  • Vhodné i jako dárek

Vychutnávání kvalitních rumů má svá specifika a odpovídající sklenice se širokým hrdlem vám k plnému docenění všech chuťových tónů a aromat určitě pomůže. Sklenice na rum může být rovněž malým uměleckým dílem, které si doma rádi vystavíte. A pokud nevíte, co milovníkovi ušlechtilých rumů dát, sklenicí nic nezkazíte.

Knihy o rumu

Knihy o rumu

  • Vhodný dárek pro milovníky tohoto nápoje
  • Nemusíte vybírat konkrétní destilát
  • Často výpravné publikace

Kniha o rumu je ideální dárek pro každého milovníka tohoto nápoje. Pro toho, kdo dárek pořizuje, má navíc obrovskou výhodu: Není nutné se snažit zorientovat v jednotlivých druzích rumu. Tento typ publikací bývá navíc velmi výpravný, takže se stane ozdobou knihovny obdarovaného.

Nejčastější otázky o rumu

Jak se rum vyrábí?

Rum je destilát, který se získává z melasy nebo šťávy z cukrové třtiny. Jedině tak se jedná o skutečně pravý rum, nikoliv náhražku např. vyráběnou z brambor a různě dochucovanou a dobarvovanou. Zajímavé je, že rum nemá žádné standardizované požadavky a výrobní postup – a tedy i výsledný produkt – se v jednotlivých zemích liší. Postup výroby rumu je technologicky docela náročný, obecně ale probíhá v následujících krocích:

  1. Zpracování cukrové třtiny představuje první krok a je zde i nejvíc rozdílů mezi jednotlivými zeměmi. Někde se rum vyrábí z melasy, jinde se např. používá šťáva z cukrové třtiny a podobně.
  2. Fermentace probíhá tak, že se ke vstupní surovině přidají kvasinky (jejich volba je opět na výrobci) a voda. Proces kvašení může trvat od několika hodin po několik dnů.
  3. Destilace je další bod výroby, kde výrobci volí značně odlišné postupy. Nejčastěji se nicméně užívají destilační kolony, které zajistí několikanásobnou destilaci.
  4. Zrání se odehrává v dubových sudech, které navíc byly často již dříve použity na víno nebo jiný destilát. To rumu přidává další chuťové charakteristiky. Panují také odlišnosti v délce zrání, v Evropě je zrání obvykle kratší než v Jižní a Střední Americe. Je to dáno i odlišnými teplotními podmínkami.
  5. Filtrace má za úkol zbavit rum veškerých nečistot, které vznikly při jeho zrání.
  6. Blending (míchání) je vysoce kvalifikovaná činnost mající za úkol vytvořit onu speciální chuť, kterou je daná značka rumu proslulá. Poté už následuje fáze lahvování.

Rum, nebo tuzemák?

Rum nerovná se tuzemák, ačkoliv je v obchodech často najdeme hned vedle sebe. To, čemu se říká tuzemák, je domácí náhražka rumu, která se vyrábí od 19. století. Základem je zředěný alkohol, do něhož se přidá rumová esence. Výroba je proto výrazně levnější, s rumem ale nemá mnoho společného. Dokonce se tak na základě legislativy Evropské unie ani nesmí označovat – neobsahuje totiž cukrovou třtinu. Oblíbený je pro svou charakteristickou vůni a chuť coby surovina do pečení, ale i právě proto, že se jedná o levnou lihovinu.

Jaký je obsah alkoholu v rumu?

Rumy patří mezi silné alkoholické nápoje. Nejčastěji se obsah alkoholu v rumu pohybuje v rozsahu od 37,5 do 81 %. Mírou alkoholu se od sebe liší i rumy z jednotlivých zemí. Např. v Chile nebo Venezuele stačí, aby měl rum 40 % alkoholu, v Kolumbii musí mít minimálně 50 %.

Jaký rum je vhodný do koktejlů?

Pokud rádi připravujete alkoholické koktejly z rumu, rozhodně volte bílé rumy. Ty jsou pro toto použití speciálně určené a díky mnohonásobné filtraci nebude specifická chuť či aroma rušit další složky koktejlu. Mezi nejznámější drinky z rumu patří Cuba Libre, Mojito nebo Piña Colada.

Jak degustovat rum?

Degustace rumu je malý obřad, na který je potřeba klid a soustředění. Rum je třeba vnímat všemi smysly, důležitým prvním krokem je tak vnímání barvy rumu. Po chvíli k rumu přivoňte a pak teprve ochutnejte, poválejte v ústech a všímejte si všech odstínů. Rum do sebe rozhodně „nekopněte“, ale postupně vychutnávejte.

Jaký je nejdražší rum na světě?

Rum drží prvenství, co se týče ceny alkoholických nápojů. Patří několika zbývajícím lahvím bílého rumu J. Wray and Nephew, které byly před stáčením stařeny 70 let. Pokud se náhodou taková lahev objeví (v současnosti se ví pouze o jednotkách kusů), vyjde na 54 000 dolarů.

Slovník pojmů – rum

Melasa

Melasa je lepkavý a mazlavý zbytek po vykrystalizování cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Má tmavě hnědou barvu a kromě lihovarnictví (výroba rumu z cukrové třtiny a lihu z cukrové řepy) se používá na výrobu kyseliny citronové, droždí, případně jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Destilační kolona

Destilační kolona je vertikální zařízení, které umožňuje právě destilaci rumu, ale i jiných druhů alkoholu. Jejím centrem je destilační věž (tzv. analyzer), která obsahuje několik desítek destilačních desek. Zhruba do poloviny této věže se přivede výchozí surovina, tedy zkvašená melasa. Ze spodní části pak stoupá horká pára, která na sebe navazuje částice alkoholu a nese je do horní části věže. Tam dojde k jejímu zchlazení a zkapalnění. Tento prvotní produkt spadá do druhé menší věže, tzv. refluxu a odtud se vrací zpět do analyzeru. Tento proces se opakuje několikrát a poté se už začne vypouštět destilovaná kapalina – rum. Dodejme ještě, že se ve spodní části hlavní věže jímá odpad vzniklý při tomto procesu a odtud je odváděn pryč.

Staření

Staření je proces zrání rumu. Ten může trvat od několika měsíců až po několik desetiletí. Probíhá v dřevěných sudech. Tímto způsobem vznikají velmi vzácné a také velmi drahé exkluzivní rumy.

Vytisknout
P-DC1-WEB22
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Zkuste naše cookies My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací
Alzak icon