Rum rozhodně není jen nápoj pirátů a bukanýrů. Je to hlavně alkoholické pití, které nabízí širokou škálu chutí a variací, a je skvělý samostatně, ale i jako součást koktejlů. Pokud např. sháníte dárek, chtěli byste někomu dát láhev dobrého alkoholu, ale whisky či vínu obdarovaný neholduje, vyzkoušejte rum. V našem průvodci poradíme, jak se v bohatém světě rumů zorientovat a samozřejmě také, jak vybrat rum.
Každá země, např. Jamajka, Kuba, Dominikánská republika – rum je obecně doménou karibské oblasti – má svůj vlastní postup výroby rumu, a výsledky se tak od sebe liší: barvou, chutí i množstvím alkoholu. Ačkoliv je vždy základem cukrová třtina, rozdíly v použité vstupní surovině a postupu jejího zpracování jsou značné. Ve světě rumů je tak země původu jakousi značkou, která dá milovníkovi rumu jasně na srozuměnou, co od rumu očekávat. Níže popisujeme jednotlivé rumy právě na základě země, kde byly vyrobeny.
Barvu rumu určuje délka a způsob jeho staření, např. druh sudu. Na trhu se setkáme s následujícími barvami rumu:
Rumy patří mezi silné alkoholické nápoje. Nejčastěji se pohybují v rozsahu od 37,5 do 81 %. Rumy se od sebe liší mimo jiné i mírou alkoholu. Např. v Chile nebo Venezuele stačí, aby měl rum 40 % alkoholu, v Kolumbii musí mít minimálně 50 %.
I podle způsobu, jakým tento nápoj zraje, můžeme určovat druhy rumu. Metoda zrání podstatnou měrou ovlivňuje výslednou chuť rumu. Postupy jsou následující:
Rumy se liší i podle vhodného způsobu či stylu konzumace. Z tohoto hlediska jsou typy rumu následující:
Karibik je z historického hlediska domovem rumů a do dnešních dnů jsou ostrovy v Karibském moři jedním z největších producentů tohoto destilátu. Každá z tamních zemí má svůj vlastní specifický druh rumu, který se liší výrobním postupem, a tedy i barvou a výslednou chutí.
Hledáte-li skutečně špičkové rumy, u těch kubánských chybu neuděláte. Výrazná, často velmi sladká chuť je předurčuje k samostatnému vychutnávání, ale stanou se i vítanou složkou oblíbených koktejlů, např. Cuba Libre.
Česká republika není žádná rumová velmoc, nicméně i u nás se vyrábí kvalitní a oblíbené pravé rumy. K dispozici jsou ale i rumové likéry, např. tzv. Čert nebo oblíbený tuzemák, tedy specifická domácí náhražka, která se nevyrábí z cukrové třtiny.
Ačkoliv Panama nemá takovou rumovou tradici jako Jamajka nebo Kuba, patří dnes k největším velmocem v tomto oboru. Panamské rumy jsou velmi charakteristické, často mají výraznou tmavou barvu, chuťově bývají pikantní, kořeněné a s podtóny citrusového ovoce. Prostě rumy pro labužníky.
Rum se na Jamajce začal vyrábět až později – výrobu zahájili v roce 1655 Angličané – a ani už to dnes není taková rumová velmoc jako ve své době. I přesto je tamní rum špičkovým nápojem, vyhledávaným labužníky na celém světě. Tyto rumy bývají tmavé, chuťově těžké a výrazně kořeněné. Na jejich chuti má největší podíl pomalá fermentace.
Doutníky a rum – to jsou nejvýznamnější vývozní artikly Dominikánské republiky. Rumy z této karibské země, která se o ostrov dělí se státem Haiti, se vyznačují svou lehkostí a jemností. V této zemi se rum dokonce probojoval do zákonů, je zde stanovena minimální doba zrání dvanáct měsíců. Mezi nejznámější značky patří např. Matusalem nebo Barceló.
Bílé rumy se rovněž vyrábějí z cukrové třtiny, ale na rozdíl od běžných rumů, které se barevně pohybují od jantarové přes hnědou až po skoro černou, jsou průsvitné. Je to dáno tím, že jsou záměrně nejrůznějšími formami filtrace zbavovány chuťových charakteristik a aromatu. Z tohoto důvodu jsou vítanou součástí koktejlů.
Český „rum“, familiárně nazývaný tuzemák, je pouze náhražkou a s pravým rumem, který se vyrábí jen a pouze z cukrové třtiny, nemá nic společného. V podstatě se jedná o líh obarvený karamelem a dochucený a svou oblibu získal vzhledem k nižší ceně a výrazné vůni, díky níž se stal oblíbenou ingrediencí v kuchyni.
Pokud chcete milovníkovi rumů udělat radost a víte, jaké druhy vyhledává, je dárková sada ideálním dárkem. Součástí dárkových sad bývá několik menších lahví různých rumů, případně exkluzivní letitý nápoj doplněný o odpovídající skleničku či bonus v podobě speciálních pralinek. Samozřejmostí je i dárkový obal.
Pokud si potrpíte skutečně na špičkové rumy a nebo je rovnou sbíráte (a třeba archivujete), limitované edice jsou pro vás to pravé. Jedná se o exkluzivní rumy, které zrají mnohdy i několik desítek let. Bývají k dispozici pouze v omezeném množství a často je pořídíte v exkluzivním balení nebo umělecky provedené lahvi.
Vychutnávání kvalitních rumů má svá specifika a odpovídající sklenice se širokým hrdlem vám k plnému docenění všech chuťových tónů a aromat určitě pomůže. Sklenice na rum může být rovněž malým uměleckým dílem, které si doma rádi vystavíte. A pokud nevíte, co milovníkovi ušlechtilých rumů dát, sklenicí nic nezkazíte.
Kniha o rumu je ideální dárek pro každého milovníka tohoto nápoje. Pro toho, kdo dárek pořizuje, má navíc obrovskou výhodu: Není nutné se snažit zorientovat v jednotlivých druzích rumu. Tento typ publikací bývá navíc velmi výpravný, takže se stane ozdobou knihovny obdarovaného.
Rum je destilát, který se získává z melasy nebo šťávy z cukrové třtiny. Jedině tak se jedná o skutečně pravý rum, nikoliv náhražku např. vyráběnou z brambor a různě dochucovanou a dobarvovanou. Zajímavé je, že rum nemá žádné standardizované požadavky a výrobní postup – a tedy i výsledný produkt – se v jednotlivých zemích liší. Postup výroby rumu je technologicky docela náročný, obecně ale probíhá v následujících krocích:
Rum nerovná se tuzemák, ačkoliv je v obchodech často najdeme hned vedle sebe. To, čemu se říká tuzemák, je domácí náhražka rumu, která se vyrábí od 19. století. Základem je zředěný alkohol, do něhož se přidá rumová esence. Výroba je proto výrazně levnější, s rumem ale nemá mnoho společného. Dokonce se tak na základě legislativy Evropské unie ani nesmí označovat – neobsahuje totiž cukrovou třtinu. Oblíbený je pro svou charakteristickou vůni a chuť coby surovina do pečení, ale i právě proto, že se jedná o levnou lihovinu.
Rumy patří mezi silné alkoholické nápoje. Nejčastěji se obsah alkoholu v rumu pohybuje v rozsahu od 37,5 do 81 %. Mírou alkoholu se od sebe liší i rumy z jednotlivých zemí. Např. v Chile nebo Venezuele stačí, aby měl rum 40 % alkoholu, v Kolumbii musí mít minimálně 50 %.
Pokud rádi připravujete alkoholické koktejly z rumu, rozhodně volte bílé rumy. Ty jsou pro toto použití speciálně určené a díky mnohonásobné filtraci nebude specifická chuť či aroma rušit další složky koktejlu. Mezi nejznámější drinky z rumu patří Cuba Libre, Mojito nebo Piña Colada.
Degustace rumu je malý obřad, na který je potřeba klid a soustředění. Rum je třeba vnímat všemi smysly, důležitým prvním krokem je tak vnímání barvy rumu. Po chvíli k rumu přivoňte a pak teprve ochutnejte, poválejte v ústech a všímejte si všech odstínů. Rum do sebe rozhodně „nekopněte“, ale postupně vychutnávejte.
Rum drží prvenství, co se týče ceny alkoholických nápojů. Patří několika zbývajícím lahvím bílého rumu J. Wray and Nephew, které byly před stáčením stařeny 70 let. Pokud se náhodou taková lahev objeví (v současnosti se ví pouze o jednotkách kusů), vyjde na 54 000 dolarů.
Melasa je lepkavý a mazlavý zbytek po vykrystalizování cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Má tmavě hnědou barvu a kromě lihovarnictví (výroba rumu z cukrové třtiny a lihu z cukrové řepy) se používá na výrobu kyseliny citronové, droždí, případně jako krmivo pro hospodářská zvířata.
Destilační kolona je vertikální zařízení, které umožňuje právě destilaci rumu, ale i jiných druhů alkoholu. Jejím centrem je destilační věž (tzv. analyzer), která obsahuje několik desítek destilačních desek. Zhruba do poloviny této věže se přivede výchozí surovina, tedy zkvašená melasa. Ze spodní části pak stoupá horká pára, která na sebe navazuje částice alkoholu a nese je do horní části věže. Tam dojde k jejímu zchlazení a zkapalnění. Tento prvotní produkt spadá do druhé menší věže, tzv. refluxu a odtud se vrací zpět do analyzeru. Tento proces se opakuje několikrát a poté se už začne vypouštět destilovaná kapalina – rum. Dodejme ještě, že se ve spodní části hlavní věže jímá odpad vzniklý při tomto procesu a odtud je odváděn pryč.
Staření je proces zrání rumu. Ten může trvat od několika měsíců až po několik desetiletí. Probíhá v dřevěných sudech. Tímto způsobem vznikají velmi vzácné a také velmi drahé exkluzivní rumy.